МВР ще предложи промяна в Наказателния кодекс (НК), с която прагът на допустимата концентрация на алкохол, след която ще се носи наказателна отговорност да падне на 0,5 промила.

Това съобщи в интервю за „Нова телевизия“ новият главен секретар на МВР Живко Коцев. В момента наказателна отговорност се носи от шофьори, хванати да шофират с над 1,2 промила алкохол.

„Предлагаме нивото да е до 0,5 или до 0,2. Да взаимстваме от европейската практика. Прагът 1,2, до 1,2, над 1,2 е изключително голям. Моята позиция, е че въобще не трябва да се допуска да се употребява алкохол”, заяви Коцев и добави, че експертна група ще подготви и предложи драстични мерки срещу пияните шофьори.

Главният секретар на МВР направи тази заявка, въпреки че призна, че още няма статистика, която да покаже резултатите от последните промени в НК, с които бяха завишени наказанията за пияни и дрогирани шофьори и най-вече отнемането на колите им.

Коцев каза само, че се наблюдава намаление на досъдебните производства срещу пияни шофьори, тъй като през август са били 438, а през септември са 138. Главният секретар разкри, че ще поиска и оставката на шефа на Пето РУ в Пловдив, който беше засечен да шофира със 102 км/ч в града.

Коцев защити обаче полицая, който простреля и уби при преследване миналата седмица 18-годишен младеж, който беше заподозрян за извършен грабеж, но каза, че ще бъде проверено защо е използвал лично, а не служебно оръжие.

„Имаме сигнал за извършено престъпление, реакция, бързо локализиране на заподозрените, неизпълнение на полицейски разпореждания, преследвания и употреба на оръжие. Те е дошла след провеждане на предупредителни изстрели. Неговото поведение е укоримо дотолкова, доколкото у себе си е носил и лично оръжие. В МВР има инструкция, според която полицаите изпълняват задълженията си със служебно оръжие”, уточни Коцев и добави, че според него полицаят е стрелял в условията на абсолютна необходимост.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:25
Гост

­­­Г­­о­­­р­­е­­­щ­­­и­­­ ­­­м­­о­­м­и­­­ч­­­е­­т­а­ ­в­и­ ­­о­ч­а­­к­­­в­а­­­т ­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?89903

Шерлок Холмсов
Шерлок Холмсов
26 септември 2023 13:22
Гост

Разбира се, това е полицейски произвол. 0,3‰ се постига със препарат за чистене на зъби около 10 минути след нажабуркването. Разбира се, алкохол в кръвта няма. И още 0,2% се постига съвсем лесно. Теста за дрога както е не е специфичен. Т.е. не е годен като доказателство за дрога. И не знам, но централизирането на тестове за алкохол ми се струва че е всъщност мярка за тоталитарен контрол. Създава се впечатление че истинската цел на закона е именно да се наложи средство за универсален терор над шофьорите. Просто тотален полицейски контрол, вероятно с предварителна инструкция. Днес шофьорите, утре някой друг.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 септември 2023 10:08
Гост

Достатъчно общественоопасно ли е това деяние, че да оправдае наказателна репресия?

Ангел
Ангел
25 септември 2023 22:03
Гост

Тъй тъй…За какво са толкова много органи и закони…Да остане само Прокуратура и Съд, и всичко да е престъпление…Само ни губят времето с административен нарушения….И това от Живко Недоразумението!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 септември 2023 18:29
Гост

Дума“взаимстваме“ няма, защото се пише без първото „в“ – Лекс, спите.

Старши инспектор в НАП
Старши инспектор в НАП
25 септември 2023 16:18
Гост

От НАП предупреждаваме, че публичните изпълнители и инспекторите по приходите ще следят за неплатени електронни фишове в срок , както и всякакви други неплатени задължения. Немалко служители от МВР се сдобиха с ревизионни актове.

