В срок от три месеца временна комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще трябва да проучи всички факти и обстоятелства за участието на съдии в дейността на групата около покойния Мартин Божанов, известен като Нотариуса.

Днес Съдийската колегия определи точния предмет на дейността на комисията – проучване на съдебни дела, изискване на информация от органите на съдебната власт, Върховната прокуратура, ГДБОП, ДАНС, СДВР, НАП, ИВСС, Националното бюро за контрол на СРС и други органи, изслушване на лица във връзка с известни обстоятелства за дейността на групата около Мартин Божанов, обобщаване и анализ на събраната информация.

По-конкретно ще се проучват съдебните дела, за които има данни за свързаност с дейността на Нотариуса – става дума за делото за несъстоятелност на КТБ, делата за конфискация на активите на Евелин Банев-Брендо и семейството му, делото „Манджуков срещу Инвестбанк“, всички дела, по които страна е бил Божанов като физическо лице или свързаните с него физически и юридически лица, дела, по които страна или процесуален представител са били адвокатите Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков, дела, по които Божанов или въпросните адвокати са били свидетели или податели на сигнали и жалби, без да са страни по конкретното производство, както и всички дела, по които има данни за свързаност от публично достъпни източници на информация.

Ще се изисква съдействие от председателите на съдилища и от конкретни съдии. На финала комисията ще изготви обобщаващ доклад за дейността.

За членове на комисията бяха избрани председателите на върховните съдилища Галина Захарова и Георги Чолаков, както и членовете на колегията Цветинка Пашкунова, Вероника Имова, Даниела Марчева, Олга Керелска и Атанаска Дишева.

Съдии ще участват, но не директно в състава на комисията, а ще им бъдат възлагани конкретни задачи от двамата председатели на върховните съдилища.

Според Атанаска Дишева в състава на комисията трябва да влязат всички членове на колегията, които имат желание. Председателят на ВАС отговори, че комисията е отворена и всеки, който иска, може да участва в работата ѝ.

Олга Керелска постави въпроса за участието на съдии в комисията.

Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева обясниха, че те ще участват, но не лично, а ще им бъдат възлагани конкретни задачи от членовете на комисията и най-вече двамата председатели на върховни съдилища, които имат и законови правомощия за това.

Пашкунова допълни, че за да влязат съдии, трябва тяхното съгласие, а колегията има горчив опит с това. Тя припомни опитите да се създаде комисия за проверка на работата на спецсъдилищата и последвалите отводи на много от магистратите. Трябваше да променяме състава на комисията на всяко заседание, отбеляза Пашкунова.

Керелска се спря и на друг момент, свързан с предмета на дейност на комисията, а именно че ще се проучва само участието на съдии. Тя попита ако в хода на проверката излязат имена на прокурори, следователи или служители на МВР, трябва ли комисията да премълчи тази информация. „Нямаме правомощия да разглеждаме последиците от дейността на тази група, от целия този негативен казус. Но ако излязат такива имена като фактология, нямаме основание да не изнасяме тази информация“, каза Керелска.

Разбира се, че в случай, че бъде установена относима информация относно участие на прокурори и следователи и други лица, няма да бъде премълчавана и според мен ще бъде насочвана към съответните компетентни органи“, отговори председателят на ВКС.

Цветинка Пашкунова допълни, че с обобщаването на доклада, въз основа на събраната информация може Съдийската колегия да сезира компетенти органи – прокуратурата, респективно ИВСС и съответните административни ръководители, ако се установят нарушения на етичния кодекс или други дисциплинарни нарушения.

Нашата компетенност е насочена към организацията на работа и правораздаването на съдиите. Комисията ще работи публично и ще сезира компетентните власти“, заключи Пашкунова.

По предложение на председателя на ВАС комисията ще бъде подпомагана от двама служители от администрацията на съвета, единият от които трябва да бъде юрист. Кои ще са те, ще реши главният секретар.

Атанаска Дишева поиска, а колегията подкрепи да бъде публикуван пълния стенографски протокол от изслушването на съдия Владислава Цариградска през 2020 г., когато тя за първи път разказа пред ВСС за заплахите, които е получавала в съдебна зала по повод разглеждането на едно дело.

Освен Цариградска, преди четири години СК изслуша и съдиите Цветко Лазаров и Антоанета Симеонова, които са били обект на натиск и заплахи от Божанов и групата около него (виж още тук). Част от това изслушване се проведе при закрити врати, защото към онзи момент част от делата, за които разказаха съдиите, все още бяха висящи.

