С общо 144 гласа (98 против и 46 въздържали се) парламентът отхвърли предложението на „Възраждане“ за провеждане на референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?“.

Срещу референдума гласуваха от „Продължаваме промяната-Демократична България“ и всички от ДПС, а повечето депутати от ГЕРБ се въздържаха. Освен от „Възраждане“, за провеждане на референдума дадоха своя вот всички от БСП и „Има такъв народ“ (ИТН) с обясненията обаче, че са за въвеждане на еврото, но вярват, че при допитването гражданите ще са на същото мнение.

Дебатът в парламента повтори споровете от правната комисия преди дни. Деян Николов от инициативния комитет каза, че колегите му в правната комисия са показали обидно юридическо ниво, защото са говорили, че въпросът е в противоречие с Конституцията.

Основният спор беше за това дали поставеният от „Възраждане“ въпрос противоречи на чл. 9, ал. 4 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Според него с референдум не могат да се решават въпроси, уредени в сключени от България международни договори, а такъв може да се проведе само преди ратификацията на тези договори.

Тезата на „Възраждане“ е, че в Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС) никъде не е посочен срок, в който България трябва да влезе в еврозоната и да въведе еврото.

„Не оспорваме, че имаме ангажимент за влизане в зоната, а искаме да определим кога. Това е правната рамка, не нарушаваме нито един международен договор. В правната комисия нито един юрист не успя да каже какво нарушаваме. Опитвате се да заметете един референдум без никаква юридическа обосновка“, каза Николов и настоя няколко пъти противниците на референдума да отправят питане до Конституционния съд и той да каже дали въпросът е допустим.

От „Възраждане“ многократно обясниха, че държави като Швеция и Румъния също не са въвели еврото, а северните ни съседи са го отложили до 2029 г., като изтъкваха икономическото изоставане на България от страните от ЕС и прогнози на Европейската централна банка и на Световната банка, че трябва да се изчака точно 2043 г., когато анализите показвали, че това изоставане ще бъде наваксано на 80%.

Георги Ганев от ПП-ДБ обаче опонира, че такива граници не са поставяни, а най-бързо настигащите стандарта на живот в ЕС държави, са тези, които са влезли в еврозоната, когато стандартът им на живот е бил под 70% от средните нива в ЕС, а в Латвия е бил 62%.

„Така зададеният въпрос не е конституционно съобразен, той противоречи и на законите. Едно от малкото хубави неща е валутният борд, който ни спаси от пълна разруха. Няма как да приемем, че единствената валута за разплащане може да е единствено българският лев. Не приемам да чакаме още 20 години за еврото“, каза Бранимир Балачев от ГЕРБ, а Цвета Рангелова от „Възраждане“ упрекна противниците, че се произнасят от името на КС.

„Не казвайте на 600 000 човека, че са прости и ще вземате решение вместо тях“, каза Рангелова, а колегата ѝ Петър Петров се разкрещя от трибуната към председателя на правната комисия Стою Стоев, че е предложил „един парцал“ като доклад на комисията, в който нямало никакви аргументи за отхвърляне на референдума.

Гроздан Караджов от ИТН пръв аргументира вота за референдума, но против искането на „Възраждане“ за отлагане на еврото до 2043 г.

„Лично аз и колегите от ИТН сме убедени, че колкото по-скоро влезем в еврозоната, толкова по-добре за България, ерго и за въвеждане на еврото и повечето българи са на това мнение, но ограничаването на референдумите е много лоша практика“, каза Караджов. По думите му последен трябва да се произнесе КС, но депутатите не трябвало да се страхуват от гласа на народа.

„Докога думата демокрация ще се асоциира с аристокрация, която е тук в парламента. Значи гражданите не грешат, когато ни избират нас, но грешат, когато може да подкрепят някакво решение, което не се харесва на тази власт. Няма страшно да греши народът, така или иначе той си плаща за грешките“, добави Караджов.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ защити тезата, че въпросът засяга ратифициран международен договор, като подчерта, че в ДФЕС няма механизъм и няма предвиден елемент, в който държава-членка едностранно да каже през коя година ще приеме еврото, а става дума за поредица от действия за всички държави като България.

