17 души са подали документи в петата процедура за подбор на европейски делегирани прокурори (ЕДП), а крайният срок изтича днес и свободните места са седем.

Кандидатите са съдията Светомир Бабаков от Административен съд София-град, столичният следовател Бойко Атанасов (неуспешен кандидат от предходни процедури), Георги Балков от Районната прокуратура в Плевен, шефката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, заместниците ѝ Иван Стефанов и Тодор Куюмджиев, както и прокурорите от СРП Светослав Милушев, Виолета Желева, Моника Михайлова-Митова, Валентин Ангелов, Марин Малчев, Анна Каменова и Пламен Петков, Бригита Байрякова и Александър Михайлов от РП-Пловдив и Иван Кучиев от Софийската градска прокуратура и зам.-шефката на РП-Перник Мирослава Чифчиева.

Според правилата за подбор кандидатите трябва да са действащи магистрати с най-малко осем години стаж, да са придобили статут на несменяемост, да имат оценка „много добра“ от последната атестация, да са на не повече от 58 години към датата на откриване на процедурата и да владеят английски език на ниво минимум В2 на Европейската езикова рамка.

Подборът на делегирани европрокурори започна преди над две години и до момента са проведени четири процедури, но както вече стана ясно, продължава да има свободни позиции.

След напускането на Елена Попова (тя беше съдия в Специализирания наказателен съд, а след закриването му беше преназначена в Административен съд София-град), Бойко Калфин (предпочете да се върне във Върховната касационна прокуратура) и избирането на Ивайло Илиев (прокурор в Окръжна прокуратура-Кюстендил) за помощник на националния ни представител в Евроюст, българските делегирани прокурори останаха осем.

Първоначално беше предвидено България да има 10 ЕДП. В началото на 2021 г. бяха избрани и първите четирима – вече напусналият Бойко Калфин, Димитър Беличев, Светлана Шопова и Вероника Трифонова.

При втората процедура делегирани европрокурори станаха Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев.

През февруари 2022 г., когато Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет стартира трета процедура за единственото към онзи момент вакантно място, нямаше кандидати.

Междувременно европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска броят на ЕДП в България да бъде увеличен на 15 заради обема на работата.

Последва четвърта процедура, при която трябваше да бъдат подбрани вече шестима ЕДП, но Прокурорската колегия одобри само трима – Василен Бенчев, Михаела Райдовска и Юлиана Христова. А от тях Колегиумът на Европейската прокуратура избра Бенчев и Райдовска.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 юли 2023 19:35
Гост

Доста им пооправиха заплатите и за това има наплив, само че май се избират по заслуги

Молеца Денкоглу
Молеца Денкоглу
31 юли 2023 22:27
Гост

Въобще не си наясно със заплатите , не са оправяни, а са орязани .зле е работата

Гражданитепакнатопа
Гражданитепакнатопа
29 юли 2023 12:48
Гост

БГ ОПГ то само там не бвше пуснало пипала…

342
342
29 юли 2023 10:52
Гост

Къде са тръгнали колегите в тази ЕП да ги питаш…след година-две като направят ревизия и се видят резултатите, всичко ще е тотална щета!
Тези плачат за закриване,не за нови бройки! Едно успешно приключено дело нямат!

Анонимен
Анонимен
28 юли 2023 21:32
Гост

Само един от ниво ОП, другото лимонки и идиот….егати самочувствието, егати нарцисите…..

Анонимен
Анонимен
28 юли 2023 21:36
Гост

То пък една ОП, само са я гледаш…Та не знам

REGARDS
REGARDS
28 юли 2023 15:51
Гост

Генезисът на проблема се крие в първия избор, който ВСС опорочи тотално, още при първоначалното конституиране на органа. Тогава се явиха най-много и най-силни кандидати. Последва подигравка с тях, като за някои не бяха подадени и по един глас „ЗА“. Сякаш това не стигаше, ами съветът в нарушение на приетите от самия него правила, прекрати процедурата, вместо да я продължи и назначи следващият кандидат, според броя на подадените гласове. С това си поведение, ВСС демонстрира, че профилът на кандидатите и техният морален интегритет нямат никакво значение. Така бяха отблъснати и всички читави хора, които можеха да работят с мотивация за… Покажи целия коментар »

