Със 132 млн. лв. по-нисък бюджет на съдебната власт предлага Министерството на финансите за 2024 г. Това стана ясно на днешното извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), който не отстъпи от заложения от него още през септември размер на бюджета.

През септември ВСС одобри проект на бюджет на съдебната власт за 2024 г. от 1.353 млрд. лева (виж още тук). Сега финансовото ведомство предлага да е 1 221 324 900 лв., което е със 132 161 600 лв. по-малко.

Най-голямото орязване е по перото за капиталови разходи. ВСС е заложил 111 765 100 млн. лв., а МФ дава 27 570 000 лв., което е с над 84 млн. лв. по-малко.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обаче напомни, че някои от проектите са вече в процес на изпълнение, текат обществени поръчки и има сключени договори.

Той допълни, че в проекта на бюджет, изготвен от ВСС, не са предвидени разходи във връзка с увеличаването на максималния осигурителен доход. От МФ предлагат той да се увеличи от 3400 лв. на 3750 лв. Според Магдалинчев до момента само е било обсъждано да има ръст, но към момента на изготвянето на съдебния бюджет от ВСС, не е имало информация, че това действително ще се случи.

Иначе както в проекта на министерството, така и в този на ВСС е заложен 12% ръст на заплатите за догодина, има предвидени 56 млн. лева за допълнителни възнаграждения за натовареност, както и 5.6 млн. лева за заплати на магистрати, които се очаква да бъдат повишени в няколко конкурса.

Наред с това в проекта на финансовото ведомство има 1.938 млн. лева за изграждане на центрове по медиация, както и 1 млн. лева за нова система за случайно разпределение на дела и преписки, която беше въведена с последните изменения в Закона за съдебната власт.

По предложение на бюджетната комисия обаче ВСС одобри идеята средствата за медиация и за системата за случайно разпределение да бъдат извадени от проекта на бюджет, като целта е те да бъдат отпуснати целево през 2024 г.

58
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:23
Гост

­­­Г­­о­р­­­е­­щ­­и­­ ­м­­о­м­­­и­ч­е­­­т­­а­­­ ­в­и­­ ­о­­ч­­­а­­к­­в­а­­­т ­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?91525

Юрист
Юрист
11 ноември 2023 20:56
Гост

И предишният, и сегашният главен прокурор са завършили милиционерското школо в Симеоново, а зам. главната прокурорка – ПУЦ-а в Пловдив. ДЪНО!

kzvfnucp
kzvfnucp
10 ноември 2023 16:58
Гост

Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами–– https://min.lc/diabexin

. В Англия съдиите са неюристи, и без заплата
. В Англия съдиите са неюристи, и без заплата
10 ноември 2023 12:20
Гост

Другарки и другари,

за сведение-в Англия първоинстанционните дела се гледат в 95 процента от случаите от съдии-неюристи, които не получават заплата. Т.нар magistrates. https://www.gov.uk/become-magistrate/can-you-be-a-magistrate

Заплата-няма.
Образование-всякакво за да си първоинстанционен съдия, повечето са неюристи.
Бонуси -няма.
Бонуси за ЧНГ-няма.
Пари за дрехи-няма.

Повече вярвам на правораздавателен акт на аглийски съдия-шлосер по образование, отколкото на нашенски, след чудото неръкотворно-твърението на наш съд в правораздавателен акт, че договорът за наем учредявал вещно право на полване.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2023 15:03
Гост

Че има некомпетентни, е така, но пази Боже обществените маси да правораздават…

Правосъдие-в ръцете на масите-в Ангрия
Правосъдие-в ръцете на масите-в Ангрия
11 ноември 2023 7:31
Гост

В Англия правораздават неюристи, доброволци, без заплата, като обществен дълг, и практиката показва,че правораздавателните им актове са качествени-иде реч запървата инстанция, като в Англия обжалването на съдебни актове е екзотика и рядкост-ако някой обжалва съдебен акт, локалните медии са толкова потресени,че дори статии пишат. А обучението за съдия-видно от горния линк в Англия е три дни, и ежегодно има еднодневно обучение за повишане на квалификацията. Което е супер добре-в планиския ПУЦ се говори,че диплом дават без дори да знаеш къде е юридическия факултет. Тоест три дни обучение е съвсем не малко, сравнено с нашенското без хич, в някои случаи. И… Покажи целия коментар »

Ужас
Ужас
10 ноември 2023 11:29
Гост

Главният счетоводител на СГС да отговори защо удържа повече данъци от заплатите на съдебните служители?!

