Софийският апелативен съд (САС) сложи край на дългото чакане да се яви мистериозната свидетелка Елена Йорданова, която евентуално да потвърди версията на подсъдимия Георги Семерджиев, че не той е шофирал при тежката катастрофа на бул. „Черни връх“ в София, при която загинаха две момичета.

На предходното заседание показания даде друга свидетелка на защитата на Семерджиев – Велина Аршикова, която каза, че се е возила в колата във фаталната нощ, като била на задната седалка, докато той бил на предната, а друго момиче шофирало. Версията на Семерджиев е, че именно Йорданова е това момиче и тя беше призована няколко пъти в съда. След като тя не се яви и днес, съдът я заличи от списъка и приключи съдебното следствие, след което даде ход на пледоариите.

Прокуратурата настоя втората инстанция да потвърди присъдата от 20 години затвор за Семерджиев. На толкова той беше осъден миналата година от Софийския градски съд, а от мотивите към присъдата стана ясно, че е щял да получи и по-тежко наказание, ако беше обвинен, че макар и непредпазливо, е действал самонадеяно, а не с небрежност.

„Пред втората инстанция беше проверена втора версия за случилото се. И тя беше дискредитирана. Затова трябва да бъде отхвърлена. Надявам се, че пред Върховния касационен съд подсъдимият няма да изложи и трета версия“, заяви днес в пледоарията си прокурорът по делото Владислав Владимиров, цитиран от БТА. Според него версиите на Семерджиев, че е бил отвлечен и упоен, както и че не е карал колата в нощта на инцидента, са отхвърлени отдавна. Експертиза пък показа, че при зловещия удар е нямало как пътник да оцелее на задната седалка. Доказано беше, че подсъдимият е употребил и наркотици в деня на инцидента. Според държавното обвинение ефектът на засечения в организма му метамфетамин е като падане на всички задръжки.

„Доказано е, че именно Семерджиев е карал джипа. Правилно градският съд е завишил наказанието за циничния начин, по който две момичета са загинали. Затова не трябва да бъде намалено наказанието. С подобна присъда се надявам да се постигне дисциплиниращ ефект както при подсъдимия, така и в обществото, посочи държавното обвинение“, каза още прокурорът.

Защитата на Семерджиев пък отново каза пред съда, че не той е карал джипа. Адвокат Мирослав Христов определи мотивите на градския съд като литературен разказ и поиска делото да бъде върнато за събиране на още доказателства, тъй като прокуратурата не била събрала всичко необходимо по процеса. В последната си дума Семерджиев също поиска връщане на делото.

Съдът обяви, че ще се произнесе в срок, което означава, че няма да чете нова присъда, следователно Семерджиев няма да бъде оправдан и на втора инстанция.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван Иванов TM
Иван Иванов TM
07 март 2024 19:48
Гост

Йорданка Фандъкова не си мръдна пръста за това кръстовище – то е много атрактивно за скоростни упражнения и това е вина на общината, че не ни защитава, какво общество, какви 5 лева – направи ограда и – нямаше да стане нищо.

Не – почва да се търси персонално – можеше и диабетик да заспи на волана, не е казано – че само наркоманите заспиват.

Можеше самата Йорданка Фандъкова да заспи на волана, можеше нещо да се случи.

Честно – тази репресия не я разбирам – няма умисъл, няма приготовление, няма съучастие, няма и арогантност.

Гост
Гост
07 март 2024 11:19
Гост

А „свидетелката“ кога ще бъде подведеня под отговорност за лъжесвидетелстване?

Младен
Младен
07 март 2024 9:49
Гост

Пълна излагация! Срам, срам, срам за съда, срам за разследващите и срам на всички замесени. Бог гледа. Бави, но не забравя. Едно долно наркоманче с множество провинения, престъпления, измами и т.н. за пореден път се опитва да се измъкне подкупвайки (очевидно) некадърниците, който работят по случая. Два млади живота бяха отнети и унищожени техните семейства. На това място можехме да бъдем всички ние, нашите деца, нашите родители, нашите приятели. На това място този изрод можеше да убие всеки от нас. Изрода избяга кри го проститутка- полицайка, подкупва разследващите, и накрая „не карал той“. Експертизите доказват, че този долен пропадняк е… Покажи целия коментар »

Ad nauseam
Ad nauseam
06 март 2024 19:32
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
06 март 2024 16:08
Гост

Спокойно, ако САС потвърди осъдителната присъда, пред ВКС ще се окаже, че свидетелката се е намерила.

