Съдийската колегия реши да създаде нарочна комисия, която да изследва множество въпроси, свързани със сигналите за оказван натиск и заплахи към съдии от покойния вече Мартин Божанов – Нотариуса и хората около него, както и твърденията, че магистрати са имали специален достъп до т.нар. частен „SS club“ на Божанов.

Точният предмет на работа на временната комисия обаче ще бъде уточнен на следващо заседание на колегията. Кадровиците решиха, че това се налага, защото трябва да бъдат прецизирани въпросите, които ще бъдат изследвани. Тогава ще бъде определен и съставът на комисията, като има вариант в нея да не влязат само членове на СК, но и върховни съдии, и административни ръководители.

До решението се стигна след продължило над пет часа изслушване на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, журналиста Николай Стайков от Антикорупционния фонд, съдия Владислава Цариградска и министъра на правосъдието Атанас Славов.

Повод за изслушването стана именно скандалът, разразил се след убийството на Божанов, за организирана и ръководена от него схема за влияние в съдебната система.

Предложението за това направено на миналото заседание на колегията от Драгомир Кояджиков, който обаче днес не присъства. Както той, така и колегите му Боян Магдалинчев и Стефан Гроздев, и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков са в отпуск. Така заседанието на СК се проведе на ръба на кворума.

Какво каза Борислав Сарафов

Изслушването на и.ф. главния прокурор започна с новината, оповестена от него, че двама обвинители от Софийската градска прокуратура (СГП) са получили заплахи за живота си в неделя.

Единият е бил на разходка със семейството си и връщайки се към дома си, видял, че пощенската му кутия е отворена, а вътре имало патрон.

Вторият е намерил пред дома си кръст от клонки.

„Това е една конкретна заплаха, предупреждение към двамата прокурори да внимават вероятно в работата, да не бъдат активни. Тези случаи не може да ги извадим от контекста на ситуацията, разследвайки дейността на Мартин Божанов“, заяви Сарафов.

В отговор на въпрос на Олга Керелска, и.ф. главният прокурор отказа да посочи дали двамата работят по дело, свързано с Божанов. Каза само, че още днес ще изпрати докладите за заплахите на министъра на правосъдието с молба да бъде назначена охрана на двамата прокурори.

Славов на свой ред заяви, че незабавно ще бъдат предприети мерки и призова при такива случаи да се осъществи незабавна връзка с министерството, за да може ГДО да осигури защита.

Иначе и.ф. главният прокурор посочи пред кадровиците какво е направил след информациите за търговията с влияние в съдебната система от Божанов и компания.

Сарафов каза, че е разпоредена ревизия на установените до момента дела и преписки, свързани по някакъв начин с Божанов (виж още тук), както и че се извършва проверка на дейността на Софийската районна прокуратура (виж тук). Той изтъкна, че по материали от ГДБОП в СГП е образувано досъдебно производство.

Ако е необходимо, резултатите от ревизията ще бъдат предоставени на ВСС. Ако се установят обстоятелства, които биха могли да бъдат предмет на разследване, те ще бъдат изпратени на компетентната прокуратура. Прави се ревизия на всички прекратени дела и проверка на отказите по сигнали срещу него, както и проверка на Софийската районна прокуратура“, посочи Борислав Сарафов.

В отговор на въпрос на председателя на ВКС Галина Захарова, и.ф. главният прокурор посочи, че няма достоверна информация за частния клуб, но ако такива бъдат установени, ще ги предостави на Съдийската колегия предвид правомощието да упражнява дисциплинарна отговорност.

Атанаска Дишева цитира данни, предоставени от съдия Владислава Цариградска от докладите на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни служби, според които за период от четири години спрямо над 150 магистрати са били прилагани специални разузнавателни средства. Дишева поясни, че по една малка част от тях има изготвени веществени доказателствени средства, но още по-малко пък са образуваните досъдебни производства. Тя попита Сарафов дали трябва да бъде извършена проверка за това дали са били подслушвани и следени магистрати през последните няколко години, колко, от кога и какво се е случило в тези случаи, защото по думите ѝ прилагането на СРС е един от начините за манипулиране и оказване на шантаж върху съдии.

И.ф. главният прокурор каза, че в момента не разполага с такива данни, тъй като не е знаел, че ще бъде питан по този въпрос и добави, че след проверка може да даде конкретна информация.

Той обаче посочи, че използването на СРС е нормален способ за събиране на доказателства и в някои случаи очевидно се налага прилагането му. Укоримо е ако се злоупотребява с този способ, това не бива да се допуска, не само спрямо съдиите, но спрямо всеки гражданин, каза Сарафов.

Той беше попитан и дали споменатите в разследването на АКФ „Списък за бърз контрол“ адвокати са обект на интерес от прокуратурата във връзка с разследването на дейността на Божанов. „Аз съм убеден, че колегите от Софийската градска прокуратура са гледали внимателно разследването на АКФ „Списък за бърз контрол“ и ще вземат предвид всички обстоятелства, изложени в това разследване. Ако не са го направили все още, използвам случая да ги призова публично да го направят и да вземат като отправна точка данните от разследването“, каза Сарафов.

Сарафов каза, че няма как да се игнорират обстоятелствата и фактите, изложени в публичното пространство по повод твърденията за контакти на магистрати с Нотариуса и за членуването им в частния му клуб. „Има наблюдаващи прокурори, които работят по делото. Убеден съм в техния интегритет и професионализъм, а заплахите, които получават, са доказателство именно за това“, изтъкна Борислав Сарафов.

Дишева го попита и дали все още съществува отдел „Специализиран“ към СРП, наречен от Сарафов „шпицкоманда“.

