Съдийската колегия отложи избора на председател на окръжния съд в Хасково, за да изиска информация от данъчните за евентуално извършена проверка на доходите на един от кандидатите и резултатите от нея.

Става дума за Милена Дечева, която в момента е зам.-председател на съда и е номинирана от общото събрание за титуляр. Другият кандидат за поста е бившият шеф на районния съд в Димитровград, сега магистрат в РС-Хасково Иван Маринов.

Това е третият опит на Съдийската колегия да избере ръководител на ОС-Хасково. В първата процедура кандидатите бяха същите, но нито един от тях не събра необходимото мнозинство. Във втората се яви само Дечева, като тогава също имаше отлагане на процедурата – за допълнителна проверка във връзка със сигнал за недекларирано имущество от страна на съдийката – автомобил и парцели земя. Нарушения не бяха установени, но тя не беше избрана на поста (виж тук).

Днес нещата наподобиха ситуацията от предходния опит за избор.

По време на изслушването на Милена Дечева, Драгомир Кояджиков се върна осем години назад, като цитира медийни публикации от началото на 2016 г., в които се твърди, че Националната агенция за приходите (НАП) започва проверка за съответствие на доходите на магистрати, спестили суми във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Едно от имената, които се споменава, е това на Дечева, като се твърди, че е пропуснала да обяви два депозита на дъщеря си – един от 195 000 лв., а вторият от 100 000 евро.

Кояджиков цитира и още една публикация от декември 2023 г., в която се обявява т. нар. „Списък на Рашков“ – имена на магистрати със сметки и имоти в чужбина, някои от които не били декларирани.

Сред тях е Милена Дечева, като в материала е отбелязано, че семейството ѝ е придобило търговско-жилищен имот в Антверпен през 2015 г.

Дечева обясни, че както е отбелязано и в публикацията, тя надлежно е декларирала закупуването на имота в Белгия и това е видно от имуществената ѝ декларация. Заяви, че не знае за какъв списък става въпрос, нито дали е на бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

Дечева посочи, че имотът в Белгия е ½ идеална част, придобит е през 2014 г., а тя го е обявила година по-късно в декларацията си пред Сметната палата, като в нея са посочени стойността на имота и произхода на средствата. Поясни, че заради този имот НАП е извършила проверка на доходите на семейството за периода 2016-2019 г. и е бил установен начинът на придобиване на имота. Нарушения не са констатирани.

Тя каза още, че през годините са били правени и други проверки и ревизии във връзка с търговската дейност на съпруга ѝ, като не са установени несъответствия или нарушения.

Що се отнася до публикациите за влоговете на дъщеря ѝ, Милена Дечева обясни, че към онзи момент тя е била пълнолетна и съдийката не е имала задължения да ги обявява. Дечева поясни, че става дума само за един влог от 100 000 евро, а не за два, както твърдят медии.

Тя допълни, че не е била уведомявана за несъответствие в декларацията, подадена пред Сметната палата преди осем години, нито ѝ е била извършвана проверка или ревизия от НАП. „Такава проверка по уведомление от Сметната палата не ми е извършвана нито на мен, нито на семейството ми“, посочи зам.-шефката на ОС-Хасково.

Над 30 години съпругът ми е търговец с достатъчно средства, с които нашето семейство да има както влогове и налични парични средства, така и да купува недвижими имоти, когато съпругът ми е преценявал, че такива трябва да бъдат купени“, каза Дечева.

Драгомир Кояджиков предложи да се поиска информация от НАП дали е правена проверка за съответствие на Милена Дечева за периода 2009-2014 г. и ако да, какви са резултатите.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков го подкрепи и обясни, че заради хвърлените в публичното пространство твърдения, трябва да се направи проверка, която би била в полза и на Милена Дечева. Шефът на ВАС я призова и тя да представи каквито документи от ревизии и проверки, за да се изчисти този въпрос.

Колегията единодушно реши да изиска информация от НАП и даде срок от 14 дни, а след това ще определи нова дата за изслушването на двамата кандидати.

 

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Жана Д`арк
Жана Д`арк
12 април 2024 9:13
Гост

Трети път на конкурс и за пореден път пак проблеми с този кандидат. Ако за някой друг се изнесат подобни данни, отдавна да не е в системата, камо ли председател. Какво става? Кой я подкрепя така упорито? Членовете на ВСС, много сте благосклонни към този кандидат! При тези писания в медиите трябва още много неща да я питате! И да кажете накрая кой я подпира толкова!

Смехурко
Смехурко
10 април 2024 10:45
Гост

Тва Хаскьой голяма работа…

Щот е вилната зона на свиленградските митничари…

И на Асанча, де…

Жрец
Жрец
10 април 2024 20:39
Гост

А този Кояджиков какъв му е проблема? По чия свирка играе та толкова ожесточено се бори да компрометира съдия Дечева?
Май някой много настоятелно го е помолил за това!

Браво!
Браво!
10 април 2024 9:18
Гост

Оле, оле, влезеш ли им веднъж в системата на данъчните…отиде!

Моника
Моника
09 април 2024 17:33
Гост

Докато мафията си има държава, а техни защитници са ГЕРБ, ДПС и БСП, няма да има прозрачност и справедливост в тази държава. Набиите си го в главите най-после!

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 18:00
Гост

Объркал си се. Мафията се казва ПП и ДБ според мене

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 8:05
Гост

Да. Справка Живко Коцев.

Кирчев
Кирчев
09 април 2024 17:33
Гост

Аз пък чакам какви глупости ще ми наговори утре Наско Сираков относно дълга на Левски към НАП!

Извиляновска
Извиляновска
09 април 2024 17:32
Гост

Този произвол няма край. Не, той няма край. ВСС сега реши да с еправи на честно. А е един мокър парцал!

Билев
Билев
09 април 2024 17:32
Гост

Аз викам НАП да провери цялото ВСС< всички съдии и прокурори и да извади един списък къде има несъответствия и къде не. Това са обществени лица и уж борещи се с престъпления, сред които и корупция. Искаме прозрачност. Повече задкулисието на Пеевски и Борисов няма да го търпим!

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 18:00
Гост

Кирчо и Кокорчо са истинското задкулисие

Иванов
Иванов
09 април 2024 17:31
Гост

Много ли му е важно на ВСС какво прави НАП? Айде да не им е толкова важно, а ?

Кокошан
Кокошан
09 април 2024 17:30
Гост

Чакам Лена Бориславова да се върне в политиката и да ви разкаже играта. Щото много ви е страх какво говори и то защото говори само истините.

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 17:59
Гост

Хахахаха, разсмя ме истински и от сърце.

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 17:30
Гост

А аз искам това ВСС да замлъкне. Форевър. Политически карикатури

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 17:29
Гост

Редно е. Просто е редно!

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 17:29
Гост

Ееемии… айде де