Рецидивистът Пеньо Мангъров е окончателно осъден на 12 години затвор за отвличане и изнасилване на жена, съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС).

С решението си (виж тук) върховните съдии оставят в сила присъдата на апелативния съд в Пловдив. Преди това окръжният съд в града беше осъдил Мангъров на 6 години затвор само за изнасилване на жената, но го беше оправдал за отвличането.

Става дума за случай от началото на 2019 г., когато Мангъров се запознал във Фейсбук с млада жена от Пловдив, която започнал настоятелно да преследва и да иска да се срещне с нея. След няколко разговора онлайн, тя проверила информацията за него в интернет и попаднала на статии за криминалното му минало. Той я уверявал, че това са клеветнически информации, като продължил да изпраща снимки и клипове, да настоява да се видят, а тя му отказвала.

На 5 януари той ѝ писал, че я чака на определено място в Пловдив и тя решила, че ако се съгласи за кратка среща с него, той ще се откаже да я тормози повече. След като се видели обаче Мангъров продължил опитите да я убеди за нова среща, а след поредните откази станал и агресивен. Мангъров написал на жената, че се гаври с него и не може просто да има такова поведение. Тя започнала да се извинява и казала, че никога не си позволява такова поведение с хората, но той изпратил клип, на който се виждало как отсичат главата на човек. След това я заплашил със съобщение, че ще пролее кръвта и казал, че ѝ дава 10 минути да отиде при него и да му се извини, като добавил, че щяла да има причина да се страхува, ако не отиде при него. Мангъров продължил със заплахите, като излъгал жената, че познава родителите, брат ѝ и цялото ѝ семейство щяло да умре, ако не му се извини.

Уплашена, пострадалата отишла отново на посоченото място и се качила в колата му, където той я погледнал застрашително и извадил изпод предната седалка малка брадва. С нея в ръка, Мангъров казал на жената, че имала два варианта – или да изкупела греховете си като останела с него вечерта, или да я ликвидира със същата брадва, заедно със семейството ѝ. За да е още по-убедителен, казал, че цялата държава работела за него и че щял да я „затрие“, както бил направил с една жена, която се била оплакала от него и за която медиите писали, че е изчезнала, а всъщност той я убил в гората.

Така успял да убеди жената да отиде с него в дома му в София, където я изнасилил три пъти, след което я върнал в Пловдив. Пострадалата първоначално не искала да казва на никого за случилото се, защото продължавала да се страхува, а Мангъров не спирал да я търси в социалните мрежи. Накрая тя го блокирала и решила да сподели на работното си място, където пък началникът ѝ я свързал с негов познат в полицията.

В решението на ВКС се казва, че Мангъров е дозирал натиска върху жертвата, умело използвал „репутацията“ си, за която има данни в интернет и тя станала известна на пострадалата.

„Това далеч не е флирт, прелюдия към любовно обяснение, а е директно насочено към пречупване волята на пострадалата и подчиняването ѝ на своите желания. Деецът много добре е съзнавал последиците от своите действия, от така упражнената многоаспектна принуда и нейното естество – в противоречие с правото и морала, че с тези си действия нарушава правото на отделната личност на свободен избор в духовен и физически аспект, като е целял именно това“, категоричен са върховните съдии.

Според тях принудата е осъществена и тя е била продължителна и достатъчна, за да постави пострадалата пред избор дали да изпълнява желанията му или да постави под заплаха здравето и живота както на себе си, така и на своите близки.

За съдилищата няма никакво съмнение, че Мангъров през цялото време е съзнавал нежеланието на жертвата не само за интимна близост, но и изобщо да го последва в София.

Съставът на ВКС не приема за основателна и защитната теза, че заплахите целели само да мотивират пострадалата да се срещне за втори път с Мангъров, като отчита, че принудата е повлияла на поведението на жената до обратното ѝ оставяне в Пловдив, когато е приключило отвличането. Съдът отбеляза и пасивността на прокуратурата да обвини Мангъров в противозаконно лишаване от свобода на жената, както и за блудство.

„През целия период пострадалата е била лишена от свобода, което също не е намерило отражение в оценката на обвинителната власт, както не е сторено и по отношение на блудствените действия. Всъщност пасивността на обвинителната власт не може да бъде тълкувана в полза на липса на оказана принуда, в оправдателен аспект на деянията, за които е предявено обвинение. Липсата на обвинение по чл.142а, по чл.150 от НК не означава липса на деяния по чл.142 и по чл.152 от НК, не означава също така наличие на противоречие, а само недостатъчна прецизност на обвинителната власт – но това така или иначе е в полза на подсъдимия по отношение на действителната съвкупност“, допълват върховните съдии.

В заключение ВКС пише, че наложеното наказание на Мангъров не е несправедливо, поради което потвърждава присъдата и в тази ѝ част.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:24
Гост

­­Г­о­­­р­е­щ­­­и­ ­м­­­о­м­и­­­ч­е­т­­­а­­ ­­­в­и­ ­­о­ч­а­к­в­­а­т ­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?90193

Филип
Филип
03 октомври 2023 23:56
Гост

Само на толкова ли?

Мавродиев
Мавродиев
03 октомври 2023 17:44
Гост

Ми за поне 30 години затвор е. А убиец на пътя за 50 !

Кирил
Кирил
03 октомври 2023 17:44
Гост

Ужасно!

Милена
Милена
03 октомври 2023 17:44
Гост

Дано станем по-строги с времето къ подобни нещастници. Имам предвид съда.

Чочо
Чочо
03 октомври 2023 23:58
Гост

Тази присъда си е чисто помилване.

123
123
03 октомври 2023 17:43
Гост

Пълен психопат е този, а навремето трябваше да влезе за 20 години, но май го спасиха.

Криминска
Криминска
03 октомври 2023 17:43
Гост

ЧУвстват се безнаказани. Да

Попов
Попов
03 октомври 2023 17:43
Гост

Като е имал криминално минало, за което пише в медиите, ЗАЩО ТОВА ЧУДОВИЩЕ Е БИЛО НА СВОБОДА, БЕ? Родни ушеви приятели и съдебен състав?

Жокера
Жокера
03 октомври 2023 17:52
Гост

Т.е. по Вашата логика след като някой изтърпи наказание „лишаване от свобода“ за конкретен срок за каквото и да е престъпление, незабавно трябва да бъде върнат, тъй като автоматично му се налага наказание „доживотен затвор“ така ли?

Темелков
Темелков
03 октомври 2023 17:42
Гост

А тия дори му дали 6 години в началото. Егати малоумниците

Фанагориец
Фанагориец
03 октомври 2023 17:42
Гост

И смятате, че след 12 години ще се е променил? Това е съдистично поведение и единственият му начин да прави секс е като насилва жени. Което значи, че в затвора, където той ще е жената, ще се озлоби и след 12 години ще е агресивен и жаден за сексуални удовлетворения. Ще пострада друга. Но родния съд не мисли.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2023 17:41
Гост

Отвратителен човек. Грехота!

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2023 17:41
Гост

Мен ако питате подобни психари са и за 30 години затвор, но карай

Джанго
Джанго
03 октомври 2023 17:40
Гост

Дано в затвора да му изпълняват ежедневно желанията.