Само двама от предложените седем кандидати за европейски делегирани прокурори са одобрени от Колегиума на Европейската прокуратура. Това са Анна Каменова и Моника Михайлова-Митова от Софийската районна прокуратура, показа проверка на „Лекс“.

Останалите петима, одобрени от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, не са получили подкрепа. Това са обвинителите от СРП Светослав Милушев и Валентин Ангелов, Бригита Байрякова (РП-Пловдив), Георги Балков (РП-Плевен), както и зам.-шефът на СРП Тодор Куюмджиев.

Това означава, че все още остават пет свободни места за европейски делегирани прокурори.

Засега няма яснота дали ПК на ВСС ще направи шести опит да попълни състава на ЕДП.

Подборът на делегирани европрокурори започна преди почти три години и до момента са проведени пет процедури, но продължава да има свободни позиции.

След напускането на Елена Попова (тя беше съдия в Специализирания наказателен съд, а след закриването му беше преназначена в Административен съд София-град), Бойко Калфин (предпочете да се върне във Върховната касационна прокуратура) и избирането на Ивайло Илиев (прокурор в Окръжна прокуратура-Кюстендил) за помощник на националния ни представител в Евроюст, българските делегирани прокурори останаха осем.

Първоначално беше предвидено България да има 10 ЕДП. В началото на 2021 г. бяха избрани и първите четирима – вече напусналият Бойко Калфин, Димитър Беличев, Светлана Шопова и Вероника Трифонова.

При втората процедура делегирани европрокурори станаха Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев.

През февруари 2022 г., когато Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет стартира трета процедура за единственото към онзи момент вакантно място, нямаше кандидати.

Междувременно европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска броят на ЕДП в България да бъде увеличен на 15 заради обема на работата.

Последва четвърта процедура, при която трябваше да бъдат подбрани вече шестима ЕДП, но Прокурорската колегия одобри само трима – Василен Бенчев, Михаела Райдовска и Юлиана Христова. А от тях Колегиумът на Европейската прокуратура избра Бенчев и Райдовска.

При петата процедура първоначално се явиха 17 кандидати, впоследствие петима се отказаха. Така на изслушването се явиха 12 и на 13 октомври Прокурорската колегия излъчи седем кандидати, колкото бяха и свободните места (виж още тук).

 

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
PaulaFox
PaulaFox
16 декември 2023 13:58
Гост

🍓Здравейте) Аз съм на 23 години и се казвам Паула) Аз съм млад, амбициозен еротичен модел 18+) Обичам да правя голи снимки) Моля, разгледайте, оценете работата ми на линка ➤ https://da.gd/id383096

По по
По по
16 декември 2023 11:50
Гост

Може и другия зам градски прокурор да вземат Деян , който катаджия е бил дълго време. Той също ще свърши работа.

Митничарче
Митничарче
16 декември 2023 11:28
Гост

Да вземат заместника на градската прокурорка, който е и заместник на говорителката на градската. Той завалията нищо не прави и затова само говори . Таман ще е . А и има опит, нали беше воден разследващ митнически инспектор. Най добрия Христо Кръстев

Gog
Gog
15 декември 2023 18:12
Гост

Всички кандидати нямат опит, затова никой не биваше да се избира. А, румънката трябваше да разясни как и защо прави реподбор на магистрати. Или просто тя да си проведе събеседването, без тея от всс да се правят на многознайковци.

Гуньо Адвокатина
Гуньо Адвокатина
09 януари 2024 16:28
Гост

Всички са от един дол дренки, за нищо не стават.Най-добре е да дойдат прокурори от ЕС.

Conservator legis
Conservator legis
14 декември 2023 23:33
Гост

От СГП зощо няма кандидати? Там не са ли най-компетентни и най-можещи?

Стареца
Стареца
14 декември 2023 21:07
Гост

Списък с имена на магистрати, които не са декларирали сметки и имоти в чужбина, дълго време привличаше медийното внимание, след като бившият МВР министър Бойко Рашков се закани да го направи публичен. Това така и не се случи, след като прокуратурата му размаха пръст, че ще огласи класифицирана информация от ДАНС. Две години по-късно BIRD и Биволъ получиха списъка, провериха го и започват да публикуват имената в него. В първата част от поредица публикации изнасяме имената на съдиите. Най-видният сред тях е Боян Магдалинчев, настоящ член на ВСС, но има и други административни ръководители на съдилища, които са по-малко известни… Покажи целия коментар »

Council
Council
14 декември 2023 21:03
Гост

Ами какво очаквате, като избора на европрокурори се прави от „въшки“ и впиянчени треторазрядни търбуси от Разград. a

СРП
СРП
14 декември 2023 20:31
Гост

Прокурорите Милушев и Куюмджиев нямат никакъв опит с дела по темата , а като прокурори са посредствени. Блестяха с познанства и обеди с правилните хора. Естествено и със своевременното си преориентиране при нужда.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2023 14:09
Гост

А Каменова има ли!

По по по
По по по
14 декември 2023 20:28
Гост

Може би само Валентин Ангелов е трябвало да го одобрят също. Щеше да е много добър евро прокурор. Иначе , останалите младежи нямат място в ЕП. Там място няма и Т. Георгиева, но са я взели.

