Търсят се свободни места из съдилищата, за да бъдат устроени шестима младши съдии в Софийския районен съд (СРС). Това стана ясно на днешното заседание на Съдийската колегия.

На 4 юли изтича двугодишният срок по чл. 240 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) за шестима младши съдии от Софийския градски съд и те трябва да бъдат назначени за редови. Всички са пожелали да работят в СРС. Там обаче има само един свободен щат.

Заради това Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) е огледала свободните места в районните съдилища в цялата страна. И е открила няколко такива. По една бройка има в Златоград, Стара Загора, Царево, Търговище, Велико Търново. На 30 август ще се освободи още една в РС-Гоце Делчев поради предстоящо пенсиониране на съдия.

Мястото в Стара Загора обаче не може да бъде прехвърлено в СРС, защото съдът е много натоварен и ще стане още по-натоварен, ако е с щат по-малко.

От останалите съдилища само този в Царево е с изключително висока натовареност. При все това КАК предложи бройката да бъде преместена в СРС, а след пенсионирането на съдията от Гоце Делчев в края на август, неговото място да бъде прехвърлено в Царево.

Отделно в Наказателната колегия на Върховния касационен съд една бройка остава свободна. Тя беше предвидена за члена на ВСС Севдалин Мавров, който да бъде възстановен на нея. Но докато приключи продължаващият мандат на сегашния състав на съвета, той навърши 65 години и няма как да се върне във ВКС. Поради тази причина неговото място също ще бъде преместено в СРС.

И така, най-общо предложението на КАК беше да се вземат по едно място от НК на ВКС и от районните съдилища в Златоград, Царево, Търговище и Велико Търново и да се прехвърлят в СРС, за да бъдат назначени младшите съдии като редови.

Но идеята не беше посрещната единозначно. Възраженията основно бяха съсредоточени върху това, че в Царево съдът е много натоварен и съвсем наскоро там е било разкрито място за още един съдия, а в Златоград ще остане само един, ако се вземе втората бройка.

Освен това беше поставен и въпросът дали при проверката за наличието на свободни щатни бройки е съобразена натовареността, но не само като брой дела, а и с оглед тяхната фактическа и правна сложност. Наред с това не са били изследвани и свободните места в окръжните и административните съдилища.

Заради това кадровиците върнаха въпроса отново в КАК, която трябва да изготви нов анализ и евентуално нови предложения.

Днес колегията трябваше да проведе избор на председател на окръжния съд в Хасково. Кандидатите са двама – зам.-шефката на съда Милена Дечева, номинирана от общото събрание, и Иван Маринов от РС-Хасково. Изборът обаче беше отложен за 16 юли заради вирусно заболяване на Маринов. Колегията се възползва от това и реши да поиска допълнителна информация от данъчните за това дали са извършвали проверка за съответствие на доходите на семейството на Дечева. Такава в съвета беше постъпила и нарушения не са открити, но кадровиците установиха, че данните не се отнасят за целия период, за който бяха поискани и решиха отново да пишат на НАП, за да няма повече поводи за отлагане на избора (виж още тук).

И изборът на шеф на районния съд в Пловдив беше отложен, защото все още не е приключило делото във Върховния административен съд по повод недопускането до участие в процедурата на един от кандидатите – Диляна Славова (виж повече тук).

СК отложи и произнасянето си по молбите на Веселина Димчева от РС-Благоевград и Миглена Кавалова от РС-Дупница да си разменят местата по реда на чл. 194, ал. 2 от ЗСВ.

Възраженията бяха в няколко насоки. Някои от кадровиците напомниха, че съвсем наскоро Димчева се е преместила след конкурс от Златоград в Благоевград, сега иска в Дупница, а по тяхна информация след това ще се премести в СРС.

Други членове на колегията пък посочиха, че Кавалова е командирована в окръжния съд в Благоевград и ако се премести в районния съд в града няма гаранция, че действително ще работи там и така РС-Благоевград може да остане с човек по-малко. Други пък приеха за странно, че Кавалова е командирована в ОС-Благоевград, въпреки че районният съд в Дупница е в района на окръжния съд в Кюстендил.

Кадровиците решиха преди да се произнесат по молбите да съберат информация за висящността на съставите на двете съдийки.

Колегията подкрепи повишаването в ранг на няколко магистрати, отпускането на средства на съдилища за ремонти, купуването на техника, консумативи и обзавеждане и прие няколко решения, свързани с управлението на собствеността.

