Фризьор осъди столичната община да му плати обезщетение от 20 000 лева, след като паднал с тротинетка в пропаднала шахта на пътя и си счупил ръката, което освен болки и страдания, му попречило да работи в продължение на три месеца.

36-годишният мъж е завел иск за 30 000 лева, но Софийският градски съд (СГС) му присъжда обезщетение от 20 000 лева, въпреки че отхвърля всички доводи на общината за съпричиняване, както и възраженията, че въпросната шахта била на столичната топлофикация.

Инцидентът е станал на 30 май 2020 г. в кв. „Лозенец“. Около 21.30 ч. мъжът се прибирал от работа с тротинетката си, когато тя ненадейно пропаднала в улична шахта, която била под нивото на пътя. При последвалото падане пострадалият почувствал силни болки в лявата китка и дясното си рамо. Отишъл в „Пирогов“, където установили, че има счупване на раменна кост и повече от месец носил фиксираща превръзка.

Мъжът твърди, че освен физическите болки, се чувствал непълноценен в общуването, ходил и на психиатър заради депресивна реакция. Пред съда той описва, че дълго време не можел пълноценно да изпълнява професионалните си ангажименти на фризьор заради травмата, а първоначално се налагало майка му денонощно да му помага и в ежедневието, тъй като не можел да използва ръката си и за елементарни дейности.

Свидетелка е дала показания, че мъжът изпитвал постоянни болки в дясната ръка, с която основно работел, а заради травмата не можел да държи сешоара, да боядисва, а близки дори му помагали финансово, за да си плаща наема, тъй като за около 3 месеца не е работил.

„Ищецът трудно преживял инцидента, защото през лятото е ходел да прави прическите на известни наши изпълнители, когато същите имат участие в страната, а след травмата не е можел да извършва тази дейност, която очевидно била добре платена. Това го сринало още повече, защото през лятото, когато повечето хора са на море, ищецът разчитал на тези наши артисти – изпълнители“, описва съдът проблемите на фризьора след инцидента по данните на свидетелите. Мъжът се върнал на работа едва в края на годината, като в летния сезон изобщо не ходел в салона за красота, в който работел. Заради обездвижването напълнял, което също го карало да се чувства непълноценен и потиснат.

В решението си съдът цитира чл. 31 от Закона за пътищата и обяснява, че задължение на общините е да поддържат общинските пътища и да отстраняват всякакви препятствия, за да осигуряват безопасно и удобно движение през цялата година.

„Изпълнението на тези задължения не е ограничено само до онези части или принадлежности на улицата, които са общинска собственост, защото по силата на цитираните норми на общината е вменено да осъществява цялостната дейност по полагането на системни грижи, поддържането в изправност и осигуряване безопасността при движение по общинския път“, се казва в решението, с което съдът отхвърля възраженията на общината, че пропадналата шахта е на „Топлофикация“, като допълва, че дружеството отговаря само за топлопреносната мрежа, но шахтите не са част от нея.

За да осъди общината да плати 20 000 лева на пострадалия и да отхвърли иска му в останалата част, съдия Петър Боснешки се мотивира, че сега мъжът е добре, няма патологични белези и лечението му е приключило, без да е бил опериран, въпреки че е имало такива препоръки.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:20
Гост

­Г­­о­­­р­­е­щ­­­и­ ­м­­о­м­и­­­ч­­­е­­­т­­­а­­­ ­­в­­и­ ­­о­ч­а­­к­­в­­­а­­т ­­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?92874

Въпрос
Въпрос
29 декември 2023 18:39
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Мимо
Мимо
28 декември 2023 16:21
Гост

Браво,никаква милост за тия некадърници от общините.Обезщетения до дупка.Нещастницитв трябва да се научат да си вършат работата,не само да лапат и крадат.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2023 19:54
Гост

Тъпанари, какво като е фризьор. Това ли есенцията на лексотворчеството. Каквито са ви лидерите, такова е качеството, справка КРБойкикишишева

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 16:56
Гост

Ако не беше карал тротинетка-нямаше да се пребие….ама пуста мода бре дори и сред хайлайфа ни роден.

Киро Тъпото
Киро Тъпото
28 декември 2023 10:10
Гост

Вместо да се качи на химическия си кенеф с 4 гуми, пък като го запали тоя двигател на въглища, пък като си подаде ръка през отворения джам, че да се проветри тая мишница; и нкарая да си сложи слънчевите цаки, па да забучи тая цигара в тъпата си дзурла…кеф.

Любител
Любител
22 декември 2023 14:49
Гост

На обикновени хора съдът присъжда обезщетение по 2 или 3 хиляди лева, на джендъртротинейшъна 20 000 ? И как да няма съпричиняване, след като тротинетките нямат фарове, в тъмната част на денонощието е, а счупванията очевидно се дължат на движение със скорост несъобразена с пътните условия ? То през капак на шахта да мине тротинетка, пак ще падне.

