Столичен полицай е окончателно осъден за получен подкуп от 850 лева. Това реши Върховният касационен съд (ВКС), който остави в сила решението на апелативните съдии и така униформеният е осъден условно на 1 година затвор с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 2000 лева, показа проверка на „Лекс“.

Случаят е отпреди 4 години, когато гражданин подал сигнал, че полицейският инспектор му поискал парите, за да не му връчи призовка за шофиране с превишена скорост в столичния кв. „Младост“.

Връчването на призовката било разпределено на осъдения полицай, който обслужвал този район. След като я получил инспекторът установил, че познава нарушителя. Двамата не поддържали близки контакти, но се познавали, тъй като имали кучета от една и съща порода (дакел) и обсъждали възможността да ги чифтосат.

Униформеният не бързал да потърси шофьора, а му се обадил седмица по-късно, ден преди да излезе в отпуск. Разбрали се мъжът да отиде в приемната на полицая. Полицаят обяснил, че става дума за снимка, направена от „тринога“, която показва че шофьорът се движел със 125 -130 км/ч по бул. „Александър Малинов“, без да уточнява датата и часа на извършеното нарушение.

Инспекторът казал на познатия си, че има два варианта – да му плати „глоба“ от 850 лева, за да му съдейства да не му бъде отнета книжката за 3 месеца, както и 12 контролни точки или да му връчи призовката и да се оправя сам в КАТ.

Мъжът отговорил, че му се струва невъзможно да е шофирал с толкова висока скорост в града, като обяснил, че е възможно да е превишил скоростта, но не и с толкова много. След като преценил, че е нередно и кварталният инспектор да му иска пари по този начин, решил да поиска време, за да помисли как да постъпи. Полицаят се съгласил, тъй като излизал в отпуск, като се разбрали да се срещнат отново след седмица.

Междувременно мъжът разказал на приятел, който пък го посъветвал да говори с техен общ познат, който работел в дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР. Този служител проверил в системата на КАТ и установил, че такова нарушение не е отразено в нея, а междувременно мъжът дал показания и пред прокурор за поискания му подкуп и започнало разследването.

Разследваният полицай и шофьорът говорили отново след връщането от отпуск на униформения, който казал вече, че засечената превишена скорост е 109 км/ч. и отново обяснил, че подобно нарушение се наказва 850 лева глоба, отнемане на точки и на книжката за 3 месеца. След това казал на мъжа, че му предстои отново да пътува, тъй като ще ходи на море и трябвало да решат проблема сега, като нарушителят трябвало само да даде парите. Разбрали се да се срещнат в приемната на кварталния, където била и негова колежка, която той помолил да излезе.

Полицаят взел белязаните банкноти от по 50 лева и веднага след това в приемната влезли колегите му и го арестували. Миналата година той беше осъден условно на две инстанции, въпреки че защитата му през цялото време настояваше, че той не може да бъде субект на подкупа, тъй като не можел да „оправи“ акта за нарушение само с невръчване на призовка. Според защитата няма как да има подкуп, когато длъжностното лице не може да извърши исканото от даващия парите. Нито една от инстанциите обаче не сподели това виждане.

Върховните съдии Мина Топузова (председател на състава), Спас Иванчев (докладчик) и Деница Вълкова пишат, че фактите по делото са установени безспорно, както и задължението на инспектора да извършва призоваване на страните по наказателни или административно-наказателни производства.

„Смисълът на невръчването на призовка в рамките на воденото административно-наказателно производство е изяснен, не съществува никакво логическо противоречие или превратно тълкуване. В рамките на административния процес при налагане на наказанието се прилага давност като основание за прекратяване на провежданото производство, съответно деецът не се наказва. С отлагане на уведомяването, без значение на кой етап от производството, изтича срок, който приближава до времевия момент на прилагане на давността. Това е достатъчно основание за заинтересованост на наказаните или предстоящи да бъдат наказани лица, като подсъдимият се е възползвал от тази възможност в свой личен и неправомерен интерес – да получи дар, който не му се следва по никакъв начин“, категоричен е ВКС и оставя в сила решението на апелативния съд.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:24
Гост

­­Г­о­р­­е­­­щ­­­и­­ ­­­м­о­м­­и­ч­е­­­т­­­а­­­ ­в­и­­­ ­­­о­­­ч­­а­­­к­­в­а­­т ­­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?90234

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2023 7:19
Гост

Не разбрахме полицаят уволнен ли е?

Геро
Геро
06 октомври 2023 11:32
Гост

Е, тази новина учудва ли ви?

Фики
Фики
06 октомври 2023 10:59
Гост

Поредният такъв случай. А колко ли полицаи не са хванати и осъдени?

Мишев
Мишев
06 октомври 2023 10:02
Гост

Не се изненадвам, че полицай нагло е поискал подкуп

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 10:02
Гост

Време е за радикални промени!

Кирил
Кирил
06 октомври 2023 11:16
Гост

Все от някъде трябва да се започне.

Кинчев
Кинчев
06 октомври 2023 9:58
Гост

Подкупите убиват. Но явно…

Димо
Димо
06 октомври 2023 11:16
Гост

Не всички…

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 9:58
Гост

Само това да е. Вие имате ли идея ХЕИ какво правят при проверки на заведенията в София, примерно? Минава, поглежда за няма и минута в кухнята, дори само от прага на вратата, вижда, че имало човек без шапка и взема от собственика 100 лева. После минава през още едно заведение, още едно, още едно и така в края на деня има примерно 800-1000 лева събрани в подкупи. Пред работодателя казва, че не е открила никакви нарушения. Всички са доволни. В статистиката влиза, че заведенията в София са топ! Обаче реално не е видяно как храната се въргаля по земята, дълбоко… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 10:01
Гост

Забравих да кажа. Едно такова заведение на пъпа на София – това е „Мелнишка скара при Миро“, (има и много други ест.) която бе показана и преди година и нещо по ТВ, защото живущ в блока над заведението се притеснява, че то ще подпали целият блок. Защото вътре скарите са мазни, не се мият, и да не разкривам още скандални тайни от кухнята, като това, че главния готвач докато си готвеше основните храни (най-скъпите) си почесваше редовно….заленчуците в гащите. Но ето – ако се подпали този блок заради мазни скари, заради които заведението не е затворено от ХЕИ какво правим?… Покажи целия коментар »

Симеон
Симеон
06 октомври 2023 11:24
Гост

А в китайските ресторанти! Хигиената е под всякаква критика.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 9:55
Гост

Как в Германия и из цяла Европа вземат в пъти по-малко подкупи от България? Явно е генезис.

Иван
Иван
06 октомври 2023 10:17
Гост

Балкански манталитет, по-ефективен контрол, по-добро заплащане на съответните длъжностни лица

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 9:55
Гост

Трябва да се повиши нивото на образование на полицайте. Трябва да им се набие в главите, че ако вземеш подкуп, то обричаш хора на смърт. Защото не си си свършил работата.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 9:54
Гост

Както пита Василев – ние хубаво ще ви даваме повече пари за МВР, но вие какво давате на хората?

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 9:54
Гост

Ужас