Прокуратурата е осъдена да плати обезщетения от 35 000 лева на районния прокурор от София Константин Сулев, който доскоро беше подсъдим за длъжностно престъпление за казус, свързан с Петьо Петров-Еврото, а преди 4 години беше окончателно оправдан по друго дело, по което пък беше обвинен за кражба на ток и сводничество.

Именно заради това старо дело и незаконните обвинения, които му бяха повдигнати, той предяви иск в Софийския градски съд (СГС) за обезщетения от общо 350 000 лева. Миналата година СГС осъди прокуратурата да плати на Сулев 25 000 лева за неимуществени вреди от незаконните обвинения и още 20 000 лева за пропуснати ползи.

И той, и прокуратурата обжалваха решението, а сега Софийският апелативен съд (САС) реши, че прокуратурата правилно е осъдена да плати обезщетенията на Сулев, но намали това за неимуществените вреди на 15 000 лева.

Наказателното дело срещу прокурора започна през 2017 г. и приключи за две години и половина, след като той беше оправдан на три инстанции. Сулев беше обвинен, че през есента на 2015 г. е купил апартамент в столичния кв. „Манастирски ливади“, където живеел с приятелката си и двете им деца. Прокуратурата твърдеше, че Сулев и неустановен по делото човек монтирали на електромера на прокурора допълнителен елемент, който успявал да намали месечните показатели за ток с над 80% и Сулев плащал занижени сметки повече от година и три месеца. Проблем пред доказване на обвинението се оказаха пропуски в събирането на доказателствата, както и ненадеждният основен свидетел срещу подсъдимия – Евгени Хавальов. В окончателното решение на Върховния касационен съд се казваше дори, че други доказателства, освен показанията на този свидетел, не са събрани.

По отношение на обвинението в сводничество, още в края на делото пред първата инстанция, наблюдаващият прокурор отказа да го поддържа и искаше условна присъда за Сулев само за обвинението в кражба на ток. В хода на разследването жена казала, че имала да връща пари на Сулев и той ѝ предложил да прави секс с трима негови приятели, за да върне дълга си, поради което беше и обвинен. Оказа се обаче, че жената, на която се твърди, че Сулев е сводничел, не е в състояние да дава показания заради тежка наркотична зависимост, довела до много ограничен мисловен процес.

След като той заведе исковете срещу прокуратурата, приятели на Сулев са свидетелствали, че преди образуваното дело срещу него, той бил щастлив човек, с изключително чувство за хумор и планове за живота и кариерата си, но след това се затворил в себе си, станал агресивен, появили се здравословни проблеми, започнал да пие успокоителни и целият му живот „се срутил“.

Приятели, познати и колеги пък започнали да го избягват и да не отговарят на обажданията му. Проблемите с кариерата му били пряко свързани с делото, тъй като бил назначен на работа в Специализираната прокуратура, но само няколко дни след това последвали обвиненията и той бил отстранен от длъжност. Негов приятел свидетелства, че всичко това съсипало Сулев и свидетелят дори го заварил да плаче.

В решението си апелативният съд пише, че заради делото Сулев се е чувствал засрамен, унизен, изолиран, то дискредитирало личностния и професионалния му авторитет. САС приема, че публичното разгласяване на процеса също е довело до вреди, тъй като името на прокурора е бил опетнено пред обществеността.

„Отделно от това, съдът съобрази спецификата на неговата професионална сфера на дейност, а именно лице, ръководещо разследването, упражняващо надзор за законосъобразното му провеждане и повдигащ обвинение, както и очакванията и изискванията на обществото към магистратите, призвани да спазват законите, а самият прокурор е обвинен в неспазването им – тези факти обуславят по-голям интензитет на търпените негативни изживявания, в сравнение с други лица“, пише съдът и отбелязва, че заради това колегите на Сулев са се отдръпнали от него и това го поставило в социална изолация.

Освен това съдът посочва, че отстраняването му от длъжност е затруднило прокурора да посреща месечните семейни разходи и да погасява взетите кредити, след като е бил лишен от трудов и професионален стаж за 2 години и половина.

В същото време обаче САС отбелязва, че обвиненията на Сулев не са били за тежки престъпления, той е бил на свобода срещу парична гаранция, а делото не е било с голяма продължителност, като е бил оправдан още на първа инстанция и това показва по-малко притеснение за крайния изход.

За да намали обезщетението на прокурора, апелативният съд изтъква, че на разгласяването на делото не може да се отдава прекомерно значение, тъй като отзвукът в обществото е обективно следствие от това, че Сулев е прокурор.

