Адвокат осъди МВР и прокуратурата да му платят над 200 000 лв. обезщетения за незаконно обвинение в измама, довело до 10-годишен процес, който е приключил едва в началото на тази година, показа проверка на „Лекс“.

След това той е завел иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) в окръжния съд в Търговище за 250 000 лв. неимуществени вреди от незаконното обвинение. Отделно адвокатът претендира и за 45 000 лв. имуществени вреди, които били иззети от кантората му и до момента не му били върнати.

Съдът в Търговище е осъдил (виж тук) МВР и прокуратурата да му платят солидарно обезщетение от 160 000 лв. за претърпените неимуществени вреди и е уважил изцяло иска за имуществени вреди от 45 000 лева.

Съдебната сага с адвокат Ц. Н. И. е започнала на 10 октомври 2012 г., когато е бил задържан в кантората си в Търговище и обвинен във вещно укривателство във връзка с разследване за измама срещу още няколко души. На следващия ден била претърсена кантората му, от която били иззети работният му компютър и налични 51 000 лв. и 100 евро, като той твърди, че помещението е било взломено. Първоначално районният съд му наложил постоянен арест, но на 17 октомври с.г. мярката била заменена с „домашен арест“, като в хода на разследването бил наложен запор на всичките му сметки, като той останал без пари и трябвало да взема заеми от близки, за да издържа семейството си.

Първият обвинителен акт бил внесен в началото на 2014 г. в районния съд в Горна Оряховица, където делото е било изпратено. Ц. Н. И. е обвинен, че като помагач с двама извършители, давал съвети и ги улеснил да заблудят земеделски производител, че друг човек ще му продаде и достави 700 тона царевица и така му нанесли вреда за над 630 000 лева. Обвинителният акт бил върнат на прокуратурата, която през есента на 2015 г. го внесла отново в съда, който обаче пак го върнал за отстраняване на процесуални нарушения. В началото на 2016 г. делото за трети път било внесено в съда. Тогава Ц. Н. И. вече бил обвинен в измама, за което обаче не бил привлечен като обвиняем. Ролята и помощта в измамата, за която адвокатът е бил подсъдим, се изразявала в това да получи парите, да създаде имейл, на който да приеме документите за сделката и да състави фактура за плащане.

Той и защитата му искали делото да бъде върнато отново, тъй като не му е предявено постановление за привличане на обвиняем за измама и липсвало постановление за частично прекратяване на обвинението за вещно укривателство. Съдът обаче отхвърлил искането, като написал, че „обвинението се повдига с обвинителния акт от прокурора….., като всеки следващ изключва предходния“.

В края на 2017 г. съдът в Горна Оряховица оправдал адвоката, но прокуратурата протестирала присъдата и в началото на 2019 г. окръжният съд във Велико Търново осъдил Ц. Н. И. условно на 3 години затвор. Същата година Върховният касационен съд (ВКС) отменил присъдата и върнал делото във Велико Търново заради липса на мотиви, където друг състав на окръжният съд отново осъдил адвоката условно. През 2020 г. ВКС за втори път върнал делото, тъй като приел, че указанията не са изпълнени. При третото разглеждане на делото съдът във Велико Търново пак осъдил Ц. Н. И., но вече на 11 месеца условно. След като за трети път казусът стигнал до ВКС, върховните съдии констатирали, че указанията пак не са изпълнени и вече оправдали адвоката.

Окончателното решение на ВКС (виж тук) е от началото на тази година и то е постановено с два на един гласа – на особено мнение е бил председателят на състава и докладчик Ружена Керанова. Съдиите Валя Рушанова и Красимир Шекерджиев посочват, че след като делото е за трети път във ВКС, то върховната инстанция го решава, без да го връща отново, тъй като има правомощия и на въззивна. Те описват пороците на обвинението и подчертават нарушените права на Ц. Н. И. с това, че не му е предявено обвинението, с което е пратен на съд. Освен това, в случая с адвоката обвинението за помагачество в измамата било изменено, като е цитиран период, след като тя вече е била извършена с плащането от страна на пострадалия. Мнозинството от ВКС посочва, че правото на защита на обвиняемия да научи в какво е обвинен, винаги ще е нарушено, когато той не е привлечен като обвиняем за престъплението, за което е внесен обвинителен акт. В решението се казва още, че нарушението няма как да бъде отстранено в края на процеса, а това е трябвало да направи още първата инстанция. Затова върховните съдии решават, че порокът трябва да бъде преодолян с оправдаването на Ц. Н. И. и така да бъде защитено правото му на справедлив процес.

