Ден след разстрела на Мартин Божанов с прякор Нотариуса, МВР все още няма версия за причината за убийството му. Божанов беше застрелян в главата снощи пред жилищен комплекс в столичния кв. „Горна Баня“, където живеел.

Главният секретар на МВР Живко Коцев каза, че е несериозно да издига версии по-малко от 24 часа след убийството, като поясни само, че МВР вече има предположение за мястото, от което е стреляно и то се намира в близост до жилищния комплекс. Разпитани са свидетели, днес ще бъде извършен и допълнителен оглед.

Мартин Божанов никога не е бил нотариус, въпреки прякора, който носи, а името му е замесено в три обществено известни случая, свързани със заплахи към съдии, имотни измами и съмнителни връзки с магистрати.

Първо, още през 2004 г. той е разследван заедно с чичо си за кражбата на делото срещу нотариуса Слави Крашевски от адвокатска стая във Върховния касационен съд. Крашевски тогава е бил разследван за десетки измами, а за кражбата на неговото дело Божанов е бил оправдан на първа инстанция, след което не е ясно какво се е случило с делото.

Преди две години Антикорупционният фонд (АКФ) публикува свое разследване, в което бяха излъчени записи на бившата Мис България Ивайла Бакалова и срещите ѝ и разговорите с адвокат Емил Писков и Божанов. В тях става дума за това, че тя трябва да плати поне 100 000 евро, за да бъде освободен от ареста, задържаният тогава от специализираните съдилища неин приятел – бизнесменът Веселин Денков. Бакалова разказва как обмисля да пише и до посолства за случая с Денков, но е прекъсната от Нотариуса.

„Ако се лутате само, че той е невинен и как съдът е много натиснат, само ще се въртите в този омагьосан кръг и той ще стои вътре. Този съд изобщо не го интересува посолството, но може да събере и посолството при него и да им гледа мерки и на тях. Този съд е държавата. Съдът може да вземе и посланика даже и да му гледа мярка и на него“, казва ѝ Божанов. Пред АКФ пък той обяснява, че се занимава с търговска и консултантска дейност по всякакви въпроси – от аранжиране на градина и дом, до към кой адвокат да се обърнеш.

„Аз съм неосъждан и без висящи производства. До тук“, приключва визитката си тогава Божанов.

Другият сценарий, в който е замесен, е свързан със заплахи към двама съдии. Миналата година „Капитал“ писа за сигналите, които са изпратили срещу него съдията от Софийския апелативен съд Цветко Лазаров и съдия Владислава Цариградска от съда в Луковит.

Още през 2017 г. съдия Лазаров сигнализира, че е бил заплашен в съдебна зала и заставян да се отведе от дело за обявяване на предварителен договор за окончателен. В съда дори били представени фалшиви документи, уличаващи го в конфликт на интереси, тъй като уж бил поискал подкуп от страна по делото чрез вещото лице, като за целта с експерта бил подписан договор за заем и запис на заповед в полза на майката на съдията. Вещото лице е обяснило, че на датата, на която уж са подписани документите, той не само е бил в чужбина, но и там е гласувал на 26 март 2017 г. за парламентарните избори.

Лазаров сезирал МВР и лично уведомил тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, но в ГДБОП го питали само дали е вземал подкуп. Софийската градска прокуратура (СГП) пък още през декември 2017 г. е отказала да образува досъдебно производство, защото не били събрани достатъчно данни за неправомерни действия от негова страна.

Съдия Владислава Цариградска става обект на атаки първо в медийни публикации през 2019 г., а след това разбира, че те са свързани с нейно дело, пак за обявяване на предварителен договор за продажба на имот за окончателен, по което страна бил Мартин Божанов. Нейна близка ѝ предала, че трябва да се отведе от имотния спор на Божанов, срещу което щели да бъдат свалени публикации, а тя щяла да получи и „някой лев“.

„Ако не изпълня искането обаче, ще стана неспособна да работя, но не само като съдия, а въобще“, пише съдийката за заплахите, които е получила, а Божанов ѝ бил описван като „Марто“, който бил много близък и с тогавашния главен прокурор Иван Гешев.

Въпросното имотно дело било по иск на сегашната съпруга на Божанов – Гергана Божанова, която тогава му била само приятелка, а ответници били той и тогавашната му съпруга, като претенцията на бъдещата съпруга на Божанов била да се прехвърли семейния имот на нея с мотив, че имали договор. След като съдия Цариградска отказала да се отведе, Божанов демонстративно напуснал залата, а мъж от публиката, който тя познавала бегло, се приближил до нея и казал: „Нали знаеш какво ми се случи на мен, бях в инвалидна количка!“.

