Осъденият на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ Илиян Тодоров ще бъде екстрадиран в България на 1 март. Това съобщи днес пред журналисти и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов. Той поясни, че властите в Узбекистан, където е задържан Тодоров, са потвърдили екстрадицията, поискана от България. Очаква се Тодоров да пристигне с полет през Мюнхен.

Осъденият за двойно убийство беше задържан на 1 март 2023 г. на летището в Ташкент преди полет за Истанбул. От прокуратурата тогава съобщиха, че Тодоров е бил спрян за проверка, след което е установено, че паспортът му е подправен и той е арестуван. След това е било установено, че става дума за издирван с Европейска заповед за арест и червен бюлетин на Интерпол.

Двойният убиец от „Соло“ беше осъден на пет години затвор в Узбекистан за фалшивия паспорт. Президентът на държавата Шавкат Мирзийоев обаче го амнистира, за да може да бъде екстрадиран в България. Тодоров беше освободен от затвора, но после веднага задържан – вече по искане на нашата страна.

През декември 2013 г. Илиян Тодоров беше окончателно осъден на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека „Соло“, на метри от Съдебната палата в София. То беше извършено на 18 април 2009 г., когато Кирил Въжаров и Васил Александров бяха наръгани смъртоносно с нож в гърба, а приятелят им Кирил Димитров беше ранен. До трагедията се стигна след конфликт между две компании. За двойното убийство и опита за убийство беше обвинен именно Тодоров, който след два дни се предаде в полицията, но още тогава беше променил външния си вид и се появи късо подстриган и изрусен.

През 2011 г. състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Румяна Ченалова, която няколко години по-късно беше уволнена от съдебната система, оправда Тодоров и го освободи от ареста. В хода на делото стана ясно, че непосредствено след убийството Тодоров се качил на такси и казал на шофьора: „Май наръгах един“, но според съда не било изяснено кого е наръгал, а намереният у него нож бил изследван само за кръв и ДНК, но не и дали може с него да е било извършено убийството. Така съдът прие, че има само косвени доказателства срещу Тодоров. Присъдата беше подписана с особено мнение от младшия съдия Мария Дончева, която беше категорична, че веригата от косвени доказателства не е прекъсната и те водят до единствения възможен извод, че именно Тодоров е наръгал момчетата.

След това Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда и го осъди на доживотен затвор, а в края на 2013 г. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди осъдителната присъда. Едва тогава обаче стана ясно, че Тодоров се е укрил, вероятно още когато е бил освободен от ареста след първото му оправдаване.

 

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:18
Гост

­Г­о­­р­­­е­­­щ­­и­­ ­м­­о­м­и­­­ч­­е­т­­а­­ ­в­­­и­­ ­о­­­ч­а­к­в­а­­т ­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?94557

zmm
zmm
17 февруари 2024 15:52
Гост

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:– https://do.my/bluestone

Д-р Гълъбова
Д-р Гълъбова
17 февруари 2024 7:25
Гост

Пациентите ми във форума „чакат“ статия за Навални.

Първо хапчетата!

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2024 2:14
Гост

Добре де, това ли е най-важното! Защо Лекс не пише за убийството на Навални? Това касае световния ред, а не този никаквец. Що за медия сте вие, след като не обръщате внимание на най-важната световна новина, която не може да се твърди, че не е свързана с правото. Срам!

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2024 3:14
Гост

Очевидно е, че статия за Навални ще има, драга, но това няма да е в два през нощта, а утре.
Вероятно чакат от посолството да одобрят текста на статията.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2024 9:10
Гост

Ами драги, новината за Навални е от два часа през деня и дванадесет часа по-късно Лекс не смогна да я предаде. Както за теб е очевидно какво чакат, така за мен е очевидно какъв е твоят цивилизационен избор и ти кое посолство предпочиташ да се слуша.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2024 9:39
Гост

Драга, този сайт не е източник на новини, и да очакваш от Лекс да се информираш, е същото като от Правен свят да го чакаш.
Ако си имала позиция, да беше отишла да протестираш пред пАсолството-при алея „Героите на Украйна“,недалеч от площад Немцов, срещу хотел Масква. Или още не си научила къде се намира пАсолството, след толкова години гостуване на жълтите павета? От Плиска нагоре по улица Кюри, и после надясно, а не наляво…
Друго е странно-ти в 2 през нощта друго занимание нямаш ли,че получи факс и вдъхновение, и реши тогава да се караш на Лекса?

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2024 10:53
Гост

Драги, виждам пък, че ти отговаряш в 3,14 часа пак през нощта. Май прилагаш по отношение на себе си различен стандарт.

---
---
17 февруари 2024 13:34
Гост

Трол , дежурство сдава …..

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2024 17:35
Гост

Тъпо! Прокуратурата постъпи тъпо ,като поиска узбекистанците да го върнат сега. Трябваше да си изкара 5-те години в узбекистанския затвор, а после да „лежи“ в България.„

Българските затвори са като лукс курорт, в сравнение със затворите в средна азия. Направо са му направили услуга, и са го отървали от узбекския затвор-какъвто е с бейби феъс, в килия с 40 загорели узбеки-доживотници не му е било леко, а вие го отървахте.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2024 9:55
Гост

Прокуратурата реши да измъкне комунистическото отроче от азиатските зандани, където юнакът трябваше да търпи 5 годишна присъда. Направиха му услуга. И ако мислите,че ще лежи доживот както е по присъда-ще се изненадам ако ,определена адвокатската кантора факир във възобновяванките *и изкарване от затвора , дори и след влязла в сила присъда не е готова с искането до векасе за възобновяванка, искане с предизвестен клубарски изход. За третия клуб с влияние в горни съдилища се споменава бегло в последния подкаст на ИПС… *наистина са факири-те успяват да постигнат следните магически думи, наглед невъзможни при загубени казуси, когато осъдения е вече в… Покажи целия коментар »

Нормален
Нормален
16 февруари 2024 16:15
Гост

Интересно е какви стимули е получила Ченалова за оправдаването. Все пак момчето беше син на партиен функционер.
Да не забравяме,че сега същата е активен борец за справедливост и почтеност в съдебната система.
И сега е пълно с фалшиви герои.

Янева
Янева
16 февруари 2024 16:25
Гост

Румяна винаги е разчитала САМО на … заплата. Откакто започна в „Плод и зеленчук“. След което се възроди. За малко.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 16:41
Гост

А тримата съдебни заседатели, които пригласяха на Ченалова, защо ги забравяте?

За сведение на посрещачите
За сведение на посрещачите
16 февруари 2024 16:11
Гост

Узбекистан е пъти ПО-ПРАВОВА държава от САЩ.

Този ако беше инвестирал в Големия Сатана, сега щеше да си пие уискито в Калифорния.

ДУРАК!

Румяна Ченалова, ексдепутат от Възраждане
Румяна Ченалова, ексдепутат от Възраждане
16 февруари 2024 16:08
Гост

Крайно време беше.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2024 15:44
Гост

ГЕРБ що не го върнаха, а?

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2024 15:44
Гост

Този си е престъпник отвдякъде

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2024 15:44
Гост

Бавно правосъдие

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2024 15:43
Гост

Такива миндили, като тоя нямат право даобикалят по света

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2024 15:43
Гост

Радваща новина

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2024 15:43
Гост

Браво, че я докараха до момент да го докарат

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2024 15:41
Гост

Убирц!

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2024 15:41
Гост

Ми не е лошо да полежи. Време беше.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2024 15:40
Гост

Разгеле