64
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Да бе
Да бе
23 юни 2024 12:11
Гост

Хората са си спечелили за СГС и мястото, където следва да слезнат, е СРС. Това е единственият РС под СГС. Другото е онова другото.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2024 16:13
Гост

Така ще стана, когато от други райони се назначиха младши в СРС, защото много искали да се устроят в София, я младшите от СГС, къде да са дянат. Този ВСС удари дъното! То не бяха командирования на съдии, премествания, конкурси от по 4 години. Да попитам, как ще решат недостига на съдебни служители в СРС – секретари и деловодители. Тези хора работят на минималната работна заплата. До кога!

Иван
Иван
19 юни 2024 14:53
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

А служители има ли
А служители има ли
19 юни 2024 13:44
Гост

Абе и да отпуснат бройки, кой ще им работи делата?! То няма секретари, деловодители….Всяко звено е претоварено, обезкървено от лоши управленски решения и политика на неглижиране на проблемите! Време е ВС да помисли за КОМАНДИРОВАНЕ НА СЪДЕБНИ СЛУЖИТЕЛИ за сегашния състав на съдии в СРС. Районното е най-показното пред хората ниво. Всичко се бави и защото има ХРОНИЧНА ЛИПСА НА СЪДЕБНИ СЛУЖИТЕЛИ! Трябва тотално НОВ ПОДХОД, не надуване на балона!

Пенов
Пенов
19 юни 2024 11:09
Гост

Ния нямаме правосъдие. Вие това не го ли разбрахте. Политиците са недосегаеми в България, както беше преди 89-та година, срещу партиен член правото не важеше. Имаше случка, когато съдия в онези тъмни за правото години, постанови осъдителна присъда на партиен секретар, за домашно насилие над жена си. След няколко дена съдията изчезна. Оказа се в лагера Ловеч. Партийният секретар изобщо не влезе в затвора. Тази история винаги я давам за пример, когато някой започне да ми спори как в кървавите и мрачни години за правото 1944-1989, е имало справедливост.

селски съдия
селски съдия
19 юни 2024 11:04
Гост

ВСС си сърбат кашата, която сами си надробиха с безпринципните назначения в последните 4 години….
Младшите магистрати трябва да бъдат назначени в съдебния район, за който са спечелили, защото не е справедливо за всички останали районни съдии, които чакат конкурси за преместване, които на практика няма как да бъдат обявени за СРС, защото щатът се запълва от връзкарчета от дълбоката провинция.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2024 10:43
Гост

,айдяяяяя-сички у софията. Кредити, лизинги да има, сменяй партньорите, след навършване на 65 г. Ще си почиваш, сега е време за динамиката и лъжата

Недялков
Недялков
19 юни 2024 10:40
Гост

Трябва да се престане с това вземане на щатове от районните съдилища. Най-натоварените съдилищаи, не само с дела, а и дежурства, бързи производства, обезпечения, насилия и пр. Крайно време е да се обърне внимание на окръжните и административни съдилища, където някои са като курорт. От районните има най-много командировани съдии и това никой не го отчита. Отделно всеки взет щат, води до вземане на щатове и от съдебната администрация. Рано или късно това ще се отрази негативно на цялата система.

До списващият под името " Недялков"
До списващият под името " Недялков"
19 юни 2024 12:11
Гост

Е, като сте казали „А“….ми кажете и “ Б“ !
Кои са тези, окръжни, които са/ според Вас/ на курорт ?
Или от районния съд, в който работите….май има командирован в Окръжния съд, в чийто район сте?
Ами…..не се ли дадоха не малко щатове на съда, в който работите…че пак сте недоволни…е…колко още….
Що се отнася до СРС – защо като е толкова много натоварен се командироват съдии от съда в др.съдилища, даже и в административни…?

Б, В и така нататък
Б, В и така нататък
19 юни 2024 20:53
Гост

В окръжните съдилища са най-големите лентяи. Командироват от районните съдилища себеподобни, за да са рахат и да разглеждат по десетина дела на месец гражданските и по 4-5 наказателните, а в районните се гледат по 40-50 поне. Затова трябва да има обратно командироване – от окръжните да пращат по районните, че да се научат как се работи тези търтеи…

Недялков
Недялков
20 юни 2024 12:53
Гост

Търговище, Смолян, Кърджали, Разград, Силистра, Габрово и т.н. За военните няма да пиша. Административните на същите места. Във всеки окръжен и почти всеки административен има командировани.