„Гласът на закона е по-силен и това означава правовата държава“, посочи Йорданова.

Васил Пандов от ПП-ДБ предложи на „Възраждане“ да коригират въпроса си и той да е дали да бъде въведено еврото след изпълняване на всички критерии от страна на България. По думите му, в ДФЕС действително няма въведен конкретен срок за влизане в еврозоната, но не може и с референдум да се налага срок, до който пък България задължително няма да влиза.

Томислав Дончев от ГЕРБ пък коментира самокритично, че дебатът показва, че всички, които са за евроинтеграцията на България, не са си свършили работата и обеща, ако се стигне до референдум по този въпрос да обикаля „села и паланки“, за да убеждава хората, че влизането в еврозоната е правилно.

Мартин Димитров от ПП-ДБ също акцентира на проблема с валутния борд, ако референдумът е успешен и каза, че това ще доведе до проблеми с инфлацията и изключване на друга валута следващите 20 години.

„Не виждам разумен човек, който да подкрепи такъв въпрос. Сега е моментът да ви спрем и ще ви спрем, защото ставате опасни за българската икономика“, каза Димитров.

Кристиан Вигенин от БСП обясни, че той и групата му подкрепят провеждането на референдума, но не са съгласни с отлагането на членството в еврозоната.

„БСП има много ясна политика за евроинтеграцията и основната теза е България да е в центъра, а не в периферията на ЕС. Това означава, че подкрепяме въвеждането на еврото, но при внимателна преценка на сроковете. Със сигурност фиксирането на срок от 20 години не се вписва“, каза Вигенин и добави, че според него въпросът е можело да бъде коригиран в правната комисия.

Явор Божанков от ПП-ДБ беше категоричен, че въпросът за референдум е не просто лошо написан, а опасен.

„А съгласни ли сте да си платим данъците 2050 г.? Това правят възраждане, искат да заобиколят Конституцията“, каза Божанков.

От ДПС думата взе само Йордан Цонев, който каза, че тезата за въвеждане на еврото ще спечели на евентуален референдум, но подчерта, че аргументите на „Възраждане“ за нарушен суверенитет с отказа от лева са закъснели, защото сме се отказали от него още с въвеждането на валутния борд.

„Ако бяхме направили референдум за валутния борд, нямаше да го въведем. Ролята на политиците е да казват кое е полезно, не всеки е длъжен да знае какви са ползите и тук не си свършихме работата, а вакуумът се запълни от страх. Влизането в еврозоната и въвеждането на еврото има един единствен негатив – затваря окончателно вратата на онези, които не искат да се европеизираме“, каза Цонев.

74
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 юли 2023 18:44
Гост

Според мен, някои евроатлантици много се страхуват от гласа на народа. Всъщност въпросът е, не дали, а кога, но на този въпрос не може да се отговори с ДА или НЕ, поради което няма как да се зададе на референдум. Освен това затъването ни вече никой Кокорчо не може да скрие, поради което и в скоро време няма да ни приемат в еврозоната. Мен лично ме устройва, защото много ще ни падне покупателната способност, тъй като цените ще са непропорционално порасли с доходите, а и честно казано европейските политици вече толкова се компрометираха, че нищо смислено не идва от Европа,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 юли 2023 10:34
Гост

Много правилно отхвърлиха противоконституционния опит за популистки референдум на националните предатели от „Израждане“ на хранилка към посолството на Мутрофанова.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2023 14:25
Гост

Така „правилно“ някой ден бълг.политици не само искане на 500 000 човека ще отхвърлят , а ще отхвърлят и целия бълг.народ

Анонимен
Анонимен
09 юли 2023 11:48
Гост

Разбира се, че ще го „отреже“. Този парламент е поредният нелегитимен и противоправно действащ държавен орган, който не се съобразява нито с Конституцията, нито с действашите закони на страната. За него има един закон – този, който му се спуска от „посолството“. Както си го заявиха в прав текст на всеослушание Кирчо и Кокорчо.