В особеното си мнение съдия Керанова посочва, че ВКС не е длъжен в този случай да реши делото, макар че два пъти вече го е връщал. Тя цитира други решения на върховния съд и застъпва тезата, че това задължение е налице, когато е имало „три пълноценни въззивни разглеждания на делото по същество, при които не е допуснато процесуално нарушение от категорията на абсолютните“. Според нея в случая има три произнасяния на съда във Велико Търново, но за тях е прието, че са постановени при липса на мотиви, а при второто връщане ВКС е констатирал буквално преписване на предходната присъда и изводите в нея. Тя допълва, че тъй като предишните инстанции изобщо не са се произнесли по възраженията за непредяваното обвинение, то това „компрометира сериозно процесуалната издържаност на атакувания съдебен акт, поставяйки под съмнение и валидността на произнасянето по съществото на делото, което да бъде контролирано“.

Този финал на процеса повече от 10 години след задържането на адвокат Ц. Н. И. е причина той да посочи в исковата си молба, че дори след оправдаването си не се чувства удовлетворен. По думите му, липсата на предявено ново обвинение се е оказало пречка да получи справедлив процес, тъй като ВКС го е оправдал, без да разглежда делото по същество.

Той обстойно описва срама и притеснението си през тези години, като акцентира и на затрудненията си да практикува, тъй като били иззети всичките му документи и служебният компютър. Показания е дала и съпругата на Ц. Н. И., която също е адвокат и го е защитавала. Тя разказва, че ситуацията се е отразила на цялото семейство, включително и на детето им, което в началото на процеса е било само на 11 г., а разследващите взели и неговия компютър. Заради разгласяването на делото от страна на МВР пък много близки, познати и клиенти научили за обвинението, което довело и до влошаване на здравето на Ц. Н. И.

Адвокатът подчертава още, че след задържането му, от МВР дали пресконференция, на която началникът на полицията в града и още един висш служител разказали подробности от делото, като определили адвоката като „двигател на измамата“ и определили държането му като „нагло“. Ц. Н. И. посочва, че след това в сайт за оценка на практикуващи адвокати бил определен от колеги като „тарикат“, „лицемер“, „лъжец“ и „измамник“, който ще загуби адвокатските права, защото го очаква затвор. Всичко това го съсипало психически, не смеел да погледне колегите си в очите, не знаел как да обяснява на всички, че тиражираното за него в медиите не е доказано.

В решението си съдия Милен Стойчев от окръжния съд в Търговище пише, че след ареста адвокатът е бил лишен дори от връзка с близките си, защото му иззели телефоните, след това нямал възможност да работи. Съдът отчита прекомерната продължителност на делото от над 10 години, тежките обвинения, повдигнати на Ц. Н. И., задържането, няколкото осъдителни присъди, които е чул, стреса, тревогите и срама от обвинението, както и медийното отразяване от страна на МВР с квалификациите по негов адрес.

„Същият е адвокат, поради което обвиненията са станали достояния на широк кръг от колеги, клиенти, приятели и близки на ищеца, довело до опасения за последния от изолация. През целия период на обвинението в ищеца е останало усещането за несправедливост, виновност, пренебрежение и малоценност, непозволяващи му да се включи пълноценно в социалния и служебния живот“, пише съдът, като преценява, че справедливото обезщетение за причинените морални вреди на адвоката е 160 000 лв., които МВР и прокуратурата са осъдени да му платят солидарно.

Съдия Стойчев намира, че претенцията на Ц. Н. И. за имуществени вреди от 45 000 лв., заедно с лихвите, е напълно основателна, защото парите са били иззети от кантората му и не са били върнати. Така МВР и прокуратурата са осъдени да платят над 200 000 лв. на адвоката.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред апелативния съд във Варна.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:26
Гост

­­Г­­­о­­р­­е­щ­­­и­­­ ­­­м­о­м­и­­ч­е­­­т­­­а­ ­­в­­­и­­ ­­­о­­ч­­­а­­­к­в­а­­­т ­-­-­-> https://nu21.fun/girl?89169

ЩАЗИ ЩАТЕН
ЩАЗИ ЩАТЕН
03 септември 2023 22:03
Гост

Най-големия Боклук сред адвокатите е адвокат Илка Петкова,хитра ислямска лисица…

Защитник на държавата
Защитник на държавата
01 септември 2023 21:33
Гост

За пореден път ЗОДОВ се оказва способ за източване на държавата. Способ който да ограничава целия държавен апарат да функционира законосъобеазно. 99 % от делата са в полза на най- големите измамници, които не само, че са извършили престъпление, но и държавата ги субсидира под формата на претърпени вреди и то с лихвите. Определено е налице крещяща нужда от законодателство промени по отношение на ЗОДОВ, а също така и да се разясни на корумпирани ни съд, че има принципи и морал които всеки магистрат следва да притежава. Резултатът е на гърба на обикновения данъкоплатец в следствие на действията на съда!