Петкова
Петкова
19 юни 2024 9:16
Гост

Изначално процедурата на този тип конкурси за магистрати е сбъркана. По – справедливо по отношение на повечето кандидати (а и съдилища) би било да се въведе някакво условие още при подаване на документите за конкурсите или при посочване на желанията за извършване на класирането. Например: за да може дадения участник да „играе“ за място в районния съд „Х“, следва да има уседналост някакъв период от време преди това на територията, обслужвана от съответния съд. А не както е сега: кандидат от Лом например, отива в РС- Малко Търново, колкото да „влезе в системата“ и след това се почват едни премествания,… Покажи целия коментар »

Е, стига вече, де!
Е, стига вече, де!
19 юни 2024 8:59
Гост

Ако искат да работят, да заминават там където има места. Стига с тази детска радина – искали в СРС! Аман от инсталирания в системата! Нищо не се търси – местата са си налице. Като не щат да ходят там – да си търсят друга работа. Стига връзкарщина! Писнахте на всички!

Да бе
Да бе
23 юни 2024 12:13
Гост

Те са спечелили с най- високо оценки да са младши в СГС. Под СГс е само СРС. Не разбирате принципа.

Мамин сладък
Мамин сладък
18 юни 2024 23:33
Гост

Еее, не се научиха някои хора, че като откриват бройки за младши съдии през еди коя си година, трябва след 3 години да им се осигури място в някой от районните съдилища, които са под шапката на окръжния. Стига несправедливост!!! Като си бил 3 години в СГС, тогава отиваш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в СРС. Като си бил другаде, си оставаш там!!! Стига откривали щатове където не трябва, боклуци!!!

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 18:08
Гост

Какво означава търсят се свободни бройки за петима младши съдии… нали при обявяване на конкурс се определят свободните бройки и спрямо тях се назначават кандидати за младши съдии. Съветвам колегите да си търсят правата, ако не бъдат назначени там, където са класирани.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 18:29
Гост

Я само ме ориентирайте пред кой да си търсят правата? Пред същите, които назначиха Калпака и жена му във ВКС? Съдиите, които решават за съдии са НАПЪЛНО недосегаеми и си правят, каквото си искат. Това с „правата“ е за пред хората :)))

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 18:32
Гост

По- добре да си платят и да не се занимават с глупости – само да си губят времето.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 18:36
Гост

То пък остава и да ги назначат другаде, щото някой е преместил отроците на шурея си на мястото им, за да не пътуват до Лом. Абсурд, ще стане голям скандал ако го направят. Ще местят щатове до дупка, само и само да не се вдига шум.

Смело на село
Смело на село
18 юни 2024 17:13
Гост

В СРС произволът и беззаконието са вече извън всички граници. Цари небивала корупционна наглост – абсолютно безочие в изпълнение на поръчки. Страшно е и на никого не му пука – ни страх, ни срам, ни очи…

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 17:16
Гост

То и на село е същото. В единия случай поемаш от неправитителствените организации, в другия случай от местните феодали и кмето.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 17:19
Гост

Даже на село е още по- благо- ако си достатъчно услужлив може съвсем добре да си живееш.

Pepko
Pepko
18 юни 2024 18:41
Гост

Не ми се вярва. Съдия Ангелов, съдия Петрова са чудесни ръководители.

хахахаха
хахахаха
19 юни 2024 20:55
Гост

няма по-тъпо парче от сашко ченгето… абсолютен олигофрен!

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 16:56
Гост

Все едно и също – новоназначенията ги държат в провинцията, за да могат да си намерят правилните хора и да поемат необходимите ангажименти и ТОГАВА ИЗВЕДНЪЖ СЕ НАМИРАТ МЕСТА…или ги командироват и лашкат, докато остареят, озлобеят и на 40 години се развратят до степен никога да не пожелаят семейства или нормалност. Честито. Добре дошли в системата. Обърнете се към ССБ.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 16:46
Гост

И защо непременно трябва да се търсят бройки в СРС , ами да работят в други съдилищата, където има необходимост!Дайте всички да сме в София!?Глупаво е да се съкращават бройки от районни съдилища , за да се угоди на някой си , който има детска мечта да правораздава в СРС.
Издуха съдилищата със съдебни помощници., сега да съкращават съдийски места.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 16:38
Гост

Интересно защо се наложи четвърто класиране?!Защо се провали гласуването след трето класиране?!Ще следим , защото корупцията става доста явна !Този конкурс е опорочен от задкулисни игри и намеси!

