Висшият съдебен съвет откри процедура за избор на главен прокурор. Против решението гласуваха председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова, Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Олга Керелска.

Кадровиците одобриха и хронограма, според която номинации ще се правят на 6, 13, 20 и 27 юли, а самият избор е предвидено да стане на 26 октомври.

Откриването на процедурата стана след изявления, че този състав няма моралното право да направи избора и след спорове за това дали трябва да се изчакат конституционните промени, дали е редно при изтекъл мандат ВСС да взема такова важно решение и дали не трябва да се изчака произнасянето на Конституционния съд по допустимостта на искането на бившия главен прокурор Иван Гешев за обявяване за противоконституционни на редица текстове от НПК, като някои са свързани с намаленото мнозинство за избор на обвинител №1.

Първа срещу предложението за откриване на процедура, се обяви Галина Захарова. Тя изтъкна, че 7-дневният срок за откриване на процедурата в чл. 173, ал. 1 от Закона за съдебната власт, не е преклузивен, а инструктивен и че характерът му е организационен. „От неговото просрочване не биха настъпили никакви неправомерни последици“, каза Захарова.

Тя посочи, че откриването на процедурата може да доведе до накърняване на независимостта на съдебната власт с оглед обстоятелството, че ВСС е с изтекъл мандат. „Мандатът е право за осъществяване на властнически правомощия в една от трите области на власт, която се упражнява за определен период от време. Известно ми е решението на КС във връзка с правомощията на ИВСС и осъществяването им в период, продължаващ след изтичане на мандата. Не оспорвам тезите в решението на КС, защото на всички ни е известно значението на конституционното решение. Извън него обаче действията на един орган с изтекъл мандат предоставят реална перспектива за едно продължаващо бездействие и непровеждане на процедури за избор на ключови органи и регулатори. С оглед на това се касае до обективно състояние на едно специфично вътрешно положение на възможно повлияване върху решенията на органа и това обстоятелство, което е констатирано в редица аналогични случаи, включително и в решения на СЕС. При особено продължително действие на органи с изтекъл мандат, самите те се поставят на риска от накърняване на собствената им независимост и това е така, защото мандатът е предвиден в обществен интерес и той е гаранция за независимостта на съответния държавен орган при осъществяване на функциите му“, каза Захарова и призова процедурата дъде обявена на по-късен етап, защото в противен случай има опасност това да се отрази на законосъобразността и целесъобразността на решението.

Председателят на ВКС напомни и че има заявки за конституционна реформа и то в рамките на кратки срокове. Припомни и че Конституционният съд е сезиран по въпроси, които ще имат пряко въздействие и върху процедурата за избор на главен прокурор. Отбеляза и че не е без значение бързината, с която се развиха събитията от 1 май насам.

„Поредицата от събития и кратките срокове в хронограмата поставят кандидатите в състояние на изненада, което не би се отразило положително върху легитимността на евентуалната процедура, която ще се проведе“, каза Захарова.

Председателят на ВАС Георги Чолаков обаче заяви, че законовият срок е 7 дни и ВСС не може да направи нищо друго, освен да открие процедурата.

По отношение на легитимността на този състав на съвета, той изтъкна, че той е толкова легитимен, колкото е бил и на 12 юни, когато гласува за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев.

Шефът на ВАС посочи, че кадровиците са в това състояние на продължаващ мандат не по тяхна вина, а други са ги поставили в тази ситуация.

Що се отнася до това дали ще има конституционни и законодателни промени, то ВСС няма как да знае, защото зависи от Народното събрание.

Той обаче отбеляза, че дори днес Пленумът да открие процедура, през следващите дни ще се наложи отново да обсъди темата и това е така, защото се очаква във вторник КС да се произнесе по допустимостта на искането за обявяване на противоконституционни на част от текстовете в НПК. Но ВСС по думите му не може да не изпълни задължението си.

„Според хронограмата изборът е насрочен чак за 26 октомври. Дотогава Народното събрание може да избере нов състав на ВСС. После ще съобразяваме всички промени, които настъпват“, каза още Чолаков.

Цветинка Пашкунова заяви, че този състав на ВСС няма моралното право да избере нов главен прокурор.

„Изцяло споделям съображенията на съдия Галина Захарова – с оглед изтеклия ни мандат този състав на съвета няма моралното право да избира нов главен прокурор. Считам обаче и че няма как да не изпълним закона“, изтъкна Пашкунова.