Сега вече са приключили и няма пречка пълният протокол да бъде публикуван, каза Дишева и колегията я подкрепи.

Днешните решения на колегията са в резултат на проведеното миналата седмица изслушване на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, на съдия Цариградска и на Николай Стайков от Антикорупционния фонд във връзка с информациите за групи за влияние в съдебната система (виж още тук).

48
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
possiblelen
possiblelen
21 февруари 2024 22:36
Гост

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:– https://do.my/bluestone

Писна ми
Писна ми
21 февруари 2024 20:51
Гост

Проверете как сега отново ще изтече казусът за конкурса за първоначално назначаване за районни съдии? Проверете кои политици се наместват в конкурсите ?

Sun
Sun
21 февруари 2024 11:23
Гост

Може ли някой магистрат да ми каже, случвало ли се е да си говори на ТИ със страна или адвокат в съдебно заседание и това да бъде протоколирано едно към едно – „пропускаш възможността …“ , вместо пропускате възможността …. Аз не знам такъв случай в своята 25 годишна практика, но затова пък узнах от публикуван съдебен протокол, че т.н. кандидат за зам. главен прокурор – съдия Цариградска си говори на ТИ със страните в с.з. Вярвайте ми тази жена или ще я инсталират в новото ВСС или наистина ще я направят зам. главен, а защо ли не и Главен… Покажи целия коментар »

martie
martie
21 февруари 2024 10:32
Гост

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:– https://do.my/bluestone

Защо няма арестуван прокурор за мутренски заплахи?
Защо няма арестуван прокурор за мутренски заплахи?
21 февруари 2024 3:39
Гост

В 24 часа има ужасяваща статия, с твърдения,че лице от прокуратурата е отправяло мутренска заплаха срещу Асена Сербезова. Цитирам,че бъдат приложени „силови методи“. https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/17193255 Статии по темата има във почти всички медии. ЗАЩО СРЕД ТЕЗИ МУТРЕНСКИ ЗАПЛАХИ ВЪПРОСНИЯ ПРОКУРОР(не му е написано името, но едва ли е трудно да го установите) НЕ Е АРЕСУВАН? Много взе да си позволяват прокурорите, дори и да отправят мутренски заплахи за физическо насилие. Няма как този път да не бъде арестуван, и всеки друг прокурор, който отказва да реагира на мутренска заплаха от прокурор, напомням на инсталираните с купени казуси(вж продадения конкурс за прокурори… Покажи целия коментар »

Гнусна инсинуация!
Гнусна инсинуация!
20 февруари 2024 20:59
Гост

А как въобще може някой да допусне,че съдиите, тези богоподобни създания, могат да са в какъвто и да е контакт с екземпляри, като нотариуси, джуджета и разни други плебеи!
Не, няма нищо вярно за каквито и да е ушати и други схеми, връзки,мрежи и зависимости!
Няма начин и след 3 месеца всичко ще се изясни! Нали!

Абсурдистан
Абсурдистан
20 февруари 2024 17:56
Гост

Захарова и Чолаков ще разследват корупцията в съда?! Това виц ли е?!

Местен съдебен дерибей
Местен съдебен дерибей
21 февруари 2024 1:25
Гост

Не, оксиморон е!

Ad nauseam
Ad nauseam
20 февруари 2024 16:54
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

XXL
XXL
20 февруари 2024 16:45
Гост

Представям си още от сега какво пъшкане, охкане, драскане ще падне в комисията под светлината на прожекторите в леко приглушена червена светлина.

Такива сценични актьори не се намират под пут и над път!

ПА ТАМ!
ПА ТАМ!
20 февруари 2024 16:41
Гост

Венецианският търговец, балчишкият нотариус …

XXL
XXL
20 февруари 2024 16:33
Гост

Ясен е самото Божие въплъщение на ЕТИКЕТА ОБЛАДАЛ СИСТЕМАТА в лицето на дъщеря му с (без) срамните джуки.

Е, рахат, рахат!

Трите каки
Трите каки
20 февруари 2024 16:30
Гост

Поканете Истанбулската да я питате за леля й от Америка (за България).

ХХХ
ХХХ
20 февруари 2024 15:13
Гост

Само моля Ви да не е шефа на ВАС😂
Него могат да го питат за една хубава и ефтина къщичка !!!