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2023 10:41
Гост

Кой за каквото е учил!Повечето тук разсъждават супер повърхностно, злобно и завистливо. Едва ли ще ме и разберат, след като са далеч от юридическата професия и не са пряко над главата над съдията и съдебния помощник. Не казвам, че заплатите на секретари, деловодители и т.н. са достойни и че те нямат натоварване. Натоварването обаче е нещо относително и зависи всеки как го преживява, или преувеличава. Но за простия човек отстрани може да изглежда, че съдиите и съдебните помощници цъкат там нещо на компютъра, мотаят се, идват когато си искат на работа. Но никой не се замисля, че това „цъкане“ е… Покажи целия коментар »

Манипулатор
Манипулатор
10 ноември 2023 12:06
Гост

Съдията НЕ носи никаква лична отговорност. Срещу свръхзаплатите не стои насрещна отговорност. Съдът много мислил и търсил информация. Сигурно много мислене е паднало, когато Софийският апелативен съд написа,че договора за наем учредявал вещно право на ползване. https://gramada.org/%D1%83%D1%87%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%BE/ И след тази небивалица-заплатата си върви, бонусите не спират. Друг пример-заради ВКС по казусът пловдивската синя къща държавата е осъдена в Страсбург да плати 1 млн лева обезщетение. Не конкретните съдии, а държавата плаща. Огромни заплати, никаква отговорност. Отговорност не носят малолетните. Време е съдът да порасне, и да почне да носи лична отговорност. –––––––––––––––––––– НОРМАЛНАТА ЗАПЛАТА НА СЪДИЯ е до 90 процента… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2023 17:06
Гост

Ами те са си създали НЕОФЕОДАЛНИТЕ закони, няма нищо неконституционно. Затова са се борили. Преди 20-ноември имаше активни борци против фашизма и партийна номенклатура. Просто тези понятия са заменени с магистрати, депутати, държавни служители и пр. Преди време паразитващите са били благородници, аристократи. Добре би било, да прочетат историята, напр. за Френската революция.
А още по-добре е, да бъдат направени излишни с изкуствен интелект (ИИ). В Германия вече има съдебни решения издадени от ИИ и то с неочаквано голям успех. Бройката на магистратите драстични намалява, с тенденция да са доближи до нула. Вижте напр. Chat GPT.

Роднина-милиицонер.
Роднина-милиицонер.
10 ноември 2023 12:13
Гост

Ако е кой за каквото е учил е необяснимо защо в административното правосъдие, и в прокуратурата дипломата от милиционерското училище в Младост 4 върло предимство. Че цял съд има ,който е като филиал на някое РПУ-като гледаме кой къде е учил. В добавка-в този съд има и 50-тина човека с роднински връзки, видно от статия от 2018 г във вестник сега… Тоест инсталирането там е по роднинска или милиционерска линия. Да не коментираме,че дори и в прокуратурата дипломът от милицята е предимство. Че до неотдавна имаше висшестоящ прокурор с диплом от Симеоново, и първа работа-квартален милиционер. Ако беше кой каквото… Покажи целия коментар »

Ива
Ива
10 ноември 2023 19:14
Гост

А да сте чували за конкурси? Няма значение кой каква диплома има и откъде. Всеки трябва да се яви на конкурс и да го спечели, за да придобие длъжността магистрат, а това, че полицаите които работят в полицията като дознатели печелят този конкурс е съвсем нормално, защото работят по тази материя и затова по лесно успеят. Познавам и много млади юристи, които току-що са завършили университета и успяват да спечелят такъв конкурс, така че не смятам, че роднинската връзка тук е най-силното предимство. Изобщо не знам къде сте чули, че е предимство дипломата от „Симеоново“ за прокуратурата или за съдебната… Покажи целия коментар »

до 10 ноември 2023 19:14
до 10 ноември 2023 19:14
11 ноември 2023 4:56
Гост

Като чуя за конкурси в съдебната система получавам уртикария. Например -ноторният конкурс в прокуратурата от 2006, с продадени казуси-дори вестник Монитор си ги бяха купили и отпечатали сутринта на изпита, или конкурсът от 2015-когато на правилните хора бяха предварително раздадени казусите. А връх на мерзостта е нагласеният конкурс от 2021г за административни съдии-толкова нагласен конкурс дори и прокуратурата не е правила.

lbqtejxhz
lbqtejxhz
10 ноември 2023 0:32
Гост

Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами–– https://min.lc/diabexin

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 20:53
Гост

А възнаграждението при предоставен ранг, т.е. при растеж на място , защо остават само на хартия?