„В практиката на ВКС е изяснено, че публичните личности (политици, органи на централната и местна изпълнителна власт, държавни служители, общественици и др.), за разлика от частните лица, са изложени на много по-голям интерес от страна на обществото и медиите, именно във връзка със заемана от тях длъжност или позиция в обществения живот. В случая, образуваното наказателно производство срещу ищеца е от категорията дела „с висок обществен интерес“, за които органите на съдебната власт са длъжни да предоставят информация на медиите с оглед правото на гражданите да бъдат информирани по въпроси с обществено значение“, пише съдът и решава, че справедливото обезщетение за Сулев е 15 000 лева.

Относно обезщетението за пропуснати ползи, то е за разликата от заплатите на Сулев като прокурор в Софийската районна прокуратура и тези, които е щял да получи, ако е останал на работа в Специализираната прокуратура.

„Настоящият съдебен състав намира, че не се прекъсва причинната връзка между наказателното производство и пропуснатия по-висок доход предвид обстоятелството, че Константин Сулев е отстранен от работа с решение на ВСС и това решение е непосредствената причина той да не реализира този по-висок доход, като встъпи в длъжността „прокурор“ в Специализираната прокуратура. Това е така, тъй като решението на ВСС, видно от представеното извлечение от протокола, в който е обективирано, е взето при условията на чл. 230, ал. 1 ЗСВ, в който случай Съветът действа при обвързана компетентност, а не в условия на оперативна самостоятелност“, мотивира се САС.

В случая и двете инстанции изчислиха, че брутният доход на Сулев в спецпрокуратурата за този период е щял да бъде над 121 000 лева, докато в СРП е бил малко под 100 000 лева. Така съдилищата изчислиха, че след приспадането на данъците, той е щял да получи близо 20 000 лева повече от заплатите в районната прокуратура.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВКС.

През есента на миналата година Константин Сулев беше обвинен и в длъжностно престъпление. Според обвинението прокурорът е извършил престъплението от 30 май до 1 юни миналата година с пет деяния. Прокуратурата твърдеше, че той е нарушил, а също така и не е изпълнил свои служебни задължения, за да набави облага за бившия главен прокурор Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медиите, както и с цел да причини вреда на Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, и на Кристиян Христов. Христов е един от замесените в схемата „Осемте джуджета“ за завземането на бизнеса и имуществото на Илия и Явор Златанови.

Обвинителният акт срещу Сулев беше внесен в СГС през март, а в края на април съдия Аделина Иванова от Софийския градски съд реши, че деянието, за което е обвинен Сулев, не е престъпление. Тя изтъкна още, че поведението на Сулев, описано в обвинението, е несъставомерно и липсва престъпно посегателство по служба. Съдът прие, че Константин Сулев е действал като прокурор, орган на власт, а не като длъжностно лице. Прокуратурата не беше съгласна с извода на съда, но той беше потвърден и от САС.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колев
Колев
11 юли 2024 14:41
Гост

Ама няма ли да я махнат вече тая прокуратура,само плащат глоби от нашите пари.Друго май не правят.

kazakov
kazakov
10 юли 2024 14:03
Гост

Момчета, има лекарство, което ви позволява да удължите младостта. Cлед седмица на приемане: ерекцията е супер, енергията е 2 пъти повече, започна да отслабва и като цяло се чувства млада. Съветвам всички да опитат, защото животът е сам–> https://da.gd/wirex

Ad nauseum
Ad nauseum
10 юли 2024 13:53
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

dordle game
dordle game
10 юли 2024 12:32
Гост

I enjoy reading an article that makes people think. Thanks so much for letting me comment on it! quordle

Пурко
Пурко
09 юли 2024 16:07
Гост

Време е прокуратурата да сЪ закрий, разтури и разпусне с закон. Както са закрива разтуря и разпуска добитък в горяща плевня. За 30г.резултатът е налице, ако не броим неграмотните им обвинения за по 1 и 2 гр.конопени зародиши то мъртво родените в прокуратурата са попилели цели годишни бюджети на Съдебната власт,заминали в обезщетения заради неправомерните им незаконосъобразни ,откровенно престъпно неграмотни действия.Правото не е да сложиш малко гел и да наметнеш червена пелерина.

