Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева обезщетение на бившата съдийка Румяна Ченалова заради незаконните обвинения в престъпления по служба, които ѝ бяха повдигнати във връзка с делата „Белведере“ и „Соло“.

Това е решил Софийският апелативен съд (САС) на втора инстанция и е увеличил пет пъти обезщетението на Ченалова, което градският съд беше определил на 4000 лева, показа проверка на „Лекс“.

Преди две години бившата съдийка заведе иск срещу прокуратурата за 200 000 лева само заради обвиненията по казусите „Беллведере“ и „Соло“. По тях делото срещу Ченалова беше прекратено още през 2017 г., а след това в специализираните съдилища продължи само процесът за длъжностни и документни престъпления, по които в края на миналата година тя беше напълно оправдана. До този развой се стигна, след като Ченалова беше призната за виновна от закрития вече спецсъд само по обвинение за документно престъпление, но то беше прието за маловажен случай, а давността беше изтекла, тъй че и за него не беше наказана.

Скандалът около нея започна през 2014 г. именно покрай казуса „Белведере“, когато тогавашният посланик на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан каза, че в съдебната система в България има гнили ябълки, като имаше предвид делото за несъстоятелност, образувано срещу дъщерните фирми на френската компания „Белведере“, по което съдия беше Ченалова и тя беше обвинена в престъпление по служба.

През 2015 г. съдийката беше обвинена и за това, че след като оправда и пусна от ареста двойния убиец от „Соло“ Илиян Тодоров, е забавила протеста на прокуратурата срещу отменената му мярка за неотклонение до изтичане на крайния срок и той остана на свобода, след което се укри от правосъдието. След това Тодоров беше осъден на доживотен затвор. Едва миналата година той беше задържан в Узбекистан, а преди месец беше върнат в България за изтърпяване на наказанието.

Още през 2017 г. разследването по тези случаи срещу Ченалова беше прекратено с мотив, че няма достатъчно доказателства да е извършила престъпление по казуса с „Белведере“, а деянието ѝ по делото „Соло“ беше прието за несъставомерно. Затова и преди две години тя заведе иск срещу прокуратурата само заради тези обвинения, тъй като делото по другите обвинения продължаваше.

В исковата си молба Ченалова припомня, че е била наречена „гнила ябълка“ от френския посланик, че шумните коментари по обвинението за „Белведере“ са ѝ повлияли много негативно, колегите ѝ я отбягвали, служители на ДАНС идвали редовно в съда, разпитвали деловодители, а след отстраняването ѝ от длъжност се затворила в себе си и пиела успокоителни. Ченалова се оплаква, че и до момента името ѝ се свързвало с този казус. Негативното отношение на обществото, сривът на репутацията ѝ като съдия и подозрителното и дистанцирано отношение на познати, приятели и колеги променили начина ѝ на живот, увредили психиката ѝ и я лишили от очаквания, планове и надежди. Тя била недоволна и от мотивите, с които делото било прекратено, тъй като не се казвало, че не е извършено престъпление, а че няма достатъчно доказателства. Обвинението за „Соло“ пък допълнително я разстроило, а разследването се проточило.

На първа инстанция съдия Стилияна Григорова от градския съд присъди само 4000 лева обезщетение на Ченалова, тъй като описаните от нея проблеми са се дължали не само на това разследване, а са били в резултат и на неприключилото все още тогава друго дело. Освен това съдът отбеляза, че Ченалова е търпяла негативи и от уволнението си от съдебната система, което обаче е резултат от установени и потвърдени от Върховния административен съд нарушения по казуса „Белведере“. Не на последно място градският съд беше посочил, че разследването срещу Ченалова беше прекратено заради липса на достатъчно доказателства, а не поради несъставомерност, например.

Въпреки тези аргументи обаче, съставът на САС с председател и докладчик Ралица Димитрова приема, че обезщетението на Ченалова е твърде ниско за вредите, които е понесла.

