Още двама обвинители са одобрени за европейски делегирани прокурори (ЕДП). Те са Бригита Байрякова (Районна прокуратура-Пловдив) и Валентин Ангелов (Софийска районна прокуратура). Решението на Колегиума на Европейската прокуратура (ЕРРО) е публикувано на сайта ѝ.

Така броят на делегираните европрокурори става 12 при 15 позиции.

На 13 октомври 2023 г. Прокурорската колегия излъчи седем обвинители за седемте свободни позиции за делегирани европрокурори. Това бяха обвинителите от Софийската районна прокуратура Анна Каменова, Светослав Милушев, Валентин Ангелов и Моника Митова, Бригита Байрякова от РП-Пловдив и Георги Балков от РП-Плевен, както и зам.-шефът на СРП Тодор Куюмджиев.

В началото на декември 2023 г. Колегиумът на Европейската прокуратура одобри двама от тях – Каменова и Митова (виж тук).

През февруари т.г. стана ясно, че европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала повече информация за професионалните качества на други трима от излъчените – Байрякова, Ангелов и Балков. Прокурорската колегия изпрати данните и миналата седмица Колегиумът на ЕРРО е одобрил първите двама.

Така остават три свободни места за делегирани европрокурори.

От три години Прокурорската колегия се опитва да запълни бройките и е провела пет процедури за подбор, но по различни причини все остават незаети позиции.

Първоначално беше предвидено България да има 10 ЕДП. В началото на 2021 г. бяха избрани и първите четирима – Бойко Калфин, Димитър Беличев, Светлана Шопова и Вероника Трифонова.

При втората процедура делегирани европрокурори станаха Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев.

През февруари 2022 г., когато Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет стартира трета процедура за единственото към онзи момент вакантно място, нямаше кандидати.

Междувременно европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска броят на ЕДП в България да бъде увеличен на 15 заради обема на работата.

Последва четвърта процедура, при която трябваше да бъдат подбрани вече шестима ЕДП, но Прокурорската колегия одобри само трима – Василен Бенчев, Михаела Райдовска и Юлиана Христова. А от тях Колегиумът на Европейската прокуратура избра Бенчев и Райдовска.

През това време обаче трима делегирани европрокурори напуснаха.

Първият е Бойко Калфин, който предпочете да се върне на работа във Върховната прокуратура. Елена Попова, която беше съдия в Специализирания наказателен съд, а след закриването му беше преназначена в Административен съд София-град, се върна в съда. А Ивайло Илиев (прокурор в Окръжна прокуратура-Кюстендил) беше избран за помощник на националния ни представител в Евроюст.

През есента на м.г. Прокурорската колегия обяви пета процедура за подбор вече на седем делегирани европрокурори. След проведено изслушване на 12 и 13 октомври, кадровиците излъчиха седем обвинители (виж тук), от които одобрените от ЕРРО са вече четирима.

 

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 май 2024 16:46
Гост

­­­Г­­­о­­р­­­е­щ­­­и­­ ­­м­­о­­м­­­и­ч­­­е­т­­­а­­ ­­­в­и­ ­о­­­ч­а­к­в­­а­­т ­-­-­-> https://nu21.fun/girl?96058

Изгубихте се
Изгубихте се
01 април 2024 20:04
Гост

Абе, какво стана с драматичните помощници, И там имаше сага.

ге. Лойола Атанасов.
ге. Лойола Атанасов.
01 април 2024 16:40
Гост

Оставка и за юристоМилиционера Бай Наско. И той бая глупости сътвори и каза. Да си носят сега тежестта на грешките, на сгрешената и не работеща реформа. Целта не оправдава средствата Лойола Атанасов. Като не можеш да месиш юридическото тесто дай го на майстор, а не се упражнявай върху цялата държава.

