Парламентът създаде временна комисия, която да изясни всички факти около казуса с убития Мартин Божанов-Нотариуса, свързани с външни влияния в правосъдната система и обвързаности на магистрати.

За създаването на такава комисия настояха първо от Антикорупционния фонд, които преди 3 години осветлиха Мартин Божанов като човек, който обещава срещу 100 000 евро да изкара от ареста бизнесмена Веселин Денков. Съдия Владислава Цариградска пък обяви, че е била заплашвана от Божанов и притискана да се отведе от конкретно дело, а преди това такива заплахи мъжът е отправял и към съдия Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд. След убийството на Божанов пък стана ясно, че през годините той е имал частен клуб в района на специализираните съдилища и прокуратури, в който магистрати са влизали с чип карти.

Въпреки че през годините е бил разследван за имотни измами и името му се свързва с 25 преписки и дела, както установи прокуратурата, до смъртта му Божанов не беше обвинен за никой от известните случаи. От прокуратурата пък обявиха, че миналата година са започнали разследване за престъпна група за пране на пари, измами, търговия с влияние и натиск над магистрати, по което предстояло повдигане на обвинение срещу Божанов, но той бил убит.

Затова вчера и депутати настояха за комисия, която да изследва всички обстоятелства около дейността му и връзките с магистрати.

За председател на комисията беше избран Никола Минчев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), а тя ще се състои от 17 членове.

Депутатите приеха предложението на ПП-ДБ комисията да има за предмет „проверка на факти и обстоятелства за нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика“.

От думите на Мирослав Иванов от ПП-ДБ стана ясно, че депутатите очакват още магистрати като съдия Цариградска да излязат и публично да говорят за влияния и нерегламентирани контакти в системата.

„Веднъж на няколко години се появява смел магистрат, който публично да оповести огромните проблеми в съдебната власт. С този проект не трябва да прекрачваме независимостта на съдебната система. Напротив, ще се опитаме да дадем трибуна и на други смели магистрати, които, убеден съм, знаят за подобни случаи“, каза Иванов.

По думите му, в работата на комисията би трябвало да се оповестят факти и обстоятелства, свързани със зависимости, сфери на влияние и корупционни схеми в действията на висши магистрати. Иванов каза, че трябва да бъде установено дали Висшият съдебен съвет и инспекторатът към него са направили необходимите усилия да противодействат на подобно поведение.

„Трябва да бъде установено кои са участвали в тези прояви, кои лица стоят зад тях, дават поръчки и ги покровителстват, дали има политически чадър през годините и тази тема не трябва да остава в безтегловност и да няма резултат“, добави Иванов.

Колегата му Бойко Рашков обаче не беше оптимист за ефективната работа на такава комисия, като каза, че парламентът не може да се занимава само с въпросния клуб на Мартин Божанов, който прави впечатление и с името си „SS club“, защото той бил само „една малка спирка по пътя на корупцията“.

„На всички е известно, че България се разяжда от корупция по всички власти. Представители на това уродливо явление има и тук сред нас. Неслучайно се произнесоха две държави за корупционно поведение на лица в нашата страна, едно от които е тук и ще поеме лидерство на една политическа партия, която ще представлява един голям процент български граждани – г-н Пеевски“, каза Рашков и попита дали той има връзка с тези случаи.

Рашков поиска комисията да се занимае и с корупционните въпроси, повдигнати покрай дейността на бившия следовател Петьо Петров-Петьо Еврото, който изчезна безследно.

Преди да бъде гласувано създаването на комисията, парламентът отхвърли искането на „Има такъв народ“ да бъде създадена комисия и за Алексей Петров, като припомниха информациите, че преди да бъде убит, той е участвал в преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък заяви, че комисията ще бъде използвана за „игра на лобита, извиване на ръце покрай ротацията и регулаторите и политически рекет“.