Няма нищо бомбастично, нищо лошо и страшно в проверяването на дела – това е един нормален механизъм, с който една институция трябва да бъде дисциплинирана. В момента в СРП не съществуват никакви звена и никакви отдели“, каза Сарафов и допълни, че до него е стигнала информация, че в този отдел се вършат нередности, като дела са решавани по определен начин.

Той беше попитан и дали е получавал списък с имена на магистрати, които са имали специален достъп до частния „SS club“. Сарафов заяви, че не е постъпвал такъв списък при него, а към момента не разполага с конкретна, проверена и достоверна информация за обвързаност на магистрати с Мартин Божанов, нито за това дали магистрати са членували в частния му „SS клуб“.

Опасно е циркулирането на имена на магистрати, това не трябва да се превръща в институционална репресия и не бива да се допуска лов на вещици“, каза още Сарафов. Той допълни, че появилите се в някои медии имена на предполагаеми членове на частния клуб е опасно, защото в този списък може да попаднат абсолютно невинни хора.

В отговор на въпрос защо прокуратурата е извършила претърсване и изземване в клуба доста по-късно след убийството на Божанов, и.ф. главният прокурор изтъкна: „Ритъмът на разследването и действията, които следва да бъдат извършени, са единствено от компетентността на разследващите по делото. Действията по разследване не следва да бъдат докладвани на заседание на Съдийската колегия. Дори и да знаех, не бих ви казал, но аз не зная“.

Олга Керелска поиска да разбере дали прокуратурата е поискала списъка с магистратите, който депутатът от ПП-ДБ Атанас Атанасов твърди, че е получил.

Само в правомощията на разследващия екип е да прецени какви действия да предприеме“, отговори и.ф. главният прокурор.

Керелска попита и дали двамата заплашени в неделя прокурори са работили по казуса с Божанов, на което Борислав Сарафов отвърна, че това е проява на любопитство, той няма ада отговори, а ще предаде информацията на Министерството на правосъдието.

Следващия въпрос на Керелска беше свързан с образуваното досъдебно производство в СГП и информацията на част от ръководството, че Божанов е бил убит точно преди да бъде обвинен.

И.ф. главният прокурор отново посочи, че не е запознат с разследването и няма какво повече да каже. Той се обърна към Керелска със забележката, че няма правомощие да задава такива въпроси.

Изслушването на Сарафов продължи малко повече от час като се наложи той да напусне заседанието поради служебен ангажимент.

Какво каза Николай Стайков

Николай Стайков разказа пред членовете на колегията, че заведението на Мартин Божанов – „SS club”, за което има данни, че е посещавано от магистрати и особено от закритите специализирани съдилища и прокуратури, е работело до убийството на Нотариуса, но по-дискретно.

По думите му, клубът се е ползвал за срещи и празненства, но и за „активен нощен живот с всички атрибути и гледки, включително и не особено приятни за гледане“.

Той разказа, че клубът е бил открит и е започнал да функционира преди около 10 години, а на откриването е присъствал младши полицай от ГДБОП. Божанов пък бил охраняван от полицаи от СДВР.

Много колеги са правили опит през годините да проучват какво правят толкова много полицейски автомобили пред този клуб още от 2018 г., но не са успели“, каза Стайков.

Пред членовете на колегията журналистът обясни, че Божанов е имал полицейски буркан на автомобила си и влизал спокойно в сградата и на паркинга на спецсъдилищата и прокуратури. Стайков обърна внимание и на адвоката и бивш полицай и служител на ДАНС Емил Писков, който беше записан в разследването на АКФ, като подчерта, че никой не споменава името му, а имало информация, че Писков работил по линия на магистрати в антикорупционното звено на ДАНС. Инициатива от МВР дошла чак след среща с бившия вътрешен министър Бойко Рашков, който проявил много голям интерес към случая.

Според Стайков не отговарят на истината информациите, че Божанов е имал само два телефона, защото той лично имал три от номерата му, а от близки знаел, че убитият ползвал 4-5 телефона.

Хора, които са му помагали преди 15-20 години, достигат до едни изключителни нива в съдебната система“, посочи още журналистът. По думите му, моделът на Божанов включвал от подкупване на съдии за избор на определени оценители и вещи лица, до предизвикване на несъстоятелност на определени фирми, придобиване на техните активи и решаване на дела с голям материален интерес. Той даде и пример с делата по несъстоятелност на КТБ, конфискацията на активите на Евелин Банев-Брендо и семейството му и делото на убития бизнесмен Борислав Манджуков срещу „Инвестбанк“.

Стайков допълни, че Божанов е бил охранявал от полицаи от СДВР. Допълни, че е добре да се провери и дали не се е ползвал и от някаква защита от МВР.

Какво каза Владислава Цариградска

Преди четири години съдия Владислава Цариградска беше изслушана от Съдийската колегия във връзка с оказан ѝ натиск и заплахи в съдебна зала именно от Божанов и негов адвокат.

Днес тя отново се спря на този случай като от него постави няколко въпроса за начините, по които може да се окаже въздействие върху съдия.

Първият беше чрез „клеветнически медийни публикации“, които сериозно засягат достойнството и професионалната репутация на магистратите. Тя посочи, че тези медийни публикации може после да послужат за образуване на проверки срещу съдии и прокурори като в тази връзка припомни изказване на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов от юли м.г., когато заяви пред Пленума на ВСС, че по времето на Иван Гешев дирекцията по публична комуникация в прокуратурата е изготвяла статии, които после са излизали в медии, на база на които прокуратурата се е самосезирала и образувала преписки.

Следващият начин, посочен от Цариградска, е прилагането на СРС.