След това съдия Цариградска е имала назначена от министъра на правосъдието охрана, а през 2020 г. заедно със съдия Лазаров бяха изслушани от Съдийската колегия на ВСС, която гласува декларация в тяхна защита.

След огласяването на разговора на Ивайла Бакалова с Божанов през 2021 г., Съдийската колегия поиска информация от вътрешния министър и от главния прокурор, като за съдия Цариградска отговорът бил, че тя не е подала сигнал, че е жертва на престъпление.

Разследване за заплахите е започнало едва в началото на 2023 г. и то е за образуване и ръководство на организирана престъпна група, създадена с користна цел да върши имотни измами и принуда, но по него няма обвиняеми.

За това разследване спомена снощи и градският прокурор на София Илиана Кирилова.

„Служебно ми е известно, че в Софийска градска прокуратура има подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати. По делото се работи, разпитват се свидетели, установяват се и други неща. Ще видя на какъв етап е делото, но знам, че се работи усилено, включително и за имотни измами“, каза Кирилова.

Междувременно пък днес МВР потвърди, че последната съпруга на Мартин Божанов – Гергана, работи в ГДБОП. Тя започнала работа там след спечелен конкурс през май 2021 г. Само три месеца по-късно тогавашният шеф на ГДБОП Калин Стоянов, който сега е вътрешен министър, е предложил да бъде уволнена, тъй като ѝ е бил отказан достъп до класифицирана информация. Предложението е било прието от МВР-шефа тогава Бойко Рашков, но след това Гергана Божанова е обжалвала уволнението си и през октомври 2021 г. Административният съд София-град я е възстановил на работа, като решението е било потвърдено през 2022 г. от Върховния административен съд.

От МВР поясниха, че Божанова е започнала работа на 11 май 2022 г. като стажант, но в момента е в отпуск по майчинство.

47
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
07 февруари 2024 20:12
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

В територията всяко убийство за три дни
В територията всяко убийство за три дни
05 февруари 2024 0:53
Гост

Все пак стрелбите започнаха в един момент, който на всички е известен. И тогава точно влезе една фигура в българската политика. Има програми за анализ на каузистика. Интересно защо първия случай и то без убити не се разследва. И тук имаме някакъв клуб наблъскан с камери. Някой да си мисли че не са работели?

Изобщо, май без външна намеса няма да стане. Язък че е умрял този заслужил кандидат за еврокомисар на правосъдието ни.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2024 22:36
Гост

Е защо не е проверена съдия Маргарита Немска!? Става въпрос за имотни измами, а съпруга й е съдружник на убития.Какво се прикрива в случая?

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2024 2:26
Гост

Интересно защо не се споменава че Прокурора (никъде не е в кавички) е имал частен клуб за магистрати на ниво, в който се е влизало само със специални пропуски. И каква случайност, май следствието срещу него било приключило и аха да влезе в съда. Щеше все пак да е интересно. Изобщо да се чуди човек къде започва мафията и къде свършва политиката в тази територия.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2024 14:39
Гост

Не се споменава, защото магистратите вече са изхвърлили картите за клуба.А Антикорупционния фонд като знае за клуба от години, поне един магистрат да беше заснел. Все ялови разследвания, много пушилка и до там.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 февруари 2024 17:49
Гост

Да организират конкурс за най-правдоподобна версия тогава, че времето минава и хората почват да остават с впечатление за нагласеност на разследването поради връзки на МВР с подземия свят.

#роднатаполициянипази

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2024 2:28
Гост

Само МВР? Де да беше така, можеше да се оправи като в Грузия. Но доколкото знам имоти не се прехвърлят в МВР.

Бивш дознател, от някога си
Бивш дознател, от някога си
02 февруари 2024 15:33
Гост

Що за глупости? Първо, такова нещо версия липсва в НПК. Версията си е нещо извънпроцесуално, част от ОИД. Хайде сега да разкрие МВР срещу кого работи, че той хубавичко да се изчисти. Естествено, че от МВР ще кажат- няма версия, само някой екзалтиран жълтопаветник би се възмутил от такъв отговор. Някои неща не бива да се разгласяват.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2024 19:11
Гост

Минусовия може ли да се обоснове? Защото колегата е написал нещо разумно, според мен.

Закривай частният нотариат!
Закривай частният нотариат!
02 февруари 2024 9:23
Гост

Ако се потвърди, че е имало 300 имотни измами, това е такъв удар по правната сигурност и отговорът на държавата трябва да е ЗАКРИВАНЕ НА ЧАСТНИЯ НОТАРИАТ.
Какъв частен нотариат, като стотици софиянци са загубили жилищата си?

