Националната агенция за приходите (НАП) и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) проверяват произхода на парите, с които магистрат, който живее на съпружески начала със съдружник на Мартин Божанов-Нотариуса, защото разходите им многократно са надхвърлили доходите. Това стана ясно днес от изслушването на главния съдебен инспектор Теодора Точкова в парламентарната комисия за проверка на дейността на групата около Нотариуса.

Според публикации става дума за съдия Маргарита Немска и съпругът ѝ адвокат Емил Писков, които са купили имот, изтеглили са кредит, взели са автомобил на лизинг и са плащали обучение на дете през 2022 г.

Връзката на съдия Немска с Божанов е през Писков, който беше осветен като съдружник на Мартин Божанов в разследването на Антикорупционния фонд (АКФ), свързано с разкритията на манекенката Ивайла Бакалова, която записа разговор с Божанов, а в него той обясняваше, че излизането от ареста на съпруга на Бакалова би струвало поне 100 000 евро.

Днес Теодора Точкова каза, че е извършен анализ на информацията дали свързано лице с магистрат е съдружник на Божанов, доколкото двамата са ползвали общ офис. Така в ИВСС проверили и имуществените декларации на магистрата.

„Стана ясно, че разходите на този магистрат за имоти, кредити, лизинг на автомобил, обучение на дете, многократно надхвърлят доходите на магистрата и свързаното с него лице. За 2022 г. разликата е значителна“, посочи Точкова, като подчерта, че инспекторатът може да прави само съпоставки на декларираните обстоятелства и вписаните в регистрите.

„Установихме, че е налице разлика между приходи и разходи на магистрата и свързаното лице и тъй като не можем да извършим проверка за произход на средствата, изпратихме сигнал до НАП и КПК, които имат това правомощие“, обясни главният съдебен инспектор.

Според публикация на bird.bg през 2022 г. съдия Немска и съпругът ѝ Емил Писков са купили апартамент в Барселона на стойност почти един милион лева. Справка от испанския имотен регистър и проверка на АКФ на място са показали, че имотът е в централната градска част в луксозна жилищна сграда и към момента се ползва.

Теодора Точкова каза още, че ИВСС се е самосезирал и е започнал проверка за почтеност, независимост и накърняване престижа на съдебната власт.

Покрай скандалите около Нотариуса и „Осемте джуджета“, свързан с кръга за влияние в съдебната власт около Петьо Петров-Еврото, инспекторатът се е самосезирал и е започнал проверки на общо 10 магистрати, каза още Точкова, без да споменава имената им. Тя уточни само, че става дума за проверки за почтеност, нарушаване на независимостта, оказване и поддаване на влияние и за накърняване престижа на съдебната власт.

„Ще проверим поведението на десетима съдии и прокурори, за които в медиите се споменава за неприемливо тяхно поведение. По отношение и на тези десетима магистрати извършихме анализ на декларациите им от 2016 г. до 2022 г. и при тази проверка и анализ не се установи разлика между доходи и разходи на тези магистрати и свързаните с тях лица“, посочи главният съдебен инспектор.

По време на изслушването си Точкова каза още, че в ИВСС не са постъпвали сигнали за влияние върху магистрати, които са членували в SS-клуба на Нотариуса. Тя подчерта, че в публично изнесената до момента информация не е станало ясно кои са посещавали клуба и в какво се изразява неприемливото им поведение. Точкова каза, че още през февруари е поискала тази информация от градската прокуратура, която води разследване по случая, а на 15 март е било разрешено на инспекторите да се запознаят с материалите, но не и тези с класифицирана информация.

