За смъртта на дете на зъболекарски стол след усложнения от поставена упойка, виновна е само анестезиоложката, която не е забелязала навреме влошеното му състояние и затова е осъдена условно на една година затвор.

Така приключи делото за смъртта на 14-годишния Алекс Иванов, по което подсъдими бяха зъболекарят и бивш депутат от „Реформаторския блок“ Валентин Павлов, съпругата му Венета и анестезиологът д-р Йоанна Филипова.

Крайната развръзка на казуса идва близо 8 години след трагичния инцидент и след като два пъти Върховният касационен съд (ВКС) връща делото на втора инстанция. В последните дни на миналата година ВКС реши (виж тук), че Венета Павлова е невинна, след като още преди 3 години оправдан окончателно беше и Валентин Павлов.

През 2016 г. той оперирал момчето, като отстранил киста в лявата част на долната челюст под пълна упойка в стоматологичната клиника, която управляват със съпругата си. Според обвинението, въпреки че били приятелски семейства, Павлов не уведомил родителите на момчето за рисковете от операцията, а им казал, че става въпрос за „рутинна интервенция“, като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки. В случая бил използван препарат „Севоран“, който предизвикал отключване на много рядкото заболяване „малигнена хипертермия“, придружено с висока температура, тахикардия и затруднено дишане. В такива ситуации задължителен антидот за пациентите бил препаратът „Дантролен“, който трябвало много бързо да си приложи, но такъв в клиниката нямало и детето било транспортирано в „Пирогов“, където починало.

В хода на делото стана ясно, че отговорност за избраната упойка носи само анестезиологичният екип, а не зъболекарят, поради което Павлов беше оправдан. Съпругата му остана подсъдима за липсата на организация за своевременното поставяне на антидота, а д-р Филипова за забавената реакция.

Стана ясно също, че лекарите не могат да бъдат осъдени и за това, че са избрали за използване като упойка точно „Севоран“, защото препаратът бил описван като „златен стандарт“ при анестезия на деца. Усложнението, довело до малигнена хипертермия, било пък изключително рядко и се срещало само при данни за генетично ензимно заболяване, като такива в случая не е имало.

Първоначално през 2018 г. Софийският градски съд беше признал за виновни и тримата подсъдими, като им беше наложил условни присъди от по 3 годни затвор. След оправдаването на Павлов, делото няколко пъти беше гледано от Софийския апелативен съд (САС), който само намаляваше наказанията на Павлова и Филипова на по година условно, след което върховните съдии връщаха делото. През 2021 г. ВКС остави в сила условното наказание на анестезиоложката за това, че едва като чула звук от апарата разбрала, че състоянието на детето се е влошило, а в тази ситуация било решаващо прилагането на антидот до 15 минути от първите симптоми. Затова тя беше осъдена за закъсняла реакция, но съдът я оправда по обвинението, че лично не е приложила антидот на момчето.

Върховните съдии обаче до последно не се съгласиха, че и Венета Павлова като управител на клиниката носи вина за трагедията.

В окончателното си решение съставът на ВКС с председател и докладчик Ружена Керанова посочва, че препаратът „Дантролен“ не е бил разрешен за употреба в България, а използването му е уредено в наредба на здравния министър, според която по специален ред могат да го получават само болници, като такива продукти се предписват от комисия от съответното лечебно заведение с протокол за конкретен пациент и в необходимите количества. Към онзи момент е липсвал и протокол за действия в подобни редки случаи, а за клиниката е било и невъзможно да се сдобие с този антидот, тъй като не е болница.

„Разпитаните експерти и свидетелите с опит в анестезията са категорични както в това, че използваният в конкретния случай инхалационен анестетик „Севоран“ е най- доброто средство („златен стандарт“) за поставяне под обща анестезия в детска възраст, така и че няма биохимично изследване, което да покаже предразположението на пациента към малигнена хипертермия и че заболяването е рядкост, което за България не е наложило създаването на организация за изследване и лечение“, пишат върховните съдии.