„Това е огромен октопод, който е обхванал цялата система, години наред съществува и политиците го пренебрегват, защото го употребяват в лична или партийна полза“, каза Нинова.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
batshev
batshev
08 февруари 2024 19:16
Гост

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим–> https://do.my/azalfa

Любител
Любител
08 февруари 2024 10:54
Гост

Шегаджии, най много да излезе някоя като истанбулската, дего нотаря е бил конкуренция на мъжът и

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2024 8:33
Гост

Любимците на народа вместо да правят това за което са избрани, да правят качествени закони, те си правят разследване, което няма юридическа стойност. Имитират дейност докато чакат поръчка за някой лобистки закон. Уфф

Джен
Джен
08 февруари 2024 8:18
Гост

Смели магистрати е оксиморон

Иван Иванов
Иван Иванов
08 февруари 2024 5:27
Гост

Аз си мисля – че просто се обръща прекалено внимание на случая – явлението е по-важно – отколкото човека – магураджиите не са просто – отделни личности – а явление, съвкупност от фактори, това е следствие на фалита на комунизма и на социализма и на всичко като система. Мартиновци има навсякъде и – те ще процъфтяват – защо – защото неграмотността в България се увеличава – това което имахме като „златен век“ – подем на културата – от да кажем – Иван Вазов – Одеса – „Под игото“, сега не се четат книги – само се усмихваме, ама не е… Покажи целия коментар »

Ad nauseam
Ad nauseam
07 февруари 2024 20:24
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

ОКСИМОРОН
ОКСИМОРОН
07 февруари 2024 19:45
Гост

Смел магистрат.

Има само плазмодии и мухли!

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 19:01
Гост

И защо комисия в парламента, за да си вземат добавки за участие в тази комисия ли? Това си е работа на полицията и прокуратурата.

Съдия
Съдия
07 февруари 2024 18:51
Гост

Мартин Нотариуса е имал и два клуба за проститутки на „Алабин“.Проверката на комисията ще включи ли тези два клуба или ще гледаме все пак да ограничим щетите?

Прокурор
Прокурор
08 февруари 2024 8:48
Гост

Ооо, клубовете за проститутки са по лесни за разследване, че има кого да разпиташ.Но обстоятелството, че са на Алабин, ще притесни много всички, тъй като ще се окаже, че посещенията не се свеждат до едно звено на съдебната система и така няма как удара да го отнесе специализирания съд.

Съдия
Съдия
07 февруари 2024 17:26
Гост

Големият проблем на Съюза на съдиите, чиито представител е г-жа Цариградска, е постоянното представяне на съдиите като жертви, на които трябва да се помага, защото са застрашени, уязвени, със застрашена независимост и постоянна необходимост от законодателна промяна в аспекта на съдебната власт. Не си мислете, че останалите съдии нямат сблъсъци с подобни на Божанов, просто се справят със ситуацията с достойнство и без търчане по всички медии. А и на повечето съдии извън ССБ няма да се даде трибуна по медиите.Така че не очаквайте да ходят да се излагат и плачат в Парламента, както достойните съдии, така и тези, които… Покажи целия коментар »

333
333
07 февруари 2024 23:00
Гост

Верно ли е, че мъжът на Цариградска е осъжда за рекет? Пуснете му едно свиделство за съдимост и с осъждания, за които е настъпила реабилитация. Нека журналистите директно да я питат, за да се изясни този въпрос. Защото Пернишкия прокурор е лош заради синът си, а Цариградска е светица.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 февруари 2024 16:37
Гост

На опашка се редят смелите магистрати, че чак краят ѝ не се вижда….

„Охраненият кон спи на сянка, а не рита стопанина си.“

От фейса
От фейса
07 февруари 2024 16:14
Гост

Ей, много трябва да внимават българските мафиоти – да не ги убият, че след това ще им се стъжни от проверки, разследвания и анкетни комисии.

Мунчо Мунчов - Сливата. От Сливенската.
Мунчо Мунчов - Сливата. От Сливенската.
07 февруари 2024 16:13
Гост

Всички са смелчаци! До второ нареждане. Циркаджии.