ИВСС се е самосезирал и за оказано влияние от близък до Нотариуса върху прокурори от Софийската районна прокуратура, като Точкова припомни информациите на гръцките бизнесмени Йоаким Каламарис и Анастасиос Дикос, че близкият до Божанов адвокат Велимир Атанасов е подавал жалби срещу тях и е било образувано досъдебно производство. Инспекторатът е започнал проверка и дали прокурор е оказал влияние на свой колега по въпросното дело, както и дали двамата обвинители са накърнили престижа на съдебната власт. Отделно от това ИВСС се е самосезирал и за това, че старо дело срещу Божанов в СРС, по което той е би оправдан в началото на века, е било изгубено, а след това намерено, въпреки че е трябвало да бъде архивирано и унищожено.

„Не приемам, че ИВСС е бездействал до момента за тези огласени в медиите случаи“, каза Точкова и добави, че повечето публична информация за кръговете на влияние в съдебната система касае евентуално извършени престъпления, а не дисциплинарни нарушения, а за тях компетентни са МВР, прокуратурата и антикорупционната комисия.

Шефката на инспектората обясни, че при тях са били подадени само два сигнала, в които е бил замесен Мартин Божанов, като и двата са от бизнесмена Веселин Денков. Единият е касаел военно-окръжните прокурори Адалберт Кръстев и Александър Байданов. В сигнала се казвало, че през септември 2020 г. те извикали адвокатите на Денков и им казали, че той „много бързо може да стане обвиняем по дело, по което е разпитан като свидетел“. Става дума за делото за убийството на брокерката Станка Марангозова, по което обвиняем и подсъдим е и бивш офицер от НСО, поради което делото е подсъдно и на военен съд. Според сигнала на Денков, на 11 септември 2020 г. прокурорите Кръсттев и Байданов извикали адвокатите му и в неформален разговор им обяснили, че „на този етап няма да му повдигат обвинение, но това може да стане на по-късен етап, ако се наложи“. Почти година по-късно Денков е бил привлечен като обвиняем за съучастие в предумишлено убийство като подбудител и помагач, а делото е внесено във военния съд в София и не е приключило. В тази връзка Теодора Точкова каза, че ИВСС не е установил нарушения на прокурорите.

Другият сигнал на Денков е бил срещу прокурорите Калин Близнаков и Камен Господинов от Специализираната прокуратура с твърдения, че са давали инструкции на представители на НАП за данъчни ревизии на бизнесмена с указания „да установят нарушения на всяка цена и дори ако няма, да измислят нещо“. Според Денков целият натиск пък идвал от тогавашния главен прокурор Иван Гешев.

В тези случаи инспекторатът е приел, че натиск от Гешев не е оказан, тъй като не били посочени конкретни данни. Проверка била извършена на четиримата прокурори, но не били установени данни за нарушения.

„ИВСС не е бухалка и не работи така, че да се справя под нечий натиск с неудобните магистрати“, каза Точкова.

В инспектората е имало и сигнал от Божанов срещу съдия Владислава Цариградска във връзка с дело в съда в Луковит, по което тя е била съдия, а той страна. В сигнала Божанов твърдял, че негов познат го потърсил, споменал името на Цариградска и му казал, че „оправяне с нея няма, освен ако не се разберат“. След едно заседание пък този познат му казал „Изпуснахте всички възможности и войната ви с Владка е тотална и никой не може да ви помогне“. И по този сигнал ИВСС е установил, че не са подадени конкретни данни.

Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната-Демократична България“ зададе множество въпроси на Точкова, между които и защо ИВСС не се е самосезирал през последните години по казуса „Осемте джуджета“. Отговорът на главния съдебен инспектор беше, че не са го направили, защото са постъпили два сигнала от Антикорупционния фонд, но в тях подателите отказали да посочат трите си имена, ЕГН и да се подпишат, поради което не започнала проверка. Точкова не поиска да коментира разпространената миналата година снимка на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов в ресторанта „Осемте джуджета“, като каза, че се извършват проверки. Относно въпрос за роднинските назначения на ръководни постове в съдебната система, тя каза само, че ги намира за нередни, но законът не ги забранява.

„Не съм посещавала клубовете и ресторантите, не познавам Еврото и Нотариуса, не ходя на интересни дестинации, силно ограничен е приятелският ми кръг, защото имам съзнание на магистрат“, каза в заключение Точкова.