Така ВКС стига и до извода, че няма как Павлова „да бъде упрекната за проявено бездействие“ по осигуряването на „Дантролен“ в клиниката, защото това е било и обективно невъзможно.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:20
Гост

­Г­о­­р­­е­щ­и­­ ­м­­о­­м­­и­­ч­­­е­т­­­а­­­ ­­в­­­и­­ ­­­о­­ч­а­­к­­в­а­т ­­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?93152

Yumaidar Sutra
Yumaidar Sutra
29 март 2024 21:49
Гост

Great, It is nice information. percetakan 24 jam

percetakan 24 jam
percetakan 24 jam
29 март 2024 21:48
Гост

Very good writing, I am happy to be able to visit this website. percetakan 24 jam

Ad nauseam
Ad nauseam
15 януари 2024 9:27
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Димитър
Димитър
12 януари 2024 15:16
Гост

На семейство Павлови да им тежи на съвеста /ако я имат/ докато са живи смърта на невиннота дете.

А на съдиите?
А на съдиите?
15 януари 2024 9:17
Гост

Ще им тежи ли?

Тежки са им зависимостите, за да станат такива, рушветите и съвестта която просто им липсва!

АМИН

dordle
dordle
11 януари 2024 12:19
Гост

If you’re looking for a fun game to play with your friends, fall guys 3 is a great way to pass the time with a unique game experience and a new way to play.

Мария
Мария
10 януари 2024 19:56
Гост

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството– https://e.vg/clean

Анонимен
Анонимен
10 януари 2024 12:37
Гост

Анестезиологът е признат за виновен окончателно в предходните решения по това дело понеже е нарушил правилата за безопасна анестезия, най- общо за непрекъснат клиничен контрол на анастезирания- възприел влошаването на състоянието на детето едва след звуковия сигнал на апарата, доколкото разбирам.Т.е. развилата се хипертермия. Експертизата казва, че смъртният изход е предотвратим само ако Дантролен се приложи в първите минути след развитие на Малигнена хипертермия. Управителят обаче не е виновен, според сегашното решение, защото не бил длъжен да създаде организация за справяне с това непредсказуемо и екзотично усложение, с генетично предразположение при някои хора, което не се изследва никъде, на конкретния… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 януари 2024 15:37
Гост

Не знам дали Ви е известно, но употребата на Севоран предполага не просто обща седация със запазване на самостоятелно дишане, ами пълна анестезия с интубация, т.е. пациентът се привежда в състояние на безсъзнание, което се прави в болници, а в медицински центрове независимо от мащаба е рисково, така че трудно може да бъде извинен управителят за липсата на организация най-малкото чрез договор с подходящо лечебно заведение, имащо достъп до антидота.

#важнотоечедосиетонакогототрябваечисто

Съдия
Съдия
10 януари 2024 10:24
Гост

Четете мотивите на първата инстанция, тъй като са най- точни и правдиви, според мен.Решението на ВКС е в типичния за техните практики стил- претенциозно, задълбало в посока да търси оправдаване и не държащо сметка за справедливостта. Не е дало отговор на най- важния въпрос- че не трябва да започваш манипулация, ако клиниката ти не разполага с възможност за професионално действие при кризисни здравни ситуации и отключени внезапно шокови състояния, дори и да е клиника с оборудване за 10 милиона.

Лозан
Лозан
09 януари 2024 22:57
Гост

Пълен фарс!

vohiye
vohiye
09 януари 2024 18:48
Гост

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пap.aзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството– https://e.vg/clean

Анонимен
Анонимен
09 януари 2024 14:52
Гост

Четейки постовете за пореден път забелязвам, че аматьорството и аджамийството са спорт у нас.Обикновено всеки неук се изживява, като специалист с 30 години стаж.

Съдия
Съдия
10 януари 2024 10:26
Гост

Аз съм съдия точно с 30 години стаж и намирам решението на ВКС за твърде неубедително.И това е най- деликатното, което мога да кажа.

Анонимен
Анонимен
09 януари 2024 14:48
Гост

Статистика в цифри за процеса:
деянието е на 14.06.2016 г.
обвинителният акт е внесен през 2017 г.
съдебното производство е с продължителност от 2017 г. до окончателното решение на ВКС на 28.12.2023 г., като за постановяване на решението на ВКС след съдебното заседание на 26.05.2023 г. са били необходими точно 7 месеца

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 януари 2024 14:18
Гост

Браво…. бе, изглежда за нашата съдебна система важи правилото, че колкото повече се подмята делото нагоре и надолу по инстанциите, толкова по-голяма е вероятността да завърши с оправдателно решение и/или условна присъда.

Мисля, че субективизмът при вещите лица, част от лекарското съсловие е дори по-силен фактор, отколкото политическата кариера на господина.