ОСТАВКИ ЗА Христо-Слвовоци- Надета
ОСТАВКИ ЗА Христо-Слвовоци- Надета
01 април 2024 16:35
Гост

Тежък и лепкав мрак виси във въздуха от ИцоИвановите реформи. Навява Вишински и съветски тип правосъдие. Язък , че токова надежди за свобода и правосъдие понеее малко ей тъй за да имат наждежда и вяра хората и магистратите. Такъв ботуш не сме и помисляли , че застъпи. А този дето ни говори, назидателно с апломб и вдигната високомерно брадичка, трябва да се лиши от юридическа правоспособност!!!! ОСТАВКИ НА ЦЕЛИЯ ЮРИДИЧЕСКИ ЕКИП на Христо-Слвовоци- Надета. Очевиден е провала с тези промени в КРБ, да поемат поне тази прословута политическа отговорност, която постоянно декламират. ОСТАВКИ ОВОСТАВКИ ОСТВАКИ

Младши прокурор
Младши прокурор
01 април 2024 14:02
Гост

Ехеее, докато се запълнят всички места, дори и аз ще натрупам изискуемия стаж и опит, за да кандидатствам за ЕДП

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 13:44
Гост

Още лимонки на ринга….

Асен
Асен
01 април 2024 13:39
Гост

Голяма сага с тези процедури.

Филип
Филип
01 април 2024 13:37
Гост

Браво! И успех на избраните.

original
original
01 април 2024 12:50
Гост

Съпpyгaтa кyпи кaпcyли кoитo пpомeниxа нaшия ceкc, сeга е cъщият като пpеди свaтбaта: дълъг, cтpаcтен, с кaмeнна epeкция и се чyвcтвaм кaто жpeбец и cъпрyгата иcка oще и още. Cъвeтвaм вcички да опитат тeзи капсyли, жeна ми кyпи тyк:–- https://do.my/bmaca

Ето това е проблема
Ето това е проблема
01 април 2024 12:25
Гост

Христо Иванов се е подписал първи под предложенията за промени в Конституцията, които се отнасят до служебното правителство. Това става ясно от протокол на редовно заседание на Комисията по конституционни въпроси, проведено на 16 декември 2023 година. Вчера по БНР Христо Иванов каза, че не помни кой е предложил скандалните текстове, които за малко не вкараха страната в конституционна криза и предадоха служебното правителство в ръцете на ГЕРБ. Така се правят промени в Конституцията без, да се помни Без, да се мисли и без отговорност, но със наказващ уклон, целят да навреди на опонента. ЕТО ГО ПРОБЛЕМА НА ТАЗИ ДЪРЖАВА.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 13:23
Гост

Христо Бойкикев много добре помни, ама се прави на пръднал заек, защото така най му изнася

Надето от Кубрат- юрист
Надето от Кубрат- юрист
01 април 2024 11:57
Гост

Длъжността е непривлекателна не дава кой знае какви перспективи. С това глупаво и заробващо СЗВ в Ицо- Славовата България всичко е мъчно, трудно и непреспективно. Но така е коагто правилата се пишат без разум и от хора без опит и емпатия към колегите /хората/ и работата. Ако бяха дали някакъв стимул щеше да има кандидати, а проблема е липсата на кандидати. За всичко в тая държава има стимули , а само в тази система всичко е с цел- стагнация. Даже чуждите инвеститори са привилегии. Кучета , котките, мигрантите и малцинствата са с привилегии и стимули , но за магистратите особено… Покажи целия коментар »

Тунчев
Тунчев
01 април 2024 11:35
Гост

Да направят риалити по ТВ. Ще е интересно

Нонков
Нонков
01 април 2024 11:35
Гост

Успех на избраните!

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 11:35
Гост

Това е смешно вече. С години не можем да си запълним бройките

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 11:34
Гост

Ох, това е мъка без край

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 11:34
Гост

И като им ги върне Кьовеши и пак ще търсим не двама, а примерно четирима

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 11:34
Гост

Да се надяваме, че ще могат да открият още хора

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 11:33
Гост

В мафиотската страна не могат да се намерят делегирани прокурори. Всички са свързани с мафията

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 11:33
Гост

Е, дано се намерят хора и за другите празни места

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 11:33
Гост

Мъка