Десетина съдии бяха отличени с по 1000 лв. за дейността си в работната група за последващ мониторинг за оптимизацията на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Предложението беше внесено от Вероника Имова, Боян Новански и Драгомир Кояджиков и беше единодушно подкрепено от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС).

Отличени бяха трима съдии от Върховния касационен съд – Тотка Калчева, Мими Фурнаджиева (която е зам.-председател и ръководител на Гражданската колегия на ВКС) и Бисер Троянов, както и Мария Бойчева от СГС, Кирил Петров от СРС, шефът на ОС-Перник Михаил Алексов, Габриела Дянкова-Тричкова от РС-Благоевград, зам.-председателят на ОС-Варна Мария Терзийска, ръководителят на РС-Варна Магдалена Давидова-Янева и Димо Колев от ОС-Велико Търново.

Вероника Имова припомни, че групата е сформирана в края на 2020 г. и от тогава досега е имало 43 заседания, продължаващи с часове и извън работно време. На тях съдиите и служителите са положили и продължават да полагат неимоверен труд.

Приносът им в създаването на нови функционалности в ЕИСС е съществен и поради тази причина системата работи и е възприета от всички съдии в страната, въпреки сериозните трудности. Колегите заслужават едно признание за своя висок професионализъм и високи нравствени качества. Често оставаха в извън работно време и часове наред обсъждаха промените в ЕИСС – както за отстраняване на несъответствия, така и за създаване на нови функционалности и тяхното усъвършенстване. Това е една сложна материя, която касае познаване на технологиите и познаване на законите“, каза Имова.

Тя уточни, че СК няма правомощието да предложи за поощрение и служителите в работната група, които също заслужават признание. Заради това заяви, че ще изпрати изрични писма до съответните председатели на съдилища с призив да предложат и служителите за награда.

Даниела Марчева заяви, че предложението дори е закъсняло, защото съдиите от над три години работят в групата. Допълни, че го подкрепя, защото магистратите заслужават отличието.

Тук става дума за компенсиране на един по-дълъг период, работата е много по-тежка, материята е специфична. Свидетел съм колко много  заявки се изпращат на работната група, а тя в голяма степен върши работата на нашата администрация“, каза Марчева.

Единодушно колегията реши да поощри десетината съдии.