МВР е изчерпало капацитета на паркингите за колите, които са иззети от пияни и дрогирани шофьори след законодателните промени от миналата година.

След сигнали от граждани, че иззети от Столичната полиция коли задръстват улиците на София, включително и в „Зелена зона“, депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Ивайло Мирчев е попитал вътрешния министър Калин Стоянов как се съхраняват автомобилите, получени ли са сигнали от граждани и какви мерки са взети.

От писмения отговор на министъра (пълния му текст виж тук) става ясно, че СДВР разполага с обособени паркинги на три места в Долни Богров, Казичене и в Зоналното жандармерийско управление. Всички те обаче са с изчерпан лимит от началото на този месец и затова е започнало да приема коли и в Авторемонтната база на МВР.

През декември пък МВР-шефът е предоставил на СДВР още един терен в Долни Богров, където е обособен паркинг, но се провеждат процедури за премахване на ненужни сгради, за да бъдат изградени още места за паркиране.

Калин Стоянов е отговорил още, че в повечето районни управления конфискуваните коли са на служебни паркинги или вътрешни дворове, а не заемат паркоместа.

Имало обаче и изключения. Сигнали от граждани са постъпвали в Първо районно управление, където конфискувани коли създавали трудности при паркиране, след което те са били репатрирани. В Трето районно управление пък иззетите коли се съхранявали пред сградата и на тротоарите около районното, поради което имало много сигнали на недоволни граждани.

„Планирано е до 16 февруари 2024 г. всички превозни средства, намиращи се пред районното управление да бъдат премахнати от улицата и прилежащите ѝ тротоарни площи“, обещава министър Стоянов.

Заради проблемите със съхранението, МВР търси още собствени терени за тези автомобили и организира срещи с областните управители и кметове.

„Също така, с цел оптимизиране връщането на намиращите се на съхранение моторни превозни средства, е разпоредено създаването на организация, включително с предприемане на мерки за своевременен доклад до компетентната прокуратура/съд за произнасяне по връщане или отнемане в полза на държавата на процесиите задържани автомобили“, посочва Стоянов.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
your friendly local cop
your friendly local cop
14 февруари 2024 9:44
Гост

В напредничава Нидерландия какво правят – ако си обвинен за някакво престъпление, за което се предвижда конфискация, изземват ти колите, пускат ги веднага на търг, продават ги на пазарни, реални цени, вкарват парите в нидерландската БНБ и чакат да излезе присъдата. Ако си виновен, парите отиват за държавата, ако си невинен – превеждат ти ги в сметката и край.

Ще разберем,дали милицията е над закона
Ще разберем,дали милицията е над закона
14 февруари 2024 7:20
Гост

Подаден е сигнал до столична община, срещу полицаите, незаконно паркиращи коли на тротоара , пред 1-во РПУ, с искане ЦГМ да приложи закона и вдигне незаконно паркираните милиционерски коли на тротоара. С интерес очакваме, дали ще има санкции, заради неправилното паркиране, или милицията е над закона. https://call.sofia.bg/bg/Signal/Details/456730 Напомням,че по случая самоскъсания пагон, стана конфликт-граждани – милиция, защото гражданите бяха в невъзможност да преминат по тротоара пред милицията, поради паркирани милиционерски коли, милицията искаше гражданите да вървят по булеварда, с риск за живота си. Нищо не е се е променило-милицията продължава да паркира на тротоара, оставена е микропътечка за гражданите да… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 февруари 2024 23:28
Гост

Да вземат по-читавите и да ги преврънат в патрулки, тъкмо ще спестят някой лев на данъкоплатеца.

Лазар
Лазар
13 февруари 2024 22:30
Гост

Щом се стигна до там да се приемат коли и в Авторемонтната база на МВР…

Мики
Мики
13 февруари 2024 22:31
Гост

Пълна пародия.

Мирослав
Мирослав
13 февруари 2024 22:27
Гост

Трябваше да измислят някои по- сериозни глоби.

Лозан
Лозан
13 февруари 2024 22:28
Гост

Българин се разбира само като го ударят по джоба.