Всичко се знае. Труп. Празни приказки на дискредитирани, заинтересовани и корумпирани в „Референдум“ по БНТ, умишлено поканени в дирижирано предаване по предварително зададен сценарий.

Това „положение“ не е от днес, не и от вчера, а е от 1990-те години. От приемането на Лукановата Конституция.

Добро утро. Аз съм вашата леля от Америка (за България).

Фриц Клингенберг
Фриц Клингенберг
07 февруари 2024 16:06
Гост

Ще има да чакат! А междувременно ще вземат.

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 15:51
Гост

Смелите магистрати Божанов и подобни не са ни търсили.
Тия налитат само на плашливите и те сега си правят пиар от тая своя характерова особеност.

Девалвация
Девалвация
07 февруари 2024 14:51
Гост

Преди беше „къщата в Барселона“ – грубо 2 милиона евро.
Сега някаква вила в Карлуково – грубо 200 хиляди лева.

Съдийката Владка и медиите и от DW и надолу удариха в земята и „гъделнюз“ и „неновините“ .

Аноним
Аноним
07 февруари 2024 14:47
Гост

Поредната ПР акция на ПП–ДБ!

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 14:46
Гост

Циркаджийски напъти на неграмотни парвенюта……

Мирча Кришан
Мирча Кришан
07 февруари 2024 14:32
Гост

Всичкото КОРУПЦИЯ е в народното събрание – депутат!

Кой избра половината ВСС персонално и за другата половина определи регламента, а?!?!?!

КОЙ ИМ СРА В ГАЩИТЕ на Шиши, Баце, Курчо, Кокорчо и вся остальная, а? Те са демиурзите на корупцията и сега крещят: КОРУМПИРАНИТЕ ВИКАТ – ДРЪЖТЕ КОРУМПИРАНИТЕ!

Сами
Сами
07 февруари 2024 14:21
Гост

Ще има да си чакат Годо. Корумпираните магистрати са много повече от смелите.

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 14:07
Гост

Занимавайте се с това, от което разбирате. Караници за постове и заплашване едни други по медиите как правителството ще паднело

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 14:06
Гост

Глупости

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 14:06
Гост

Ха, това като вчера в Референдум по БНТ. Виканли специалисти и анализатори. Говорят за Нотариуса и тоя СС клуб. Накрая Чешмеджиева пита съвсем леко единяи господин той лично дали е вземал подкуп, на база на изследване на гражданското мнение и резултати от него. Прекъсна го обаче. Той се ухили и си продължи тезата по друга тема. Не отговори дали е давал и дали са му искали подкуп. Правете си сами изводите.

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 14:05
Гост

Чакайте си. Те не ви вярват. Не вярват на институциите. Борисов, дето сега се пъчи, че той щял да взима еди какви си министерства, потъпка държавноста жестоко за 15 години. Никой няма доверие на никоя институция. Всички знаем, че те са подкупни. И да нямаме доказателства, знаем, че са такива. Вероятно и политици има замесени със СС клуб. От къде на къде ще ги чакате да ви разказват неща, които и вие самите знаете. Ама си траете.

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 14:04
Гост

Е кои ще са тия? Нали самите те ще се дескридитират. Искате да ви говорят пред цяла България, а не да говорят пред правораздавателните органи?

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 14:03
Гост

Това си е сериозен скандал. Той би се разгорял в нормална държава. Но тук леко ще го оставим да си тлее и да спре да гори

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 14:03
Гост

От умрел писмо

Ставрев
Ставрев
07 февруари 2024 14:03
Гост

не да се надявате, чугунени глави, трябва органите да работят добре за да се разследва. Не да се надявате

Милева
Милева
07 февруари 2024 14:02
Гост

Уви само ще ги покажете на показ, че говорят и толкова. Какво им гарантира, че като се прибират някоя вечер няма да ги застрелят?

Чилингиров
Чилингиров
07 февруари 2024 14:02
Гост

Кой, вие ли ще ги защитите? Явно сте неспособни