От 6 октомври 2023 г. гражданите и бизнесът, които са пострадали от незаконна конфискация на имуществото им, са лишени от възможността да търсят обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). За този законодателен гаф признават от Министерството на правосъдието в огласен за спешно обществено обсъждане проект за изменения в ЗОДОВ, с които да бъде поправен със задна дата (законопроекта виж тук).

Това е поредният абсурд в законодателството от последните месеци, който след това се налага да бъде коригиран. Както „Лекс“ писа, депутатите сътвориха куриоза в Наказателния кодекс да има престъпление без наказание (повече виж тук). След този гаф в НК се оказа, че в него има още няколко грешки, разминавания, несъответствия и неправилни номерирания, за чиято поправка МП внесе проект за изменения в кодекса (виж тук).

Сега наяве излиза и „дупката“ в ЗОДОВ, която се оказва, че е сътворена от депутатите при приемането на новия Закон за противодействие на корупцията (ЗПК). Както е известно, цялата материя, свързана с борбата с корупцията, беше извадена от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество и вкарана в ЗПК, а старият закон остана да урежда само конфискацията и беше преименуван на Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗОНПИ).

При приемането ЗПК бяха направени и изменения в ЗОДОВ. Те са в пар.60 и предвиждат следното:

„1. В чл. 2, ал. 2 думите „Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество“ се заменят със „Закона за противодействие на корупцията“.

2. Член 2а се изменя така:

„Отговорност за дейност на Комисията за противодействие на корупцията

Чл. 2а.Държавата отговаря за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на органите и на длъжностните лица по Закона за противодействие на корупцията, извършени при или по повод изпълнение на правомощията или службата им.“

Прочитът им показва, че с вкарването на отговорността по новия ЗПК е изпаднала тази по ЗОНПИ, както и на комисията за конфискация.

Така от 6 октомври 2023 г., когато влезе в сила ЗПК, в България вече няма вътрешен механизъм за обезщетяване на вредите от незаконна конфискация, въпреки че такъв действаше от години.

В мотивите си за спешните промени в ЗОДОВ за поправяне на този гаф от МП напомнят, че Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) признава вътрешноправното средство по чл. 2, ал. 2 и чл. 2а от ЗОДОВ за ефективно при необходимост от обезвреда, ако исковете за отнемане срещу жалбоподателите бъдат изцяло или частично отхвърлени на национално ниво. И затова след въвеждането на тази възможност в ЗОДОВ това беше един от мотивите на ЕСПЧ да откаже да присъди имуществени вреди по жалби на пострадали от незаконна конфискация.

В момента пред съда в Страсбург има 8 висящи производства, свързани с отнемане на имущество и повечето от тях са във фазата за решаване след двустранна размяна на становища.

„При така очертаното положение, с голяма степен на вероятност може да се очаква, че изходът от делата ще е неблагоприятен. Съществува голям риск ЕСПЧ да се откаже от досегашната си практика да не присъжда имуществени вреди и да уважи поне частично (ако не изцяло) претенциите на жалбоподателите в този смисъл, които възлизат на огромни суми. Само по едно от висящите производства (делото „Солаков срещу България“) цената на иска в националното производство е над 3,5 милиона лева“, обясняват от министерството.

„Пътьом“ от ведомството поправят и друга грешка в новия антикорупционен закон, която определят като непрецизност. Става дума за това, че в него като лица, заемащи публични длъжности, са посочени „началниците на митници“ и техните заместници. А началници на митници не съществуват от 5 години, тъй като вече има директори на териториални дирекции в Агенция „Митници“.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:20
Гост

­­­Г­­­о­р­­е­­щ­и­­ ­м­­­о­­­м­­и­­ч­­е­­­т­­а­ ­в­и­­­ ­­­о­ч­а­­­к­­­в­­а­­­т ­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?93320

John
John
16 януари 2024 16:20
Гост

Дам, в посолството редовно го употребяваме и всички приходящи от сглобката го усещат върху задните си части.

Коментар
Коментар
15 януари 2024 21:46
Гост

Какво да очакваме от сглобка между нови и изпрани евроатлантици? Само капацитети със счупени кръстове от метани пред посолството, а тук-таме някой и със сгънат фес в задния джоб. Йористи.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2024 21:15
Гост

Наско славуф пак не е разбрал. Казали са му от МФ, че всъщност нямало проблеми. А Емо Дечев и Юлия Ковачева сигурно пак са били заети с други неща. Кво да се прави?!? Важното е да се бори mafiqta ot gerb i dps.

Галя от ПосолствоТо
Галя от ПосолствоТо
15 януари 2024 13:54
Гост

За всичко е виновен Путин.

Ad nauseam
Ad nauseam
15 януари 2024 13:53
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Хари
Хари
15 януари 2024 13:14
Гост

А после иди и вярвай, че живеем в демократична държава.

Ad nauseam
Ad nauseam
15 януари 2024 13:45
Гост

В демократична не живеем, а в правова де юре – ТРОЛ СКАПАН! Демократично, уж, се избират народните представители. А сме парламентарна република.

Симо
Симо
15 януари 2024 13:08
Гост

А и грешка в новия антикорупционен закон!

Димо
Димо
15 януари 2024 13:07
Гост

Поредният лобизъм на родните ни депутати.