Ad nauseam, пак, пак и ПАК!
Ad nauseam, пак, пак и ПАК!
09 юли 2023 11:22
Гост

Вече сме диктатура на продажните политици, които са няколко категории: 1. Национални предатели на ясла в ПосолствоТо; 2. Кухи лейки и мисирки тип ГугЛена; 3. Необразовани недоучили и без стаж йористи от ПУЦ-а – тип Стою, който затова е начело на правната комисия; 4. Лъжци и шарлатани тип Просто Киро; 5. Умен и красив жълтопаветен протестърски планктон, захранван от грантове делени на 50 лв. – за всеки парад на прайда пред сградата на Парламента; 6. Отрицатели на всичко и всички, които не са забили един пирон в живота си и които не могат да схванат що е то Демиург, и… Покажи целия коментар »

За протокола
За протокола
09 юли 2023 9:51
Гост

Във форума има софтуерен механизъм който моментално слага СЛЕД ВСЕКИ ПОСТ „евроатлантически“ десетина + или – в зависимост от мнението.

БЕЗОБРАЗИЕ!

Путлерастки неботове
Путлерастки неботове
09 юли 2023 9:55
Гост

Във форума има тролове на „Израждане“, които смятат, че всички мнения, които не съвпадат с тяхното, са на ботове.

Еврогейски отпадък
Еврогейски отпадък
09 юли 2023 21:27
Гост

Не така грубо, колега, опорките от американското посолство трябва да се придвижват по-нежно, като любов между нежни мъже!

Лицето
Лицето
09 юли 2023 6:47
Гост

Мръсния Копейкин да се жалва колкото ще. Референдума му изначално е порочен и няма как да бъде проведен.

Георгиев
Георгиев
08 юли 2023 19:12
Гост

Продажните рублофили на Копейкин ни надуха главите с този референдум, но много правилно бяха отрязани поради противоконституционност.

Георгиева
Георгиева
09 юли 2023 11:25
Гост

Продажник си ти, което си личи и от небето. Понеже си просД троле, като галош.

Даже не си чел Конституцията, но даваш мнение за противоконституционност. Щото ако я беше чел, щеше да започнеш от чл. 1.

Ad nauseam
Ad nauseam
08 юли 2023 10:49
Гост

Вече сме диктатура на продажните политици, които са няколко категории: 1. Национални предатели на ясла в ПосолствоТо; 2. Кухи лейки и мисирки тип ГугЛена; 3. Необразовани недоучили и без стаж йористи от ПУЦ-а – тип Стою, който затова е начело на правната комисия; 4. Лъжци и шарлатани тип Просто Киро; 5. Умен и красив жълтопаветен протестърски планктон, захранван от грантове делени на 50 лв. – за всеки парад на прайда пред сградата на Парламента; 6. Отрицатели на всичко и всички, които не са забили един пирон в живота си и които не могат да схванат що е то Демиург, и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 юли 2023 19:14
Гост

Националните предатели са на хранилка към посолството и лидерите им получават по 4 000 лева месечно от Мутрофанова, а обикновените тролове получават жълти копейки за коментарите си.

Ех атлантици
Ех атлантици
09 юли 2023 9:02
Гост

Несретнико,наистина ли мислиш когато пишеш или просто си мислиш,че мислиш. Наг…н на запад за жалки центове водиш паразитна борба с едно несъществуващо руско влияние. Целта ти е България да бъде продажна и продадена а всеки опит за национално мислене да се заклеймява като продажност. Плоска пропаганда. И много грозно и зловещо родоотстъпничество. Не искам евро -значи съм русофил(то бива тъпотия,ама тази „атлантическата“ равна няма. Знаеш ли например глупако,че Норвегия не въвежда и не иска евро(и не само тя). Те русофили ли са… Пълен ужас и безумие е обзел клетата ни родина

УУУУУУ,
УУУУУУ,
09 юли 2023 11:52
Гост

Горе-долу е така, само дето си объркал посолството и посланика. Кирцата ясно го заяви – управлението у нас е подчинено на това посолство, което назначи него и сегашния нелегитимен министър-председател на неспечилалата изборите партия, одобрен от същото. За останалите посолства и посланици нямате нито едно доказателство – само празни дрънканици и опити за отклоняване на вниманието, които обаче отдавна не вървят.
Иначе тролажът и ботаджийството не ви помагат – също отдавна.