Та комисията
Та комисията
20 февруари 2024 15:07
Гост

Би трябвало като на изборите – с видеонаблюдение. А иначе има ли комисия, тя е за да вземе комисионните и да пррикрие хората от правилните партии, наказвайка тези от другите, а не за да се направи разследване или да осъди. Точно обратното, комисията е именно да няма разследване и осъждане. То за разследването си има разследващи и за съдене си има съд. Хайде, тези с окрадените апартаменти да пият по една студена вода и да ходят на психотерапия.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 13:57
Гост

Без кака Владка като зам.главен прокурор по разследването, Мира Т. като издаваща тежки, но спреведливи присъди, чичо Наско А. като привеждащ и наблюдаващ изпълнението на наказанията, а бате А.Г. като кантролиращ гражданскоправните последици от тези престъпления с редовни преюдициални запитвания до СЕС, СПРАВЕДЛИВОСТ за MAIKA BALGARIQ няма да има!!!! Убедена съм в това. Отивам да купя соево макиато с кумкуат и черимоя и да обсъдим ситуацията са ДА! БГ, кака цона и кака Надка ботокса. Надявам се да дойде и Стоян Михалев да изпее „айсберг на две разделен“. И без това хапчетата ни свършиха отдавна

Мъка
Мъка
20 февруари 2024 15:25
Гост

Ами предложете на ВСС ваши любимци, като Жоровците – К и У, Светлин Милионера, Петя К., Влади Я., Богдана Ж. – явно това са ви светлите примери. Съжаляваме, че хапчетата ви са свършили, днес обявиха, че ще има клинични пътеки за съответните страдания.

Счъдебна кочина
Счъдебна кочина
20 февруари 2024 13:10
Гост

АХахахах, мафиотът Чолаков и фикусът Захарова 🙂 Единият ще прикрива далаверите, другият ще мълчи в знак на съгласие.

Стига простотии !
Стига простотии !
20 февруари 2024 14:01
Гост

Ще ти се да е така и да ти се размине и на теб, защото крадецът вика : „Дръжте крадеца“. Ало, модераторите !!! Спите ли?

Счъдебна кочина
Счъдебна кочина
20 февруари 2024 14:44
Гост

Насра ли се бе, тролче депесарско 🙂

Неанонимен !
Неанонимен !
20 февруари 2024 15:14
Гост

Споко, Мунчо! Далеч сме от „депесе“. Ама тук е правен форум, а не квартална кръчма, за да се наричат с обиди председателите на върховните съдилища. Добри или лоши – това са. Бягай да сменяш памперса и да пиеш хапчетата !

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 февруари 2024 13:04
Гост

Te, ако досега не са знаели за каквито и да било връзки с Нотариуса, тепърва ли ще ми се разчевръстяват – работата е малко като производството срещу главния прокурор, шумът от сензационното разследване ще заглуши прикриването на следите, като действия ще се предприемат постфактум, на вече разчистен терен.

мнение
мнение
20 февруари 2024 12:46
Гост

ВСС с отдавна изтекъл мандат, който ще бъде запомнен със скандалното назначаване на Гешев и още по-скандалното негово освобождаване от поста главен прокурор, и за разкош известен с назначаването за съдии, прокурори и следователи на наши хора чрез конкурси с предварително известни резултатит, как ще разследват сами себе си, някой може ли да обясни разбираемо?

анонимен
анонимен
20 февруари 2024 12:17
Гост

С Чолаков, Имова и Марчева друго освен запазване няма да има. Изминалите повече от 6 г. показаха ясно зависимостите им.

Нормално !
Нормално !
20 февруари 2024 11:35
Гост

Моментът е идеален за проучване дълбочината на тинята, в която някои газят, както и за мръсното място, в която някои искат да превърнат и съдебната власт. Дано проверката бъде обективна и да не се прикриват този или онзи приближени ! Със сигурност днес на някои магистратити, с двойнствен начин на живот, им пари под краката.

Слави
Слави
20 февруари 2024 11:27
Гост

Много мътна история.

Лазар
Лазар
20 февруари 2024 11:28
Гост

Надали ще бъде разплетена.

Красимир
Красимир
20 февруари 2024 11:20
Гост

Ще чакаме резултатите от проучването.