Меченце
Меченце
25 септември 2023 15:33
Гост

Хайде стига с това криминализиране на административни нарушения! Ми да направят минаването на червен светофар тежко умишлено престъпление с отнемане на автомобила и да се свърши таз фалшива драма, най-сетне.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 16:03
Гост

МВр напълно се провали в контрола по пътищата и гледат да криминилизират иначе адм.нарушения, които са тяхна отговорност.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 15:02
Гост

МВР, вместо да се занимават с несвойствени дела, като например законодателни инициативи, от които хабер си няма, да вземе да си върши работата по контрола по подаряване и раздаване на книжки и този, по пътищата, че ми писна у нас масово да не се спазват предимства, да ми карат в насрещното при непрекъсната линия, независимо дали пияни на мотика или не близвали и грам алкохол, но толкова си знаят и могат.
Да се въведе като официално ДС видеорегистратор, свързан с МВР, че над 50% от карачите не стават за шофьори въобще.

Разузнавач в МВР
Разузнавач в МВР
25 септември 2023 15:14
Гост

То и ти не ставаш, но се обаждаш. Като не ви натискат, не бибкайте!

Ангел
Ангел
25 септември 2023 22:06
Гост

Разузнавач демек ОР, значи неюрист. Водете си оперативните дела, от законотворчество и закони хабер нямате…Бас, че бъркате НК, с НПК и с НИК.

Разузнавач в МВР
Разузнавач в МВР
26 септември 2023 9:22
Гост

Е, ама аз съм с две висши образования. Демек-не си ми на нивото. Пак ще напиша- завършил съм “Химия” в СУ и “Право” в НБУ. От 2012 г. работя като разузнавач в сектор “Противодействие на криминалната престъпност” в МВР. Награждаван съм многократно за висок професионализъм от различните министри на вътрешните работи, както и от преките ми началници.

Шерлок Холмсов
Шерлок Холмсов
26 септември 2023 13:04
Гост

Какво стана с тестовете преди всяко дежурство? Май само 60% ги издържаха? Е при 60% и то случайно читаво, с две проверки ще са 36% и над половината от катаджиите трябва да ви вземат колите за дрога. Или да плащате цената на патрулката всеки втори ден. Терористи на пътя сте, нищо повече. На разнебитения, неозначен и застарял път, от времето на Тошо, за който даже пари за боя нямате..

Разузнавач в МВР
Разузнавач в МВР
25 септември 2023 12:49
Гост

Браво на главен комисар, Коцев! Изключителен! Бил ми е пряк началник и с него се работи перфектно и спокойно! А за нас, разузнавачите, това е изключително важно!

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 16:07
Гост

Така е, гл.комисар Коцев е забележителен ръководител, с невероятни и изключителни познания в областта на разузнаването, правото, криминалистиката, криминологията и др. Освен това е много добър човек, отзивчив, състрадателин и справедлив.

ОПЕРАТИВЕН РАБОТНИК
ОПЕРАТИВЕН РАБОТНИК
25 септември 2023 22:07
Гост

Подлизурко и вие, и той…Обиколи цяла България от квартален до Гл.сек. Баси натегачеството!

Аман от катаджийско мислене
Аман от катаджийско мислене
25 септември 2023 12:38
Гост

Всеки нов ръководен кадър на МВР с това се занимава да предлага промени в ЗДвП. Всички полицаи са си катаджии в душата. Би трябвало на МВР- да им се забрани да имат законодателна инициатива, че само популистки глупости предлагат постоянно нон- стоп. И до кога така ще манипулират, че наличието на някакъв аклкохол в такива малки количества е големия проблем. Та такива количества се получават и от сироп за кашлица бере Комисарююююю. Интересно докъде ще стигнат сигурно ще предложат и при 0/00 промила в кръвта пак затвор.

мисъл
мисъл
25 септември 2023 11:38
Гост

В Германия най-налаганото наказание е глоба, за всякакъв вид престъпления се прилага, такива приходи има в хазната !!! При нас най-налаганото е условно лишаване от свобода. Пука му на извършителя. Започнете да глобявате, ударете финансово българина, тогава ще видите ефекта. Ние наблягаме все на наказателна отговорност, тежки съдопроизводства. 90 % от случаите се прекратяват и не отиват в съда. В началото се радвах като започнаха делата за данъчни престъпления. Сега … задръстена система за дела или без перспектива, или ако влезе в съда се налага условна присъда почти на 99 %. А разходите и труда по тия дела е главоломен.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 16:09
Гост

И заради тоя провал все на „криминализиране“ ги дърпа.