Няма стимули или компенсации
Няма стимули или компенсации
28 юли 2023 16:02
Гост

Не, не е вярно. Самата ЕП си има проблеми и е с неясен статут. И нашата Теодора не стана ясно защо точно тя стана представител. Няма никакви мотиви и и статута на ДЕП е нея1сен и безперспективен, нископлатен. Мудни и трудни процедури, чиновничество, ами няма кой да се подложи на това. Тоя път не е виновен ВСС. те имат много кусури и издънки, но този път нека прекият ръководител – Теодора и Митко да си носят кръста, с който са се нагърбили. Каквото поискаха нашата държава и ВСС се съгласиха и дадоха. нека , който се е нагърбил да ръководи… Покажи целия коментар »

REGARDS
REGARDS
28 юли 2023 17:36
Гост

Заплатите са оправени, това не е аргумент. За другите неща сте частично прав, но и аз не ги отричам в коментара си. Те обаче не променят значението на лошото послание, което излъчи ВСС изначално и което също е факт.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2023 19:02
Гост

Все пак кандидати има и то достатъчно, цялото ръководство на СРП, и настоящи и бивши, явно и заплащането и условията са се подобрили

Анонимен
Анонимен
28 юли 2023 21:14
Гост

Да, първопричината за това явление наистина е цинизмът, който Прокурорската колегия показа още в първата процедура провеждайки неясен подбор, без обективни критерии, по напомпани биографии и очевидно не по заслуги и качества. И така за пореден път остави у хората “онова чувство”, че всичко е театър, че участниците са просто една масовка и нищо няма смисъл. Така че си постлаха добре за това, което наблюдаваме и сега. А това че по-късно се оказа, че Европейската прокуратура е доста надценена работа и микроклиматът е проблематичен, е отделна тема. И само затвърди отлива на добрите кандидати. Колкото са останали, де.

Христо иванов е слуга на Боко и првна герб Калинка
Христо иванов е слуга на Боко и првна герб Калинка
31 юли 2023 22:23
Гост

Не са , не са оправени , нито статута

Анонимен
Анонимен
28 юли 2023 16:19
Гост

Не. Има проблем с Теодора Георгиева. Държи се като гаулайтер. Много хора- и прокурори и служители напуснаха и продължават да напускат. Не Ви е виновна прокурорска колегия този път. Просто един административен съдия като Георгиева не е за този пост.

Точно така
Точно така
31 юли 2023 11:49
Гост

Това е истината. Великолепен коментар.

Браво Регардс
Браво Регардс
31 юли 2023 11:53
Гост

REGARDS е казал самата истина за онзи изцяло предрешен конкурс. ВСС гласува изцяло в противоречие със своите правила. Уж искаха опит а избираха без опит. Това продължи и нататък. И уж безпристрастни, а все „познаваха работата на колегата“.

Лозан
Лозан
28 юли 2023 15:29
Гост

Пълна трагедия!

Възмутен
Възмутен
28 юли 2023 15:23
Гост

Явно отново няма да запълним квотата.

abc
abc
28 юли 2023 15:17
Гост

Жалко че напусналите ДЕП не споделиха истинските причини за напускането си. Заради това траене, съобразяване със статуквото съдебната система бавно, но сигурно гние отвътре. Или ще придобием смелост да наричаме нещата със истинските имена и да се търси подобрение или системата ще деградира все повече и повече.
Понякога мълчанието е по-лошо от самите проблеми…

Теодора и Митко са основна причина
Теодора и Митко са основна причина
28 юли 2023 14:13
Гост