смисъла на НС
смисъла на НС
15 януари 2024 13:05
Гост

Айде да разпускаме народното събрание.Този орган се обезсмисли, компрометира и изложи до степен в която самото му съществуване е безполезно,да не кажа и вредно- Последните 4-5/та и повече/парламента показаха,че законодателната дейност предимно пречи а не помага на гражданите.Вносители, комииси,технически сътрудници и какво ли още не и никой не чете,камо ли да осмисля какво внасят,какво гласуват,какво приемат и обнародват. Не си конституират квотите. Нищо,ама нищо не правят. А това,което го правят…по-добре да не го правят….Та се съмнявам някой българин,даже и „евроатлантик“ да е, реално да иска да бъде „представляван“ по подобен начин.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2024 13:03
Гост

Ето такова поведение отказва хората от европейските цености. Хейт и искане да идем в Евразия.

Мери Фейгън
Мери Фейгън
15 януари 2024 13:47
Гост

Те пък едни „ценности“.

няма евро-няма ценности
няма евро-няма ценности
15 януари 2024 14:43
Гост

Ама поведението е на НС. И по поведение сме не в Евразия, не и в Индокитай,а и за делтата на амазония не ставаме/там предполагам,че поне има почтеност/. Така,че да подкрепям някой откровен глупак, защото се самоопределя като атлантик,но същевременно твори безумия нямащи нищо общо с професионализъм и ценности – блЯгодаря!

Анонимен
Анонимен
15 януари 2024 13:03
Гост

Абе спят, като да не казвам какво. Как е възможно да не знаят, че няма началници на митници вече.

Чупев
Чупев
15 януари 2024 13:02
Гост

Това последното е много показателно

Станоев
Станоев
15 януари 2024 13:01
Гост

Да си оправят гафовете. Такива има. Но е по-добре от управление на президента с московски опорки

Ad nauseam
Ad nauseam
15 януари 2024 13:48
Гост

Оди се пери! Че ти дам сапун.

Асен
Асен
15 януари 2024 13:01
Гост

Това вече минава всякакви граници!

Евестер
Евестер
15 януари 2024 13:00
Гост

Аз не знам дали е от бързане, неможене или друго, но е тъпотия.

Томов
Томов
15 януари 2024 13:00
Гост

Това си е гаф. Няма спор.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 януари 2024 12:43
Гост

Разколът сред поддръжниците на промяната и партийните представители на НПО сектора, в частност на Славчо Мусоргски, става все по явен, щом за пореден път излиза критична статия срещу „новите водачи на нацията“, или може би се симулира добросъвестна дейност в опит да прикрият гафовете с КРБ, предстои да видим.

Въпросът е кой е сътворил това противоречие и дали не сме свидетели на вътрешно разчистване на сметки, щом има официално становище на МП?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 януари 2024 12:55
Гост

Я, колко интересно, законопроектът за ЗПК в гласувания „сгрешен“ вид е внесен от хора на ГЕРБ- СДС и най-отгоре се кипри името на Десислава Атанасова, кандидат за конституционен съдия, професионалист с безспорно доказани качества.

Дали министерството не провежда съзнателно тиха акция с удари под кръста, доволно, разпространявана под флага на неутралността от определени сайтове, отчитайки колективната депутатска (без)отговорност, или е чиста случайност, оставям на читателите да преценят.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 януари 2024 12:58
Гост

П.С. На алчни за власт евролиберали да не вярваш, винаги могат да ти забият нож в гърба, когато най-малко очакваш – усмихват ти се, потупват те по рамото, а тайно кроят планове за твоето дискредитиране.

Иринчев
Иринчев
15 януари 2024 13:05
Гост

Всички сме наясно, че Десислава е тотален непрофесионалист. Тя е машина за думи – говорилня в парламента. Нищо повече. Със същия успех можеха и Лъчо Мозъка да издигнат за конституционен съдия.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2024 18:46
Гост

Абе за Лъчо не си прав- от едно консултиране стана милионер човекът

Шулев
Шулев
15 януари 2024 13:05
Гост

Съмнявате ли се, че ГЕРБ-СДС са натворили тая простотия?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 януари 2024 13:10
Гост

Всеки прави грешки, особено когато се пишат цели закони, но таймингът е много важен в конкретния случай.

Любенов
Любенов
15 януари 2024 13:03
Гост

Много ги разбирате нещата явно.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 януари 2024 13:08
Гост

https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/164884

Вижте параграф 59 от внесения законопроект, който трябва да съответства на обсъждания § 60 от ЗПК.

Пак заповядайте!

П.С. На Бухала му настръхнаха малкото останали пера от кеф, затова, че разконспирира тънката схема.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2024 12:28
Гост

Абе какво ги интересува депутатите, нали си плащат на лобисти в САЩ, имат си парички, а че хората не могат да пускат искове за обезщетения, ко ги интересува, те написаха Конституция с пропаганда и една консултативна комисия, ще се занимават с такива смешни въпроси като ЗОДОВ, айде моля ви се НАТО и ЕС не им е казвал така! Усещам руска намеса за пореден път, Путин пак е правил диверсионни действия чрез някой депутат!

Минев
Минев
15 януари 2024 13:00
Гост

Ах, колко ви е тъжно на вас, че не ходят да се отчитат в Москва. Не ви е проблем, че се отчитат в САЩ, както говорите, че нямало държава, а колониална политика. Проблем ви е, че колонялната политика не е насочена в услуга на Москве.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2024 13:19
Гост

Аз проблеми с отчитането нямам, жалка е тяхната пропаганда, те трябва да се отчитат само пред хората, които са ги избрали, глупостите на жълтпаветието нямат край само това показвате с коментара си, те са некомпетентни това е явно за всички, клишетата за москва и за путин са просто една пропаганда, коментара ми е ироничен, защото толкова слабо и работещо политическо закнодателство досега не е имало и всичко е прикрито с пропангада, че критиците на всичко са путинофили и всякакви простотии, а истината е, че просто ПП–ДБ са слаби юристи и правят повече проблеми отколкото да ги решават, а когато сгафят… Покажи целия коментар »