Соломон
Соломон
14 декември 2023 15:16
Гост

За Европрокуратурата Кьовеши ги проверява, ама същите главанаци от ВСС напълниха нашите съдилища и прокуратури със себеподобни, които ще си натискат столовете до пенсия и само реват за по – големи заплати. Като ги погледнеш в прокурорската колегия половината са от милиционерското училище, другата половина ПУЦаджии. Какво очаквате да изберат?

прокурор Паралийски
прокурор Паралийски
09 януари 2024 16:33
Гост

Най-правилно е цялата съдебна система да се разформирова и да се конституира наново-нови хора, нов закон, нови правила на назначаване, премахване на конкурсите, слагане на полиграфа.

Джен
Джен
14 декември 2023 14:21
Гост

И откъде да ги намерят ?!

Гуньо Адвокатина
Гуньо Адвокатина
09 януари 2024 16:34
Гост

Да ги внесат отвън.

Адвокат
Адвокат
14 декември 2023 12:16
Гост

Странно е поведението – да не отидат на работа.

Аз ми се е налагало като адвокат за някое дело да работя.

Повечето неща са привични, искова молба, частна жалба, пледоария и т.н.

Но е имало случаи и на усилия, не знам какви са им изискванията точно в този европейски съд и т.н. – обвинение.

Явно – не умеем все още да покриваме други познания, но – все пак сме и вътрешно законодателство.

Неадвокат
Неадвокат
15 декември 2023 8:47
Гост

Ко речи?

порочен кърг
порочен кърг
14 декември 2023 12:00
Гост

То всичко е един порочен кръг. Трябва да имат опит в делата от компетентността на ЕП. Как да имат, като до сега е нямало такава структура. Съответно след образуването й пък ептен няма как да имат, защото тая компетентност се работи единствено в ЕП.
Ако онези си преосмислят вижданията и осъзнаят, че следователите са ги работили повече тия дела от прокурорите в Районна, може да има напредък. Но няма кой да го аргументира това, като се знае каква омраза има вътре в системата, камо ли да се рекламира нещо такова навън.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2023 12:07
Гост

Абе, какво са работили следователите. Отдавна не могат, а и не искат да работят. Да са приключили някое важно разследване за съд, тези търтеи от НСЛС?

Анонимен
Анонимен
14 декември 2023 13:08
Гост

Да, следователите имат повече опит по дела от подсъдността на ЕП от прокурорите от РП.

Тошко
Тошко
16 декември 2023 13:09
Гост

Тези от спец отдела на СГП са топ. Всички до един бяха дознатели в звеното към спец прокуратурата. Кой разследвал граничарски , кой разследвал в сдвр , кой в ГДНП. Най- верни на Нела Тодорова бяха, сега а плюят и са най-добрите работни приятели на Божидара Ган… Сега са чисто нови следователи, които само ходят на семинари по хотели и си спинкат ….

обективен
обективен
14 декември 2023 11:54
Гост

Не са приети хора, за които колегията е гласувала с 9 гласа ЗА. Както казват, има системен проблем. Трябва изцяло да се промени начинът на подбор, нови правила, нова процедура, защото сегашната вече е за коша. Няма никакъв смисъл от тия уж открити изпитвания, след като гласуванията са предварително определени, а критериите заобиколени. Всеки път се провежда по един и същ начин, всеки път се подкрепят едни и същи масово, а други не. Дори аргументацията защо подкрепят едни, а други не, трябва да се заличи, защото е субективна, обидна. Трябва да се проведат сериозни разговори с Кьовеши – какви хора… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 декември 2023 11:51
Гост

Едно време РП-то напълниха спеца и се осраха, сега се мъчат да пълнят ЕП-то………..

Анонимен
Анонимен
14 декември 2023 11:49
Гост

С лимонки, лимонада…………….все пак там няма да пишат кражбички и алкохол

Анонимен
Анонимен
14 декември 2023 11:38
Гост

Излагация

Анонимен
Анонимен
14 декември 2023 11:38
Гост

Мале 3 години ли се точи тая драма? Знам, че е много време, но не мислех, че е толкова много

Анонимен
Анонимен
14 декември 2023 11:37
Гост

Мисля, че ВСС нарочно избира некачествени хора. Не знам защо.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2023 11:37
Гост

А Кьовеши дори е искала са имаме 15. Никакъв шанс

Анонимен
Анонимен
14 декември 2023 11:35
Гост

Нищо ново под слънцето

Даниелова
Даниелова
14 декември 2023 11:34
Гост

Само ние се излагаме по този абсурден начин

Станоев
Станоев
14 декември 2023 11:34
Гост

Пак че двама са одобрени

Даниела
Даниела
14 декември 2023 11:34
Гост

Ами няма да намерим качествени, защото всички са подкупни и некомпетентни

Христовал
Христовал
14 декември 2023 11:32
Гост

Айде пак се почва

Анонимен
Анонимен
14 декември 2023 11:27
Гост

С тези европрокурори, е постоянно някаква тежка драма. Докога?

Христовал
Христовал
14 декември 2023 11:33
Гост

Европрокуратурата ли мислиш е виновна?