Съдия Георги Ушев: Не сте ли въвлечени в „изпирането“ на подсъдим?

На днешното заседание беше изслушан и бившият председател на специализираните съдилища Георги Ушев, който сега е съдия в Софийския апелативен съд.

Той концентрира изложението си върху свидетелствата на Ивайла Бакалова и Веселин Денков пред комисията в края на февруари, когато на молба на депутатите да посочат имена на магистрати, свързани с кръговете за влияние, те посочиха Ушев и съдия Галя Георгиева от бившия Апелативен специализиран наказателен съд, които над 10 пъти отказвали да го пуснат от ареста.

В тази връзка днес Ушев каза, че е имало 13 дела за гледане на мярката на Денков, от които по нито едно той не е бил докладчик, а само два пъти е бил в състава, който е гледал мярката му.

„Вижте колко струват думите на лицата, които казват, че съм разглеждал тези дела. Колко пъти са ме виждали в съдебната зала те? Не се придържат дори в минимална степен в обективните факти. Нито веднъж не съм бил съдия докладчик“, каза Ушев и подчерта, че в случаите, когато е участвал в съдебния състав, са потвърждавали определение на долната инстанция.

„Според нечии представи явно е трябвало да скоча в защита на обвиняем за организирана престъпна група и обвинен по друго дело за убийство. В името на какво трябва да правя това, по силата на каква логика? Ако днес трябваше да вземам тези решения, пак щяха да са същите“, каза съдията и добави, че по такъв тип дела обвиняемите и подсъдимите обикновено са с мярка задържане под стража.

Пред депутатите той каза още, че когато дават думата на подсъдими в такъв формат, отправят лошо послание към магистратите, които в момента разглеждат делата им и накърняват независимостта им, тъй като сега те мислели какво ще им се случи, ако осъдят подсъдимите.

„Не сте ли въвлечени в процес по изпирането на този подсъдим?“, попита Ушев.

Той беше попитан и колко разрешения за използване на специални разузнавателни средства (СРС) срещу магистрати е издавал, след като съдия Владислава Цариградска беше заявила пред ВСС, че тези разрешения са 150.

„В нито един момент не съм злоупотребявал с тази чувствителна информация, но тази бройка от 150 не е вярна“, каза Ушев. Той на няколко пъти обясни, че не може да назове и точна бройка, но от думите му стана ясно, че по-близо до реалистичното число било 30. Обяснението му за разликата беше, че често се издават по няколко разрешения за един човек.

„Ако не бъде разрешено използване на СРС много трудно може да бъде разкрито корупционно деяние“, добави Ушев.

Пред депутатите той говори обстойно как на него му е бил оказван натиск от бившия председател на Върховния касационен съд Лозан Панов. Става дума за случая от 2019 г., когато Панов поиска Ушев да бъде наказан във връзка с мерките за неотклонение на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова (повече виж тук).

„Като говорите за натиск върху мен, ето тогава аз съм усещал оказван натиск от бившия председател на ВКС, защото в момента, в който това дисциплинарно производство, проточило се три години, приключи, на следващия ден бившият председател ми образувано незаконно дисциплинарно производство. Той според ЗСВ няма такова право, а го направи за това, че на журналистически въпрос в предаване съм споменал името на подсъдим, който е осъден на две инстанции“, обясни Ушев.

Става дума за случай от 2020 г., когато пък Панов наложи забележка на Ушев, като тогава не стана ясен поводът. След това Съдийската колегия отмени заповедта му, Панов обжалва, а наследникът му във ВКС Галина Захарова оттегли жалбата.

В заключение днес Георги Ушев добави, че не е ходил в клубове и в ресторанта на Петьо Петров, а двамата се познавали от времето, когато е работил в районния съд, но не поддържали контакти.