Любител
Любител
18 юни 2024 15:48
Гост

То хубаво гледат натовареността, но явно не вземат в предвид измененията в заповедното производство, дето трябва да влязат в сила от 1 юли. И като почнат да зариват малките съдилища със заявления от софийската топлофикация най вече, какво ще стане с натовареността. Има съдилища с по един двама съдии, като им нахакат и заповедното производство от цялата страна и ще почнем да се питаме – и ся кво праим ? Пък и нали като сте откривали конкурса, е било ясно кои са свободните места, сега що ги няма? То отговора го знаем, ама тия няма да си признаят.

Европейската комисия
Европейската комисия
18 юни 2024 15:38
Гост

Аз се чудя защо Ирен Цановска се отказа от участие в конкурса за районни съдии. Дали защото наистина този конкурс е бил изначално решен, за което се изнесоха мноооого факти. Нейното участие, преписването на Нешков, допускането на действащ магистрат да участва, как Теодора Кюркчиева е изпитвана от колежката на съпруга си – Гергана Коюмджиева. И следва въпроса защо не се отказва от конкурса и Теодора Кюркчиева, за да си измият срама? И най-интересния въпрос: На какво правно основание КАК прави четвърто класиране при положение, че чл. 186а, ал.4 гласи: Съответната колегия на Висшия съдебен съвет приема решение за назначаване на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 юни 2024 15:26
Гост

Наблюдавайте гласуването на този конкурс. Тогава ще стане ясно що се е отказала.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 15:27
Гост

Еми нормално, всичко извън София стана долна селяния, простотия и беднотия, ква ти е файдата да си там районен кадия? Дори в Пловдив и Варна вече е мн.зле, за другаде не ми се и мисли даже.

Кадия
Кадия
18 юни 2024 16:58
Гост

По-добре на село с по-малка натовареност, отколкото в чобанлъка на София, дето всеки ти квака на шопски 🙂

да дойде щастливия ден
да дойде щастливия ден
19 юни 2024 9:01
Гост

Тц, в София се мяка, не се квака. От два милиона „столичани в повече“, кореняците са около 20%, а в софийските съдилища и върховните – почти няма местни.
Хайде да си ходите, много сте и заразявате с провинциализъм.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 15:19
Гост

Ще има да търсите като запълнихте щата на СРС с парашутисти – младши съдии в ОС – Долно Нанагорнище, които много харесват София като град и не могат да заемат щатовете в районните съдилища, за които са предвидени. Сега какво стана -СРС няма щат за младшите съдии, които са предвидени за него, а районните съдилища в страната нямат хора. Ми вземете им направо и щатните бройки та да си знаят, че никога няма да имат. Важно е желанието на конкретни хора да бъде удовлетворено.

Морал
Морал
18 юни 2024 15:32
Гост

Младшите, а и Всс е крайно време да се научат, че всеки новобранец трябва да започне кариерата си от най-неблагоприятното място, да трупат знания, стаж и опит и чак като се докажат, да мислят за изгодни места и то чрез справедливи конкурси. Иначе ще продължаваме да четем шедьоври по съдебните решения

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 20:26
Гост

При обявяването на конкурс се имат предвид свободните щатове за съответния съдебен район.В СРС ги е имало,а сега ги няма. Интересно ще е да се разбере кой е назначен на тях.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 21:29
Гост

„Мнозинството в колегията реши да попълни състава в СРС с още няколко магистрати – младшите съдии от ОС-Благоевград Моника Христова, Георги Алипиев от ОС-Плевен, Илина Гачева от ОС-Велико Търново, Славена Койчева-Пеева от ОС-Габрово, Радослав Ангелов от ОС-Ловеч и Михаил Драгнев от ОС-Русе.“

https://news.lex.bg/%D0%92%D0%A1%D0%A1-%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8-29-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%88%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D1%81-%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5/

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 22:30
Гост

Ето значи къде са отишли миталата година планираните за сегашните младши съдии бройки.Нека да върнат сега тези,които са назначили в СРС в нарушение на закона.