Единственият смислен извод от цялата работа, че в България все повече млади медици няма да искат да стават анестезиолози и реаниматори, понеже отговорността и рисковете са непропорционално високи, съотнесени със заплащането.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 януари 2024 14:57
Гост

От решението: „По делото е изяснено : че в заведения за доболнична помощ е разрешено прилагането на обща анестезия, вкл. и със „Севоран“, както и че съществува нормативна пречка тези лечебни заведения да разполагат с препарата „Дантролен“, отпускан за употреба по установен ред, но само за болнични заведения; че към момента на инкриминираното събитие е отсъствала възможност чрез съответни изследвания (мускулна биопсия при специални изисквания) за доказване на генетична предиспозиция при пациентите; както и че в страната не е имало разработен протокол и нормативни разпоредби за адекватна реакция при проявата на това тежко усложнение по време на анестезията. Посоченото ясно… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 януари 2024 15:14
Гост

В мотивите на съда се смесва „обективната“ (то всъщност е юридическа, щото може да си го внесе нелегано, ама така звучи по-тежкарски) невъзможност да разполага с препарата Дантролен в амбулаторията и ангажимента да създаде условия за безпроблемна колаборация с друго лечебно заведение за болнична помощ, което със сигурност има медикамента в аптеката си, като част от нейните организационните задължения.

За кокошката няма прошка за пореден път…

П.С. Медицинският стандарт за анестезиология вече е отменен, така че дано не Ви се случи да попаднете в подобна ситуация, не че наличието му има особен ефект де, видно от решението на съда.

Съдия
Съдия
10 януари 2024 10:48
Гост

Така е, наблюденията ми показват, че при връщане на делото по скоро се подсеща долната инстанция, че резултатът трябва да бъде друг, за какъвто горната няма смелост да постанови.Отмяната и връщането за ново разглеждане съществува в кодексите на малко европейски страни и дори и при тях се прилага по изключение

Анонимен
Анонимен
09 януари 2024 13:38
Гост

Слаба държава убива децата си!

Лазар
Лазар
09 януари 2024 22:59
Гост

За това умните бягат навреме в чужбина.

Съдиите
Съдиите
15 януари 2024 9:23
Гост

Това е камъкът в основата!

Подкупни, зависими и безчовечни.

Анонимен
Анонимен
09 януари 2024 13:38
Гост

Няма оправия. Да те е страх и ти да идеш и детето си да заведеш на зъболекар. И да ти обясняват как това е „рутинна операция“

Анонимен
Анонимен
09 януари 2024 13:37
Гост

в САЩ ще им забранят да практикуват на всички. Вероятно. Но тук…

Тошков
Тошков
09 януари 2024 13:37
Гост

Голяма каша. И замесени политичета

Милианов
Милианов
09 януари 2024 13:36
Гост

Потресаващо решение, според мен

Гуменова
Гуменова
09 януари 2024 13:36
Гост

Съда се е опитал да каже, че това е инцидент ли?

Анонимен
Анонимен
09 януари 2024 15:18
Гост

Нещо като „случайно деяние“, но дори и при 1 дете на милион да се отключи това рядко заболяване е недопустимо да няма предварителен протокол по който да се действа в този единствен и изключителен случай, защото стоматологът трябва да знае, че детето -пациент на стола може да е точно това -едното от милиона.

Белезников
Белезников
09 януари 2024 13:35
Гост

Тук говорим за починало дете, а няма виновни. Защото така излиза.

Чунков
Чунков
09 януари 2024 13:35
Гост

Как може 8 години да се влачите? И накрая какво? Кажи речи никой не е виновен

Монолев
Монолев
09 януари 2024 13:34
Гост

Бе може ли такова нещо, бе? ?

Чочо
Чочо
09 януари 2024 23:02
Гост

Подигравка.

Кулев
Кулев
09 януари 2024 13:33
Гост

Ето това е. Чиста работа…

Минчев, Надето и Славов
Минчев, Надето и Славов
09 януари 2024 13:32
Гост

СъдебнаТА реформа приключи. Дете е убито и виновни няма. Само една минимална условна присъда от кумува срама. Ама наши хора са подсъдимите – от “демократичната десница”…

Арматурист
Арматурист
10 януари 2024 13:14
Гост

Изобщо в разни частни медицински центрове всеки се прави на специалист и си прави каквито си иска манипулации безконтролно, а когато ножа опре до кокала тичаме в Пирогов или друт.ги държавни болници да „гасиме“ пожара. И после няма виновни. Честито на оцелелите.