Да обобщим!
Да обобщим!
08 юли 2023 10:34
Гост

Вече сме диктатура на продажните политици, които са няколко категории: 1. Национални предатели на ясла в ПосолствоТо; 2. Кухи лейки и мисирки тип ГугЛена; 3. Необразовани недоучили и без стаж йористи от ПУЦ-а – тип Стою, който затова е начело на правната комисия; 4. Лъжци и шарлатани тип Просто Киро; 5. Умен и красив жълтопавен протестърски планктон, захранван от грантове делени на 50 лв. за поход пред сградата на Парламента; 6. Отрицатели на всичко и всички, които не са забили един пирон в живота си и които не могат да схванат що е то Демиург, и има ли той почва… Покажи целия коментар »

Ad nauseam
Ad nauseam
08 юли 2023 0:34
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Относно референдума
Относно референдума
07 юли 2023 23:14
Гост

Референдум съгласно чл. 9, ал. 3 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление не може да бъде проведен по въпроса с приемането на еврото, защото промяната на валутата става със закон, а разпоредбата забранява да се подлагат закони и кодекси в тяхната цялост на референдум и второ въпроса “Подкрепяте ли…… “ няма императивен характер, няма силата на правна норма зададен така, защото ако Народното събрание не приведе свой акт в съотвествие с волята на народа, референдума придобива задължителен характер, каквато е волята на избирателите, а с подобно зададен въпрос това е само едно скъпо… Покажи целия коментар »

re:
re:
08 юли 2023 0:35
Гост

Оди се пери!

Относно референдума
Относно референдума
08 юли 2023 1:44
Гост

Сигурен съм, че не си уцелил от първия път контролния код за ботове

Анонимен
Анонимен
08 юли 2023 6:16
Гост

Суверинитетът принадлежи на народа, а не на парламентът. Това е изяснено и от теорията,а и де леге лата- от конституцията-чл 1. Законът не може да налага ограничения на суверинитетат на народа-суверинитетът е безграничен. Не може парламентът да изземва народния суверинитет. Допустим е референдум и по материя, уреждана от цял кодекс(какъвто не е е случая)-на основание чл 1 от Конституцията-забраната в закона е върло противоконституционна, защото изземва народния суверинитет-излиза ,че представител има повече права от представлявания, представителя можел да решава, а представлявания -не. На основание чл 1 от Конституцията. Освен това това не е референдум за приемане на еврото. Прави се… Покажи целия коментар »

Същото относно
Същото относно
09 юли 2023 11:55
Гост

Напротив, въпросът, формулиран за поставяне на пряко гласуване, е изцяло в съответствие с международните договори, които националните предатели на България са подписали. В него ясно е заложен срокът, посочен в тези договори. Престъпление е неспазването на закона и непровеждането на референдум от страхливите народопродажници. Те и всички останали хора – нормални българи, сме наясно какво иска народът. Затова се страхуват, а и господарите от посолоството не им позволяват подобно допитване. Да не лъсне истината.

Хаха
Хаха
07 юли 2023 20:04
Гост

Американското тролче се е размножило като ларви на комар в топла вода, само си цъка плюсовете и се изживява за фактор. Изкара ли поне два долара, пич?
По същество- хората показаха волята си, почти половин милион българи срещу палячовщината в парламента? Кой е прав? И с какво право ще се игнорира мнението на българите, като брой повече от гласоподавателите на ППДБ, ГЕРБ и ДПС, взети заедно? Но реални, не от нагласените протоколи на ЦИК?

До хаха,
До хаха,
09 юли 2023 11:57
Гост

А, 2-3 са платените посолствени тролове тук, но си пускат еднотипните бръщолевици по няколко пъти от райзлични айпи адреси – има начини. Това няма никакво значение.
Очевидно е какво искат българите. Затова и продажниците не допускат този референдум, защото всички знаем какъв ще е резултатът от него.

ЛЕКС ПРЕКАЛЯВАТЕ!!!
ЛЕКС ПРЕКАЛЯВАТЕ!!!
07 юли 2023 19:10
Гост

Всички мнения почти е ясно на коя позиция са!