Анонимен
Анонимен
26 декември 2023 22:01
Гост

Ако беше прокурор щеше да знае как да иска и щеше да вземе 200000, сигурно щеше да го изкара опит за убийство от страна на общината. Всъщност навсякъде по света е така. В Бостън един лекар беше осъдил градския транспорт за 50000 и след това адвокат за горе долу същото им взе 200000.

Павлин
Павлин
22 декември 2023 14:41
Гост

Никъде в материала не се споменава да е подаван сигнал за въпросната шахта, която била под нивото на пътя. За тротинетката е достатъчно и 2-3 см „пропадане“, за да се пребие човек. А пребиването е част от рисковете да се карат тротинетки, при това с миниатюрни колелца и с бясна скорост, където им падне на решилите се на това преживяване, особено в тъмната част на денонощието. За протектори и каски да не говорим. Съчувствам на пострадалия, но някак не ми се вярва да е ходил на психиатър, задето паднал от тротинетка. С каква скорост се е движил, впрочем? И със… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 17:05
Гост

Ааа недей така остро да критикуваш, че коафьорите са крехки и раними душици и ако прочете още повече ще се депресира и затвори в себе си. И тогава кой ще обслужва звездите ни?!

Анонимен
Анонимен
26 декември 2023 22:05
Гост

Абе не е така в случая. Бая дупка си е било без никаква сигнализация. И с колело щеше да е със счупена ръка или нещо друго. Изобщо нищо не пречи като се прави дупка да се сигнализира.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 13:25
Гост

Е*ати столицата сме…Ма и тия тротинетки са си за забраняване де.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 13:24
Гост

Да си иска сега Терзиев парите от Хекимян и най-вече от биещия се в гърдите Георги Георгиев. Дето Борисов го излъга, че ще го кандидатира за кмет!

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 13:24
Гост

Тежко наследство на ГЕРБ. Леля ми си счупи носа на Витошка от непремахната ламарина. Смятайте си. И това се случи преди години, Бог да я прости. Осъди Фандъкова за 6000 лева. Това и стигаше – само удоволствието да види в съдебното решение, че е осъдила тази некадърна кметица!

Чепилов
Чепилов
22 декември 2023 13:23
Гост

Ето – точно заради това не гласувахме за герб на последните избори. Но те работата си я свършиха с активното мероприятие по премахване на машините за първи тур. Набутаха си герберски общински съветници, които сега да пречат всячески на нормалната работа на ПП/ДБ и СС.

Харизанов
Харизанов
22 декември 2023 13:22
Гост

Нищо ново под слънцето. Разбит град, неоправени улици. И на фона на всичко това имат наглоста Георгиев и Хекимян да ми обясняват колко много неща правели ГЕРБ. Ха – ха – ха !

Да бе всичко е партии
Да бе всичко е партии
26 декември 2023 22:09
Гост

Мислиш ли че байчото, който оправя дупките при ГЕРБ е някой братовчед на Бойко а при ПП е братовчед на Кирчо? Или може би си е същия този байчо. Интересно защо тези дела не отиват към този, който е направил белята, а не към застраховката на общината.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 13:21
Гост

Сега този случай ще се ползва ли от гербавите тролове да ми обясняват колко зле се управлявала София?

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 13:21
Гост

Общината не била виновна, че създава предпоставки хората да се пребиват и убиват, но все пак му дават парите от съда. Значи признават, че общината е виновна и то в частност старото управление. Няма как кмет без нормален СОС, бламиран от ГЕРБ и БСП да носи отговорност.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 13:20
Гост

Аха. И щом общината няма вина за липсващата шахта кой има?

Демирев
Демирев
22 декември 2023 13:20
Гост

При Фандъчка така си беше – можеше да осъдиш общината и те дори не пращаха представител в съда за да се защити общинита. Зимаш им 5-10-20 000 лева и си готов.

Правилно
Правилно
26 декември 2023 22:21
Гост

Ако иска е малък, не си струва защитата. Застраховката на общината плаща и само те правят оглед на местото. При банките е същото: открадната карта, с картата откраднали 300 лева покупки, ами проверяват дали е така по електронни записи и за толкова няма да пращат вещо лице, което ще иска 1000.

Попчев
Попчев
22 декември 2023 13:19
Гост

Е на кого е вината, че има зейнала шахта? На баба ми ли? И не, феновете на Георги Георгиев и на ГЕРБерското управление не скачайте веднага да пищите против новия кмет на 1 месец. Вината за тая шахта е в нелепото управление на столицата от ГЕРБ и Фандъкова в последните 15 години!

Павлин
Павлин
22 декември 2023 14:31
Гост

Научете се да четете първо. Ще Ви е от полза.
Шахтата не е зейнала, а вероятно не е и поставена (или пропаднала) по времето на управлението на ГЕРБ.