29-годишният Стефан Шикеров, който е обвинен за палежа на полицейския бус от протеста срещу Българския футболен съюз (БФС) в София на 16 ноември м.г., няма как да го е запалил. Това е заключението на експертизата, която беше назначена в хода на разследването и заради нея Софийският градски съд прие, че обвинението е силно разколебано, поради което освободи младия мъж срещу гаранция от 500 лева, съобщи бТВ.

До момента той беше под домашен арест, а непосредствено след протестите беше и арестуван. Според заключението на съдебно-химическата експертиза няма следи от запалителни вещества по ръцете и дрехите на мъжа и няма как той да е запалил буса по време на протеста.

„От химическата експертиза не се установяват натривки, поради което съдът измени мярката за неотклонение“, каза наблюдаващият прокурор Мариан Александров.

„Според полицаи той е държал факла и е отишъл и я е хвърлил в буса. Това значи, че няма как по него да няма барутни частици“, посочи адвокатът на Шикеров – Димитър Пенев.

Освен заключението, което оневинява обвиняемия, съдът прие, че по разследването се бездейства и от два месеца не е свършено нищо.

„Следващия път да гледат по-внимателно и да са наясно с нещата, преди да обвиняват невинен човек“, каза Стефан Шикеров. Той и защитникът му заявиха, че има и видеоклипове, които доказват, че е невинен, а 29-годишният мъж подчерта пред съда, че при ареста е бит с полицейска палка, обиждан и заплашван от униформените.

Определението на градския съд не е окончателно и подлежи на обжалване и протест.

Още след освобождаването му от ареста Шикеров обясни, че се е озовал случайно на протеста, защото бил в центъра на града, за да търси подарък за рождения ден на съпругата си. Докато тя му обяснявала откъде да мине, за да се качи на метрото, попаднал на група протестиращи. Докато чакал сигнал от полицаи да премине, един от униформените го спрял за проверка. Шикеров започнал да вади документите си, но в този момент върху него се нахвърлили около 10 души и започнали да го бият. По думите му поне 7 униформени са го удряли с палки и с кубинки, а съдебен лекар е установил, че има разкъсан мускул в областта на таза и увреждане на слуха.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:20
Гост

­­Г­­­о­­­р­е­щ­­и­ ­­­м­о­­­м­и­­ч­­е­т­­­а­­­ ­­­в­и­ ­о­ч­а­к­­в­­а­­­т ­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?93118

Evecasey
Evecasey
23 февруари 2024 10:18
Гост

Компютрите са инструменти, които не могат да бъдат избегнати в днешния свят. Независимо дали се използва в офис работа, образование, комуникация или дори в разработването на нови технологии. Компютрите са изключително важни в нашето ежедневие в днешната епоха. Компютрите не са само полезни инструменти. Но това е и инструмент, който влияе върху промяната във всеки аспект. Социални и културни аспекти Открихме, че компютрите значително са променили начина, по който живеем. Независимо дали става въпрос за увеличаване на удобството в ежедневието или създаване на нови възможности за работа, образование или създаване на нова работа Успехът в компютрите обаче не идва лесно.… Покажи целия коментар »

Thirthanas
Thirthanas
01 февруари 2024 17:58
Гост

Протестите са политически дейности, при които се провеждат различни форми на протест или протести, за да се изрази недоволство или противопоставяне на настоящата ситуация или политика. Протестите могат да бъдат официални или неформални в зависимост от политическия ред на всяка страна. Ако искате спокойствие и релакс, можете да дойдете в BCR99TH където можете да се отпуснете и да получите моментална релаксация. Просто натиснете อ่านเพิ่ม и протестите ще имат различни характеристики. според целите и характеристиките на протестната група Мненията за протестите са различни и зависят от всеки човек. Някои виждат протестите като важен политически инструмент за изразяване на мнение и промяна… Покажи целия коментар »

run 3
run 3
11 януари 2024 12:22
Гост

Your document’s intriguing and unique elements are not available to everyone. Because I care so deeply about them, I’m delighted to join you in the game: run 3

gurock4869
gurock4869
11 януари 2024 1:27
Гост

Играта на слотове е дейност, която стана много популярна през годините. С удобството и забавлението, което се предоставя на играчите. Но това не беше без конфликт. И има група хора, които започват да виждат отрицателната страна на играта на слотове. което се е проявило под формата на протест срещу пиесата Появиха се тези สล็อตเว็บตรง888 слотове за уебсайтове. Много хора са съгласни, че играта на слотове има мистериозни социални и финансови ефекти. Тоест, хората са по-склонни да се пристрастят и да бъдат обсебени от хазарта. Засилва и нестабилното психическо състояние. и психически състояния, които могат да бъдат резултат от финансова загуба.… Покажи целия коментар »

Пеналист
Пеналист
10 януари 2024 10:03
Гост

Редно е милиционерите свидетели, които са лъжесвидетелствали да понесат отговорност, а тя е до 5 години лишаване от свобода в този случай.