Всичко е много просто и ясно. Длъжността на е приемлива и примамлива. Основния проблем е кадрови и се казва -Теодора (от Руси- ту), която се държи като счетоводителка и оряза възнагражденията на делегираните. Също оряза и кандидатите следователи. Тя лично обърка всичко и сега вече няма и такива кандидати. Това не е същинска прокурорска работа- магистратска, а си е чиновническа агенция в Европата. За капак като сложим и неадекватният пловдивски „мъжкар“ :)))) на място в Българя, който си е бил чиновник преди това и работата става отблъскваща . По- добре да си стоят всички където са си. Няма да има… Покажи целия коментар »

Прокурор
Прокурор
28 юли 2023 12:34
Гост

Позицията не е примамлива за магистрати, тъй като не е същинска прокурорска длъжност, а чиновническа такава- с писане на безкрайни анализи, доклади, без възможност за работа на терен и прояви на вътрешно убеждение.Поради непопълване на състава натоварването в момента е много голямо, атмосферата на работа лоша и влошаваща се от обстоятелството, че европейската прокуратура събира негативи, тъй като по стара традиция на българското общество е внушено, че няма ли поне десет депутата, пет министри и един министър председател в затвора, не ми ги хвали!

МАРТИН
МАРТИН
28 юли 2023 13:43
Гост

Е, и магистратите са чиновници. Държавен служител. Според проф. Димитър Костов, проф. Близнашки и проф. Хрусанов – магистратът е особен държавен чиновник с подчертан кънцеларистки антюитет.

Познат
Познат
28 юли 2023 11:56
Гост

Милко Момчев не го избраха, та чак и подаде оставка като прокурор. Сега мисля, че се е вписал в адвокатурата.

Pencho
Pencho
28 юли 2023 10:56
Гост

Защо никой не пита българския европейски прокурор Теодора Георгиева какъв е проблема? Не е ли тя човекът, който трябва да съдейства за разрешаването на проблема ако има такъв? Освен ако проблема не е тя, както се шушука в прокурорските среди.

Гергана
Гергана
28 юли 2023 10:26
Гост

Толкова ли няма желаещи бре. Да излезе някой запознат и да обясни на хората защо няма интерес.

Тихомир
Тихомир
28 юли 2023 15:26
Гост

То е безкрайно ясно. Длъжността въобще не е примамлива.

Мишев
Мишев
28 юли 2023 10:26
Гост

Надявам се да се намерят кандидати

Филип
Филип
28 юли 2023 15:28
Гост

Както вървят нещата, няма да е скоро.

Къртис
Къртис
28 юли 2023 10:25
Гост

Пародия на съдебна система имаме и това си е. И направо лъщим в Европа.

Съдия
Съдия
28 юли 2023 19:13
Гост

В случая Европейската прокуратура лъщи по начин, неприемлив в България

Анинимен
Анинимен
28 юли 2023 10:25
Гост

Има седем места, а навитите да се пробват са едва трима. Реално трябва да са поне десет за да може да се направи избор. Това е жалко.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2023 10:24
Гост

Идиот и две лимонки от РП, нямащи идея, за що иде реч……нормално за такава синекура…..

Анинимен
Анинимен
28 юли 2023 10:24
Гост

Да се надваме, че ще се намерят нужното количество хора.

Анинимен
Анинимен
28 юли 2023 10:24
Гост

Трагедия

Анинимен
Анинимен
28 юли 2023 10:24
Гост

Във всяка друга държавна слъжба е привилегия и е цел на много опитни служители да се прехвърлят в Европа и там да работят. Общинари, министри, че даже някой за награда ги правят посланници. Но за делегираните прокурори няма интерес. Всички родни прокурори си искат да си работят в мафиотската тиня в страната

Анонимен
Анонимен
28 юли 2023 10:27
Гост

За кръчмата върви дебилното излияние….явно нямаш идея, за какво става дума….

Анинимен
Анинимен
28 юли 2023 10:22
Гост

Някой явно ги спира или не е толкова приммлива позицията, не разбирам

Анинимен
Анинимен
28 юли 2023 10:22
Гост

Добре ще е управляващите да се заемат с въпроса, защото не е нормално само от България да има драми с делегираните прокурори

Анинимен
Анинимен
28 юли 2023 10:22
Гост

Вече става много нелепо това с родните делегирани прокурори