Парламентът избра ротационното правителство на ГЕРБ-СДС и на „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Със 131 гласа „за“ и 69 „против“, между които беше и Делян Добрев от ГЕРБ, депутатите подкрепиха предложения състав на Министерския съвет, като в следващите 9 месеца премиер ще бъде акад. Николай Денков от „Продължаваме промяната“. Впечатление направи, че депутатите от ДПС не гласуваха с изключение на лидера на движението Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, които подкрепиха кабинета.

До избора се стигна след близо тричасов дебат и обвинения от БСП, че правителството ще е „политически Франкенщайн“ и отговор към социалистите, че са отказали да участват в кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС заради разговор с главния прокурор Иван Гешев. От „Възраждане“ отново заявиха, че това е „правителство на американското посолство“, а Радостин Василев го обяви за най-позорното и жалко след правителството на Любен Беров.

„Днес е денят, в който можем да сложим край на политическото безвремие и да дадем надежда на милионите българи, които искат действащ парламент“, каза избраният за премиер акад. Николай Денков. Сред приоритетите на правителството той посочи конституционни промени, изменения в Наказателния кодекс и в антикорупционния закон, спешно внасяне на проект за бюджет с до 3% дефицит, без да бъдат увеличавани данъци и при запазване на социалните плащания.

Като приоритет той изтъкна изпълняване на ангажиментите за Шенген и еврозоната и специално подчерта конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и на Висшия съдебен съвет, както и реформи в службите за сигурност (Междувременно от Съюза на юристите напомниха предложението си юристи от всички правни професии да разработят съдебната реформа в различните ѝ аспекти. Те го направиха още преди година, а сега го припомнят на представителите на всички власти, повече виж тук).

„Ако промените тръгнат в грешна посока, аз ще си подам оставката“, заяви Денков.

Един от лидерите на ПП Кирил Петков каза, че ротационните премиери Денков и Габриел му дават надежда, че правителството ще е успешно, като изтъкна научните успехи на Денков и определи Габриел за успешен европейски лидер.

„Стоим пред девиза „Съединението прави силата“ и с дни съм се чудел как е възможно да бъде постигнат, след като имаме такива различния между нас. Днес Николай Денков и Мария Габриел ми вдъхват доверие, че е възможно, след като най-талантливите работят заедно“, каза Петков и добави, че се надява новините от парламента в следващите месеци да станат „ужасно скучни“ – да отразяват поредния приет закон и добра стъпка в съдебната реформа.

Деница Сачева и Вежди Рашидов от ГЕРБ подчертаха колко много е коствало на депутатите от първата политическа сила да преглътнат различията си с ПП и да подкрепят такова правителство.

„Решаването на кризи не може да се случи по начин, който да е удобен, компромисът беше направен само от нас в името на България. Нямаме нужда от пране на нашия имидж, никога не сме работили за личните си образи“, каза Сачева и допълни, че само бързи и добри резултати могат да удължат живота на правителството.

„Днешното решение взех много трудно, ще гласувам за правителство, за да успокоим страстите и да си отдъхне обществото от тази безкрайна спирала на избори. Стойте ниско до хората, чуйте ги, разберете ги, за да им служите честно. Дошло е време да надделее разумът и нищо друго“, каза Рашидов.

В дните преди да бъде постигнато съгласие между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ротационен кабинет, Радостин Василев напусна ПП-ДБ, след като публикува запис от Националния съвет на ПП, в който се говореше за „изпиране“ на Бойко Борисов, смяна на ръководители на служби и съгласуването им с посолства.

„Днес е тъжен ден за България, защото ще бъде избрано най-позорното и жалко правителство след Беров, което ще прикрива корупция и ще изпира едно 15-годишно престъпно управление“, каза Василев. Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ пък нарече участниците и подкрепящите кабинета лъжци, страхливци и измамници.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък разказа, че е поискала от изкуствения интелект ChatGPT да ѝ напише реч за мафията и корупцията, който ѝ представил 3 страници, в които ги описал като болест, която не спира до отделните партии и идеологиите им, а засяга всички и навлиза в основите на демокрацията. Нинова каза, че гласуването днес не е политически компромис за България, а за „оцеляването на две кохорти“ и за прегрупирането на паралелната държава.