някой си
някой си
09 ноември 2023 17:15
Гост

Пак ли капиталовите разходи?

нещо за процентите?
нещо за процентите?
09 ноември 2023 13:54
Гост

Значи за пореден път ще се увеличават заплатите чрез еднакъв % и ножицата между нивата ще се разтваря още повече? Докога така, г-жи и г-да олигофрени от ВСС?!?! Също така софийските съдилища вече не са най-натоварени в страната, а и от лятото на 2024г. влизат в сила промените в ГПК за заповедното производство, но там ще продължават да вземат по-високи заплати от по-натоварените си колеги от други съдебни райони – разбира се това е проблем и на законодателя, но ако някой не го сезира, той няма сам да се сети, защото е доста тъп като цяло… Заплатите на съдебните служители… Покажи целия коментар »

НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ЗА НИЩО ДА ВЗИМАТЕ ТОЛКОВА ПАРИ
НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ЗА НИЩО ДА ВЗИМАТЕ ТОЛКОВА ПАРИ
09 ноември 2023 14:22
Гост

абе какви заплати на служителиса МИЗЕРННИ??!?! СЕКРЕТАРИ / И СЕКСРЕТАРИ/ на длъжност “ помощници “ или по – точно по нощнции взимат ПОВТАРЯМ минимум 3 000 / три хиляди / лева!?! За какво? за 0 отговорности, нула правомощия и секретарска работа??? 3 000 лева БЕЗ БОНУСИ имам предвид. Първа стъпка към съдебна реформа – ЗАПЛАТИТЕ НА ПО НОЩНИЦИТЕ КАТО НА СЪДЕБЕН СЕКРЕТАР! АМИН!

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 14:49
Гост

А Вие от къде точно имате тази информация? Служителите в районните съдилища на длъжност съдебен-секретар и деловодител
започват на 1100 лева бруто. Хайде да не насаждате омраза и да не давате неверни твърдения!

Нерегистриран
Нерегистриран
09 ноември 2023 19:18
Гост

Не бъркай те съдебен секретар със съдебен помощник. Съдебния помощник взимз около 3000 лева, а съдебния секретар взима 1100лева стартова заплата, а работата е ужасна от сутрин до вечер в зала и залите са без прозорци, без въздух, мъка, а най ниски заплати. Секретарите работят кански, затова никой не иска да работи това. Няма кадри, няма желаещи за тази работа. А уредени те се водят специалисти цял ден се разхождат и вземат двойно повече. На секретарите ръцете по цял ден са прещупени по залите. Кошмар е.

Симо
Симо
10 ноември 2023 1:11
Гост

Най- лесно е да се злослови.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 16:18
Гост

Бъркате длъжността „съдебен секретар“ с някой друг секретар или друга длъжност!
Не, тези хора никога не са взимали 3 000.00 лв. Поправете си информацията. Грешна Ви е.

до 09 ноември 2023 16:18
до 09 ноември 2023 16:18
09 ноември 2023 16:40
Гост

Очевидно е,че под „секретари с 3000 лв“ заплата се има предвид СЪДЕБНИТЕ ПОМОЩНИЦИ. А те са си точно секретари и секретарки, магистратски синчета и дъщери предимно. Напълно излишно е да има съдебни помощници.

Гост прост
Гост прост
09 ноември 2023 20:38
Гост

Имат предвид административните секретари.
Нищоправци с огромни заплатш@

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2023 10:25
Гост

Кой за каквото е учил. Ти първо се научи да пишеш грамотно. И очевидно въобще не знаеш какво представлява юридическата професия и в частност – работата на съдията и съдебния помощник. За повърхностния човек отстрани може да изглежда, че съдиите и съдебните помощници цъкат там нещо на компютъра, мотаят се, идват когато си искат на работа. Но никой не се замисля, че това „цъкане“ е вследствие от години учене и четене, понякога от дълго мислене и търсене на информацшя; че понякога се остава след работа или се работи вкъщи и че един казус може да е в съзнанието и да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2023 12:09
Гост

Кой за каквото е учил ли? Че то има цял съд, в който преобладават училите за милиционери. Учил за милиционер, в милиционерското училище-станал съдия. Как допуснахме тази подмяна.