Броячите цъкат безумно настроени софтуерно да са „ПРОТИВ ВОЛЯТА НА НАРОДА“!!!

Гецата
Гецата
07 юли 2023 19:13
Гост

Всички мнения на рублофилите-русороби са ясни. Но това не е форум за национални предатели и подлоги на посолството на Мутрофанова, а форум за юристи, които могат да обосноват законността на дадено искане, в случая за референдум.

Няма лошо
Няма лошо
07 юли 2023 19:57
Гост

Отивай да си вземеш центовете от „Козяк“, „йористе“.

Геца,
Геца,
09 юли 2023 12:00
Гост

Опоркаджията, отдавна тези опорки никого не впечатляват.
Нежеланието за приемане на чужда натрапена валута, водеща до поемане на дългове от държавата, за които тя не е получила нищо, няма каквото и да било общо с русофилията. Не драскайте глупости и сменете малко опорките, че изкарахте швейцарците и норвежците най-големите русофили.
Много смешни поръчки са ви пуснали. Губернаторът пак не чини. Платените му слуги – съвсем.

Ало Лекс?
Ало Лекс?
07 юли 2023 19:05
Гост

Оправете си манипулираните броячи!

Цекам + и ми маркирате и три –

За протокола
За протокола
07 юли 2023 19:00
Гост

На практика Конституцията е суспендирана.

Къде е властта на суверена?

НЕЩАСТНИЦИ!

ПП, ДБ, ГЕРБ.

Глупости!!!
Глупости!!!
07 юли 2023 19:04
Гост

Пълни глупости, парламентът не е длъжен да уважи противоконституционно искане за референдум! Утре ако някой поиска референдум с въпроса „Подкрепяте ли да стане задължително всички граждани на България да са хомосексуалисти?“ – парламентът трябва да допусне такъв референдум ли???

ехаа
ехаа
07 юли 2023 20:02
Гост

Страшен пример даде! Обаче как ще събереш 5 подписа, какво остана 400 000? Аз искам референдум по въпроса „Подкрепяте ли всички хомосексуалисти в България да станат задължително хетеросексуални?“ Гарантирано ще събера поне 5 милиона подписа и ще вкараме изгубените души в правия път.

до 07 юли 2023 19:04
до 07 юли 2023 19:04
08 юли 2023 6:19
Гост

Всъщност такъв референдум е напълно допустим. Събери 400 000 подписа, поискай го този референдум, и суверенът от 6 милиона пълнолетни граждани ще реши.

Но ти разбираш, че 400 000 подписа не можеш да събереш, а и няма как на референдум да получиш подкрепа. Но, ако хипотетично народът гласува ДА-това ще бъде, защото суверенът решава!

Дани
Дани
08 юли 2023 11:36
Гост

Вие пък как решихте, че искането е противоконституционно?
Със сигурност не сте юрист.
Юристите сега вероятно ще разгледат присъединителния договор, ако им е любопитно.

Стига вече рублофилски популизъм!
Стига вече рублофилски популизъм!
07 юли 2023 18:52
Гост

НС има задължение да разгледа искането за референдум, но не и да го допусне. Замислетете се, нищо не пречи утре Копейкин и оркофилите към посолството да инициират референдум за връщане на смъртното наказание или присъединяване на България като република в състава на Сибирската блатна кочина (позната още като РФ).

казус
казус
07 юли 2023 19:04
Гост

Не е вярно. Може да не допусне произвеждане на референдум на подписка спод 400 000 подписа. С 400 000 и нагоре НС няма право да коментира, а само приема решение. И какво общо имат тук рублите или така по навик ги туряш навсякъде? Колко цента дават?

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 19:08
Гост

Категорично не е вярно. Това е само в главите на кухите копейкаджии. Те за противоконституционност не са чували.

Дани
Дани
08 юли 2023 11:39
Гост

Говорите глупости. Има си изисквания за въпросите. Но въпросът на референдума не ги нарушава. ППДБ и ДПС гласуваха чисто политически, а не с правни аргументи
Направо станаха смешни ППДБ. Стожерът на тяхната демокрация се оказа ДПС.