„Родихте еднорък и двуглав Франкенщайн. Поне двама джентълмени днес би трябвало да си отрежат по една ръка, но не го правете тук“, каза Нинова, след което обясни, че ще сравни написаното от изкуствения интелект с естествения интелект от записите от заседанието на ПП и припомни цитатите за изпирането на Бойко Борисов и за идеята да се създаде комисия по имунитетите, в която да се „влачи“ поне 6 месеца имунитетът на лидера на ГЕРБ.

„Не знам колко пъти си говори Корнелия Нинова с изкуствения интелект, но един разговор с естествения интелект на главния прокурор промени решението ѝ за първия мандат“, отговори ѝ Любен Дилов от ГЕРБ, на което пък Нинова отвърна, че БСП е единствената партия, в която прокуратурата е влизала в опит за вътрешнопартиен преврат.

„Спокойно ще гласувам за кабинет на конституционната реформа и рестарт на парламентарната република. Ако се провалим в това, ще стои въпросът, има ли смисъл това Народно събрание да продължи. Готов съм да поема своята политическа отговорност при провал“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Той подчерта, че задача на това правителство ще е да направи реформите, с които да бъде нормализирано правосъдието, „а от там нататък, всекиму своето“. Като важни приоритети в този сектор той изтъкна амбициозна реформа на ВСС и на Инспектората към ВСС, реформа в регулаторите и институциите за борба с корупцията, промени в Изборния кодекс и финансирането на партиите, изчистване и модернизиране на службите.

„Съединяваме гласовете си, за да произведем действие. Решението ще бъде трудно, защото съединението на гласовете стъпва на много и трудни компромиси“, добави Иванов.

75
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
07 юни 2023 14:16
Гост

От 2017 г. до началото на 2021 г. е водещ правен съветник в екипа на Антикорупционния фонд. Адвокат в САК от 2018 г. И другото е в политическите среди. Не, че нещо но за 5 години се съмнявам да има влизане в зала, това разбира се оборима презумпция и главното е прокуратурата, знанията му на какво ниво ли са, не че нещо, но просто ако искаш да реформираш трябва да разбираш, а тук с биография гражданско участие и теоретични знания, не знам имало е бивши съдии, уважавани адвокати министри, а тук много бледнеем, ама много.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2023 9:16
Гост

Посолството сега ще организира ли майдан? Или Мутрофанова е дала други инструкции на Копейкин как да действа срещу законно избраното и подкрепено от над 50% от българите правителство?

Анонимен
Анонимен
07 юни 2023 10:10
Гост

Според мен поне 98% от българите са искали точно това правителство. Сънували са го всяка нощ последните 2 години. Реално може да са гласували само 30% от избирателите, което прави под 15% реална подкрепа (и то подкрепа, базирана на “ние ще вкараме ББ в затвора”, а не подкрепа “Америка ни избра шеф на ДАНС, който да изпере ББ”). Но съм сигурен, че всичко тайно са избрали и са подкрепили това правителство, Смехурко.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2023 11:01
Гост

Няма значение какво иска българския народ и за кого е гласувал. Избори докато „Израждане“ спечели. Ако не спечели – държавен преврат. Така нареди посолството на Мутрофанова.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2023 8:32
Гост

Много ме радва Дечката. Другите Зам. си отидоха на кадър на Хр. Иванов, ССБ – никога. Поне нещо за съд.система да беше направил, а той с Главния се хвана. Язък, че толкова години беше съдия, макар, че и тогава стажантите и младшите му пишеха делата, а той по сбирки и софри. Сега на политическата софра, браво!