Тя също посочи, че се очаква произнасянето на КС по допустимост и след това според нея ВСС трябва да спре процедурата, защото в НПК има текстове, които пряко я засягат. Един от тях е намаленото мнозинство за избор на главен прокурор, а другият е предвиждането за избор на изцяло нов състав на ВСС.

Йордан Стоев изрази недоумението си от аргументите за изтекъл мандат. И попита нима Съдийската колегия не провежда избори за председатели на съдилища. Той беше категоричен, че ще подкрепи предложението за нова процедура.

Атанаска Дишева обаче също сподели мнението, че 7-дневният срок в ЗСВ е инструктивен като напомни, че ВСС вече веднъж не е спазил този срок, но по отношение на избор на двама членове от съдийската квота, след като първият опит се оказа неуспешен. По думите ѝ нищо фатално не би се случило, ако не се вземе светкавично решение за откриване на процедурата.

Огнян Дамянов на свой ред поиска министърът на правосъдието в близките седмици да уведоми ВСС какви конституционни промени се готвят, но с конкретни текстове, а не само насоките.

Атанас Славов незабавно му отговори, че са в няколко направления – пълното разделяне на ВСС на два органа, редуциране на функциите на главния прокурор, но не и премахването на фигурата му и въвеждането на индивидуална конституционна жалба, както и възможност и други съдилища, а не само върховните, да сезират КС.

Той призова ВСС да прояви институционална въздържаност, институционален аскетизъм и да не бърза с откриването на процедурата. „Няма спор, че законът е дал това правомощие на ВСС, но и моето мнение е, че срокът е инструктивен. Но давайки си сметка за това, че решението ще резонира в публичното пространство и няма да доведе до успокояване на ситуацията, призовавам ви да държим сметка на контекста, а той е доста взривоопасен“, изтъкна Славов.

Цветинка Пашкунова предложи решението за откриване на процедурата да се отложи до произнасянето на КС във вторник, като изтъкна, че с няколко дни кадровиците няма да нарушат драстично нормата на чл. 173 от ЗСВ.

Гергана Мутафова заяви, че това е решение по целесъобразност, а не по законосъобразност.

Боян Новански пък се обърна към съдиите в съвета с думите: „Жална им майка на гражданите, ако така прилагате сроковете и в съда“.

А според Драгомир Кояджиков дори и КС да допусне искането за НПК, ВСС не трябва да спира процедурата, защото до датата на избора на 26 октомври, конституционните съдии ще се произнесат по искането на Иван Гешев.

На финала само четирима членове на ВСС подкрепиха предложението за отлагане, а 12 бяха „против“. Със същия резултат съветът откри процедурата за избор на нов главен прокурор.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
24 юни 2023 10:10
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
24 юни 2023 8:56
Гост

Ако реформата се изразява в разпад на ВСС на два по —малки, плюс ”омаломощване” на гл.пр—р откъм компетентности, плюс граждански контрол в ПК, както и да се разбира това. Какво ще стане ако някой текстове минат, други не минат? До каква степен ще се случи„ обезвластяването” на гл.пр—р? По какви критерии ще се селектират гражданите:) в прокурорския ВСС. Ако се разпадне ВСС, но фигурата си остане с достатъчно голям властови потенциал? Кое от правомощията прави в най—голяма степен фигурата така властово значителна, така неустоимо примамлива за политически интервенции? Въпросът, който сега седи, кой е компетентен при избор на временен, че… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 юни 2023 7:46
Гост

Колеги, трайте си! Преклонена главица сабя не я сече. С тва наказателно право какво ще правим извън съдебната власт? Вижте какво се случи с Методи Лалов и Иван Гешев. Трябва да добутаме до 65 г.някак.

съвет
съвет
24 юни 2023 7:33
Гост

Можете да отидете в строителството на метрото и пътното строителство.

Това, така или иначе ще се наложи на 50 процента от вас при неизбежните предстоящи съкращения-по бюджетни, демографски причини.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2023 7:14
Гост

Из СМС-трафика от вчера:
Bankyata razporedi da izberem sarafa za glaven. Pochnahme procedurata. DNK da ne se vzima!

казус за второкурсници
казус за второкурсници
23 юни 2023 5:01
Гост

ВСС с изтекъл мандат, и проведен законен избор за половината професионална квота, и в добавка противоконституционен закон касиращ избора.

Кой е легитимния ВСС?