казус
казус
07 юли 2023 18:08
Гост

Получи се интересен казус. Според закона НС приема решение за произвеждане на национален референдум, ако подписката съдържа подписите на не по-малко от 400 000 граждани. Разпоредбата е императивна и задължава НС да приеме решение в този смисъл. След обнародване на решението в срок до 1 месец президентът с указ определя датата на референдума. Пита се в задачката -ако НС не е изпълнило повелителна норма на закона, може ли президентът да насрочи референдума без решение на НС, което е отказало да изпълни задължението си по закон? Мнения?

Стига вече рублофилски популизъм!
Стига вече рублофилски популизъм!
07 юли 2023 18:53
Гост

Решението обаче може да е както да уважава, така и да не уважава искането за референдум.

Глупости, дребен центаджия,
Глупости, дребен центаджия,
09 юли 2023 12:05
Гост

В закона не се предполага такъв избор. Той е ясен – НС приема решение за провеждане на референдум при наличие на посочените условия.
В случая НС наруши явно закона на България, за да изпълни поредната поръчка на посолството.
И напомням на малогънковите – нежеланието за приемане на еврото няма нищо общо с филии и фобии. Тази опорка е отдавна изтъркана. Вижте там от шефовете си за някоя нова, че тая не хваща ред.

САЛАМБО
САЛАМБО
07 юли 2023 19:03
Гост

Разбира се че може!

Законът е базиран на Конституцията и демократичното й начало. И не само.

Нормите на Конституцията имат пряко действие.

Да го насрочва!

уеишщксд
уеишщксд
09 юли 2023 12:03
Гост

Не е казус, а е пряко нарушение на закона.
Което не е нищо ново за продажните посолственици. Те отдавна доказаха, че закони и конституция нямат сила у нас, щом това противоречи на интересите на господаря им и наш колонизатор.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 18:00
Гост

Пазете правото ,дори и от парламента! Законите важат дори и за парламента. Че какъв е проблемът народът да реши в легитимна процедура-на референдум? Не парламентът, а народът е суверен! Той може да делегира властта си на парламента, но може и сам да решава. Суверенът избра, чрез легитивен брой подписи сам да реши въпроса, а не посредник-представител да взима решение. И още нещо-това НЕ е референдум против еврото-както заблуждавате в заглавието. Това е референдум за датата на приемана на еврото-дали да е сега, или след 20 години. И да бъде взето решение да е след 20 години, това не спира приема… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 юли 2023 17:52
Гост

Дърпат лъва за опашката

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 18:55
Гост

Това не е лъв, а копейка и това не е опашка, а къса пи*ка

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 17:51
Гост

Парламентът извърши посегателство над волята на суверена-а волята е да се проведе референдум, като има необходимия брой подписи, и е спазена процедурата по законът за прякото участие на гражданите в държавната власт. Държавната власт се осъществява или пряко,или чрез избраните органи. В случая суверенът легитимно избра да осъществи властта си пряко-на референдум, и да реши директно, а не опосредствено-чрез посредничеството на народните представители. Няма вариант да не се проведе референдум. Няма международен договор, който да е предрешил датата за приемане на еврото. Еврото ще се приеме, но не е договорено кога- Референдумът не спира приемането на еврото, а положителен вот… Покажи целия коментар »

Денислав Данкин
Денислав Данкин
07 юли 2023 17:44
Гост

Парламентът наруши член първи от Конституцията на Република България Господа юристи, член първи от Конституцията провъзгласява принципът на народния суверенитет. Ал. 2 „Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.“ Ал. 3 “ Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.“ Не може закон, в случая ЗПУГДВМС, приет от народното събрание (как са се осмелили изобщо) да противоречи на Конституцията, да я дописва, камо ли да се опитва да въвежда (в закон!) ограничения на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 17:22
Гост

Възможностите за провеждането на каквито и да са референдуми трябва да бъдат спешно ограничени. Никоя държава не е прокопсала с популистко управление.

Morgoth
Morgoth
17 юли 2023 12:55
Гост

Много сте прав! Я колко хубаво си беше преди 89-та – партията майка знае по-добре от отделния човек, и тя му казва какво и как! Засрамете се!

