Една от двете дълго издирвани свидетелки по делото срещу подсъдимия за двойното убийство в катастрофата на бул. „Черни връх“ Георги Семерджиев, най-после се яви в съда и очаквано го защити.

Велина Аршикова беше разпитана днес в Софийския апелативен съд и каза, че тя се возела на задната седалка на колата на Семерджиев, а той на предната, докато друга жена шофирала, съобщи БНР. Това е и защитната версия, която подсъдимият разви в хода на делото, но през април миналата година Софийският градски съд го осъди на 20 години затвор, а от мотивите към присъдата стана ясно, че е щял да получи и по-тежко наказание, ако беше обвинен, че макар и непредпазливо, е действал самонадеяно, а не с небрежност.

36-годишният бивш футболист се удари челно в такси на бул. „Черни връх“ около 22,20 ч. на 5 юли 2022 г., след което автомобилът му „Ауди“ се разполови и уби на място пешеходките Христина Дилева и Хариет Стефанович. Разследването установи, че Семерджиев е минал на червен светофар с драстично превишена скорост от 166 км/ч при ограничение от 50 км/ч, бил е под влияние на амфетамин и метаамфетамин, книжката му е била отнета и карал с фалшиво свидетелство и подменени табели. След катастрофата пък веднага е избягал от местопроизшествието и се укрил, без дори да помисли да помогне на пострадалите.

Днес съдът разпита Аршинкова при закрити врати по нейно искане, тъй като можело да бъдат разкрити обстоятелства от личния ѝ живот. Разпитът ѝ продължи около час, като тя твърди, че във фаталната нощ колата била шофирана от непозната за нея жена. Предполага се, че това е Елена Йорданова, за която и Семерджиев твърди, че е втората жена в колата.

Въпросната Елена Йорданова обаче до момента не се е явявала пред съда, нито е била открита на посочения адрес. Апелативният съд ѝ даде последна възможност да се яви на следващото заседание на 6 март. Ако не го направи, ще бъде заличена от списъка със свидетели.

Според защитата на близките на едно от убитите момичета това е абсурдна теза, тъй като вещите лица са заключили, че няма как човек да оцелее след удара, ако е бил на задната седалка на колата. Междувременно стана ясно, че при поредната експертиза на въздушната възглавница не е открита никаква ДНК на Семерджиев.