Заки
Заки
13 февруари 2024 22:22
Гост

Трябваше да се обмислят по- добре законодателните промени от миналата година.

Чочо
Чочо
13 февруари 2024 22:18
Гост

Това си е много аериозен проблем.

Робин Худини от село Рупча
Робин Худини от село Рупча
13 февруари 2024 19:20
Гост

Автомобилите не спират на пешеходна – това предварително означава – че нямат място в града, да си пърпорят някъде по магистралата – там са на собствен риск.

Така или иначе – в София намалява необходимостта от автомобил – ако си по определен маршрут – ако не – трябва си.

Паркирането е комично – чакаш с минути и това е глупаво.

А иначе – няма друг начин – да се санкционира дебела глава българска.`

Някъв
Някъв
13 февруари 2024 18:29
Гост

прекрасен пример, как решение взето от един умнокрасив дебил, какъвто е Божанков блокира работата на всички институции…90 процента от иззетите коли се връщат…е каква е тогава идеята бе малоумнико?
ами измислете някакви яки глоби и това е…като вземете временно няккакъв данак за 500 лева, и какво?

Андреев
Андреев
13 февруари 2024 17:46
Гост

Онзи ден ми мина през ума. Какво ли ще правят ако им свършат местата. Еми…

Нина
Нина
13 февруари 2024 17:45
Гост

Жалко

Пепино
Пепино
13 февруари 2024 17:43
Гост

Е как, като всеки втори е друсан защото е пил Паракофдал.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 17:41
Гост

С псевдо тестовете всички сме друсани, дори ако ядем кроасан!

Тонев
Тонев
13 февруари 2024 17:40
Гост

Ами намерете. Че пияни и друсани много.

Гарменска
Гарменска
13 февруари 2024 17:43
Гост

Особено с пластмасовите идиотски тестчета всички сме наркомани

Ненчев
Ненчев
13 февруари 2024 17:40
Гост

хахахаа

Четири и пайсе
Четири и пайсе
13 февруари 2024 17:16
Гост

Ами ако министерствата си бяха свършили работата и бяха приели измененията в онази наредба за реда, установяваш алкохол и нарктоици, нямаше да се стигне до абсурда да отнемаме автомобилите на трезви, но позитивирали заради употреба преди седмици водачи, а оттам и до абсурда МВР да се чуди какво да прави с колите на масово невинни шофьори. Уви. Изглежда идеята на нашия имбецилен законодател е, че ако няма коли по пътя, няма да има и ПТП.

Тонков
Тонков
13 февруари 2024 17:43
Гост

Нищо, нищо. Като изберете на бъдещи избори творението на Руми Радев ще цъфнете. Тогава ни имбецилен законодател ни никакъв законодател. Каквото нареди Масква това ще е. И глоби няма да има. Ще ви убиват по пътищата ама чакайте от социалист/комунист да го е грижа за вас. Да. Щото тия сега са много лоши.

Paragraph 22
Paragraph 22
14 февруари 2024 15:12
Гост

Слаба опорка, тролче, много слаба. И за кои комунисти говориш ? За ДБейските партийни лидери Бойкикев, Гномчо и Шиши Мирчев ли ?

Павлин
Павлин
13 февруари 2024 16:49
Гост

Стара тема. Имаше репортаж с безумно паркираните „иззети” автомобили пред едно от районните управления в София, където полицаите бяха блокирали дори мястото за инвалиди. Вместо да се оправдават със запълнен капацитет, от МВР да спрат да килекционират автомобили! Изземва ги съдът, не те. Това е и забележка към автора на статията. Затова вместо да блокират улиците, да изчакат първо да има влязло в сила съдебно решение, след което да конфискуват автомобилите и да ги продават, разкомплектоват или използват за нуждите на държавните институции. Очевидно мярката не дава желания резултат. Точно обратното – създава нови проблеми. А депутати като споменатия в… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 16:44
Гост

Умовете от МВР да питат Конституционния съд, дали може да се отвори една държавна скрападжийница. Деска Атанасова да се произнесе и държавата да се оттърве от натрупания автомобилен боклук.