предложение
предложение
07 юли 2023 17:20
Гост

Колеги, в безсилието си се сещам само за разпоредбата на чл. 40 ЗЗД – недействителност поради сговаряне във вреда на представляваните. Народните представители, на които сме дали мандат да се грижат за правата и интересите ни, действат в наша вреда, което е основание да внесем колективен иск в съда с искане той да прогласи решенията на това НС за недействителни по отношение на нас като представлявани. Това, което се случва в последните дни е повече от възмутително.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 16:38
Гост

С всеки изминал ден законът и правото имат все по-малка стойност в тази територия.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 14:58
Гост

От днес в тази държава вече няма демокрация. Вече официално може да се заяви, че живеем в тоталитарна диктатура – народът е некомпетентен да се произнася по каквито и да било въпроси. Това може да прави единствено непогрешимата партия майка. Каквото каже тя това е законно, това е народно, това е демократично. Поне „промяната“ е факт – към безправие и диктатура. И сега някой може да каже, че съм против Европа, че съм русофил и т.н. глупости. НЕ – точно обраното – за съм за Европа и искам да живея в нормална европейска и демократична държава. Да, в тази Европа,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 17:16
Гост

Референдум с народ, който е на второ място в света по брой на умрели от предотвратимо с ваксина заболяване, не бива да се прави. Ние, българите, имаме отвратителното качество да не позволяваме на най-кадърните от нас да вземат решенията за общото благо. В резултат на това още дълги години ще бъдем на дъното по доходи в ЕС.

Morgoth
Morgoth
17 юли 2023 12:52
Гост

На Вас някой попречи ли Ви да се ваксинирате? На мен никой. Както вече казах на друго място, това към което призовавате е един вид аристокрация – управление на някакъв вид елит, а не демокрация.

залезът на демокрацията
залезът на демокрацията
07 юли 2023 18:05
Гост

Факт. И не изключвам полицията да те арестува за това твое мнение.

Все още не е отменено старо тълкуване на ВС от 70-те години, че …недоволството от властта е хулиганство.

еишщксдз
еишщксдз
09 юли 2023 12:07
Гост

Демокрацията е по принцип химера и не е налице в нито една държава.
За България е обаче видно и ясно не от днес или вчера, а от десетилетия.

Стамболска
Стамболска
07 юли 2023 14:55
Гост

Няма да има референдум за БЪЛГАРСКИЯ лев. Ще има ли за друг лев? Според създателите на тая глупост явно има и друг лев. Да пробват него да запазят.

Малинов
Малинов
07 юли 2023 14:55
Гост

Имайте предвид, че повечето от хората разписали се за провеждане на референдум вероятно изобщо не пътуват в чужбина. Те не схващат защо ни е изобщо евро. Дали поради лична глупост или поради липса на добре платена работа, но те са анти всичко и искат всичко да е по друг начин. Те не искат евро, а български лев (явно има и друг лев, но не български).

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 15:11
Гост

Напротив – пътувам в чужбина, но подкрепям лева. То по вашата логика и датчаните не пътуват в чужбина, и чехите и поляците и румънците, а бе кой ли изобщо пътува. НО, отново не разбрали идеята. НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ИЛИ ПРОТИВ ЕВРОТО ИЛИ ЛЕВА, А ЗА ВЪЗМОЖНОСТТА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ДА ГЛАСУВА НА РЕФЕРЕНДУМ КАКЪВТО С ЕПРОВЕЖДА ВЪВ ВСЯКА ДЕМОКРАЦИЯ.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 14:54
Гост

Какво искате бе? Вчера говори журналистката от НОВА на живо от жълтите павета и аз не мога да я чуя какво говори. Защо? Защото някаква около нея се дере „продажници, национални предатели! предатели, национални предатели“. Ами хубаво, ама часа беше 12:30. Какво ще ми кажат изрожденци? Че жената е излязла в обедна почивка и си изразява негодуванието срещу Зеленски и родните „продажни“ политици? Ами за мен е по-вероятно таз жена да няма работа. И понеже няма работа не смята, че тя е виновна за този факт и че трябва да се квалифицира още, а е просто глупава и смята, че… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 14:51
Гост

С про руската пропаганда до тук. Да сезират баба ми. И да идем на референдум ще си гласуваме ЗА еврото. Спрете да ни дърпате назад, ненормалници.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 14:47
Гост

Като вземем предвид факта, че на подобни референдуми хората масово и интуитивно гласуват само за да са контра на управляващите. Като земем предвид, че и в Англия не вяраха, че народа ще гласува за излизане от ЕС, но те го направиха – вярвам, че отпадането на референдума беше добре.