къде са борците за върховенството
къде са борците за върховенството
09 юли 2024 15:02
Гост

Този двоен аршин , да се защитават само съдиите рано или късно ще се върне като бумеранг към тях. Това, че не уважават прокурорите и следователите е неуважение към конституцията, която казва, че те са равни, т. е. – магистрати. Това, че съдиите не уважават адвокатите също е голям техен грях. За другите граждани всичко е ясно. Те всички изброени и гражданите не са съдии, демек богоизбрани. Ще се надигне обществото срещу съда и тогава те ще се чудят откъде им е дошло. ето ви нагледният пример с прокурорите сега те са жертва на тяхното самозабравяне .

Сульо
Сульо
09 юли 2024 14:42
Гост

При 50 лв. сметки за ток на съседите плащаш по 10 кинта без да знаеш, че си на далавера, мали-и-и! И това отстрана на човек с високи по дефиниция правосъзнание и аналитично мислене. Че и ревал за спецпрокуратурата, джуджето му с джудже…

Интересен двоен аршин!
Интересен двоен аршин!
09 юли 2024 13:18
Гост

Когато медиите оплюват прокурор това не е толкова лошо за него защото бил публична личност, магистрат с високи очаквания за него от обществото и т.н. според съда, обаче когато се оплюва пак от медиите съдия Цариградска, това е със страшни последици за нея, като съдия ?

Асен
Асен
09 юли 2024 13:15
Гост

Сега се сетиха за очакванията и изискванията на обществото към магистратите!

Мики
Мики
09 юли 2024 13:16
Гост

Вече изгубих вяра ш правосъдието ни.

До Мики
До Мики
10 юли 2024 18:42
Гост

Че кога си имал вяра, Мики ? Голяма част от тези хора работят това, за да изкарват пари от корупция. В тази система е пълно с милионери. От заплата ли???

Хари
Хари
09 юли 2024 13:09
Гост

Пълен цирк!

Стоил
Стоил
09 юли 2024 13:11
Гост

Ако не беше тъжно, щеше да е смешно.

Kalin Kalinov
Kalin Kalinov
09 юли 2024 13:09
Гост

Технически експертизи за тези електромери няма ли…

Анонимен
Анонимен
09 юли 2024 13:08
Гост

С кого се е скарал Сулев, че да го погнат с тези абсурдни обвинения

Елисеева
Елисеева
09 юли 2024 13:08
Гост

Когато прокуратурата се използва за бухалка резултатите са именно такива… само че все ние данъкоплатците плащаме

Алек
Алек
09 юли 2024 13:07
Гост

Срам и позор!

Анонимен
Анонимен
09 юли 2024 13:03
Гост

Цялата тази история звучи като пълна гавра и подигравка… предвид къде се намираме обаче, не мога да преценя кой с кого се гаври и подиграва…

Александров
Александров
09 юли 2024 13:02
Гост

Обвинението в сводничество е слона в стъкларския магазин…

Елена
Елена
09 юли 2024 13:01
Гост

Новите електромери са с дистанционно отчитане и сто защити от намеса… то това да не са времената когато се крадеше ток с рентгенова снимка.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2024 13:00
Гост

Ма каква сме държава бе, купуваш си нов апартамент в София и избиваш от кражба на ток, а и си прокурор

Хорейшо
Хорейшо
09 юли 2024 13:02
Гост

Може пък да не е знаел, че има устройство за намаляване сметката за ток.

Mda
Mda
09 юли 2024 13:05
Гост

Те и ЧЕЗ/Електрохолд така… иначе да, ако ел. таблата на сградата са изнесени в общо помещение с цел по-лесно отчитане както впрочем почти навсякъде вече се прави… не е невъзможно да не е знаел

Бай Ганьо
Бай Ганьо
09 юли 2024 13:07
Гост

Понеже е било фабрично монтирано от строителя на апартамента

Бай Ганьо
Бай Ганьо
09 юли 2024 12:47
Гост

Леле,леле – някой ми влезе в апартамента, сложи нещо на електромера да не плащам тока, ама аз не знам кой ми влезе в апартамента за тази услуга – нали съм прокурор, разследвах,ама не открих 🙂

Анонимен
Анонимен
09 юли 2024 12:57
Гост

То и по делото за сводничество оправдавката е след омаскаряване на свидетелката-била наркоманка, тоест показанията,че е правила секс за пари не й дават вяра.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 юли 2024 12:33
Гост

Интересен и оригинален начин да му се изплати ДМС, надвишаващо стандартния размер, съвсем законно и достатъчно приемливо за обществото за „добре“ свършената работа.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2024 13:06
Гост

хахахахаха е верно ли всичко ще се окаже за едното клето ДМС