Вътрешният министър Калин Стоянов поиска оставките на двама висши полицаи от Стара Загора заради случая от 30 декември, при който 58-годишният Пламен Пенев загина, след гонка с униформените.

По случая започна разследване за причинена смърт по непредпазливост, като първоначалните информации за резултатите от аутопсията сочат, че Пенев е бил задушен от полицаите, които са се хвърлили върху него, след като са го извадили от автомобила му. От полицията в Стара Загора първо обявиха, че срещу Пенев не е било упражнено насилие при опита за задържането му, а той е получил конвулсии и починал, но вчера стана ясно, че двама младши инспектори са временно отстранени от длъжност и срещу тях са започнали дисциплинарни производства.

В МВР започнаха и две проверки по случая, а днес вътрешният министър е свикал и извънредно съвещание на директорите на главните и областните дирекции в страната. От министерството съобщиха, че Стоянов е поискал освобождаването на зам.-шефа на полицията в Стара Загора Пламен Петков, който в края на миналата година е замествал директора Лазар Христов, както и на началника на Охранителна полиция.

На срещата с полицейските началници е било признато, че има пропуски в работата, на които трябва да се обърне специално внимание, а Стоянов е разпоредил анализ на цялата нормативна база, свързана с обучението и подготовката на униформените. Целта била да се повиши качеството на обучението, неговата интензивност и системност, както и последващия контрол.

„Необходимо е да се промени коренно подходът на полицаите на терен към гражданите и да са пример за човешко отношение“, категоричен е вътрешният министър. От МВР са се ангажирали и всички служебни автомобили да са оборудвани с камери, а всички полицаи да имат т.нар. боди камери. Ще бъде засилена и дейността на Института по психология, за да могат служителите да вземат точни решения в кризисни и рискови ситуации.

„Няма да толерираме никакви прояви на непрофесионално отношение и ще сме безкомпромисни при липсата на управленски контрол“, са заявили още Калин Стоянов и главният секретар на МВР Живко Коцев.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
07 януари 2024 9:00
Гост

„Починалият след гонка с полицията в Стара Загора с параноидна шизофрения, лекуван е 11 пъти (Документ)“ /24 часа/

Ако държавата се грижи за лудите, Пламен Пеневвероятно щеше да е жив. Вместо в лудница, параноидна шизофрения на улицата. Болна параноя от преследване… И гонка от полицията. И какво очаквате, полицаите да разпознават параноидна шизофрения по външния вид?

От много либерализъм го докарахме до тук. Либерализъм за лудите, либерализъм за сексуалните отклонения, а нормалните да го духат. После що нормалните не харесват либералната демокрация. Ми заради лудите и подобните им маргинални групи.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2024 18:03
Гост

Това дълбоко не е вярно.Хората с психични заболявания на са опасни по дифолт, нито са за „лудница“.Ако се лекуват както трябва, много от тях нямат проблем с общуването и мястото им е на улицата, не в изолатори.Всеки може да се разболее – барем от едната психоза, с нея не се раждаш.Има измислен имунитет за това ли ? Демократичното общество е „виновно“ не защото“ ги е пуснало“ на улицата, а защото почти не им обезпечава грижа за извънболнично лечение.Изхвърля ги, стигматизира ги, неглижира ги, та част от психитариите са пълни с непотърсени от десетилетие хора, никой не ги иска.Псих.болница решава социални… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 януари 2024 19:44
Гост

Полицаите реагират на неподчинение и вандалско шофиране след това. Това е на повърхността, това е очевадното. Другото, причините за асоциалното поведение могат да бъдат различни и виновни за това поведение могат да са много фактори. „Лудница“ в случая трябва да се разбира в широкия смисъл на неадекватна грижа, в това число и от семейството, която в крайна сметка е довела до това асоциално поведение. Първо причината в случая е опасното за обществото поведение, а реакцията на полицаите е предизвикания отговор. Опасно в случая е и медийното отразяване, което буквално копира случая с американския чернокож Джордж Флойд. Омразата е илюстрирана в… Покажи целия коментар »

Пеналист
Пеналист
06 януари 2024 10:49
Гост

МВР убива хора. МВР не защитава гражданите! МВР задушава и изтръгва въздуха от дробовете и причинява смърт! Цялото ръководство на ОДМВР Стара Загора трябва да си иде, както и всички прасета, които натискаха и убиха човека! Това не е добра полицейска работа, това беше организирано убийство.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2024 3:28
Гост

В Грузия, през 2008 закриха цялата грузинска милиция, ужасени от срастването й с престъпността. Реучредяването отнема 3 години. През трите години без милиция в Грузия-престъпността там спада! Дотолкова милицията е била част от престъпността!