Един от съществените инструменти заедно с медиите на база публичните данни е инструментариумът на държавата за събиране на информация чрез специални разузнавателни средства. Данни от Националното бюро за контрол на СРС-та показват изключително притеснителни цифри. От 2018 г. до 2021 г. за четири години има над 150 разрешения за използване на СРС спрямо магистрати“, каза Цариградска.

Тя посочи, че е подала жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, защото, освен че е заплашвана през медии, смята, че е била контролирана и чрез специални разузнавателни средства.

В тази връзка даде пример: „Чувате, че ми се обажда мой роднина и казва, че трябва да се отведа от еди кое си дело и ще ми се плати. Отивате после на делото и ако бях постъпила така, както обичайно постъпват съдии – да се отведа, за да не ме мъчат, дали щяхте да приемете, че има обосновано предположение, че съм искала подкуп. И къде щях да се обяснявам – в специализирания съд“.

Цариградска каза, че е много важно какви сигнали е подавал Мартин Божанов и срещу кого. По думите ѝ, той е сезирал Инспектората на ВСС като посочи, че това също е начин за натиск над магистрати – чрез сигнали и проверки в Инспектората.

Тя посочи и че колегата ѝ от Софийския апелативен съд Цветко Лазаров преди години е подал сигнал за оказван натиск от същата тази група, сигналът е бил препратен в спецпрокуратурата. Но същевременно там е получен друг сигнал – от човек до Божанов, в който се твърди, че съдията е получил подкуп. Така делото се обръща срещу магистрата, който многократно е разпитван.

В тази машина за натиск участват висши магистрати от прокуратурата и с активното съдействие на магистрати от специализираното правосъдие. На мен ми стана мъчно за градския прокурор Илиана Кирилова. Тя заяви след разстрела на Божанов, че само те са се осмелили да разследват“, каза още Владислава Цариградска.

Тя  разказа, че е била разпитвана на 5 юли 2023 г. и от въпросите, които са ѝ били задавани, подозира какъв е предметът на разследване, а именно за влиянието на Божанов в съдебната система. Така и не е получила отговор какво точно се разследва.

Няколко дни след разпита обаче в медии се появили нови публикации срещу нея.

Няма информационен повод, но новата интерпретация е, че аз съм манипулатор, лъжец, със съмнения за психическата ми годност и етика. Самият г-н Сарафов каза, че двама от наблюдаващите прокурори са били заплашвани и ги охраняват. Тези, които разследват и наблюдават разследването, те са взаимозаменяеми и който и да е друг прокурор може да свърши работа. Но моята работа като изобличител няма кой да я свърши. И ако мен ме няма, дали няма да има основание това наказателно производство да бъде прекратено“, попита Цариградска, заради което настоява да бъде разпитана пред съдия.

Аз съм жертва на организирана престъпна група, за която имаме достатъчно данни, че се занимава с корупция в съдебната власт. Когато разказах публично за Мартин Божанов, цялата империя на тази група се задейства спрямо мен. Как ще бъде изчистено името ми? Как хората, които влизат в съдебната зала по мои дела, ще са сигурни, че срещу тях стои почтен съдия„, попита Цариградска.

По думите ѝ е много важно Народното събрание да се съсредоточи върху промени в законите, с които да се гарантира защита на магистратите и семействата им.

Какво каза Атанас Славов

Министърът на правосъдието Атанас Славов присъства на цялото изслушване. На финала заяви, че е важно да се набележат институционални мерки за реакция.

Той пое ангажимент да придвижи законодателни предложения, свързани с повече права за пострадалите и за подателите на сигнали.

Изтъкна, че е много важно магистратите да знаят, че може да разчитат на ГДО за охрана.

Славов се нае да проучи и дали Мартин Божанов приживе е ползвал някаква форма на защита и специален транспорт. Министърът заяви, че ще провери дали има такава информация в Бюрото за защита, което преди време беше към главния прокурор. Обеща после да информира ВСС за резултата.

Комисия ще има, но какво да проверява

Членовете на Съдийската колегия единодушно решиха да има временна комисия по казуса „Мартин Божанов“. Но какво точно ще проверява тя, тепърва ще се конкретизира като от изказванията на кадровиците бяха начертани основните насоки.

Председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова посочи, че е засегната широка палитра от съществени въпроси – за защита независимостта на съдиите от нападки в медиите, за проверка на обстоятелствата по прилагане на СРС по отношение на магистрати, информация за развитието на случая на Владислава Цариградска и ефекта от нейното изслушване преди четири години, друга линия е във връзка с деятелността на прокуратурата, за защитата срещу неправомерен политически натиск и за данни за поведение на конкретни магистрати и участие в евентуални сфери на влияние и други нерегламентирани кръгове.

За да има реален ефект работата на колегията, тя трябва постоянно, решително и системно да следи развитието на тези въпроси, каза Захарова.

Тя сравни сегашния скандал с този отпреди повече от десет години, свързан с Красимир Георгиев-Красьо Черния, когато ВСС също създаде нарочна комисия. Но направи уговорката, че сега ефектът е съкрушителен в много аспекти.

Захарова припомни изслушването, което беше проведено миналата година по повод казуса „Осемте джуджета“. Тогава също са били изнесени тревожни по думите ѝ обстоятелства.

Какво се получи в крайна сметка. Случаят приключи с образуването на дисциплинарни производства срещу някои прокурори и наказателно производство. Тогава някак си не стана въпрос, че произнасянията по мерките за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на лица в тежко здравословно състояние и произнасянето по редица други процесуални въпроси, са ставали с участието на съд. За съда не стана дума в изслушването тогава. Изнесе се обществена информация по повод заведението „Осемте джуджета“, която остана в сферата на обтекаемите формулировки за това, че е посещавано от множество магистрати, включително съдии и всичко остана в обобщен вид, без конкретика“, припомни Захарова.

