Започна изслушването на кандидатите за европейски делегирани прокурори. В два поредни пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) ще се явят 13 магистрати, които ще се борят за седем места за ЕДП.

Първоначално кандидатите бяха 17, но трима се отказаха – Марин Малчев и Виолета Желева от Софийската районна прокуратура и Иван Кучиев от Софийската градска прокуратура, а следователят Бойко Атанасов не се яви без обяснение.

Изслушването е по азбучен ред. В първия ден пред колегията застанаха Александър Михайлов и Бригита Байрякова от РП-Пловдив, зам.-шефът на СРП Иван Стефанов и колегите му от прокуратурата Анна Каменова, Валентин Ангелов и Моника Михайлова-Митова, Георги Балков от РП-Плевен и зам.-шефката на РП-Перник Мирослава Чифчиева.

Останалите петима кандидати – районният прокурор на София Невена Зартова, заместникът ѝ Тодор Куюмджиев и колегите им Пламен Петков и Светослав Милушев, както и съдията Светомир Бабаков от Административен съд София-град ще бъдат изслушани утре, след което се е проведе и гласуване.

Прокурорската колегия трябва да извърши подбор на седем магистрати, колкото са свободните места за делегирани европрокурори.

Всеки кандидат има до 10 минути да представи себе си и мотивите си за участие, след което ще отговаря на въпроси на членовете на колегията.

Подборът на делегирани европрокурори започна преди две години и половина и до момента са проведени четири процедури, но все още има свободни позиции.

Първоначално беше предвидено България да има 10 ЕДП. В началото на 2021 г. бяха избрани и първите четирима – Бойко Калфин, Димитър Беличев, Светлана Шопова и Вероника Трифонова.

При втората процедура делегирани европрокурори станаха Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев.

През февруари 2022 г., когато ПК на ВСС стартира трета процедура за единственото към онзи момент вакантно място, нямаше кандидати.

Междувременно европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска броят на ЕДП в България да бъде увеличен на 15 заради обема на работата.

Последва четвърта процедура, при която трябваше да бъдат подбрани вече шестима ЕДП, но Прокурорската колегия одобри само трима – Василен Бенчев, Михаела Райдовска и Юлиана Христова. А от тях Колегиумът на Европейската прокуратура избра Бенчев и Райдовска.

Междувременно Бойко Калфин, Елена Попова и Ивайло Илиев напуснаха и така свободните места станаха седем.

Изслушването

Александър Михайлов от РП-Пловдив посочи, че има натрупан опит в разследването на различни икономически престъпления. Бил е на стаж в Евроюст, където е работил по различни казуси, свързани с крупни измами, обсебване, избягване на плащането на данъци и др. престъпления, включително с международен елемент.

В отговор на въпрос той беше категоричен, че не очаква пречки в работата си като делегиран европрокурор, дължащи се на структурата на българската прокуратура.

Михайлов беше попитан и как ще компенсира липсата на опит като окръжен прокурор, при положение че Европейската прокуратура (ЕРРО) разследва престъпления, които у нас са от компетентността на окръжните прокуратури.

Имам известен опит в пряката работа по този тип престъпления. Амбицията ми е достатъчно сериозна, за да мога в рамките на кратък период от време да се адаптирам и компенсирам липсата на богат практически опит“, посочи Михайлов.

Следващият кандидат беше Анна Каменова от СРП. Тя изтъкна, че от 15 години е обвинител, а от 2020 г. до 2021 г. е била командирована в СГП, където е имала възможност да работи по данъчни престъпления и по дела с подчертан международен елемент. Това по думите ѝ е допълнило опита ѝ, който може да пренесе и при разследване на престъпления от компетентността на Европейската прокуратура.

Тя получи няколко въпроса, свързани с работата на ЕРРО – подлежат ли на контрол актовете на делегираните прокурори и пред кого, как става изземване на дело от Европейската прокуратура, как започва разследване от компетентността на ЕРРО.

В отговор на въпрос дали е била обект на институционален натиск или външен такъв и как е реагирала, Каменова заяви: „Едно от нещата, с които се гордея е, че не съм давала повод и никой никога не е оказват какъвто и да е натиск върху мен. Самостоятелно съм вземала решения, което е допринасяло в работата“. Посочи, че няма такива контакти, че да ѝ бъде оказван външен натиск.