Мавродиев
Мавродиев
07 юли 2023 14:46
Гост

Ами за ръчкане и подривна дейност в България се плаща на Костадин Костадинов бе. Какво искате. Да неи приемем еврото, да закъсваме още и още с парите. Тогава ще се появи пак Копейкин и ще каже, че ЕС и НАТО са вредни за нас и е време да питаме народа за излизане от тях и за присъединяване към Путлер.

Morgoth
Morgoth
17 юли 2023 12:46
Гост

Ако по-голямата част от народа е на това мнение (не казвам че е), тогава какъв е проблема? Не е ли именно това демокрацията? Или демокрация е само когато мнението на мнозинството съвпада с Вашето мнение, а когато не – народа е много тъп и прост?

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 14:45
Гост

Никой не се е и съмнявал, че посолствено назначените лакеи няма да изпълнят закона и волята на хората.
Те не са спуснати за това от посолството. Внесени са с други цели. Които нямат нищо общо с българските интереси.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 18:57
Гост

Посолството на Мутрофанова се опитва да клати България не само с референдуми, организирати от българските русоРОБИ.

Бишев
Бишев
07 юли 2023 14:45
Гост

Нищо де, Алексей Петров с Лев ИНс държи ГЕРБ на въдица и те няма да пуснат скоро да приемем Еврото, защото на него ще му се разбишкат там далаверите по застраховките. Нали има една драма там със Зелена карта, дето не е приета и не е оправена от Парламента.

Златимиров
Златимиров
07 юли 2023 14:44
Гост

Аз съм твърдо да се приеме Еврото и то веднага. Защото е много по-добре да сме го приели. Но от друга страна един референдум можеше да се направи за да се натрие носа на глупаците от Израждане и техните Кремълски господари

Шкъртев
Шкъртев
07 юли 2023 14:44
Гост

Тия от Израждане разчитат на троловете и на глупостите, които се пишат по медиите и най-вече на това, че народа умишлено не се образова. Разчитат, че като им е казано, че еврото е зло и няма да сме патриоти ако го приемем и те юрват да викат – не го искам. Както стана в референдума в Англия за Брекзит. Всеки викаше едно време, че няма как Англия да излезе от ЕС. Но празноглавците там решиха да излязат. Празноглавците кои са ли? Ами населението на Англия. Тия дето са си англичани от векове. Защото те масово чакат на чужденците да им… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 14:50
Гост

Да и тоя дето прокарваше идеята за излизане на Англия от ЕС се оказа, че има няколко сметки, в които са влизали руски пари. Руска подлога и той. Но там работиха не по линията, че ние сме длъжни на Русия с векове, защото ни били освободили. Там играха по линията, че Англия е велика нация, империя и няма защо да е в съюз с отколешните им врагове от векове – Франция и Германия. Също с мижитурки, като Чехия, Словения, България и др. И че те са богати и няма защо да плащат на ЕС за да са в тоя съюз.… Покажи целия коментар »

Morgoth
Morgoth
17 юли 2023 12:34
Гост

Пропускате най-важното – правото на народа да греши, и да си носи последствията от грешките. Това към което Вие клоните е някаква форма на аристокрация – елит, който взема решенията без да се съобразява с исканията на народа, и няма нищо общо с демокрацията. Някой има ли смелостта (или убеждението) да каже, че не желае демокрация, а иска аристокрация? Ок, днес мнението на тези, които отказват на народа правото да се произнесе съвпада с Вашето, а утре? Утре когато Вие ще се от страната на тези, които не са съгласни с някаква политика, но политиците ще се направят че не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 14:41
Гост

Браво! Така трябва. Да се газят ватенките и пропагандната им политика!

Така трябва.
Така трябва.
09 юли 2023 11:29
Гост

Колко са били прави онези организирали безплатните пътувания до Сибир.