Тя посочи, че сега единият вариант е СК да приеме тази линия на поведение – само да следи какво правят другите органи. Но тогава ще останат неизяснени множество въпроси и всичко ще остане в сферата на слуховете. И така нито един съдия, нещо повече, правосъдието няма да получи защита.

Другият е СК да бъде активна. „Не предприемем ли ние едно активно поведение в разглеждането на тези въпроси, за които виждам, че тревожат всички нас, не се ли опитаме ние да решим тези въпроси, ние се оставяме в ръцете на другите власти. Дълбоко вярвам, че нашата система има механизми за вътрешен самоконтрол, за отчетност, за поддържане на едно високо ниво етичност“, каза Захарова.

Тя отново припомни случая „Красьо Черния“ като изтъкна, че тогава основен двигател в разкриването на много нелицеприятни подробности е била прокуратурата, която предаде на съвета разпечатките от телефонните разговори.

Сега може да получим известна информация. Г-н Сарафов може да ни предостави резултатите от ревизията. Но дори и да нямаме тези данни, ние имаме достатъчно професионални механизми, въз основа на които да се направят обосновани изводи, такива, че всеки да понесе отговорност за собственото си поведение и няма нито една съпътстваща жертва на интензивното и негативно отношение, което в момента преобладава в общественото пространство“, каза Захарова.

Цветинка Пашкунова на свой ред заяви, че СК от една страна трябва да защити магистратите, върху които се оказва натиск, както и да се установят съдиите, които са се поддавали на неправомерно влияние и да понесат съответните последици, ако това бъде доказано.

Според нея комисията може да изследва групата дела, които са свързани с Мартин Божанов като физическо лице и свързаните с това данни за имотни измами, търговия с влияние и казусите, които цитира Николай Стайков – КТБ, Манджуков и Брендо.

Ако тези дела и преписки са в рамките на досъдебното производство, няма пречка тази комисия да поиска необходимите справки от компетентните органи, защото нямаме компетентност да се занимаваме с организацията и движението на преписките в прокуратурата, може само да разчитаме на съдействие и подкрепа.

Ако делата са в съдебна фаза или са приключили, няма пречка със съдействието на административните ръководители да съберем необходимата информация и да се стигне до обективната истина, която обществото чака да бъде установена“, каза Пашкунова.

Тя допълни, че може да се искат справки от ДАНС, НАП, СДВР и изрази надежда тази информация да помогне, за да „постигнем очакваните резултати по този болезнен въпрос  и този неприятен скандал за съдебната система“.

Освен това няма пречка комисията да проучи и използва публикациите в медиите и съпричастните към случая изявления.

На финала Пашкунова каза, че може после материалите да бъдат предоставените на ИВСС, който да извърши проверка за почтеност, конфликт на интереси и за действия, които накърняват престижа на съдебната власт и рушат независимостта ѝ.

Тя предложи протоколът от днешното изслушване на бъде изпратен на и.ф. главния прокурор и на ИВСС, а в състава на комисията да влязат не само членове на съвета, но и върховни съдии и административни ръководители.

Вероника Имова пък припомни, че преди години СК предложи законодателни промени, свързани с обидата и клеветата по адрес на магистрати (виж тук). Тя призова и за промени в НПК, с които да се регламентира защитата на съдиите и прокурорите и техните семейства по висящи производства.

Атанаска Дишева също подкрепи създаването на комисия като изтъкна, че може да се възложат проверки на ИВСС по движение на преписки и как се е процедирало в ИВСС по сигнали на Божанов и свързани с него лица.

Освен това може да се изследват и въпросите, свързани с прилагането на СРС спрямо съдии, стига да не се накърнява изрично някакво правомощие на бюрото.

Николай Стайков предложи да се проверят и основанията за отвод на определени магистрати, което също беше подкрепено.

И така на финала кадровиците решиха комисия да има, но нейният предмет тепърва ще се прецизира.

82
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Съдия
Съдия
15 февруари 2024 9:38
Гост

Моляяяя ви, спрете вече Нели Куцкова да върти по три медии на ден! В ССБ все пак има и нормални съдии, прекратете това налудно поведение на ваши членове да ни анализират от сутрин до вечер какво са чули и видяли.И после се изненадвате от отвръщението на цялата съдебна система към вас! rPyRe

Ad nauseam
Ad nauseam
14 февруари 2024 19:49
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Странно
Странно
14 февруари 2024 17:08
Гост

„От 2018 г. до 2021 г. за четири години има над 150 разрешения за използване на СРС спрямо магистрати“. Ако това е вярно, трябва да се знае кой ги е издал? По закон разрешенията за магистрати са издават от председателя на САС, който в годишния си докляд трябва да изложи данни за броя на издадените разрешения и за изготвените ВДС. В докладите на САС за периода 2018.21 г. няма данни за такива разрешения. Как става тази работа?

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2024 9:34
Гост

Данните са точно от докладите Не си ги прочел очевидно

Намерете си източниците
Намерете си източниците
14 февруари 2024 11:52
Гост

„Велимир Атанасов казва, че има емоционални взаимоотношения с Невена Зартова, административен ръководител на Софийската районна прокуратура.“

„за Николай Миховски адвокат бе Велимир Атанасов, който е част от кантората на Мартин Божанов, бранила и банкерката Петя Славова“

„Адвокат Велимир Атанасов и съдружникът му Мартин Божанов са партньори в консултанските дружества „Бърд Консултинг“, „Холк Консултинг“ и „ИБ-Консултинг 1“, показва справка в Търговския регистър.“

flagle unlimited
flagle unlimited
14 февруари 2024 10:58
Гост

looking at the list of visitors, the name seems to be SSB Club. On the sites, they conveniently drop the last letter. read me article about

flagle unlimited!