Каменова беше попитана и как дейността на ЕРРО ще повлияе на корупцията у нас. „По същия начин както българската прокуратура, когато има ефективност на разследването. Не считам, че в по-голяма степен би повлияла на това. Тя няма как да реши нашите проблеми“, допълни Каменова.

Бригита Байрякова от РП-Пловдив обясни, че от 2007 г. иска да работи в европейски институции. Тя посочи, че е била съдебен помощник в Апелативен съд-Пловдив и като такъв е осъществявала и координирала взаимодействието с Евроюст по множество наказателни дела. И допълни, че притежава значителен опит в производствата по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. В РП-Пловдив работи по дела и преписки, свързани с международната правна помощ по наказателни производства, издаване и изпълнение на молби за правна помощ, на ЕЗА и ЕЗР, посочи, че има задълбочени познания на инструментите на международното правно сътрудничество и практиката на ЕСПЧ.

Тя бе питана за ролята на делегираните европрокурори при разследване на трансгранични престъпления, какви са вариантите за приключване на разследванията на делата от ЕРРО, възможно ли е европейският делегиран прокурор да извършва действия по разследването лично, както и по какви дела у нас е извършвала действия по разследване, на което беше отговорено – че всички от  компетентността на районната прокуратура.

Валентин Ангелов от СРП на свой ред заяви, че има опит в разследването на дела за измами, длъжностни присвоявания и обсебвания, за неизгодни сделки и др. Той посочи, че е работил и по дела за пране на пари, които били много неблагодатни, защото трудно се проследява предикатното престъпление. Наблегна на факта, че в ЕРРО се работи в екип, което е особено важно предвид вида на делата.

Той обясни, че личната му мотивация да участва в процедурата е надграждането на придобития от него опит, а и работата като делегиран европрокурор е предизвикателство. „С този опит, който съм изградил, считам, че ще бъда полезен. Опитът ми дава самочувствие и увереност за това, че бих могъл да се справя“, каза Ангелов.

В отговор на въпрос той посочи, че намира процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори за достатъчно прозрачна. „Не виждам основания за пораждане на съмнения относно прозрачността на процедурата за избор“, каза Ангелов.

Георги Балков от районната прокуратура в Плевен наблегна на това, че в Европейската прокуратура решенията се вземат колективно и това според него е по-добре, защото ограничава максимално възможностите за натиск и вмешателство.

Той обаче уточни, че и до момента в работата си не е ставал обект на чуждо влияние. В отговор на въпроси от същността на работата на делегираните европрокурори, той каза, че и те могат да сключват споразумения, да разследват престъпления в друга държава и да извършват лично действия по разследването, но в неговата работа до момента не му се е случвало.

„Крайна мярка е прокурорът да разследва лично. Функциите му са повече по законосъобразността и надзора. Не пречи да присъства на разпит и да задава въпроси, но няма нужда да го води лично“, каза Балков.

Зам.-районният прокурор на София Иван Стефанов подчерта, че се занимава с дела за икономически престъпления, тъй като ръководи този отдел в СРП и многократно е разпитвал свидетели.

На въпрос дали европейският делегиран прокурор може да вземе решение за прекратяване на дело, без да има указания от постоянната камара, Стефанов отговори, че това е допустимо в много редки случаи, а принципът е да получи указания от камарата.

Мирослава Чифчиева, която е зам.-районен прокурор на Перник, обясни, че опитва да съчетава теоретични познания с опит в работата, като заради това е продължила образованието си и вече е доктор по административно право и процес в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Чифчиева отговори, че за 11 години в прокуратурата не е имало натиск или опит за влияние в работата ѝ.

„Позволявала съм си да коментирам дела с колеги с повече опит, но категорично мога да кажа, че не ми е бил оказван никога и по никакъв повод опит за влияние“, каза Чифчиева.

За работата си до момента тя сподели, че е внасяла обвинителни актове и е работила по дела за длъжностни присвоявания и измами. На въпрос дали европейският делегиран прокурор може да подаде сам протест и при какви условия, тя отговори, че това е възможно само когато сроковете в националното законодателство са прекалено кратки и той няма време да спази регламента, според който първо се изготвя доклад до постоянната камара, а тя преценява дали да се подаде протест. Ако се случи така, че го направи сам, той след това трябва да изготви отново доклад до камарата, която да даде указания дали протестът да бъде поддържан, поясни Чифчиева.