Анонимен
Анонимен
07 юни 2023 8:50
Гост

Е Дечев поне е бил съдия – има някакъв поглед върху нещата наистина, а не общи приказки и клишета както ДБ реформаторите и НПО-тата правят, макар че не съм му фен, поне има реален поглед върху проблемите, а не като сегашния, биография – адвокат и консултант в гражданския сектор, който ще правел К реформа, никаква проф биография, дори не преподава в ЮФ, но глас народен, глас божи, ще ги видим, ако целта е само кадруване в съдебната система ще катастрофират, главната цел трябва да е подобряване на правосъдието, ама като им гледам заявките общи приказки с клишета и т.н

Анонимен
Анонимен
07 юни 2023 9:14
Гост

Барни Ръбъл е недостижима величина. Само Цончо Плюнката може да бъде по-добър министър.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2023 9:45
Гост

Барни е в съюз в момента с реформаторите, така че всичките ви приказки за каскетно-барни ръбълски истории са ирелеванти, просто защото имаме Барни – Христо, Наско, г-жа Йорданова и компания с конситутицонен гарант, така че да говорите за Барни Ръбъл винаги трябва вече и да добавяте в неговия отбор ПП-ДБ и всички рефороматори, борещи се срещу тях преди няма и месец.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2023 8:25
Гост

Правителството се САЩ-ЕС, те натиснаха, те съставиха, те гласуваха. Денков-Габриел са само фамилни имена.

spinner
spinner
07 юни 2023 6:41
Гост

I think your idea will be copied and utilized to inspire the creation of many more ideas because it is brilliant and original. wheel spinner

Куролацията
Куролацията
06 юни 2023 20:11
Гост

От снимката смърди на пор!
Вони на корупция, шуробаджанащина и тежък слугинаж към Козяк!
Това изгустирано правителството се роди недъгаво и обречено на провал!
Горко и тежко на българските граждани!

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 20:38
Гост

Ако трябва да следваме курса, зададен от посолството на Мутрофанова, пълен провал ще е! Да се надяваме, че вместо това ще следваме курс към Европа, а не към Сибир.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 20:58
Гост

druga oporka niamash li???

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 21:02
Гост

stiga si pisal samo za koziak che ni razkriha veche!!!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 юни 2023 20:00
Гост

Няма как да се избере ротационно правителство, Лекс, спрете с глупостите

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 20:11
Гост

То правителството НЕ е ротационно, а на ПП-ДБ и Денков.
Габриел е „брошката“ им, колкото да се хвалят, че НЕ са болшевиките на Байдън. Същи Корнелчета, дето НЕ пращат патрони на Украйна…

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 20:39
Гост

Не бъди книжен червей, всички знаят какво се има предвид под ротация.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 юни 2023 23:22
Гост

От този сайт се очаква да е с юридически издържани статии, а не поредният жълтопаветен псрцаю

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 юни 2023 23:22
Гост

Парцал*

!
!
06 юни 2023 19:44
Гост

О-став-ка!

искане
искане
06 юни 2023 19:47
Гост

Искаме оставка и избори!
Незабавно!

Чемодан, вокзал, Сибир!
Чемодан, вокзал, Сибир!
06 юни 2023 20:41
Гост

Наглите путлеропитеци не 100 дни, дори 100 часа не дават на новото правителство! Тук обаче не е Сибирската блатна кочина, а Европа, където правилата са други и в парламентите не се плюе!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 юни 2023 23:24
Гост

През последните 2 години само на по 100 дена я караме заради Киро Сицилиевата долина и Асенчо Финансиста

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 23:49
Гост

Аз и 100 дек. Не бих им дал

Анонимен
Анонимен
07 юни 2023 7:31
Гост

За проскубаните герберасти само Кирчо и Кокорчо са виновни. Тиквунчо, който е в основата на всички корупционни и престъпни практики, които излязяха наявен покрай опита за смяна на Гешев, няма абсолютно нищо общо

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 юни 2023 10:12
Гост

Ми айде да му смъкнат имунитета де, какво чакат, аз съм твърдо ЗА.

С Анкара в Европа
С Анкара в Европа
07 юни 2023 10:16
Гост

Европа ви е Анадола на вас. Винаги е било. Вие идея нямате какво е Европа,какво значат правила,принципи и ценности. Вие сте просто крадливи и продажби шмекери които сега си направиха анадолско-конституционна коалиция с ярко мутренски облик…

Дано...
Дано...
06 юни 2023 19:17
Гост

Надежда за европейска България…

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 20:59
Гост

надежди (по йордановски) – говежди. И на тях ще им дойде времето

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 19:08
Гост

Исторически компромис. Втора серия с любезното съдействие на ДПС и личното участие на Пеевски. Горчиво за младоженците. Щом се обичат младите нека да се вземат.