Че само преди седмица беше хваната друга група за имотни измами- https://btvnovinite.bg/bulgaria/izmama-s-imoti-za-milioni-v-sofija-zhertvite-sa-vazrastni-i-naslednici.html

По битиви казаха,че е имало 300 ОТКРАДНАТИ ИМОТА!!
По битиви казаха,че е имало 300 ОТКРАДНАТИ ИМОТА!!
02 февруари 2024 8:35
Гост

В новините в 8 часа по битиви казаха,че 300 имотни измами са били извършени-300 „окраднати“ имота, а никой не направил да спре тази мафиотска дейност! Такъв широк размах на измамите, направо числото е потресаващо може да стане с активното съучастие на съдии и прокурори. Вторите-отказващи да разследват измамите или бавещи, или правежди нужното измамените да се откажат-иначе как така 300 измами са се случили?!, а съдии-отказващи да постановят съдебен акт, и защитят справедловостта, и хората загубили имотите да си ги върнат. ВСЕКИ ЕИН СЛУЧАЙ НА ТЕЗИ 300 ИМОТНИ ИЗМАМИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРОВЕРЕН-как се е случило, кой е участвал, дали… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2024 7:16
Гост

Новият капо ди тути капи на октопода в съдебната система се нарича Емилия Русинова- зам апелативен прокурор на София. Те е близка както с Пепи Еврото , така и с Маргарита Немска -жена на съдружника на убития. Няма да се учудя, ако зет й го е гръмнал. Той публично си призна пред БТВ,че е вършил палежи,чупил е крака на хора по поръчка. От това до убийство има една крачка

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2024 7:41
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
02 февруари 2024 12:26
Гост

А по потвърдена информация как е положението?

ха-ха-ха
ха-ха-ха
01 февруари 2024 21:18
Гост

Градския прокурор на София Илиана Кирилова разказва,че служебно й било известно за заплахата срещу двама магистрати,както и че по делото се работи усилено…
Тази жена или е пияна, или мисловния й процес е много зле!
За нещо, което се е случила преди три години,градския прокурор Илиана Кирилова ни разказва абсолютни простотии как по делото се работи интензивно и се събират доказателства…хахахаха,пълна пародия..трета година и все още по делото се работи интензивно…
Тая женичка е пълна пародия,очевАдно е,че е изключително некадърен Йорис.
То бива калинки в прокуратурата,но тази бие тъпомера по всички показатели!

=======
=======
02 февруари 2024 11:28
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Краси
Краси
01 февруари 2024 20:18
Гост

Най-вероятната версия е, че поръчителите са от съдийско-прокурорско ОПГ.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 21:22
Гост

Ами не- по-скоро е поел ангажимент да уреди нещо, излъгал е, не е върнал парите и не е преценил човека отсреща

Antonio
Antonio
01 февруари 2024 19:42
Гост

Ицо митничаря Кръстев , зам градския прокурор, бивш митничар, може да каже много . Има опита, знанията и познанията и познанствата за тая работа.

Собственик
Собственик
01 февруари 2024 20:12
Гост

Ангел Попколев и Маргарита Немска са най- близо до сърцето и бизнеса му.Справка- декларациите им пред ВСС.

Police 1
Police 1
01 февруари 2024 19:39
Гост

Да питат Малчев от районна прокуратура или Ганева Б. от градска какво и как е станало с нотариуса , все пак и двамата са спали с този и имат други общи начинания . Илияна от СГП шефката и тя може много да разкаже. Все пак беше в един кабинет с Еврото дълги години, а тогава нотариуса беше гъст с еврото.

Съдия
Съдия
01 февруари 2024 19:45
Гост

Като му извадят съдържанието от телефоните много магистрати ще вдигнат кръвно.

анонимен
анонимен
01 февруари 2024 20:28
Гост

Поръчителите на убийството са лица с тоги- червени и черни.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 22:18
Гост

А дошлите след убийството са с бели престилки!

assassin
assassin's
01 февруари 2024 21:24
Гост

Градският прокурор Илиана Кирилова беше поставена на този пост от Петьо Еврото. Петьо Еврото избра и заместниците й,като най-доверен паж му е заместник градския прокурор Иво Илиев,които заедно с Кирилова ежедневно бяха на отчет при Петьо Еврото,сега се чуват със същия през интернет приложения като Телеграм и Сигнал,или през посредници.
Публична тайна е,че същите са на месечен абонамент между 10 и 20 к.