Като цяло в административното правосъдие милиционерската диплома е върло предимство. Също и в прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 16:16
Гост

Най-голямото нарушение на КРБ и ЗСВ е това, че имаме вече две години избрани нови членове на ВСС от съдебната квота, но не им се позволява да встъпят на местата, за които са избрани. Както и че НС две години, също в нарушение на основния ни държавен закон, не избира квота.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 19:02
Гост

Хайде хайде, много знаете за натовареността на софийските съдилища, ама като дойдете в тях почвате да пеете друга песен. Чрез ЕИСС ВСС въведе система за отчитане на натовареността, която изисква от съдията сам да си въвежда резултатите, които му се отчитат на всеки етап по всяко дело. Около половината съдии в софийските съдилища не го правят, защото е абсурдно, объркано и най-вече изисква време, затова натовареността им изобщо не се отчита. За сметка на това съдилищата в Горно нанадолнище са имали достатъчно време да хванат цаката на системата и генерират безброй дела чрез разделяния, прекратяване и връщане, роене на НЧД-та… Покажи целия коментар »

Гост прост
Гост прост
09 ноември 2023 20:34
Гост

Какво означава „най-натоварени“, то се гледа не колко са ти разпределени и ти дори не си бутнал с малкия си пръст и имаш претенции за „натоварен“, а колко си решил. Ама е време по делата за бавност всеки съдия да плати от джоба си.
Какво става в София: Купища разпределени и отлежаващи дела остават за някой мераклия от провинциален съдия да стане софийски… Що не проверим командированите от провинцията по колко дела получават в софийски съд. 500, 600, или 800? А тоя преди него е вземал заплата за натовареност от 800 дела?

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 21:49
Гост

Мисля, че уточних ясно какво имам предвид под натовареност. А ако си мислите, че някой чака специално Вас да дойдете, за да Ви даде дела на уволнен или неиздържал и напуснал съдия, лъжете се. С малки изключения почти всички са яли това дърво и продължават да работят на 100% разпределение.

Аз....
Аз....
09 ноември 2023 13:10
Гост

Господин Магдалинчев, бихте ли спазили обещанието си относно заплатите на секретарите и деловодителите? ДОКОГА ЩЕ СМЕ НАЙ НИСКОПЛАТЕНИТЕ В СИСТЕМАТА???

Златарски
Златарски
09 ноември 2023 11:56
Гост

Абе истинат е, че ще чакаме Терзиев да се докаже като кмет и после го чакаме за министър-председател. Диалогичен, спокоен, можещ. Но трябва първо да го докаже за 4 години в София. Дори неприятният Бонев може да се пробва и в Народно събрание ако се справя добре със София.

до 09 ноември 2023 16:18
до 09 ноември 2023 16:18
09 ноември 2023 16:42
Гост

ДС харесва това!

Евстатиев
Евстатиев
09 ноември 2023 11:53
Гост

Хайде ВСС да каже от къде да дойдат тия пари? При положение, че ГЕРБ намали ДДС на кръчмарите на 9% заради Ковид, Радев не го върна на 20% при служебното управление. Сега цените при тях растат въпреки 9% ДДС. И вече държат за заложник цялата държава, че ако им се вдигне отново ДДС те ще вдигнат непослно за гражданите цените. Алибегов е стара мутра и таргаш. ГЕРБ го направи, не баба ми!

Моолов
Моолов
09 ноември 2023 11:55
Гост

И това ще е едно непопулярно решение да се върне ДДС на ресторантите. Защото не е нормално 20% за книга, а 9% за ядене и пиене. Обаче като няма мнозинство Денков в парламента и да го направи ще го емнат популистите от Възрождение, БСП, ИТН, ГЕРБ, ДПС. Дето мислят за народа само ако не са на власт. Ако са на власт от първия час на управление спират да говорят за нещата от програмата.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 12:44
Гост

Разбира се, че трябва да се върне ДДС за заведенията, защото се оказа, че хората без заведения могат да си пият и да се бият вкъщи, но без съд не могат – всеки втори със съд плаши. Магистратите няма да работят без пари я. Този Кокорчо си и втори Дянков!