I sit and watch how the SSBs will exonerate their own kind

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2024 9:29
Гост

Ясно е, че замесени има от съдебната система. Очевидно се очаква повдигането на обвинение на адвокатите от ОПГ Велимир Атанасов и Емил Писков.Какво още може да се направи- проверка какви дела са гледали и свързани ли са с Божанов посочените в списъка магистрати.Следва да се провери и имуществото им, защото подкупите няма да останат скрити.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2024 11:07
Гост

„Велимир Атанасов казва, че
има емоционални взаимоотношения с Невена Зартова, административен ръководител на Софийската районна прокуратура.“ – https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/17088800

„за Николай Миховски адвокат бе Велимир Атанасов, който е част от кантората на Мартин Божанов, бранила и банкерката Петя Славова“ – https://novinite7.bg/advokatskata-kantora-na-petya-slavova-brani-opg-to-na-bobokovi/

„Адвокат Велимир Атанасов и съдружникът му Мартин Божанов са партньори в консултанските дружества „Бърд Консултинг“, „Холк Консултинг“ и „ИБ-Консултинг 1“, показва справка в Търговския регистър.“ – afera.bg/софийска-адвокатска-кантора-връзка/

Интересни работи изкачат като се търси инфо за адвокат Велимир Атанасов

111
111
14 февруари 2024 9:21
Гост

Цариградска се цели, не толкова за член на ВСС или ВПС, а за нов главен прокурор, дори при ставането на Сарафов му подметна да я направи негов зам. за да му покаже как се разследва.
Нещо я мъчи извън убития и останах с впечатление, че голям дерт й е възможност да се подслушват съдии и какво се случва с изготвени ВДС.
Иначе явно си е доста пробивна, щом постоянно даваше указания дори на Дишева, а Славов чинно си записваше. Ще върви нагоре определено в тази държава.

От ден до пладне...
От ден до пладне...
14 февруари 2024 12:05
Гост

При апатията, обзела съдебната власт, подобни доста елементарни и арогантни същества намират поле за изява и изплуват. Справка – едно от скорошните назначения във КС. Посредствеността винаги е агресивна и търси всякакви полета за изява, като и тук няма изключение. Но нивото на персоната е прекалено ниско и даже онези, които в момента я ползват за политическите си задачи, са наясно с провинциалния й манталитет, професионална посресдственост и неуправляема агресия. Когато колегите ти от съда са против теб, нямаш шанс за нищо повече от това да се набуташ неканена в едно заседание на ВСС и да разказваш нечии опорки.

Проверете този случай!
Проверете този случай!
14 февруари 2024 6:50
Гост

Моля, комисията към ВСС-заради прокурорското бавене на разследването-имащо за резултата издавностяване, ВАдвС-защото са участвали и адвокати в схемата, да провери и изнесените данни в бивол, за колосална имотна измама, със заграбени земи край морето за огромна стойност, по схемата описана в тази статия. Тази схема за заграбване на земи, чрез фалшиви пълномощни не може да остане без последици, въпреки издавностяването-и какво излиза,че хитростта, беззаконието печели, а гражданите са загуили имотите си завинаги. Иде реч за златни имоти на първа линия на морето, заграбени по описания в статията начин. В тази схема не участва Нотариуса, героите са други, но нотариуса е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 23:51
Гост

Цариградска на практика клепа шефа си. Щом са искали само отвод, излиза че са ималии уговорка с него да се даде на нов съдия, който да го реши в тяхна полза. Най-малкото трябваше да проверят как и от кого й е разпределено делото и какви са били евентуалните опции при преразпределение. Обаче никой не обели и дума по въпроса, а само общи приказки, все едно че делото й е паднало от небето. Другиият вариант е някой роднина да е поел ангажимент от нейно име, но после да не са се разбрали и да е възникнал конфликт. Правят ни на балами… Покажи целия коментар »

чуденка
чуденка
14 февруари 2024 0:24
Гост

Дали да не проверите колко съдии има в районния съд в Луковит и колко трудно е на един от тях да се падне дело при случаен избор.

Прокурор от СРП
Прокурор от СРП
13 февруари 2024 22:14
Гост

Зартова, Малчев и Петков водеха Нотариуса на купони на СРП! Това се знае и трябва да се каже. Има и снимки…
Чудя се защо всички си мълчат!
Защо никой не повдига въпроса как Петков и Малчев пиеха редовно от скъпото му кафе на Съборна.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2024 11:37
Гост

Кой малчев?

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2024 16:34
Гост

Какво има на „Съборна“?

Царибродска
Царибродска
13 февруари 2024 21:36
Гост

Тази цариградска ще се окаже най-голяма жертва в държавата!
Колко хора ежедневно биват заплашвани-полицаи, прокурори,съдии, лекари, частни съдебни изпълнители и прочие…
Тази я изкарахте девица..!
Обаче хората не са глупави и им и ясно що за комедия се прожектира в момента..
Карикатури, жалки карикатури…

Колега
Колега
13 февруари 2024 22:19
Гост

Жената иска да е в новия ВСС! Пробваше столовете днес…

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 23:34
Гост

И аз намерих клечка с формата на нож пред входа.
Моля да се отрази по всички медии и веднага да ми се назначи охрана от НСО с бронирана лимузина.
Никой не заплашва без да ти каже защо и без да знаеш кой е. Просто няма смисъл. Ако заплахите са реални, е ясно кои са заплашващите и няма никаква пречка да бъдат арестувани. Другото или са циркове, или заплашването е с реални компромати за корупция и ако се разровят нещата, заплашваният също ще трябва да ходи в затвора.