В решението на втората инстанция се казва, че трябва да бъде отчетен страхът, който бившата съдийка е изпитвала, че може да бъде осъдена, както и това, че е била обвинена в две тежки престъпления. САС изрично подчертава, че Ченалова е била обвинена за извършени престъпления по служба и то именно в качеството ѝ на съдия.

„Това е значима длъжност, свързана с правосъдието и правовия ред и предпоставя по-голям обществен интерес към наказателното производство. Медийното отразяване, независимо от това дали прокуратурата ще оповестява информация за хода на разследването, е неизбежно. Но именно поради заеманата длъжност и повишения интерес, вредите, които търпи един такъв човешки индивид са в значително по-висока степен“, пише САС.

Според съда това е променило както личния живот на Ченалова, така и е рефлектирало върху престижа ѝ, а разследването е повлияло на отношението към нея и от страна на колегите, и на обществото.

„Изложеното обосновава по-висок интензитет на негативните емоции и отражение в неимуществената сфера по отношение на такива личности, а особено, когато обвинението е за извършване на умишлено престъпление от професионалната им сфера“, аргументира се съдът.

Решението му не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Didier
Didier
18 април 2024 11:38
Гост

Добро утро, Идвам през този канал, за да ви разкажа за нашите предложения и услуги. Представител съм на финансова институция „МЕРЛИН ФИНАНС“ в партньорство с pibank, която оперира на европейския континент и предлага финансови услуги на физически лица и фирми. По този начин, за вашата кола, вашата къща, вашия брак, консолидирането на вашите дългове, реализацията на вашите проекти, накратко за всички ваши финансови нужди по каквато и да е причина… Ние сме тук, за да ви помогнем чрез надежден, бърз и много достъпен . Обикновено начисляваме лихвен процент от 2%. Ако проявявате интерес, моля свържете се с нас: didierdf93@ gmail.com… Покажи целия коментар »

Смърди та се нетрае
Смърди та се нетрае
18 април 2024 8:56
Гост

Гнилочът захвана и рупора на ябълките в съда.

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 15:38
Гост

ами да съди френския посланик………..
не гнила , напълно е изгнила.
още от времето като открадна циганското злато като прокурор в Стара Загора

Питам
Питам
17 април 2024 13:52
Гост

Кога ще се носи лична отговорност за скалъпени поръчкови обвинения?

достолепно и високомерно не е едно и също
достолепно и високомерно не е едно и също
17 април 2024 13:41
Гост

Дали в България има съдии, които изглеждат интелигентно, знаещо, честно, достойно, достолепно. Които съзнават висотата на поста си и изискванията към този пост. Които, като ги погледнеш, ти вдъхват респект, и вярваш, че истината и справедливостта са не първо място за тях. Които не са с претенциозна и важничеща визия. Но не са и в другата крайност на визия от битпазар. Които не гледат отгоре на хората, на колегите си. Които говорят с нормален тон, и не те овикват, само защото са съдии и си дръзнал да влезеш в залата им, където те правораздават, схващайки правораздаването като господарстване. Които не… Покажи целия коментар »

Лозан
Лозан
17 април 2024 11:32
Гост

С гнилата ни приуратура ще има още да плащаме.

Христо
Христо
17 април 2024 11:28
Гост

Напълно очаквно. С техните нескопосани обвинения.

ПП ВГъзраждане
ПП ВГъзраждане
17 април 2024 11:22
Гост

Колко жалко, че не стана народен представител от Кюстендил!

СОЛОво.

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 11:50
Гост

Каментара беше саркастичен, нали?

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 20:29
Гост

Очевидно е тролски.