Георги Ат.
Георги Ат.
25 септември 2023 11:08
Гост

Защо? Дайте смислени мотиви, а не увеличаване на наказанията без особен ефект – както до сега. Всяка година повишаване размера на глобите, наказанията и прочее, но без видими резултати, нарушенията по пътищата не са намалели … простата и най-логичната причина е, че няма превенция. Ченгетата спят, изпращат с патрулките пияни (като оня случай в София) или се снимат със „събраните“ пари от дежурства в закрити вайбър групи, крият се по храстите щото имат квоти или проверяват с негодни тестове, нередовни дрегери. Хората ше пият и ще карат, докато има поносимост от страна на органите срещу тях, а поносимостта обикновенно се… Покажи целия коментар »

Трендафил
Трендафил
25 септември 2023 10:58
Гост

Когато става дума за законотворчество не бива да се прибягва към евтин популизъм. Законотворците ни нищо не можаха да измислят както трябва и разбираемо-нито промените свързани с домашно насилие, нито тези за транспортните престъпления. Единственото което могат и знаят е да завишават наказанията. Вече всеки който се качи на автомобил директно получава поне 1 година условно с опция за ефективно.

Политнекоректно
Политнекоректно
25 септември 2023 10:48
Гост

Как ще бъде осигурено полицаите-когато шофират като цивилни също да бъдат проверявани от колегите им? А не наличието на полицейски атрибут, на видимо място в колата-жилетка, палка да имунизира от проверки? Как ще бъде осигурено лицата с власт да бъдат проверявани от полицията. На село всеки знае кой е местния съдия, или прокурор, е да питам-как ще бъде гарантирано,че местните лица с власт, в провинцията-кмет, съдия, прокурор, шеф на РПУ ще бъдат проверявани, наравно с плебса! Защото в момента свалянето на 0,5 ще има последици само за плебса… Или забравихте за полицаят, който уби дете с колата си, за когото… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 10:46
Гост

Надявам се, че това ще се случи

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 10:45
Гост

Нов затвор и арест ще се прави ли? И накзателен паркинг в София? Че сегашните ще се окажат малки.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 10:45
Гост

Еми дано стане.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 10:45
Гост

Колкото и дебили да вкарате в затвора – докато образователната ни система е мизерна и учителите са принудени от директорите да се кланят на простите родители на глупавите деца, така ще е. Иде ли детето на училище учителят има право да го скастря, да му се кара и да му казва, че правейки някаква глупост, която баща му прави, то и детето и бащата са кретени (примерно да псува). Ако ще после бащата и на марсианците да се опалква в съда, все тая да е. Учителя да има защита освен, когато бие детето.

Димитър
Димитър
25 септември 2023 10:44
Гост

Абе смешник, тестовете ви са толкова неточни ,че ще почнат да ви газят по улиците бе автоконтрольорчета и нереализирани се боп-аджиичета. Ама нищо,хал да ви е ,нито българина ще спре да пие ,нито да кара,приятно газене

Машиновска
Машиновска
25 септември 2023 10:43
Гост

Курмови закони трябват специално за това с шофирането в нетрезво състояние. А и прави впечатление и друго – добре възпитани и интелигентни деца, на по 18 години коментират как могат с еди коя си кола да вземат завойте в дефилето с 100 км. в час, защото видиш ли колата била стабилна, ниска и бърза. Което ме навежда на мисълта, че преди 25 години на родните младежи не бива да се дава книжка. На 18 са още зелени за живота.

Екатерина
Екатерина
25 септември 2023 10:42
Гост

Трябва да си кръгъл идиот за да се качиш на колата след употреба на алкохол. Но българите масово се подиграват на тези, които искат да се спазват законите, но в същото време искат държавата да спазва законите стриктно. Е как да стане?

Стратия
Стратия
25 септември 2023 10:41
Гост

Време е за сериозни наказания, защото ме е страх да пресичам улицата вече.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 10:43
Гост

Мен ме е страх да пресека на зелен светофар. Правете си сметката

Гуревска
Гуревска
25 септември 2023 10:41
Гост

Еми нормално

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 10:35
Гост

И тогава МВР, прокуратураа и съд само с 343Б ще се занимават, ще има яко бързи производства!