частен случай
частен случай
13 февруари 2024 21:35
Гост

Имам две висящи дела във ВКС. И двете са разпределени на командировани съдии. Едното дело е срещу ответник, който след образуването му, по доста съмнителен според една медия начин, става съдия. Името на въпросния съдия беше в изтеклия дни преди да бъдат обявени официално резултатите списък на издържалите конкурса. Доказателствата в подкрепа основателността на иска са неоспорими, въпреки това делото е изгубено на две инстанции. Въпреки фактите, въпреки правото, въпреки разума. Решението на въззивната инстанция е скандално арогантно и неграмотно, при това е постановено от състав, който заседава в една и съща сграда с ответника, междувременно оказал се съдия. Безспорно… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
14 февруари 2024 10:08
Гост

Явно клиентът Ви е жертва на съдебната мафия.

? ? ?
? ? ?
13 февруари 2024 21:10
Гост

И тези боклуци ни струват по 2 милиарда годишно.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 20:53
Гост

Циркове и излагация. Съвсем сринаха авторитета на съдебната система. Недоразумение до недоразумението. За съжаление следващият ВСС се очертава да е още по – зле.

зайко
зайко
13 февруари 2024 20:09
Гост

като гледам списъка на посетителите, името май е ССБ клуб. По сайтовете удобно изпускат последната буква. Седя и гледам как ССБейците ще оневиняват себеподобните си

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 20:26
Гост

48 часа вече прикриват името на съдията, съучаствал на убития да промени ЕГН-то си. През 2001 г. е бил районен съдия, да не се окаже, че вече се във ВКС.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 19:45
Гост

Съдия Цариградска, сигурна съм, че четете този форум, защото наред с злонамерени безсмислени коментари, той включва и реални мнения на магистрати. Обърнете внимание на интегритета на вашите близки, защото именно това ще запази вас от подобни опити за намеса в работата ви. Не може племенницата ви да контактува с човек като „Марти“, да не се страхува от контактите си с него, а да се страхува да ги разкаже в полицията. Нямате вина, че братът на съпруга ви е осъждан, но вие сте тази, която трябва да му даде пример и с достойнство приеме неблагополучието, а аз досега не съм чула… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 19:34
Гост

Владислава как ги плъзна по Цариградския път у лево. Не е истина просто.

Милко
Милко
13 февруари 2024 19:00
Гост

Предложението в комисията да влязат върховни съдии и административни ръководители е първата крачка към прикриване на магистратското ОПГ на този изрод.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 18:59
Гост

Единственото сигурно име, което бе споменато днес, е на съдия Маргарита Немска.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2024 9:31
Гост

Няма да е само Немска, Зартова е другата, която ще бъде в окото на бурята.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 18:22
Гост

Много народ ще изгърми.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 20:12
Гост

Едва ли. Щом им е даван път да растат кариерно. А колко ли можещи и съвестни са били отхвърлени, за да се наредят някои от тези.

Хорейшо
Хорейшо
13 февруари 2024 17:59
Гост

Любопитни са кадрите от гугъл стрийт вю , заснемането от юни 2015г от ул. 22 септември SS клуба. Разгледайте няколкото кадри от улицата, като „влезете“ от Гео Милев, движите по ул 22 септември-кадър по кадър -посока към покрай и след клуба. Да оставим колата с антенката, и човекът, оприличен от медиите като полицай. На един от кадрите се вижда лицето от 2-3 метра от камерите на гугъл, замъглено-както го правят от гугъл . Вероятно гугъл могат да премахнат замъгляването? После движите към следващия кадър-посока надолу към пазар Ситняково-в следващите 3 кадри на гугъл се вижда,че човекът от колата с антената… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 17:50
Гост

Комисията да започне със смяната на името и ЕГН на „Нотариуса“. Това е процедура, която минава през съд. От там вероятно започва съдебния чадър на „Нотариуса“.

Приказките на съдията Владка обратно – за чадъра се фокусира тотално върху прокуратурата и спец правосъдието, както и специално върху Цацаров и Гешев. Задачата и е изпълнена. Заслужи си повишението.

Loll
Loll
13 февруари 2024 17:42
Гост

По-жалко заседание на Съдийската колегия поне аз не бях гледал, особено в частта след включването на госпожата с блуждаещия поглед.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 16:47
Гост

Гледах излъчването. Сарафов не каза точни,че прокурори работили или работят в момента по дела на починалия са заплашени. Каза,че не може да се извадят от контекста, което не е същото.

трябва честност
трябва честност
13 февруари 2024 16:27
Гост

Всички тия нагласени конкурси доведоха до всички тия неща в системата. Срам е, че на толкова честни, знаещи, можещи магистрати не се дава никакъв път на развитие, и точно ВСС е част от и причина за краските по картината.

Така е !
Така е !
13 февруари 2024 17:20
Гост

Нагласените конкурси се правят, за да може „наши хора“ да се добутат до важни позиции. Преди около 20 години магистрати се назначаваха от ВСС, по предложение на съответния административен ръководител. И се знаеше кой носи отговорност за предложението на всеки кадър. Конкурсните модели в последните близо 18 години са идея на задкулисен кръг по материални интереси, опакован в съдийска съсловна организация. Всичките конкурсни процедури, от 2006г., са идея и по прищевките на този кръг. Оттогава са дълбоките проблеми в съдебната система с атестации и конкурси. Новите предложения за промени в ЗСВ се промотират от същия този кръг и целта е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 16:23
Гост

Славов – ДБ, учредител на НПО–та близки до ДБ, бивш член на АКФ, Стайков близък до ДБ, шеф в АКФ, ССБ са с зам.-министър като член, съдия в КС и т.н + това че всичко се грантира от А за Б, нищо не казвам просто това са факти!

