Бившата кметица на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова е окончателно глобена с 15 000 лева за конфликт на интереси за това, че се е определила за ръководител на европейски проект и сама си платила възнаграждение от близо 10 000 лева.

Това съобщиха днес от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), която още преди две години глоби Станиславова, а сега решението е било окончателно потвърдено от Върховния административен съд (ВАС).

Казусът с бившата кметица е от 2020 година, когато Столичният общински съвет даде съгласие районите в София, представлявани от кметовете, да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“. Общият му бюджет беше 5.2 млн. лева, а район „Красно село“ получи по него 365 000 лева. Като кмет тогава Станиславова подписала такъв договор и на 7 май 2020 г. определила екип на проекта, а със своя заповед се посочила за негов ръководител, възложила си допълнителни функции и определила почасовото възнаграждение на екипа, като най-високата ставка била за самата нея.

На 22 май 2020 г. Станиславова отчела сама за себе си и за трима общински служители положен извънреден труд по проекта. В началото на годината отново издала заповед, с която си възложила допълнителни функции за изпълнение и отново си определила размер на индивидуалната си почасова ставка. Така на финала си дала възнаграждение от близо 10 000 лева.

ВАС е приел за правилно решението на Административния съд София-град, с което на Станиславова е наложена минимална глоба от по 5000 лева за всяко от отделните нарушения, които е допуснала.

„Законът не допуска фактически ситуации, в които дадено лице, заемащо публична длъжност, би могло да повлияе в частен интерес като по този начин компрометира публичната длъжност, реда и начина, по който се осъществяват функциите, възложени на съответното учреждение или ведомство“, подчертават върховните съдии.

Това е второто потвърдено от ВАС решение на КПКОНПИ за конфликт на интереси на Станиславова. Тя беше отстранена от кметския пост през март, след като беше окончателно глобена с 5000 лева за това, че като ръководител на същия европейски проект беше назначила дъщеря си за сътрудник на трудов договор.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:26
Гост

­­Г­­­о­­р­­е­­щ­­и­ ­м­о­м­и­­­ч­­­е­т­­а­ ­­в­и­­­ ­­­о­ч­­­а­­­к­­в­­а­т ­­-­-­-> https://nu21.fun/girl?88866

Zudio
Zudio
13 март 2024 10:43
Гост

The future of emulation will likely see continued efforts to optimize performance through advanced techniques and hardware integration. Additionally, collaboration with hardware preservationists and the gaming community can ensure access to rare systems for in-depth study, paving the way for even more accurate emulation experiences. – techemulator.com

Лозан
Лозан
16 август 2023 15:17
Гост

Oчакван резултат.

Фики
Фики
16 август 2023 15:03
Гост

Тази е изключително нагла.

Anderson
Anderson
16 август 2023 13:10
Гост

Днес Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) съобщи, че решение от преди две години, в което бе наложена глоба на Станиславова, е окончателно потвърдено Myjdfaccount.com от Върховния административен съд (ВАС). Това стъпка подчертава усилията на комисията за борба с корупцията и незаконно придобитото имущество и доказва важността на законовата рамка в този контекст.

Бобошев
Бобошев
16 август 2023 10:52
Гост

Нищо де. Важното е, че между дъвкането на кето слайс хляб от Савини за 10 лева и пиенето на соево лате макиато, жълтопаветниците, като Цветана Бонева си мислят, че точно тези изпечени лъжци и охлюви от ДБ/ПП и СС ще спасят София. Оправянето на София не става, като ходиш да се заяждаш на дребно и да мериш релсите на трамвай 5.

Кънчев
Кънчев
16 август 2023 10:51
Гост

Само да питам соевата диаспора сега схваща ли защо хората плюят по ДБ и Спаси София? Защото ето такива „експерти“ биват предлагани за важни постове. Сложете и Комитата, който разтури Лозенец и нищо не направи за квартала. Сложете тази кметица на Красно село. Сложете вечно обжалващата всяко решение на СОС през последните години. Сложете Бонев, който ходи и разитва служителите в общината кой работи и кой не работи, че да ги увлонявал видиш ли. Сложете детето на ДС офицерите, което не е направило нищо само през тоя живот, но се пише милионер. Сложете Иво от ДеБъ, който не иска да… Покажи целия коментар »

Йорданов
Йорданов
16 август 2023 10:48
Гост

Това е направено повече от незнание, не от желание за кражби. Но е факт, че трябва да си подготвен по тия казуси или да имаш специалисти, които да те посъветват как се прави. Явно такива няма.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
16 август 2023 16:59
Гост

да, бе, да! сега остава да приведете убедителни доказателства, че не е била наясно чие дете е дъщеря й при назначаването в проект.

специалисти има, пералня „Перла“ пере и простира. ама те също искат да захлебят за услугите си, а може като „специалист“ да бъде назначена близка роднина.

Гишев
Гишев
16 август 2023 10:48
Гост

Ето заради такива мошенници няма как да имате подкрепа от ДБ

Трендафилов
Трендафилов
16 август 2023 10:47
Гост

Да ви имам и демократичните сили и мафията. Издигате синчето на офицери от Държавна сигурост за кмет на София, а подкрепяте и онзи мазник и чист лъжец Борис Бонев!

terrysehjad125
terrysehjad125
15 февруари 2024 13:33
Гост

Everybody is familiar with a name they can depend on and trust. As a result, JDF can be your partner and assistance if you want to raise your purchasing power. You have arrived to the right spot. Visit here MyJDFAccount

Чипилов
Чипилов
16 август 2023 10:46
Гост

Тази ли беше патката в СОС, която е от квота на ДБ и шантажираше и пускаше жалби за всяко едно решение на СОС към съда? Само и само за да спъва работата в София? Май беше друга звезда.

Анонимен
Анонимен
16 август 2023 10:46
Гост

Посредственото поведение на ПП и ДБ в София в действие. Само да допълним, че точно ДБ и Борив Бонев махнаха месечната карта за една линия в градския транспорт тихомълком. После също толкова тихо я върнаха, когато хората възнегодуваха!

Анонимен
Анонимен
16 август 2023 10:44
Гост

Очаквам още подобни глупости в София с идването на детето на ДС агенти и офицери за кмет на столицата.

Инспектор в КПКОНПИ
Инспектор в КПКОНПИ
16 август 2023 10:44
Гост

Браво на колегите! Голям труд се хвърли.

Кънчев
Кънчев
16 август 2023 10:44
Гост

Никой не харесва ГЕРБ освен заблудените бабанки. Но няма как да се доверим на демократичните сили, които издигат за кметове чисти крадци. Защото прилагат същата практика, като крадливото ГЕРБ!

Филип
Филип
16 август 2023 15:16
Гост

Te, akо случакно не са крадци, после стават такива.

Стаматков
Стаматков
16 август 2023 10:43
Гост

Ако се чудите какво ни очаква ако ДБ/ПП/СС дойдат да управляват еднолично София. Ето тази некомпетентност и откровени опити за кражби.