Единия плюе, другия гълта
Единия плюе, другия гълта
06 юни 2023 19:15
Гост

Горчиво на Коцето и Цончо!

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 21:03
Гост

Тези двамата сладури се подиграваха на еврогейците , а май излязоха най-големите гейове

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 18:58
Гост

Лично ще черпя лидерите на ССб с по една студена вода, когато инсталират във ВСС от квотата на НС адвокати, юрисконсулти, НПО-таджии и пенсионери, за да направят кашите още по-големи и да изберат шеф на ВАС и глав.прокурор за чудо и приказ. Съдебната реформа ще е супер

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 18:54
Гост

Лъжемесиите от ПП/ДБ в знакова прегръдка с Бойко, Карадайъ и Пеевски! Поне паднаха маските

С нищо не сме виновни
С нищо не сме виновни
06 юни 2023 18:50
Гост

Бог да прости България и тези, които останахме.

Казвах ли ви Аз!
Казвах ли ви Аз!
06 юни 2023 18:00
Гост

Във форума два-трима максимум козяци са го обърнали на кочина на Пее.ски! С главен Грух – оригинален адвокат от САК.

Не зная дали имат и средно, но висше със сигурност нямат! И сигурна, че „централата“ им е на Козяк, дърпат грантчета и пишат нелепици заради А за Б – всички несъгласни сме путинисти, за копейки и продали клетата Майка България!

А те са Злато. С рога на Телец.

Еее, огледалце, огледалце, я кажи сега Кои са най-умнокрасиви на света?

ЧЕСТИТО!
ЧЕСТИТО!
06 юни 2023 17:50
Гост

Младите като се харесват – ПЪК И ДА СЕ ВЗЕМАТ!

Наздраве!

От ден до пладне
От ден до пладне
06 юни 2023 17:46
Гост

Банкя, Сараите и Капитал в брак по сметка. Гнусни сте!

Страсти либерални
Страсти либерални
06 юни 2023 17:32
Гост

ППДБ прегърнаха горещо ГЕРБ и топло и дълбоко целунаха ДПС. Много широко сърце има таз либерална и атлантическа партия. Широко сърце и нисък морал. но…Радев е виновен. Или Възраждане. Или Путин. Или съдебната реформа. Абе всеки друг е виновен за разврата,само не и участниците в оргията…те всъщност не развратничат, те така отстояват морала…

Путлерастка мъка 2023
Путлерастка мъка 2023
06 юни 2023 17:37
Гост

Масова оргия, в която участват всички! Само вГЪЗраждане останаха сами да лъскат бастуна на Късопишков!

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 17:58
Гост

прост си та дрънкаш. бастуна накрая ще го лъскаш ти – на гномчетата от Разград и на брадаткото с двата апартамента в Брюксел.

Пляс пляс педалити
Пляс пляс педалити
06 юни 2023 20:09
Гост

Ти от еврогейските толерасти ли си ма?

Рабоче-крестьянская Красная армия
Рабоче-крестьянская Красная армия
06 юни 2023 17:14
Гост

През 1944 г. България беше спасена с помощта на друга държава… а в живота някои неща се повтарят…

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 17:29
Гост

1944 България беше поробена от Съветската окупационна армия. Затова сега сме 50 години назад в развититето си.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
06 юни 2023 17:31
Гост

Вижте сега, невежи комунисти, или си заминавате на 2 метра под земята- поради настъпването на естествената ви кончина; или прекратявате с прокламирането на един диктаторски и унищожил България политически режим- комунистическия. Среден път нямате. НК Чл. 108. (Изм. – ДВ, бр. 41 от 1985 г., изм. – ДВ, бр. 99 от 1989 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. – ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. – ДВ, бр. 38 от 2007 г.) Който проповядва фашистка ИЛИ ДРУГА антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се… Покажи целия коментар »

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
06 юни 2023 17:34
Гост

Добре, че бяха ПП, за да се съюзят с ГЕРБ и да спрат комунистите

Андрей
Андрей
06 юни 2023 16:45
Гост

Дано се стабилизира държавата след толкова много служебни правителства

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 16:46
Гост

Дано. Само продажниците от Израждане имат интерес да се клати държавата.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 17:03
Гост

Възраждане са единствения шанс за България на този етап. Щото ПП и ДБ ги видяхме как се прегърнаха с Тиквата, без да си „имат доверие“.