Пенисът Кънчо
Пенисът Кънчо
13 февруари 2024 15:48
Гост

Само Мавъра защитаваше честта на мъжете и геройски държеше фронта до момента, в който пустата му простата се обади и той се загуби някъде из дебрите на тоалетните във ВСС, а може и просто да му се е допило /че кое време стана?! как кое – ракиено!/ и е отишъл да се усмърти, както винаги 🙂

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 15:41
Гост

Ачето участва ли в патронораздаването, че много обича да се къпе в общественото внимание……

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 15:31
Гост

Членовете на СК започнаха да се усещат, че ССБ ги харзулва по пързалката с днешната оперета, с услужливо подаване на реплики и предварително подготвен сценарии от част от учасниците

Мале, мале
Мале, мале
13 февруари 2024 15:05
Гост

Добре, че допуснаха поредната мутреса да научи всички от ВСС и парламента как да си гледат работата и как да процедират. Само защо я гледат в такъв захлас, а не я прекъснат и пратят да си гледа делата. „Реформата“ от 10 години е писане на закони от задкулисието около съдийският съюз, базиран в основно в 3 софийски съда и пробутвани в Парламента в моменти (като настоящия), в които членове на ССБ се инсталират в МП, за да правят политика. Иначе гледаме добре подготвена реч и сценарий за промотиране на поредния посредственик и инсталирането му …ще видим къде

Адвокат
Адвокат
13 февруари 2024 15:16
Гост

В захлас я гледа само Дишева, другите са доста скептично настроени към натрапчивото й участие.

съдия
съдия
13 февруари 2024 16:50
Гост

Разбрах, че се притеснявала, че спрямо нея може да са прилагали СРС. Едва ли, но при това криминално обкръжение от родата по мъжка линия, може и да е протекла някъде.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 18:21
Гост

Разбира се, че е протекла. За какво иначе бяха тези циркове?

Адвокат
Адвокат
13 февруари 2024 14:24
Гост

От цялата работа и липсата ба отричане, разбрах, че списъка е верен

Пенчо
Пенчо
13 февруари 2024 16:58
Гост

Верен, но непълен. Скатали са.върховните съдии.

Явно днес нямат друга работа !
Явно днес нямат друга работа !
13 февруари 2024 14:20
Гост

Забелязва се истерично активизиране на някои кръгове около съдебната власт, за бърза подмяна на едно неприятно задкулисие с друго – арогантно и противно. Докато системата се крепи на хиляди свестни и работливи съдии, прокурори и служители, чиито имена и образ никой никога не узнава, има и такива, които вместо да си пишат делата, всеки ден ни занимават със себе си. Целта е ясна – да се набутат възможно най-бързо и най-нависоко във властта, но не за да се борят с далаверите, а за да участват в тях. Днешното заседание на ВСС прилича на зле режисиран театър, със случайни участници от… Покажи целия коментар »

една
една
13 февруари 2024 14:05
Гост

Имената на отсъстващите членове на ВСС е симптоматично … ОПГ

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 14:19
Гост

И така да е, не успяха да спрат изслушването-изслушването се случи, струва си да изчакаме протокола-публикува се в страницата на ВСС, защото аз не хванах началото на изслушването, и нещата ,които човекът разказа и предложи да бъдат проучени прочетени наново.

Не се знае !
Не се знае !
13 февруари 2024 14:34
Гост

Хайде да видим тези дето присъстваха, каква я вършат? Закулисието около върхушката на ССБ видя шанс за изява, но да не се окаже, че ще отстреля тъкмо своите …

“Ние сме съдебната власт, Лозане!”
“Ние сме съдебната власт, Лозане!”
13 февруари 2024 13:53
Гост

Черният лебед не е сам. АРГО-навтите са с него. Светата троица се смени, ама кожата все същата.

Мунчо
Мунчо
13 февруари 2024 13:34
Гост

Страхливци и мухльовци, освен некадърници.

Прокурор
Прокурор
13 февруари 2024 13:25
Гост

Журналиста Стайков: Не е коректно да изнасяме имената с магистратите, с които разполагаме!
Ама моля ви, те ако бяха от спеца да сте ги размахали и обругали още първия ден. Но понеже вече се знае, че са замесени магистрати от много звена на съдебната система, включително съдии от СРС, СГС /не от списъка, а по граждански и търговски дела/, съдия от ВКС и съдия от Административния, вече и вие и Съдийската колегия сте доста притеснени.
Отворихме кутията на Пандора и ще се окаже, че най- голямата кирупция е Търговското отделение на СГС. Стайков посочи три дела там, свързани с Божанов!

анонимен
анонимен
13 февруари 2024 14:10
Гост

Корупцията по търговски дела може да започва в СГС, но свършва в Тк ВКС.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 февруари 2024 13:22
Гост

„На заседанието присъстват още журналистът Николай Стайков от Антикорупционния фонд, съдия Владислава Цариградска и министърът на правосъдието Атанас Славов.“

Нова света тройца се очертава на хоризонта.

Чукча
Чукча
13 февруари 2024 13:08
Гост

Що ли ми се струва,че иде реч за инсценировка?!? Понеже нещата се въртят около системно бездействие на прокурори (с и сагата с джуджетата също тежи….) и сега изведнъж…куршуми и кръстове в един ден….много плитко,много….малко ми напомня историята с „атентата“ срещу ГешеФ..хихи

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 12:53
Гост

Изслушването е на живо https://www.youtube.com/watch?v=xerPOMnn5Pc

Сарафоглу
Сарафоглу
13 февруари 2024 12:51
Гост

Ето че всичко се изясни като две и двеста. Напълно логично и обяснимо е, че прокурорите водят изнесени заседания в частни клубове, тъй като на работа ги страхуват, а в клуба се крият, добре защитени от нотариални и други лица.
Прокурорите ни са скъпи, затуй требе да ги вардим, ако ще и по клубовете.

