Пореден трафикант на мигранти успя да излезе от затвора, след като беше трансфериран в България от Гърция, където е бил осъден на 20 години затвор, показа проверка на „Лекс“.

За тази тенденция алармираха преди месец от държавното обвинение, а прокурор Сава Петров от Върховната касационна прокуратура разкри, че само в неговата практика от началото на годината има случаи на петима българи, които са били осъдени в Гърция на по 20 и повече години затвор, от които там са изтърпели 6 години от наказанието и след това са били трансферирани в България, където съдът е длъжен да ги освободи, тъй като максималните наказания бяха до 6 години затвор.

Преди дни влязоха в сила промени в Наказателния кодекс (НК), с които максималните наказания за трафикантите по чл. 280 и чл. 281 от НК вече са от 10 до 12 години затвор.

Те обаче не се прилагат за висящите производства, какъвто е случаят е с каналджията З. Б, който е успял да се възползва от предвидените все още по-леки наказания към момента, когато е започнала процедурата по признаване и изпълнение на присъдата му, която приключи на 8 август.

Мъжът е бил задържан в края на 2018 г., когато участвал в група за трафик на мигранти от Ирак за Италия. Той бил шофьор на камион, който превозвал 8 иракчани в специално пригоден тайник и трябвало да ги транспортира от район около Атина до пристанището в Бари, а за участието си трябвало да получи поне по 2000 евро за всеки мигрант. Той обаче не успял да ги преведе през гръцката граница и бил заловен на гръцкото пристанище Игуменица, което в крайна сметка се оказва изключително важно, за да е вече свободен.

В Гърция той бил осъден на 20 години затвор и е изтърпял 6 години и три месеца от наказанието си преди да започне процедурата по трансфер в България.

Казусът в България

Производството по признаване и изпълнение на присъдата е започнало в окръжния съд в Монтана, където съдия Диана Кузманова приема за изпълнение решението на съда в Гърция, но приспособява наказанието към българския НК. Първоинстанционният съд приема, че извършеното от З. Б. престъпление в Гърция отговаря на деянието по чл. 280, ал.2, т. 3, 4, 5 и 6 от НК (Който преведе през границата на страната отделни лица или групи от хора без разрешение на надлежните органи на властта, като превежданите не са български граждани, използвано е транспортно средство, превеждането е организирано от група и по начин, опасен за живота на превежданите). За това престъпление до скоро НК предвиждаше от 1 до 10 години затвор, а с последните изменения наказанието стана от 3 до 10 години затвор.

За конкретния казус промените в чл. 280 НК нямат значение, тъй като горната граница не е увеличена, а и решението на съда в Монтана е от 17 юли и е преди приемането им. Така съдът решава да намали 20-годишната присъда на осъдения на 10 години затвор, от които пък се приспадат над 6 години, които той вече е изтърпял.

Мъжът и защитата му обаче са обжалвали решението пред апелативния съд в София, като настояват, че съдът в Монтана не е квалифицирал правилно деянието и твърдят, че то отговаря на чл. 281, ал. 2, т. 1, 2, 3 и 5 от НК (Който по какъвто и да е начин противозаконно подпомага чужденец да пребивава или преминава в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство, организирано е от група, извършено е по отношение на повече от едно лице и по начин, опасен за живота им). За това престъпление в момента НК предвижда вече от 2 до 10 години затвор, но в конкретния случай е приложим старият текст, според който предвиденото наказание беше само от 1 до 6 години затвор.

Апелативните съдии Вера Цветкова (председател на състава), Маргарита Шарбанова (докладчик) и Калинка Георгиева приемат за основателна жалбата на защитата за преквалифициране на деянието по чл. 281, ал. 2 от НК, тъй като става дума за противозаконно подпомагане на чужденци за транспортиране през страната, а не за превеждане през границата. Съдът подчертава, че конкретното престъпление и по гръцкото право е квалифицирано като „Транспортиране на граждани от трета държава, без право на гръцката територия“, а в случая З. Б. е бил заловен на пристанището в Игуменица и не е успял да транспортира мигрантите до Италия.