Не, мерси!
Не, мерси!
06 юни 2023 17:31
Гост

Българските национални предатели от „Израждане“ са на щат към посолството на Мутрофанова и единствената надежда на Путлер да направи родината ни колония на Сибирската кална кочина.

Мисленето му е майката
Мисленето му е майката
06 юни 2023 17:34
Гост

Хващам бас,че нямаш средно образование… И че не можеш да сметнеш дори колко време точно е имало служебни правителства..

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 16:43
Гост

Пред НС преброих около 15 плюещи протестъра-рублофили, които претендират, че са народа и не искат това правителство

гэдкщждс
гэдкщждс
06 юни 2023 16:19
Гост

Има ли още наивитети /платеният тролаж, действащ и тук, е без значение, той дори не мисли, а пише само опорки и гласува по поръчка от няколко ай-пи адреса/, които да вярват, че ППДБ са нещо различно от ГЕРБ-ДПС-СДС?
Те са си на една майка близнаците, изкуствената опозиция едно на друго, създадена не за първи път от западния робовладелец, с която замазват очите на инфантилния бг-избирател в колонията.

Антипутлераст
Антипутлераст
06 юни 2023 16:41
Гост

Воят на путлерастите – музика за моите уши!

re:
re:
06 юни 2023 18:08
Гост

Видиш ли само един Козяк колко „-“ ти е наслагал от разни IP-та, а?

Чочо
Чочо
06 юни 2023 16:17
Гост

Поредният цирк!

Христов
Христов
06 юни 2023 16:17
Гост

Oчакваше се.

Михаил
Михаил
06 юни 2023 16:16
Гост

Надявам се Денков да спази приоритетите си.

Жаки
Жаки
06 юни 2023 16:13
Гост

Пеевски ме учудва с избора си.

гэдкщждс
гэдкщждс
06 юни 2023 16:19
Гост

Каквото са казали от посолството – това се гласува от куклите в НС.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 16:42
Гост

От посолството са бесни, че „Израждане“ събраха една шепа протестъри-рублофили пред НС и Мутрофанова лично ще търси отговорност от Копейкин!

Пенчо бре
Пенчо бре
06 юни 2023 18:05
Гост

Напротив, ДПС и всички техни сателити ще държат изкъсо конституционната реформа и пак в залата ще направят необходимото мнозинство за да извратят предложенията, внесени от правителството. Така стана и с промените през 2016г.

Никилас
Никилас
06 юни 2023 16:12
Гост

Ще видим какво

Nenkov
Nenkov
06 юни 2023 16:11
Гост

Успхе

Пинчев
Пинчев
06 юни 2023 16:10
Гост

Все пак съм оптимист

Манол
Манол
06 юни 2023 16:10
Гост

Корнелия трябва да бъде мачкана

Гъливен
Гъливен
06 юни 2023 16:09
Гост

Ми дно излезем от крузата

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 16:08
Гост

Излагацията предстУИ

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 16:48
Гост

С една шепа протестиращи пред парламента излагацията на Копейкин беше пълна

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 16:08
Гост

Радев е един разединител. Напусна символично ореди клетва. Защо бе, фръцльо

гэдкщждс
гэдкщждс
06 юни 2023 16:20
Гост

Той каза ясно защо.
Това, че не чувате или не осмисляте ясно изявление си е ваш проблем.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 16:07
Гост

Корнелия, след като не и дадоха нещо, което е искала и вече не е ОК за правителство

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 16:07
Гост

Да очакваме ли ония кратуни Израждане да щормуват

Анонимен
Анонимен
06 юни 2023 16:06
Гост

ДПС се въздържа

Мики
Мики
06 юни 2023 16:15
Гост

Очаквано.