Защитник на нормалността
Защитник на нормалността
02 септември 2023 10:16
Гост

– Терзиев, ти ли си?

ЗОДОВ си е един нормален и адекватен закон на реалността.

Проблемът е със съдиите които го прилагат. Защото от приемането на Лукановата Конституция насам, няма и един назначен по честен начин /всичките конкурси до един бяха нагласени/, а как се ставаше съдия без конкурс всички се досещат.

И ето го Крайният резултат.

ДоТукНиДокараСДС-Чумата
ДоТукНиДокараСДС-Чумата
01 септември 2023 19:27
Гост

И както се пее в песента на „Клуб НЛО“: „Съдът,театър е за двама…Дело да си заведем,бързо да се отървем…“
Ега си пародията ега си порнографията !

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 13:26
Гост

Адвокат, съдия, държавен служител винаги получават такива обещатетия така се точи държавният бюджет, а обикновения човечец работещ в производството 1000 лева обещатение, кой разбрал, разбрал.

Гери
Гери
01 септември 2023 13:06
Гост

Стават смешни вече.

Дичо
Дичо
01 септември 2023 13:06
Гост

За съжаление, за наша сметка.

Мери Фейгън
Мери Фейгън
01 септември 2023 13:11
Гост

Те винаги са си били живот та.ак.

Лазар
Лазар
01 септември 2023 13:05
Гост

Големи са бързаци с обвинителните актове.

Кирил
Кирил
01 септември 2023 13:03
Гост

Когато виновниците започнат да вадят от джоба си тези пари, тогава ще спрат тези безобразия.

Re:
Re:
01 септември 2023 13:13
Гост

Де само с това да ставаше …

Нов бардак не ни трябва!

Ad nauseam
Ad nauseam
01 септември 2023 12:10
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Ad nauseam
Ad nauseam
01 септември 2023 12:05
Гост

Това е „българското правосъдие“.

Със съд и прокуратура на Задкулисието!

Само не ми пишете, че съдът е „ОК“, защото „го оправдал“. А колко състава преди това са го осъдили?!

В България правосъдието е поръчково, напазарувано и робуващо на презокеанските си спонсори от А за Б.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 12:28
Гост

Тролът отново в действие. Защо ли?! Всяка статия ли трябва да се разводнява с глуповати коментари?! В правосъдието има проблеми, но и тук ли САЩ са виновни?!

А за Б
А за Б
01 септември 2023 13:14
Гост

Иска ли питане иудо?

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 11:41
Гост

Класици са родните прокурори 😀 😀 😀

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 11:41
Гост

Добре дошла есен на глупостите.

Заки
Заки
01 септември 2023 13:05
Гост

Лошото е, че при прикриватурата ни това е „Quattro Stagioni „.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 11:41
Гост

Явно в България се бърза да се повдигне обвинителен акт без да са събрани непоколебими доказателства.

Шарков
Шарков
01 септември 2023 11:40
Гост

Иначе искат тия пичове увеличения на заплатите. А повдигат обвинения, които…

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 11:39
Гост

Никога няма да се научат тия прокурори ако не се вземат поне 40% от тия глоби от техния джоб!

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 11:39
Гост

Добре, че НАП събират много пари в последно време, да плащаме тия глупости

Дунков
Дунков
01 септември 2023 11:40
Гост

Е да, то затова е много важно явно Левски да си плати 12 милиона на НАП. Да има пари за е такива глупости

Шопов
Шопов
01 септември 2023 11:39
Гост

Когато обвиненията са глупави и не се мисли така ще е

Нинов
Нинов
01 септември 2023 11:38
Гост

Това не е новина. Реално не е новина.

Чилингиров
Чилингиров
01 септември 2023 11:38
Гост

Пореден случай

Чилингирова
Чилингирова
01 септември 2023 18:45
Гост

Обичайна и неизкоренима прокурорска практика от началото на „промените“.

Нищо ново под слънцето.

reelbruce05
reelbruce05
04 септември 2023 8:55
Гост

Krispy Kreme Listens is a customer feedback program implemented by Krispy Kreme, a popular American doughnut company known for its delicious and iconic doughnuts. https://krispykremelistens.shop/

Bob
Bob
03 април 2024 23:15
Гост

The hilton surpass bonus RSVP code is an exclusive invitation from American Express, offering selected individuals a streamlined application process for the Hilton Honors American Express Surpass Card. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScWZrTn3NOlFNVO7tnOFAYizZO5-NVkoqo53AW5yMta3x1qMA/viewform?usp=sf_link