Прокурорската колегия наказа с намаляване на заплатата с 20% за 10 месеца прокурора от окръжната прокуратура в Перник Дилян Деянов заради казуса „Осемте джуджета“. За други двама магистрати не бяха открити нарушения.

Дилян Деянов е наказан за това, че е проявил бездействие, което е довело до забавянето на досъдебни производства и преписки, свързани с „Осемте джуджета“.

Прокурорската колегия не намери нарушения в действията на Ивета Маркович от окръжната прокуратура в София и следователя от отдела към Софийската градска прокуратура Петранка Рабаджиева, които също са работили преди години по този казус.

Миналата година и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов предложи да бъдат образувани дисциплинарни производства срещу седем магистрати – четирима прокурори и трима следователи. Те бяха вследствие на извършена проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с „Осемте джуджета“, включително и проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 5 май 2021 г., с което е постановен отказ за образуване на досъдебно производство.

Проверката е констатирала множество нарушения на следователите и наблюдаващите прокурори по осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването и събиране в най-кратък срок на необходимите доказателства за разкриване на обективната истина по образуваните досъдебни производства в закритата вече Специализирана прокуратура“, съобщиха миналата година от прокуратурата във връзка с внесените предложения.

Проверяващите са заключили, че допуснатото бездействие (за периоди между една и две години) от страна на магистратите е довело до неоправдано забавяне на производствата (виж още тук).

Предложените за наказание магистрати бяха прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев, както и на следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева.

Срещу всички тях бяха образувани дисциплинарни производства, а днес колегията приключи три от тях.

Наред с дисциплинарното производство, срещу Дилян Деянов беше и повдигнато обвинение за длъжностно престъпление, отново свързано с „Осемте джуджета“. От държавното обвинение твърдяха, че той е нарушил служебните си задължения, като с постановление от 18 януари 2020 г. върнал иззети като веществени доказателства златни монети, на лице, което не е трябвало да ги получи (виж още тук). Заради това той беше временно отстранен от длъжност.

По същото разследване с обвинения се сдобиха и бившите съпрузи Петър Петров, известен като Петьо Еврото и Любена Павлова. Те ще отговарят за вещно укривателство (чл. 215, ал. 1 от НК) за това, че на 23 март 2020 г. „в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление по чл. 282 от НК“.

Преди две седмици обаче стана ясно, че постановлението, с което Деянов беше обвинен, е било отменено от Софийската апелативна прокуратура на 13 май и е влязло в сила (виж още тук).

Заради това Прокурорската колегия го възстанови на работа (виж повече тук).

Същевременно прокуратурата прати бившия следовател Петьо Петров, известен като Еврото, задочно на съд за едно от делата, свързани с казуса „Осемте джуджета“. Петров, който е в неизвестност повече от година, ще бъде съден за документна измама в особено големи размери, която е особено тежък случай и се наказва с от 10 до 20 години затвор (виж още тук). А по непотвърдена информация делото срещу бившата му съпруга Любена Павлова е прекратено.

Днес кадровиците отказаха да наложат наказание на военния следовател Добрин Маринов.

Той беше предложен за наказание от военно-окръжния прокурор на София Адалберт Кръстев за това, че заедно с военния обвинител Антон Радойнов са забавили досъдебното производство, свързано с разпространените преди три години специални разузнавателни средства с президента Румен Радев (виж още тук).

Нарушенията са били установени след разпоредена проверка от и.ф. главния прокурор на всички досъдебни производства и преписки срещу магистрати и политици (виж още тук).

Срещу самия Адалберт Кръстев също има висящо дисциплинарно производство.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseum
Ad nauseum
04 юли 2024 20:02
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Татар Иванчев
Татар Иванчев
03 юли 2024 19:31
Гост

Направо да накажат шофьорите, хигиенистките и пазачите в прокуратурата

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
03 юли 2024 19:29
Гост

Като му налагат административно наказание, това не преклудира ли наказателната отговорност по НК за същото деяние? Красива индулгенция! Остава да чакаме решение на наказателен състав, позоваващо се на решенията на ЕСПЧ.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2024 19:02
Гост

Еми-то и Иф-то, кога?

До анонимен
До анонимен
03 юли 2024 19:23
Гост

Стягат новите схеми за корупция. Емито е недосегаема. Клела се е на Б.Б и падишаха. Ще правят пачки, перат се “ Как се перат замесените прокурори – джуджета“. Четете „Бърд“ 30.06.2024г.

Да живее България
Да живее България
03 юли 2024 20:50
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 8:05
Гост

Прочетох статията. Емито как е прекарала Емил Петров за командироването на Юлияна Христова. Всички знаят ,че двете от години са добри приятелки.

Кики
Кики
03 юли 2024 14:13
Гост

Не е много честно само него да накажат.

Стоил
Стоил
03 юли 2024 14:12
Гост

Кадровиците пак я свършиха като кучето на нивата.

Стоил 2
Стоил 2
03 юли 2024 19:25
Гост

Това не са кадровици. Не сте ли разбрали. Това е шпицкомандата на ……Сещайте се

Константин
Константин
03 юли 2024 14:11
Гост

Дреме му. Бълха го е ухапала.

Виктор
Виктор
03 юли 2024 14:11
Гост

Голяма сага с този казус.

Ротор
Ротор
03 юли 2024 19:26
Гост

Няма казус. Има прегрупиране. Той си го каза

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 юли 2024 13:55
Гост

Чудя се защо“ г-н И Фъ“ не даде личен пример, предлагайки себе си за дисциплинарно наказание с намаляване на заплата с 20% за поне 10 месеца, преди да въздава справедливост в системата на държавното обвинение толкова яростно и безпощадно с цел санкционирането на порочните практики в нея?

Облечения бухал
Облечения бухал
03 юли 2024 19:27
Гост

Защото е най-виновния от всички. Крадеца вика „Дръжте крадеца“. Аз не съм – Ха-Ха-Ха

Анонимен
Анонимен
03 юли 2024 13:07
Гост

Бълха го ухапала този!

Kalin Kalinov
Kalin Kalinov
03 юли 2024 13:23
Гост

Не го е ухапала, но реномето му е доста съсипано като го пишат през ден по медиите

Миланов
Миланов
03 юли 2024 13:24
Гост

Това трябваше да го е обмислил Деянов преди да злоупотребява със служебно положение

Калин
Калин
03 юли 2024 19:28
Гост

Царе сме по съсипване на хора

Koko
Koko
03 юли 2024 13:07
Гост

Множество нарушения от множество хора – прокурори и разследващи, но само един наказан, а той си е и разследван към днешна дата

9-тото джудже
9-тото джудже
03 юли 2024 13:03
Гост

Ма малко са му 20% надолу и то едва за 10 месеца. Този е за затвор!

Алек
Алек
03 юли 2024 13:02
Гост

Е как го прецениха за виновен, като още тече разследване за същото… нещо предварително го осъдиха ми се струва

Анонимен
Анонимен
03 юли 2024 13:01
Гост

Колегията си го върна да може да си го наказва ли какво – боксова круша

Ali
Ali
03 юли 2024 13:01
Гост

По-скоро се опитват да го накарат да напусне сам

Елена
Елена
03 юли 2024 12:47
Гост

Е защо такова неравенство – един порязан, другите двама – не

Александров
Александров
03 юли 2024 12:46
Гост

Кога го върнаха, кога му отрязаха заплатата… значи не сме луди всички, които считаме, че въпреки законовата разпоредба не беше морално да го връщат