А, ето ги връзкарите
А, ето ги връзкарите
19 юни 2024 9:05
Гост

А-ха, това са, значи, връзкарите, заради които сега в СРС няма места за тези, които са ги спечелили на конкурс. Да ги връщат обратно тия и ако искат София /що ли толкоз я искат – идея нямам/, да си вървят тези на конкурс.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2024 17:10
Гост

Свърши тая – те не са командировани от съответния провинциален съд, та да ги върнат по местата им, ами направо са встъпили в длъжност като съдии в СРС, все едно са спечелили конкурс за него. При това положение с кран не можеш да ги мръднеш. Неслучайно ВСС никога не обявяват конкурс за преместване в СРС, защото сами си избират кого да преместят по този начин: Изтекъл му мандатът като младши съдия в ОС-Видин и трябва да встъпи в длъжност в РС – Лом, пуска една молба до ВСС, в която казва „в София ми е по-хубаво, защото иначе трябва да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 юни 2024 17:14
Гост

Излишно е да казвам, че ВАС счита това за действие при оперативна самостоятелност на ВСС, т.е. тези решения са на практика необжалваеми, дори когато на едно и също заседание при едни и същи условия е позволено на един да се премести, а на друг – не.

Съд
Съд
18 юни 2024 14:32
Гост

София пак център на вселената… младите съдии да помислят, че на щат в провинцията могат да имат работа по два дни в седмицата и през останалото време да са си в София.

Николаев
Николаев
18 юни 2024 14:31
Гост

Най-нкрая да гласуват отпускането на средства на съдилища за ремонти.

Пепи
Пепи
18 юни 2024 14:32
Гост

Някои колеги работят в меко казано неприемливи условия.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 14:30
Гост

Не е справедливо да се изземват бройки от другите съдилища в полза на СРС! Съдията в Златоград не може да си позволи и в отпуск да излезе, защото е оставен сам.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 20:23
Гост

А защо, както стана ясно,съдия от Златоград е преместен в Дупница наскоро?

Анон
Анон
19 юни 2024 9:08
Гост

Ми вероятно се е оттървал от това, дето е написано по-горе.
Тоя ВСС освен че няма правомощия /отдавна бяха избрани хора за съдебната квота, които в грубо нарушение на закона не си заеха местата, а т.нар. НС не си изпълни ангажимента да назначи такива от своята квота в групо нарушение на КРБ/, не може да се справи със задълженията си. И за награда го оставят да безчинства години наред.

Петров
Петров
18 юни 2024 14:23
Гост

Е, само един свободен щат в СРС?

Филип
Филип
18 юни 2024 14:24
Гост

Не го мисли. Вече е решено за кого ще е.

Александров
Александров
18 юни 2024 14:23
Гост

Ама всички дела ли само в Софийския районен се водят…

Дичо
Дичо
18 юни 2024 14:23
Гост

Колко ли време ще им отнеме да се произнесат по молбите да съберат информация за висящността на съставите на двете съдийки?

Калинка
Калинка
18 юни 2024 14:20
Гост

Който отиде в Царево ще му е най-добре. Златоград също е добре, защото е близо до гръцкото море.

Пенчо
Пенчо
18 юни 2024 15:44
Гост

Те няма да ходят никъде, просто ще вземат щатната бройка на съда за да отидат тези 6 мата в София

Станимир
Станимир
19 юни 2024 9:10
Гост

А останалото в провинцията ще се сбръчка, понеже не може не в отпуск, а в болнични да излезе, ако се наложе.
Страшна кадрова и всякаква друга политика от този изчерпан и извън мандата си вече от години ВСС!

Лозан
Лозан
18 юни 2024 14:20
Гост

Съдът в Стара Загора наистина е много натоварен.

Ali
Ali
18 юни 2024 14:35
Гост

Добре поне, че не могат да му прехвърлят бройката

Milan Milanov
Milan Milanov
18 юни 2024 14:17
Гост

Този 1 свободен щат в СРС отдавна си знае собственика, да не се пънат младежите.

Геро
Геро
18 юни 2024 14:20
Гост

Вече сме се нагледали на такива нагласени конкурси.

Елена
Елена
18 юни 2024 14:16
Гост

Да обявят някакъв конкурс за този свободен щат, другите да почакат!

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 14:15
Гост

Ще се избият всички пустия СРС… на село е по-хубаво!

Мики
Мики
18 юни 2024 14:21
Гост

Надали! СРС си е кариерно израстване.

Хари
Хари
18 юни 2024 14:22
Гост

И яко работа. Най-натовареният съд в страната.

Алек
Алек
18 юни 2024 14:33
Гост

То това не винаги е голям плюс…

Алек
Алек
18 юни 2024 14:33
Гост

Не може да ме убедиш, че само СРС е кариерно израстване!