Жокера
Жокера
06 март 2024 18:47
Гост

Пред ВКС не се събират нови доказателства, той е инстанция по правото, не по фактите. И да се появи – кел файда.

Анонимен
Анонимен
06 март 2024 19:25
Гост

Именно. Ще се появи, за да искат връщане на делото на САС за ново разглеждане

ФЕН НА БУХАЛА
ФЕН НА БУХАЛА
06 март 2024 13:51
Гост

Може да е карала мис Силикон. Нали тя развива такива скорости по пътищата…

ФЕН НА БУХАЛА
ФЕН НА БУХАЛА
06 март 2024 13:56
Гост

Държава на джуконди, силикони, наркомани, кумарджии, тарикати, връзкарски истории и зависимости на всички нива ….

ЗАки
ЗАки
06 март 2024 13:29
Гост

Е, остава и да не влезне в затвора.

Асен
Асен
06 март 2024 13:27
Гост

Е, кой ще повярва на тази скалъпена версия?

Симо
Симо
06 март 2024 13:25
Гост

Е, някой вярва ли, че този е невинен?

Александър
Александър
06 март 2024 13:24
Гост

Пълна излагация!

Зоркова
Зоркова
06 март 2024 13:14
Гост

Потресаващи глупости се опитват да му измислят

Чунчев
Чунчев
06 март 2024 13:14
Гост

Този ако не влезе за 20 години в затвора – егати и държавата, егати и законите. И на бъдещи избори пак да си гласувате за ГЕРБ. Тя съдебната ни система е на тоя хал – да е поръчкова, заради ГЕРБ практиките с години!

Мавродиев
Мавродиев
06 март 2024 13:13
Гост

Тук не би следвало да обсъждаме дали той е карал или не. Ако не е карал той, то е дал колата си на неадекватен шофьор. За което деяние пак си новиш отговорност. Но единствено да се обсъжда дали е можел да спре или колата се е повредила. Което ме съмнява да се е случило.

Анонимен
Анонимен
06 март 2024 13:13
Гост

В дигиталната ера, с камери на всеки ъгъл и на всяка сграда, да нямаш доказателства, че този охлюв е шофирал е нелепо!

Димо
Димо
06 март 2024 13:26
Гост

Пълна пародия!

ганю
ганю
06 март 2024 14:08
Гост

Наистина ли вярваш, че има камери на всеки ъгъл и сграда?!
И че работят, записват и то качествено?!
Филми само гледаш май!

Анонимен
Анонимен
06 март 2024 13:12
Гост

Да видим дали ще може за нещо, за което има свидетели, че той е карал и е убил хора на булеварда, да има осъдителна присъда. Или родния съд и подлогите в него пак ще намаляват с години присъдата и ще протакат още толкова.

Анонимен
Анонимен
06 март 2024 13:12
Гост

Абе ще се точи това дело и ще се смекчава вината всячески. В София се говори, че тоя е роднина или внук на някакъв голям ДС дедо. Има си връзките момчето и затова го галят с перце.

Анонимен
Анонимен
06 март 2024 13:11
Гост

А какво стана с онова влечуго – детете на богата мама и на Лъчо Мозъка от ГЕРБ, което уби Милен Цветков?

Дичо
Дичо
06 март 2024 13:27
Гост

Покри се.

Жокера
Жокера
06 март 2024 13:32
Гост

Ефективно и окончателно осъден отдавна на 9 г. затвор.
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/deloto-za-smyrtta-na-milen-cvetkov-9-godini-zatvor-za-kristian-nikolov-video-2354023

Анонимен
Анонимен
06 март 2024 13:11
Гост

Смешно е как адвокатите му вместо да работят за намаляване на присъдата по някакъв начин, те се чудят какви измишльотини да сътворят. Друг карал колата, па не била негова, пък какви ли не глупости.

Анонимен
Анонимен
06 март 2024 13:10
Гост

Жена карала колата ма никаква я няма. Айде глупости