Даниелска
Даниелска
09 ноември 2023 11:49
Гост

Като се формира бюджета няма как всеки да налапа по 10% от него, защото максимума е 100%, а министерствата не са 10. Искат се повече пари от ВСС, ама се искат повече и от земеделците и от министерство на благоустройството и от водите и язовирите и от спорта, а също и от здравеопазването, електронното управление, защото в последното се ползват услугите на програмисти, а те не взимат по 500 лв на месец… да продължавам ли? За култура трябват повече пари. А тъпотията култура (актьори, сценографи) да са заедно с археологията (учените и археолози) е глупава. Парите и там не стигат.… Покажи целия коментар »

Евстатиев
Евстатиев
09 ноември 2023 11:52
Гост

В Египет има Министерство на антиките. Отделно от всяко друго. И аз си мисляя, че тук трябва да се направи едно такова, но на никой дори не му минава през ума подобно нещо. А пари ти влизат директно в хазната от туристи, които посещават, както Рилски манастир и Несебър, така можеше да посещават и Баба Вида ако не и падаха камъните и много други обекти. Ама за тая цел държавата трябва да поеме отговорност за тези обекти и те да влязат в списъка на ЮНЕСКО. Защото реално това е най-добрата реклама за културно недвижимо и движимо наследство. А от там… Покажи целия коментар »

Джорджев
Джорджев
09 ноември 2023 11:47
Гост

Абе да беше по-бързо съдебното производство разбирам да се мрънка за пари ама да се влачи едно дело 10-20 години и да искаш още и още пари не е сериозно!

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2023 17:28
Гост

Използвай изкуствен интелект, напр. Chat GPT, и направи магистратите излишни!

Искова молба, написана от изкуствен интелект
Искова молба, написана от изкуствен интелект
12 ноември 2023 9:11
Гост

Ето примерна искова молба, написана от изкуствен инте.ект, за отмяна на незаконно уволнение-без на узкуствения интелект да са му дадени конкретни подробности-поискан е текст за примерна искова молба за отмяна на незаконно уволнение, без никакви подробности какво е станало , пред кого, как, защо и тн. Прилагам го текстът едно към едно… –––––––––––––––––––– На: Съдебната палата Адрес: гр. [Град], ул. [Адрес], пощенски код [Пощенски код] [Вашето име] [Ваш адрес] [Вашият град/село, пощенски код] [Дата] Уважаеми господа, Чрез настоящото писмо, като искам да отстоя правата си, Ви отправям искова молба за отмяна на незаконно уволнение спрямо [Името на работодателя/институцията]. Основания и… Покажи целия коментар »

Мавродиев
Мавродиев
09 ноември 2023 11:46
Гост

Всяко непопулярно решение се приема на нож. Няма как да стане така. Маргарет Тачър също имаше много такива решения, но след нея страната процъфтяваше.

Кръстев
Кръстев
09 ноември 2023 11:45
Гост

Проблема е, че не се даде мнозинство на ПП/ДБ. Ако са толкова лоши, колкото се опитват да ни внушават сами щяхме да ги изгоним от парламента. Но поне щяха да имат възможност да си прокарат идеите и ако видим, че не стават да търсим и избираме по-подготвени хора. Но аз сега няма как да съм убеден, че са неподготвени. Неопитни да, но неподготвени не мога да кажа. Ако държавата закъсаше за 1-2 години самостоятелно управление на ПП/ДБ ще знаем, че те са виновни и никой друг. Но в случая кой е виновен, като те винаги са управлявали в коалиция с… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 20:13
Гост

Пак си се размножил като амеба, козяшки трол. Приеми реалността- ПП-ДБ са една шепа измамници.

Любенов
Любенов
09 ноември 2023 11:40
Гост

Сега около бюджета очаквам страшни караници.

Мишев
Мишев
09 ноември 2023 11:40
Гост

ВСС винаги възразява ако ще им вземаш от парите

фен на МП
фен на МП
09 ноември 2023 11:36
Гост

Всяко едно действие от ДБ и компания е за овладяване на съдебната власт, никакви правови държави или разделение на властите, това са просто едни общи приказки и клишета, говорени от хора, които си нямат хал хабер какво трябва да се направи, за да се подобри правосъдието! Всичко е пропаганда и законопроектите им го доказват, всичко е насочено за усилване на политическата власт и никаква независимост!

Кънчев
Кънчев
09 ноември 2023 11:42
Гост

А не трябва ли първо да се освободи съдебната система от предходното овладяване на ГЕРБ? Защото и ЦИК и ВСС и ДАНС са политически назначени. И то от ГЕРБ, които 15 години управляваха държавата. Хайде да не се правим, че ГЕРБ не са управлявали и не са изнудвали бизнеса, не са завзели всичко в държавата.