Константин Сулев: Не се страхувам от Сарафов

„Не се страхувам от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и не виждам защо да се страхувам. Надявам се, че съдът ще прочете доказателствата по делото и ще отсъди така, както е необходимо“. Така обвинителят от Софийската районна прокуратура Константин Сулев отговори на въпрос на депутат дали се страхува от и.ф. главния прокурор, каквото признание направи бившият ръководител на СРП Невена Зартова по време на изслушването ѝ от членовете на комисията „Божанов“ в Народното събрание.

Сулев беше поредният магистрат, поканен на изслушване.

Една от темите беше делото срещу него във връзка с досъдебното производство срещу Петьо Петров.

Както „Лекс“ писа, през есента на миналата година Константин Сулев беше обвинен в длъжностно престъпление във връзка с дело срещу Пепи Еврото, а в началото на март т.г. обвинителният акт срещу него беше внесен в Софийския градски съд.

Според обвинението Сулев е извършил престъплението от 30 май до 1 юни миналата година с пет деяния. Прокуратурата твърди, че той е нарушил, а също така и не е изпълнил свои служебни задължения, за да набави облага за бившия главен прокурор Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медиите, както и с цел да причини вреда на Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, и на Кристиян Христов. Христов е един от замесените в схемата „Осемте джуджета“ за завземането на бизнеса и имуществото на Илия и Явор Златанови. Миналата година той беше арестуван преди да даде пресконференция, на която обещаваше да направи разкрития за отношенията си с Петьо Петров и бившата му съпруга Любена Павлова. Признанието му дойде след разказ на Павлова пред „Антикорупционния фонд“, която пък каза, че Петьо Петров е писал заплашителното писмо до бившия вече главен прокурор Иван Гешев. Христов на свой ред заяви, че е работил няколко години за Павлова и Петров и бил принуждаван да прави „какви ли не неща, които не са морално ОК, не са законни и т.н“.

В тази връзка днес Сулев посочи, че не познава Петьо Петров и Мартин Божанов.

„С Иван Гешев се запознах, след като вече не беше главен прокурор. Призовах го по телефона, той се яви и го разпитах в качеството му на пострадал. Не съм участвал в подписки и протести в негова подкрепа“, каза прокурорът от СРП.

Мирослав Иванов (ПП-ДБ) поиска да разбере защо на прокуратурата са ѝ отнели три години, за да образува дело за „Осемте джуджета“ и по-специално срещу Петьо Петров и това е станало в разгара на скандала по върховете на държавното обвинение.

Константин Сулев обясни, че досъдебното производство срещу Петьо Петров е образувано след самосезиране на негов колега. Заяви, че не може да каже защо са отнели три години, самият той е четвъртият наблюдаващ, избран на случаен принцип, за което има съответен протокол. „Един магистрат на такова ниско ниво като мен, не може да вземе отношение по публични твърдения за скандали“, каза още обвинителят.

Мирослав Иванов го попита защо само срещу него е образувано досъдебно производство и дали познава Йордан Петров от СГП, който е наблюдаващ по въпросното дело.

„Защо само на мен – това е от компетентността на наблюдаващия прокурор, в случая колегата Петров. Преди години се познавахме, бяхме в нормални колегиални отношения, две години сме работили в един кабинет“, отговори Сулев и заяви, че никой не може да влияе на някого да образува, да не образува или да прекрати дело.

В отговор на въпрос дали е имало натиск, Сулев заяви, че всеки магистрат носи отговорност за своите действия и бездействия. „На мен никой във времето и годините не ми е влиял и не съм позволил това да се случи. Никой нищо не ми е казвал. Аз не съм от най-социалните и контактни хора, не посещавам ежегодните събирания на прокуратурата последните 10 години“, сподели Константин Сулев и в тази връзка допълни, че не е бил на коледното парти на СРП в Банско преди няколко години, на което е бил и Мартин Божанов.

Той беше питан за назначенията на ръководни постове по изключение и дали знае за връзка между Божанов и бившия директор на ГДБОП Любомир Янев, който в момента е в криминалния отдел на СДВР и разследва убийството на Нотариуса.