Димо
Димо
13 февруари 2024 11:26
Гост

Тези се изложиха тотално.

Спиридон
Спиридон
13 февруари 2024 11:27
Гост

Явно отпускът им е с приоритет.

Отчускарите
Отчускарите
13 февруари 2024 11:17
Гост

Четиримата отпускари, включително и вносителя на предложението, Кой ги натисна да отсъстват днес. Без въпросителна

Златни
Златни
13 февруари 2024 14:08
Гост

Сладурчета са всичките, само Новански ми липсва в тази компания

Смехурко
Смехурко
13 февруари 2024 10:53
Гост

„Атанас Атанасов получил по пощата списъка с членовете на частния клуб на Мартин Божанов-Нотариуса“ – https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2024/02/11/4586825_atanas_atanasov_poluchil_po_poshtata_spisuka_s/

!!!
!!!
13 февруари 2024 14:38
Гост

Типично ченгеджийска уйдурма. От дребен човек, големи дела не чакай.

Политнекоректни въпроси
Политнекоректни въпроси
13 февруари 2024 10:49
Гост

1. Може ли линк към ПУБЛИЧНИЯ РЕГИСТЪР по 195а ал. 3 ЗСВ-в този регистър магистратите ПУБЛИЧНО декларират членството си в ТАЙНИ ОРГАНИЗАЦИИ, ложи, клубове, неформални организации. Аз не го намирам този публичен регистър, но може би не търся правилно-може ли линк, ако регистърът го има публичнодостъпен-както е по закон? 2. Магистратите-клубари в клубът със зловещото име SS СПАЗИЛИ ЛИ СА ЗАКОНА ЗА ДЕКЛАРИРАТ ЧЛЕНСТВОТО СИ ? 3. Какви действия са предприети по отношение на клубари-които са нарушили закона и не са декларирали членството си в клуб SS и други тайни клубове, масонски ложи и общества, ловни дружинки и тн? 4.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 10:40
Гост

Лъжат ви. Лъжат ви и вие им се връзвате. Че това, че онова. Зора е да се каже колко видиш ли са некомпетентни ПП и ДБ, да не им се даде пълно мнозинство в парламента та току виж да не земат да осветлят всички далавери на Борисов. Ние знаем, като общество, че е имало нагласени дела, уреждане на дела, просто не сме знаели кой го прави и къде се намира тоя клуб. Вече знаем. Но всички вътрешно бяхме наясно, че ги има тия далавери. Обаче Бойко ви мачкаше вътрешните аларми с „ето ви пари за това, ето ви за онова“.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 10:49
Гост

Да осветят далаверите ан Борисов ли? Хмм…..или май тръгнаха да го перат, цитирам „ГЕРБ са наш маркетингов враг, но не и реален“? А кой направи „Сглобка“ с Борисов, а кой го върна обратно в политиката, а кой му пази имунитета, когато му бе поискан, а кой избра Атанасова за КС? Май точно ППДБ (Политическа пералня Делян и Бойко).

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 10:39
Гост

Все повече става ясно, че сагата с „Нотариуса“ е активно мероприятие с цел трудоустрояването на „наши“хора.

И „нашите“ хора пак са потомци на ДС кадри като Владка, дъщерята на секретен сътрудник „Станчо“, хм, Цариградски…

нов
нов
13 февруари 2024 11:58
Гост

тя е още и г-жа Бирова, известна фамилия в Плевенско и то с мутренски изпълнения и принадлежности, но за това учудващо се мълчи

Pleven
Pleven
13 февруари 2024 12:25
Гост

Воюват различни лобита корупционери. Тази съдия Цариградско шосе е съпруга и снаха на видни криминогени от нашия район. Същата работа е и в София и във Варна и в Бургас . Навсякъде са на кланово нкорупционен принцип сдружени. Защо не декларират членствата си в разни Ротари , масон и други. А и са пияници и наркомани доста магистрато

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 10:37
Гост

Излагация

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 10:37
Гост

Пародия

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 10:35
Гост

Да се ориентират в обстановката уж

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 10:35
Гост

Среща между Сарафов и членове на ВСС в някое кафене или ресторант след официалната среща ще е по-важна за обществото и ще е по-интересна за слушане.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 10:33
Гост

И Сарафов и ВСС знаят за клуба и за „нотариуса“ от години, няма как да е иначе. Ние сме малка държава. Това не са действия някъде в пустините на Невада. Не може да не се е знаело. Сиреч ще си говорят и ще се лъжат едни други.

Димирев
Димирев
13 февруари 2024 10:32
Гост

Да, сега ВСС се активизираха. Сега разбраха за СС клуб. Той съществува от 30 години ама те сега разбраха.

Лидия
Лидия
13 февруари 2024 10:32
Гост

Отчитане на дейност е това. Нищо повече. Нищо не може да излезе от тази среща.

Мануал
Мануал
13 февруари 2024 10:32
Гост

Е и те какво ще им кажат?

Клоуните отмъстители
Клоуните отмъстители
13 февруари 2024 10:17
Гост

Славов, като какъв го играе?!? Специалист по всичко, в какво качество е в съдийската колегия, като гост, като разследващ орган?! ПР на ПП–ДБ да има, другото няма значение!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 февруари 2024 14:24
Гост

В качеството си на виден конституционалист, държавник и активен гражданин с мнение по важни за обществото въпроси!