Общият юридически стаж на магистратите, участващи в конкурси, да се изчислява до датата на обнародването на решението на съответната колегия за обявяване на съответния конкурс в Държавен вестник. Това реши днес Пленумът на Висшия съдебен съвет.

Той беше сезиран от Съдийската колегия, която поиска тълкуване на чл. 33, ал. 3, т. 1, т. 2 и т. 3 от наредбата за конкурсите поради различното му прилагане от председатели на съдилища.

Според разпоредбата магистратите, които подават заявление за участие в конкурси, трябва да приложат следните документи:

1. служебна бележка (по образец), издадена от административния ръководител, удостоверяваща към датата на обнародване на решението за обявяване на конкурса в „Държавен вестник“ общия юридическия стаж на кандидата, прослуженото време на заеманата длъжност, както и стажа в съответната система на органите на съдебната власт;

2. кадрова справка от административния ръководител на съответния орган на съдебната власт (по образец), съпроводена с информация за резултатите от проверките на по-горестоящите органи на съдебната власт и на Инспектората към Висшия съдебен съвет, и справка за разгледаните и приключените от кандидата дела и преписки (по образец) през последните три години от дейността му, като същите следва да се разбират като период от 3 (три) години, предхождащ датата на обявяване на конкурса, през който период магистратът реално е работил като съдия, прокурор или следовател в органите на съдебната власт;

3. копие от три акта, изготвени от кандидата през последните три години от дейността му, като същите следва да се разбират като период от 3 (три) години, предхождащ датата на обявяване на конкурса, през който период магистратът реално е работил като съдия, прокурор или следовател в органите на съдебната власт, по избрани от него разгледани и приключени дела и преписки“.

Разминаването на периодите и датите в цитираната разпоредба водело и до различно прилагане на текста от председатели на съдилища.

Едни изчислявали стажа на магистратите до момента на обявяването на конкурса с решение на Съдийската колегия. Други – до обнародването на решението на СК в Държавен вестник, а трети – до датата, предхождаща обнародването на решението на колегията в Държавен вестник.

Различното пресмятане на юридическия стаж пък се отразява на конкурсите, защото при равни оценки той е решаващ при определянето на крайното класиране.

Заради това Съдийската колегия се обърна към Пленума на ВСС с искане за тълкуване на чл. 33, ал. 3, т. 1, т. 2 и т. 3 от наредбата.

Днес Пленумът на ВСС единодушно прие, че меродавна е датата на обнародване на решението за обявяването на конкурсите в Държавен вестник.

 

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ало, ВСС!
Ало, ВСС!
19 юни 2023 19:40
Гост

Един от европрокурорите нямаше стаж и си добави студентските години, а вие леко притворите очи.

Големи изедници
Големи изедници
15 юни 2023 17:57
Гост

Нищо подобно не трябва да е. Срокът трябва да е към денят/ момента/ на подаване на заявлението !!! Защо така е справедливо . И въобще защо е необходимо да се подава от магистрата вместо комисията която има достъп до кадровите справки да си изисква след изтипане на срока за подаване на документите . Така се нарушават правата на кандидатите . Защо винаги членовете на ВСС се чудят как да ощетят някого , а не да подпомогнат максимално ???? най- справедливо ще е кум крайнията срок за подаване на документите . Каква е логиката към обявяването вместо към крайният срок за… Покажи целия коментар »

345
345
18 юни 2023 12:17
Гост

Глупости, срокът трябва да е еднакъв за всички! Възможно е да е относим и към последния ден за подаване на документи, което би било справедливо, когато някой ще добие възможност за участие в конкурса в срокът за подаване на документите.

Юли
Юли
15 юни 2023 16:59
Гост

Подкрепям решението.

Тити
Тити
15 юни 2023 17:00
Гост

Друго не съм и очаквал.

Хари
Хари
15 юни 2023 16:57
Гост

Интересно.

Чешмеджиев
Чешмеджиев
15 юни 2023 16:55
Гост

Това ВСС е за смяна – ВЕДНАГА!!!

Петров
Петров
15 юни 2023 16:58
Гост

И без това му изтече мандата.

Мавродиев
Мавродиев
15 юни 2023 16:55
Гост

Любопитно е наистина решението

Владиславов
Владиславов
15 юни 2023 16:55
Гост

Да видим какво ще стане

Груев
Груев
15 юни 2023 16:54
Гост

Ах, този палав пленум

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 16:54
Гост

Това винаги е сложен въпрос

Ъруин
Ъруин
15 юни 2023 16:53
Гост

Дано се вземе предивд

Иван
Иван
15 юни 2023 16:52
Гост

Така е и редно да е