фен на МП
фен на МП
09 ноември 2023 11:54
Гост

Е прав сте, но ПП/ДБ не са нещо по-различно, вижте им законопроектите просто ги вижте, брутална унищожителна критика от всички проф общоности, професори, практици, дори главния им стожер ВК ги критикува, каква подготвеност и компетентност от тези, хора пуснете ги на един конкурс и ще видите какви ще са им резултатите, те не са виждали разследване, дело, дори съм сигурен, че някои не знаят какво пише в чл.9 от НК, какви реформи ще правят, така не законопроекти и реформи не се правят, това е аматьорски подход!

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 13:04
Гост

Не са различни от ГРОБ Кирчовците, Кокорчавците, Рустювците и компания, за съжаление. Просто са техните нови наследници. У нас няма реална опозиция в политиката. Освен по-дребни партии, които до управление не могат да се доберат. Понеже това няма как да им се позволи – да развалят рахата на монопола.
От близо 20 години у нас управлява полу-официално губернаторско правителство, назначавано от американското посолство, работещо изключително и само по негова заповед и в чужд интерес. Същото прави еднолично назначенията и в съдебната власт. Некорумпирани, кадърни, работещи хора няма как да попаднат случайно там.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 13:01
Гост

Трябва, но е мисия невъзможна. Гробаджиите като харпии са се впили в съдебната система и само местят марионетките горе в свой личен интерес.

Адвокат
Адвокат
09 ноември 2023 11:32
Гост

То хубаво, ама – едно обичайно дело постъпва в системата 2021 година, а едва през 2023 година се оформя резултат на 1-ва инстанция. Ако говорим за икономика, това е битово важно – има много въпроси, които не зависят нито от договори, обезпечения, уговорки.

Възникват на базата на непредвидени от страните – напр. отдаваш под наем, не си заверявал сумите нотариално.

Заслужават си парите, все пак – но масово хората не са на трудов договор, а зависят нерядко от другите по веригата и – така.

Арнаудов
Арнаудов
09 ноември 2023 11:42
Гост

Никой на никого няма да взима парите. Но да се прибират заплати по 10-20 000 лева на месец държавна пара е безумно.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 16:21
Гост

Не си в час. Поредният дезинформатор. Конкретизирай за кой съд и за какви дела става въпрос. Защото административните съдилища, например, решават основно делата в срок до 3-6 месеца от образуването им на първа инстанция. Често и касационната приключва за още толкова.

Адвокат
Адвокат
13 ноември 2023 12:03
Гост

Ама как – заведено дело 2021 година, с мъка успява да се насрочи дата за 2022 г. – дотук добре, всички сме свикнали, ама – вече е 2023 г., това е 1-ва инстанция.

ЗАКРИВАЙ! УВОЛНЯВАЙ! РЕФОРМИРАЙ! СЪКРАЩАВАЙ!
ЗАКРИВАЙ! УВОЛНЯВАЙ! РЕФОРМИРАЙ! СЪКРАЩАВАЙ!
09 ноември 2023 11:28
Гост

Алооооооооу, инсталираните, самозабравихте се. Субсидията за корумпираната и опасна за правовия ред(думи на посланик Ван Кестерен) е толкова абсурдна, а претенциите за още свръхсубсидии и още са комични . Всякакви граници премихте, алоооу. Съдебна реформа не се прави със замеряне с пачки с пари-все едно куче да плашиш с наденица-не се постига търсения ефект. Крайно време е за МАСОВИ СЪКРАЩЕНИЯ на раздутата и самозабравила се, неносеща отговорност съдебна система. вКЛЧ И ПО ПРИЧИНИ ДЕМОГРАФСКИЯ СРИВ-хоата намаляват в държавата, а новите инсталирания не спират-съдебната система вече е повече от армията. ПРЕДЛАГАМ следните мерки, като минимум: -Изцяло закриване на паразитното следствие-без изплащане… Покажи целия коментар »

Кръстев
Кръстев
09 ноември 2023 11:44
Гост

Викаш къде къде по-добре си при Бойко и Спондж Боб? И Влади Горанов дето не сбираше милионите от Домусчиев и Лукоил. Не ги ядем с колците доматите.

Фредо
Фредо
09 ноември 2023 12:17
Гост

Къде си бееее. Беше се загубил, а без теб не е същото. Жив и здрав да си ни, а ние ще си вземем догодина нашите 12% и ще чакаме за 2025 поне 10%. Но преди това предстои друго забавление- коледни бонусииииии. Така че бъди тук на линия да ни плюеш и уволняваш. Няма ли те теб просто не е пълно удоволствието.