В представянето си Моника Михайлова от СРП посочи, че е работила 9 години като разследващ полицай, което направи впечатление на Светлана Бошнакова и тя отбеляза, че Михайлова вероятно има и повече опит в разследванията. Прокурорката отговори, че в МВР е разследвала икономически престъпления, но в прокуратурата не ѝ остава време да извършва вече лично действия по разследването.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 октомври 2023 11:52
Гост

То вече стана трагикомедия! Така ли някой нямаше различно мнение, на всички единодушно точно тези едни и същи кандидати избраха! Как ли е формиран списъка?

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2023 11:30
Гост

Роднина….милиционер….Ех, Европа!

Васил Гатов
Васил Гатов
12 октомври 2023 21:03
Гост

Познавам добре Бригита Байрякова. Работих с нея няколко години в Пловдивския Апелативния съд и мога да ви гарантирам, че е изключително качествено попадение в занаята. Европейската прокуратура определено ще загуби, ако тя не бъде избрана. Това е моето скромно мнение. Пожелавам и успех от сърце. Ще се радвам да се пребори.

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2023 14:49
Гост

Ех, колеги, малко по- дипломатично го карайте 🙂 Като знаете предварително въпросите, не сте длъжни точно с членове от директивата и регламента да цитирате!

питане
питане
12 октомври 2023 11:12
Гост

Процедурите в различните държави по подбор имат разлики. Гледам изпитваните отговарят на въпроси на изпитващите относно работата на ЕП. Но самите изпитващи всъщност не са експерти по темата, по която изпитват – те са чели регламента така, както изпитваните, и нищо повече. Нямат практически опит, не са работили и не са запознати с институцията. В този ред на мисли, по-скоро не би ли следвало изпитът да се изразява в това да преценят даден кандидат отговаря ли на изискванията за длъжността, които те сами са извели като критерии в процедурата. И единият от тях е опит по дела от компетентността на… Покажи целия коментар »

Димо
Димо
12 октомври 2023 11:11
Гост

Дано тази сага най накрая да приключи.

Симо
Симо
12 октомври 2023 11:18
Гост

Ама надали това да е последното изслушване.

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2023 9:59
Гост

А само каква пропаганда вървеше за ЕП, сега ще дойде Кьовеши и ще видите какво ще стане е виждаме вече 2+ години какво става, но така е когато си нямаш хал хабер как работи една инстутция и се занимаваш само с пропаганда!

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2023 10:40
Гост

На всички ни се иска ЕП да работеше по-ефективно и всички свине, тикви и тем подобни вече да са там, където им е мястото.

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2023 10:55
Гост

Под всички вероятно се има предвид, юридически неграмотните и всички други, точещи лиги от кеф пред ТВ-то …….

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2023 9:57
Гост

Чудничко. Ами да видим.

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2023 9:57
Гост

Излагацията е на макс. Не можем да изберем за такава хубава длъжност специалисти.

Лозан
Лозан
12 октомври 2023 11:14
Гост

Не мога да разбера какво толкова се мотаят.

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2023 9:56
Гост

Много показателно е избирането на хора за тази длъжност от останаите страни в ЕС и в България. Ние сме едно диво и скопено племе от комунизъм, а после от чалга културата.

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2023 9:56
Гост

Според мен това е загубена кауза. Само ние се мотаем с този избор с години

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2023 9:56
Гост

Много важно. Това не е толкова сериозен проблем. И да пратим, те ще ни ги върнат вероятно за съмнения колко са честни и неподкупни

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2023 9:55
Гост

То, като избиране на папата, бе. Ще чакаме черният дим от кумините

Ники
Ники
12 октомври 2023 10:07
Гост

„кумин“ скъсай си дипломата от училище

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2023 9:55
Гост

Нямам съмнения, че ще се изберат качествени хора. Дано!

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2023 10:28
Гост

От РП ли………кога са виждали 248а, да речем…….да не говорим за 255 и някои други подобни състави………

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2023 9:54
Гост

Защо ли си мисля, че това няма да е последното изслушване

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2023 9:54
Гост

И така до безкрая