Анонимен
Анонимен
06 януари 2024 3:26
Гост

КОЛКО МИЛИЦИОНЕРА ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ, ПРОТИВ БАНДИТИТЕ, УБИЛИ ЖЕСТОКО ЧОВЕК?

За заплати протестират редовно, но досега няма нито един протест, против престъпността в милицията.

20 заплати за награда
20 заплати за награда
06 януари 2024 3:25
Гост

Как така „оставки“?! А не уволнения? Оставка означава,че държава ще им плати оп 20 заплати-кеш за награда.
В добавка-интерсно-дали има и натрупани отпуски, които да се плащат?! За плебсът отпуските изгарят, ако не се позлват две години, а при милицията имат привилегията отпуските да могат да се натрпуват, и да се изплатят при напускане.

Депутатите да премахната 20-те заплати при напускане на мевере, и обезщетението да е нула заплати. Както хората от другите професии-като напуснат не получават НИКАКВО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ.

Второ-да бъде въведено правилото-в МВР отпуските да изгарят, ако не се ползват 2 години. същото правило, което важи за плебса!

Виктор
Виктор
05 януари 2024 23:35
Гост

Tова надали ще промени нещата.

Симо
Симо
05 януари 2024 23:36
Гост

Tъжната действителност!

Бой по фуражката
Бой по фуражката
05 януари 2024 20:34
Гост

Късата памет и обвързаността на коментарите с ГЕРБ и бойкикиатанасов забравиха един случай от югозападна българия
Бият и убиват, наказание – макс. обществено порицание и за утешение обезщетение по ЗОДОВ за убийците

Анонимен
Анонимен
05 януари 2024 16:26
Гост

Не вярвам да няма подобен случай след месеци ан другия край на България да кажем,

Джоров
Джоров
05 януари 2024 16:25
Гост

Да видим ще има ли промяна. Факт е, че с това правителство поне вече се говори за тези неща.

Найден
Найден
06 януари 2024 10:50
Гост

Факт е че това правителство все пак, въпреки атаките от всеки фронт се справя да промени реалността на българина, но той никога няма да оцени това.

Чипилов
Чипилов
05 януари 2024 16:25
Гост

Вълнувам се от това. Искам го. Нормални полицай

Анонимен
Анонимен
05 януари 2024 19:38
Гост

А пък аз се надявам да се ограмотиш някой ден…

Стаматов
Стаматов
05 януари 2024 16:24
Гост

„Няма да толерираме никакви прояви на непрофесионално отношение и ще сме безкомпромисни при липсата на управленски контрол“

Ха дано. Ха дано

Цветков
Цветков
05 януари 2024 16:24
Гост

За да се случи това полицайте на терен да са пример за човешко отношение, може да е наложително да се сменят редица от тях

Дунев
Дунев
05 януари 2024 16:23
Гост

Много специфичен въпрос за това кога полицай може да ползва груба сила и кога не.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2024 16:23
Гост

Този проблем едва ли ще се разреши. Не е разрешен във Франция, Великобритания и САЩ, та у нас ли.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2024 16:22
Гост

Време беше

Анонимен
Анонимен
05 януари 2024 16:22
Гост

Едва ли това ще донесе някаква промяна, но е добре да се пробва

Ставрев
Ставрев
05 януари 2024 16:21
Гост

Насилието от страна на тези хора е пословично, от години

"Браво" на министъра!
"Браво" на министъра!
05 януари 2024 16:28
Гост

Значи ще си ходи заместника му и другия бушон, но не и лъжеца, който даде пресконференцията и твърдеше,че полицаите не са извършили нищо нередно!
Наглост и дебелоочие на всички нива от това т.н.“МВР“!