Ставаш нотариус на село, местиш се в София
Ставаш нотариус на село, местиш се в София
17 април 2024 10:56
Гост

Лекс бг-напишете статия за тази преместванка на нотариуси – от село преместени в София, в последния ден на инсталиране на предишния министър-без конкурс, през задната врата. Правната общност има право да знае. „Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър“ https://trud.bg/%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B2-%D1%81-%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D1%83%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B8-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BB-%D0%B3%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE/

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 11:41
Гост

„Да, България“ са корумпирани – взели са пари за това. Само се правят на принципни. Ей го на и Бойкикев с апартаментите в Брюксел – вие що нямате там имоти

Таралан Кольо от село Стойките
Таралан Кольо от село Стойките
17 април 2024 12:36
Гост

Ти, неуважаеми, да си запознат в детайли със случаите?
Да си чувал за влезли в сила окончателни съдебни решения, които не са изпълнявани с години от МП?
Ама щом е написано в онова, кафявото с трите букви, значи е истина.
Чети, ограмоти се и тогава се изказвай

Законодателю, спешно забрани преместването!
Законодателю, спешно забрани преместването!
17 април 2024 12:52
Гост

Като искат да са в София ще ходят на конкурс за София-където конкуренцията ще е стотици кандидати за едно място. Инсталиране в София -без конкурс, чрез вратичката-вероятно противоконституционна допусната в ЗННД за преместване. Хитричко! Ама като не иска да е нотариус някъде по окръзите, а непременно в София що е писала на конкурса село из окръзите? Като не иска да е на село-защо просто не напусне професията, да се премести в София, а мястото на село да отиде на конкурс? А ако иска да е нотариус в София-на конкурсното състезание , вероятно от поне 500-600 кандидати за едно място да… Покажи целия коментар »

До 17 април 2024 12:36
До 17 април 2024 12:36
18 април 2024 9:13
Гост

Съдебните решения не задължават министърът да мести нотариуса, а да се произнесе. По единия казус е имало мълчалив отказ, съдът го отменя(тук изненада няма, нито нещо особено е станало), и съдът казва на министърът да се произнесе, но не указва как. Ето подробности https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/premestvane-na-tri-notariuski-sofiya-zapali-skandal В добавка -министърът може да изготви проектоизменения в ЗННД и местенките на нотариусите да бъдат забранени, или МС да оспори пред КС текстът за местенките-той поставя в привилигировано положение за местене в София лица, които са вече нотариуси, а е редно свободното място да е достъпно на конкурс за всеки юрист. Като не искаш да си… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 10:22
Гост

Кефи ме Григорова на първа инстанция: „гледай си работата, 4000 лв“. С ясното съзнание, че най-вероятно ще я отменят по размера, не е могла да си изкриви душата.

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 9:41
Гост

Има ли знаково дело на прокуратурата, по което държавата да не плаща обезщетение?

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 9:18
Гост

Не ги плаща Бойкикиш. Плаща ги народа. Той само разпределя и командва. Мечатата му. АЗ НЯМА ДА ДОПУСН БОРИСОВ ДА МАХА МИНИСТРИ, ЗАЩОТО НЕ ГО УВАЖАВАЛИ! Никога повече ГЕРБ!

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 9:17
Гост

Позорно е да имаме така работеща прокуратура

СъдЪт
СъдЪт
17 април 2024 11:24
Гост

А в съда на Америка (за България) всичко е мед и масло.

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 9:17
Гост

Да де, пак народни пари се разпредлят. Аз защо не искам и не желая да си плащам данъци?

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 9:16
Гост

Ох, неоправданата. Абе моля ви се.

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 9:16
Гост

Ченалова беше една спорна съдийка и няма какво да се првим на щипани

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 9:16
Гост

Да се надяваме, че ще може и по-натам да са така нещата!

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 9:16
Гост

Съдете я и се гаврете с тази прокуратура.Тя е само за гавра!

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 9:15
Гост

ХАХАХАХАХ така трябва!

Сотир Тапир
Сотир Тапир
17 април 2024 9:01
Гост

Тия па – а защо я уволниха тогава? Писачи на определения с мераци за логика