Пеналист
Пеналист
10 януари 2024 10:00
Гост

МВР за пореден път доказва, че е неспособно да се справя в подобни моменти. Може ли невинен човек да бият и разнасят по арести. Желая на младежа многохилядно обезщетение! Готов съм да поема битката срещу прасетата!

vohiye
vohiye
09 януари 2024 18:51
Гост

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството– https://e.vg/clean

Иванов
Иванов
08 януари 2024 21:41
Гост

Отново калпаво обвинение.

Анонимен
Анонимен
08 януари 2024 18:31
Гост

Изумително е,че при конфликт на твърдения милиция-граждани, пак прокуратурата даде вяра на милицията*-това не е обективно ,всестранно и пълно разследване. Невинен човек е тормозен от сговор на репресивния апарат. В Япония, ако прокурор обвини невинно лице, Японския кодекс на честта предполага познайте как да изкупи вината си. Как ще се процедира с лъжесвидетелите от милицията, плюс тези които са го били, нагрубявали и заплашвали. ЗАЩО НЯМА АРЕСТУВАНИ МИЛИЦИОНЕРИ? Напомням, че инициатива правосъдие за всеки имат запис на протестите, и в добавка се видя, как юнаци от милицията понабиха и хора, гледащи телевизия . Този протест беше добре заснет от медиите.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 януари 2024 18:57
Гост

И как японският кодекс на честта предполага прокурора да си изкупи вината- като си отреже пръст в присъствието на главния прокурор (напр. Якудза), или да си направи харакири?

Бил и в Япония
Бил и в Япония
08 януари 2024 21:59
Гост

В Япония при аналогични обстоятелства, хванат на местопрестъпление при няколко полицаи свидетели, прокоратурата, префектура там, би постъпила по същия начин. Само че след като се изясни че явно не е той, ще се разследват показанията на полицаите. Но е истина че тази европейска демокрация вече доста мирише на тоталитаризъм.

Анонимен
Анонимен
08 януари 2024 16:57
Гост

Изумително непрофесионално поведение от полицията, която вероятно пак няма да направи нищо и ще кажат, че не е имало малтретиране на граждани. Както казаха на следващия ден след протеста

Анонимен
Анонимен
08 януари 2024 18:34
Гост

Остави милицията, защо прокуратурата пак се държи като филиал на милицията, и пак обвинява гражданин, при конфликт на твърдения, без да се установи кой прав ,кой крив. Експертизата изцяло го оневинява. Обвинение се повдига, когато обвинителната теза е доказана по несъмнен начин.

Най-потресаващото е,че неотдавна прокурор осъди прокуратурата за незаконно обвинение за 250 000 лв, и то без да е държан в домашен арест, а тук, несравнимо по-тежка форма на преследване, заплахи от милицията, бой, още от сега виждам ,как обезщетението ще е мижаво.

Симо
Симо
08 януари 2024 21:43
Гост

За кой ли път!

Напред към полицейска държава
Напред към полицейска държава
08 януари 2024 22:01
Гост

Щом като няма аутопсия, значи е в рамките на допостимото за канадската полиция.

Анонимен
Анонимен
08 януари 2024 16:57
Гост

Това е агресия от полиция. Докато си вадиш документите да ти скочат да те бият

Геро
Геро
08 януари 2024 21:44
Гост

Поредният.полицейски произвол.

Шопов
Шопов
08 януари 2024 16:56
Гост

Сега той може да осъди тия дето са го били. И то за не малко пари

Филип
Филип
08 януари 2024 21:45
Гост

В пълното си право е.

Риномен
Риномен
08 януари 2024 16:55
Гост

Е класика. Извършителят вероятно е от агитките на Левски или ЦСКА, които се ползват за изборите. Следователно имат протекции. Но за пред тълпата се „хваща „извършител““ и след месеци се оказва, че не е той, ама карай…

Киселов
Киселов
08 януари 2024 16:53
Гост

Страшен казус кой запалил бракмата на столичен експекторат ли беше?

Попов
Попов
08 януари 2024 16:52
Гост

В тази връзка организаторите платиха ли на общината щети? Защото Терзиев така се закани, че ще направи. Ще им даде сметката. Ама мисля, че беше по-добре да не се дърви на протестиращите, а да даде сметката на БФС!

Кънчев
Кънчев
08 януари 2024 16:52
Гост

А истинският извършител?

Лозан
Лозан
08 януари 2024 21:46
Гост

Дано да го открият.

Анонимен
Анонимен
08 януари 2024 16:52
Гост

Хванали някакъв и го обвинили, че той е запалил буса. Ама явно не е.

Риномен
Риномен
08 януари 2024 16:54
Гост

Което значи, че истинският извършител им се е изплъзнал