Сериозни нарушения са открити по 9 преписки във Върховната касационна прокуратура (ВКП), започнали с резолюция на бившия главен прокурор Иван Гешев.

Това съобщиха днес от държавното обвинение, като обясниха, че по въпросните преписки са извършвани лични проверки от прокурори във ВКП в периода 15 май – 15 юни 2023 г. Отклоненията от нормативната уредба и вътрешните правила са били открити от проверяваща работна група, сформирана от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов. По информация на „Лекс“ повече от половината преписки са срещу членове на Висшия съдебен съвет.

„Докладът на работната група извежда констатации относно основанието за започване на проверките, което е ставало с резолюция на бившия главен прокурор Иван Гешев, както и с предмета, срочността и резултатите от тях. Отклоненията от нормативната уредба и вътрешните правила се отнасят при завеждане на нови преписки, както и при започване на проверки по сигнали, кореспондиращи с по-ранни произнасяния на компетентните прокуратури по други преписки с идентичен предмет“, посочиха от държавното обвинение.

Проверяващите са изготвили доклад, който ще е част от общия преглед на действащите актове на методическо ръководство и предложенията за промени във вътрешната уредба за извършване на предварителните проверки и за осъществяване на служебен и инстанционен контрол.