Надзиратели се събраха на протест пред затвора в София в защита на колегата си Емил Велков, който е бил дисциплинарно уволнен.

Той и служителите са категорични, че уволнението му е заради участието в националните протести през май, когато Велков е бил един от лидерите на протеста в София. Мъжът твърди, че е бил уволнен, защото приканвал с ръка колегите си да излязат на платното по време на протеста.

„От 2006 г. не съм наказван. Има несъответствие, което беше изнесено в медиите – за липса на оръжие. Това не отговаря на истината. Ако липсва оръжие, би трябвало да ме дадат на прокуратурата“, каза Велков и поиска оставките на цялото ръководство на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН). Наскоро в негова подкрепа се обявиха и от Синдиката на служителите на затворите по време на благотворителен футболен турнир.

Шефът на ГДИН Ивайло Йорданов отрече уволнението на надзирателя да е свързано със синдикална дейност и каза, че Велков е имал много нарушения през годините, като едно от тях е било за игра на шах със затворник.

„За близо 30 години работа е многократно наказван. Едно от последните наказания е за липсващо оръжие. Последното е за напускане на работното място и блокиране на булеварда без разрешение. По-старо наказание има за напускане на поста и игра на шах с лишени от свобода“, каза Йорданов.

Той коментира и инцидента от вчера, когато в ареста в Сандански се обеси 41-годишният Цветелин Цеков, който рани мъж и държа заложници в село Вълково. В крайна сметка той се предаде и беше задържан, като стана ясно, че е лежал и в психиатрия. Цеков обаче е получил чифт маратонки с връзки и се е обесил с връзките, завързани за решетката на прозореца.

„Това е сериозен инцидент в нашата система. Факт е, че има пропуски, за да се стигне до такова нещо. Има образувано досъдебно производство и образувана дисциплинарна проверка, от която чакам резултати“, каза шефът на ГДИН. Предполага се, че пропускът е на служител, който отговаря за багажа и е допуснал Цеков да получи обувките с връзки на тях.