Прокурорът Стефан Христов, който до преди няколко месеца беше наблюдаващ по делото „Барселонагейт“, да бъде наказан с намаляване на заплатата с 20% за една година. Това е поискала шефката на Софийската градска прокуратура (СГП) Илиана Кирилова от Прокурорската колегия.

Тя е внесла предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Христов за забавени дела, но колегията ѝ даде една седмица, за да отстрани нередностите в него.

Кадровиците искат Кирилова да уточни предмета на образуване на дисциплинарката като посочи всички досъдебни производства, за които твърди, че са допуснати забави, периода на забавянията и какви действия е трябвало да предприеме Стефан Христов. Освен това колегията иска да се отбележат и обстоятелствата, които водят до определяне на исканото наказание намаляване на заплатата.

На заседанието стана ясно, че предложението на Илиана Кирилова е вид продължение на дисциплинарното производство, образувано от самата нея преди в края на юли миналата година.

Тогава от СГП съобщиха за образувана дисциплинарка срещу Стефан Христов във връзка с констатации в доклад на Върховната касационна прокуратура за допуснати нарушения, изразяващи се в действия и бездействия, довели до забавяне на досъдебни производства.

Става дума за резултатите от проверката на дела срещу магистрати и политици, разпоредена от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов (виж повече тук).

Проверяващите работата на прокурор Христов по делото за пране на пари „Барселонагейт“ констатираха много периоди, в които по разследването не е вършено нищо, а работата станала изключително интензивна след 15 юли 2023 г., когато бившият главен прокурор Иван Гешев даде пресконференция, на която заговори за „политически боклук“ и скъса оставката си. По това дело беше поискан и имунитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Впоследствие това дело беше прекратено (виж още тук).

При прокурор Христов бяха констатирани нарушения и при разследване на престъпление по служба, извършено от магистрат, което не било водено ритмично.

След проверката на ВКП, в градската прокуратура беше назначена дисциплинарна комисия от трима прокурори от СГП, която в срок от два месеца трябваше да установи действията на Стефан Христов по делата. Проверката обхвана работата му по досъдебните производства, натовареността му в периодите, в които делата са били във фаза на разследване, ползваните болнични и отпуски, участията му в съдебни заседание и в евентуални ревизионни комисии.

Какво е установила дисциплинарната комисия не е ясно, но сега се разбра, че градският прокурор иска по-сериозно наказание за Стефан Христов.

Ако Илиана Кирилова не отстрани нередностите за една седмица, колегията ще остави предложението ѝ без разглеждане, обявиха днес кадровиците.