Сулев обясни, че не е кадровик, а самият той е назначен за прокурор в Гоце Делчев след външен конкурс. Сподели и че не може да каже нищо за връзки на Янев с Божанов.

„Временните комисии излизат с доклад, в който само ще отчетат установените факти и обстоятелства, нито ще клеветят никого, нито ще набеждават“, увери Никола Минчев съдията от Софийския апелативен съд Галя Георгиева, която сама поиска да бъде изслушана, а преди това изрази опасения от дейността на парламентарната комисия пред Прокурорската колегия (какво каза там можете да си припомните тук). Тя посочи, че е поискала да се яви заради споменаване на името ѝ от бизнесмена Веселин Денков, половинката му Ивайла Бакалова и адвокат Ина Лулчева по време тяхното изслушване от комисията. Както и пред Прокурорската колегия, Георгиева отрече да е свързана с Нотариуса или с Петьо Еврото.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Цирк Балкански
Цирк Балкански
09 април 2024 19:07
Гост

Не знам, не чух, не видях, никой не ме е натискал, нищо не съм изпълнявал… Закривай!

анонимен
анонимен
09 април 2024 18:21
Гост

Ушо СРС-то какво пак се е изказвал

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 18:31
Гост

Да си слушал. Тъп коментар за генериране на трафик.

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 16:13
Гост

Е два милиона лева за недвижими имоти трудно съответстват на доходите на съдия в Административен съд, дори и да й разпределят само дела с висок материален интерес

Служител
Служител
09 април 2024 17:30
Гост

Те не й разпределят, тя е разпределящия в Административен съд.

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 15:44
Гост

Да не е случайно госпожа Любов Френска проверяваната?

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 15:28
Гост

Искаме нормалност в тая държава и тя няма да дойде с Пеевски и Борисов. Искаме почтеност. Слави Ангелов казва, че всички упрвляващи от 1989 година до тук са били гръб на Паскала, Тома Биков реагира, като ужилен и почва да се заяжда с човека, който дори е пострадал физически от мафията, като го биха. Биков, защо реагираш, като ужилен, бе галфон? Защото се припознаваш в това, че 15 години пазите Вълка, Нотариуса, Паскала и други…

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 17:57
Гост

Още по-малко почтеността ще дойде с Кирчо и Кокорчо и мравояда. Спи спокойно синко!

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 8:09
Гост

И Живко Коцев да не забравиш!

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 15:27
Гост

Теодора Точкова каза още, че ИВСС се е самосезирал и е започнал проверка за почтеност, независимост и накърняване престижа на съдебната власт.

Той ви е накърнен толкова престижа, че хич го няма. Няма какво да накърните вече.

Друмчев
Друмчев
09 април 2024 15:26
Гост

Няма да е само тоя де. Ако Нотариуса е давал пари, а той е давал мноооого, то няма да е само тоя сладур.

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 15:26
Гост

А адвокат Илка Петкова….КОГА??

Динамичен свят
Динамичен свят
09 април 2024 15:25
Гост

Браво на НАП! Няма да искат само пари от Левски

Юлчев
Юлчев
09 април 2024 15:22
Гост

Сега кретените ще зинат, че защото е гей… така разбрах от статията. Живее на семейни начала с партньОР

Мюлчев
Мюлчев
09 април 2024 15:22
Гост

Хайде дано му вземат парата. Аман от таргаши!

Вълчев
Вълчев
09 април 2024 15:21
Гост

Шеговта история. А преди не се сещахте за тия хора, защото Нотариуса явно е бил в София някаква митична фигура.

Демир
Демир
09 април 2024 15:21
Гост

Браво. Заработиха значи. Те и преди си бачкаха НАП де. Спецов добре работи

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 15:20
Гост

Еее да, като има да се вземат пари, държавата се активизира

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 15:20
Гост

ха ха. Селяни. Не се научиха даа харчат крадени пари нормално, без да ги хванат