Хаахах
Хаахах
01 февруари 2024 18:42
Гост

Ми на корумпираните магистрати,с които е работил, това убийство им дойде дюшеш. Та така…

А ако поръчителите са от съдебната система?
А ако поръчителите са от съдебната система?
01 февруари 2024 18:39
Гост

Предвид изказването пред медиите на политика Б.Р., с твърдения, че убитият е имал инофрмация, и влияние в съдебната система, категорично трябва да бъде изследвана и версията,че жертвата е поръчан от здравите сили в прокуратурата. Напомням,че през 2002г прокуратурата ликвидира изпадналия в немилост прокурор Колев, а преди това прокуратурата му подхвърли дрога-като го арестуваха(или ще твърдите,че прокурор Колев се разхожда с дрога, точно когато очакваше да го арестуват?). Напомням и как самоубиха прокурор през 1999г-и то в съдебната палата, версията,че лица от съдебната система са го поръчали категорично трябва да бъде обследвана. Но кой да провери тази версия-прокурорите да се самопроверят… Покажи целия коментар »

Прокурор
Прокурор
01 февруари 2024 17:56
Гост

Аз пък да питам как с връзки в посолства се изменят мерки? И в крайна сметка кой пусна Денков и установи ли се колко пари е взел? Защото си спомням, че първата инстанция отказа да го пусне, въпреки натиска със записа. А и от моите наблюдения тези в спеца бяха най- малко корумпираните в сравнение с останалите софийски. Заместилият го съд прилича на частно банкиране с високи инфлационни такси.

Адвокат
Адвокат
01 февруари 2024 22:00
Гост

Колега прокурор, прав си, само че Антикорупционния фонд е с грантове над милион и половина лева.Не го интересува да провежда разследване до край, а да си заработи парите . Доколкото разбрах от интервю на Станкушев, записа с Бакалова не е излъчен целия, явно има и неща които имат интерес да скрият.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2024 17:02
Гост

Абе и тоя Станкушев ги плещи едни…като другия – Безлов май се казваше

От Крашевски с любов
От Крашевски с любов
01 февруари 2024 17:25
Гост

Рашков го каза най-добре: Всички следи водят към прокуратурата и съда! Те „санират“ имотните измами с изпълнение на корупционните поръчки. Повечето съдии са откровени престъпници!

анонимен
анонимен
01 февруари 2024 20:22
Гост

Какво стана с онзи митичен списък., за който Рашков говореше. За 27 корумпирани съдии и прокурори?

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 22:01
Гост

Побликуваха го в Bird, но въобще не е интересен

Прокурор
Прокурор
01 февруари 2024 16:52
Гост

Жена му работи в ГДБОП, а жената на съдружника му е съдия.Зстворили са кръга с имотните измами.

журналист
журналист
01 февруари 2024 16:29
Гост

На някой много му е прекипяло от действията на Мартин Нотариуса. Да отнемаш имоти с измама не е спокоен бизнес.

Минчев
Минчев
01 февруари 2024 16:18
Гост

Пак показно убийство, което да се ползва от кратуната Радев да ни обясни как държавата е извън контрол. Като дойде – нов Народен съд.

Станев
Станев
01 февруари 2024 16:18
Гост

Който го е поръчал е имало защо явно.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 16:17
Гост

Не гледам новини от седмици заради крими тематиката, застъпена упорито от всикчи новинарски емисии в началот на емисиите. А темите за финанси, инфлация, здраве са на заден план. И вие пускате кримки обаче. Какъв е тоя? С тоя прякор значи е някакво мутре?

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 16:16
Гост

Кога? Кога са ги хващали тия поръчители?

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 16:16
Гост

А що? Много ви е зор да разберете кой го е поръчал и убил ли?

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 18:45
Гост

Да, кой съдия или прокурор, или ОПГ от съдии и прокурори са го поръчали, е важният въпрос. Кой е килърът е маловажно.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 16:16
Гост

Трагедия. Време е за нова полиция ли?

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 18:47
Гост

Не. Време е за нова съдебна система. Съмнението,че съдии и прокурори са замесени в схемите на тоя, и магистрати са го поръчали, защото знае много, версия намекната от политика Б.Р. е ужасяваща.

Дали гражданите ,загубили имотите си после успяват да си ги върнат?

Симо
Симо
01 февруари 2024 20:10
Гост

Не, не успяват. Следите водят към цяла тумба съдии от СГС, САС и ВКС.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 16:15
Гост

Рано е де, какво да имат…

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 16:15
Гост

Е, има си хас.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 16:15
Гост

Глупости