„Всички посочени обстоятелства сочат, че чуждестранните граждани са били „натоварени“ в управлявания от осъдения Б. камион, на територията на Р. Гърция, в която вече са били влезли незаконно в страната от неинституционализирано място на гръцко-турската граница, а Б. ги е натоварил от неизвестен район в близост до град Атина, като ги транспортирал до външното пристанище Игуменица. Т.е. той не е превел през гръцката граница осемте иракски граждани, а само е подпомогнал придвижването им в рамките на територията на Република Гърция“, пишат апелативните съдии и намаляват приетото за изпълнение наказание до 6 години затвор, какъвто беше максималният му размер до 8 август, когато промените в НК влязоха в сила. Решението на САС е окончателно и тъй като осъденият вече е изтърпял над 6 години в гръцки арест и затвор, той е бил освободен.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
antifa
antifa
20 август 2023 13:59
Гост

Следва да поставим въпроса справедливи ли са подобни наказания за престъпление без вредоносен резултат. Значи ако отида в Гърция и убия някой малак ще ми дадат да речем 18 години, но ако предложа транспорт на отчаяни хора в нужда ще получа 20. Къде е справедливостта тук?!?
Вместо да тормозите българските съдии защо са приложили българския закон може би по-добре поставете въпроса към гръцките власти защо са въвели едно откровено расистко законодателство и кога ще го приведат в съответствие с принципите на европейското право…

111
111
18 август 2023 19:44
Гост

Е, как да е задържан в края на 2018 и да е итърпял 6 години преди да заполне процедурата по трансфера? Все пак сме само 2023

Анонимен
Анонимен
18 август 2023 14:00
Гост

Квалификацията на Окръжния съд си е била напълно правилна. Цялостната организация е за трафикиране през граница без значение, че това обхваща транспорт и във вътрешността на държавата. Поне това, което се разбира от описанието на случая де. Така мисля.

Възмутен
Възмутен
18 август 2023 11:50
Гост

Ужас!

Dimo
Dimo
18 август 2023 11:49
Гост

Е, това е! Хората ги осъждат, а нашите се грижат за тях.

Фини
Фини
18 август 2023 11:47
Гост

Въобще не е нормално.

Симо
Симо
18 август 2023 11:47
Гост

Никаква справедливост.

Заки
Заки
18 август 2023 11:45
Гост

Родното ни правосъдие.

Лозан
Лозан
18 август 2023 11:17
Гост

Пълен парадокс.

Анонимен
Анонимен
18 август 2023 11:10
Гост

Е как ще очакваме справедливост?

Анонимен
Анонимен
18 август 2023 11:10
Гост

Егати тъпия съд у нас

Анонимен
Анонимен
18 август 2023 11:09
Гост

В Гърция са далеч по-строги с нарушителите, спор да няма

нов
нов
18 август 2023 12:02
Гост

Спрямо чужденците, да. Когато е гръцки гражданин са доста снизходителни.

Анонимен
Анонимен
18 август 2023 11:08
Гост

Калпава съдебна система имаме

Анонимен
Анонимен
18 август 2023 11:07
Гост

Ми то затова имаме куп трафиканти тук

Анонимен
Анонимен
18 август 2023 11:06
Гост

Ние нали сме по-демократи от демократите, не задържаме много затворниците.

Анонимен
Анонимен
18 август 2023 11:05
Гост

Шантава работа в България да го пуснеш да си прави глупостите

Анонимен
Анонимен
18 август 2023 11:03
Гост

Затова тук е рай за престъпници. Защото явно наказанията са в пъти по-малки.

Анонимен
Анонимен
18 август 2023 11:02
Гост

В Гърция 20 години, тук са 6? Това как е нормално?