Сотир
Сотир
20 февруари 2024 11:21
Гост

Пълни алабализми.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 11:31
Гост

Чакай, надявай се, вярвай :))))

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 11:19
Гост

Поредна публикация в защита на тезата, че всички институции, а според Р.Радев и партии, са проядени от корупция. Наколенките пред президентството май бяха точно по тази причина. И пропагандата по въпроса продължава с неистово настървение. Само дето читателите оредяха. Съществени са само твърдения като това на Цариградска, че те с Янкулов се готови да оглавят прокуратурата. Само дето прокурорите ще се избират в НС според новите правила на Хр. Иванов. Да, този избор ще е важен. Другото е агитпроп в подготовка на „инфраструктурата“ за него.

Нормално !
Нормално !
20 февруари 2024 14:17
Гост

Затова беше целият дългогодишен напън на Ристю, наречен „реформа“. Да се ограничи влиянието на ДПС върху прокуратурата и да си инсталират там собствени „калинки“. Даже новите кандидати за ГП вече са нетърпеливи и даже не се и крият. От времето на Иван Костов е битката за овладяване на цялата съдебна система, но не за да работи „в името на народа“, а да проспива случаи като „Сапио“, „Каолин“, докато някои стават мултимилионери. По това време се създаде и ССБ, в който наред с някои работливи съдии се намъкнаха и върли кариеристи, и чийто не особено почтени активисти полека се добутаха до… Покажи целия коментар »

Кошев
Кошев
20 февруари 2024 10:45
Гост

Чакай ти истината да излезе на яве

Нина
Нина
20 февруари 2024 10:44
Гост

Митове и легенди в България – справедливост, правораздаване

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 10:44
Гост

Ще чакаме още подробности. Но те ще са поредните глупотевини

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 10:44
Гост

Ако няна държавна воля да се разплете случая, няма как самата система да се самопрочисти. А с управление на ГЕРБ и ДПС трудно ще се разкрие всичко. Но масово българина се подлъгва по братвежите на Борисов, че ПП и ДБ са нвкадърни. За да не ги избере пак. За да може ГЕРБ винаги да контролират каква информация ще излезе пт тия мафиотски кръгове. Изолираш ГЕРБ и ДПС и ще има разкрития. Защо иначе мислите ГЕРБ даде на ПП ДБ да управлява. За да контролира какво ще разкрият.

Смях в залата!
Смях в залата!
20 февруари 2024 11:45
Гост

Ми некадърни са да! Юристите им са без стаж по-скоро се занимават с пропаганда от колкото с юридически въпроси, К им проект беше тотално унищожен от всяка една институция, дори от главния им стожер ВК и нищо няма да разкрият, защото нямат никакви професионални познания, освен в пропагандата и ПР-а! Олекват всеки ден! Всеки един въпрос в обществото се използва за извличане на политически дивидент, а не за някакви реформи, правосъдие и т.н!

Paragraph 22
Paragraph 22
20 февруари 2024 14:11
Гост

Другарю Анонимен ПеПейски трол, ППДБ са олицетворението на тоталната некадърност съчетана с наглост и корумпираност. Не знам колко ти плащат за да лъскаш имиджа на Кирчо и ококорения имотен измамник, но тези елементарни тролски опорки не минават в този сайт, в който все пак участват мислещи хора юристи. Пробвай някъде другаде.

ала бала
ала бала
20 февруари 2024 10:42
Гост

А,аз се сeтих че май шефа на ВКС има връзка с нотариус, дали да не беше брачна?

Магистрат
Магистрат
20 февруари 2024 11:06
Гост

А шефа на ВАС е бил нотариус, значи и шеф ВКС и шев ВАС имат познания в нотариалната материя

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 10:42
Гост

Винаги такива като Нотариуса стават сътрудник на някого и не можеш ги пипне

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 10:41
Гост

Всички масово ше споделят само удобната за тях истина

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 10:38
Гост

Да, това е страшно революционно и ще прекърши гръбнака на мафията, та чак и още подробности ще очакваме. Ала бала

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 10:38
Гост

Голямо проучване ще падне, няма що

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 10:37
Гост

Какво има да проучват. Нали просто могат да се извадят записи. Всичко е записано.

Ала-бала
Ала-бала
20 февруари 2024 10:46
Гост

Какви записи. То клубът не функционирал от края на 2022г. Претоплена манджа!

Даам
Даам
20 февруари 2024 10:36
Гост

Накрая ще се окаже, че цялата съдебна система е била зад гърба му.

Ad nauseam
Ad nauseam
20 февруари 2024 16:39
Гост

Добро утро България