Анонимен
Анонимен
23 юни 2023 7:00
Гост

обичам стари „органи“ с изтекъл …….мандат :))))) Не вършат вече работа (освен ако не се пие едно малко синьо хапче), но пък са толкова познати и ….. Удобни :))
Айде, че е време за кафе!

345
345
23 юни 2023 0:46
Гост

Некои от ВСС – СК са пълни двуличници, що гласувахте освобождаването на Гешев като ВСС е с изтекъл мандат и чакат КС, какво ще каже за 13 гласа за избиране и отстраняване на главен прокурор.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2023 0:20
Гост

Quid leges sine moribus vanae proficiunt?
Каква полза от закони там, където няма морал?

Анонимен
Анонимен
23 юни 2023 8:02
Гост

Морал може и да няма, но пък има храна. Това е важното

Човек
Човек
22 юни 2023 23:18
Гост

Решенията от последните няколко дни пряко касаят съдебната система като цяло. Говори се как делата на трупчета са били възобновени с политическа цел (а сега и се проверяват!), но не се обсъжда ВСС, който излезна от дълбок летаргичен съм едва преди 14 дни, за да вземе ad hoc решения светкавично и да обслужи политическата върхушка. Нима изтеклият мандат, липсата на доверие от обществото и подкрепа от професионалното съсловие не е достатъчно, за да обоснове извод за нелигитимност. Нерегламентираните решения, които се взимат последно време, са в пряко противоречие с духа на законите. Допускането на въпросите за разглеждане от КС следваше… Покажи целия коментар »

Колега
Колега
22 юни 2023 21:14
Гост

Време е всички нормални магистрати да кажат на глас, че на тези самозабравили се наглеци трябва да им се бие шута незабавно!

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 21:27
Гост

Амиии! Ще седят още поне година, защото тия от Народното събрание за нищо не стават.

Zzz
Zzz
22 юни 2023 22:20
Гост

Ами да действаме.Дайте идеи за протестна форма.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2023 7:18
Гост

Никакъв протест! Кокорчо за какво ни дава пари? Да си пишем актовете и да си траем. Мълчете си и работете. НК и НПК не са отменени. Навсякъде другаде е по-лошо, а имам кредит и лизинг да плащам.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2023 8:54
Гост

…и аз така, даже обмислям още един апартамент да взема, а другата година ще сменям колата с нова, така че трайчо костов му е майката, че иначе на свободния адв.пазар ще умрем от глад.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2023 10:11
Гост

Пред Съдебната палата се омешайте с прокурорите. Екстра ще е!

ПОЗОРИЩЕ
ПОЗОРИЩЕ
22 юни 2023 20:18
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 21:29
Гост

Иванчева, в сливенския дават ли ви да си чатите?

Анонимен
Анонимен
23 юни 2023 8:56
Гост

Чатат си, най- вече като загасят лампите и дойде дебелата циганка от Факултета.

И Славов е в играта
И Славов е в играта
23 юни 2023 9:28
Гост

А тя съдийската колегия все едно е по читава , с какво ? С това , пе гласува шизофренно ли ?

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 19:54
Гост

Не разбирам защо трябва постоянно да се говорят глупости. Кога досега се е случило ВСС да избере главен прокурор? Да се съберат Бойко, Киро, Христо и Пеевски, да си харесат някой компромисен преподавател от университета и Славов да го предложи. ВСС ще гласуват когото им кажат. Между другото системата работеше най-безпроблемно когато Първанов си беше назначил двамата съветници за главен прокурор и шеф на ВКС. Очевидно е, че и сега няма как да се сложи човек от вътре, след тези пялячовщини с тогите пред палатите и подписките в подкрепа на каскета.

Трябва да е външен не фуражка
Трябва да е външен не фуражка
23 юни 2023 9:33
Гост

Тогава аз предлагям проф. Пламен Киров . Той е от същия екип със Проф. Велчев и прф. Груев . Хем е бил и коституционен съдия , хем и член на Венецианската комисия . Ето ед о разумно предложе ие от което няма да ни е срам .

Иванова
Иванова
22 юни 2023 19:33
Гост

За жалост наистина Герб си въртят врътките за сметка на вскчи нас

Юлев
Юлев
22 юни 2023 19:32
Гост

Да ви имам и на вас мисловния процес

Йосифов
Йосифов
22 юни 2023 19:32
Гост

Има си хас. Пълна трагедия е това ВСС. Спорят ми за морал. Вие нямате морал и нямате идея дали има почва у нас това нещо

Шулев
Шулев
22 юни 2023 19:31
Гост

Като гледам няма голяма воля от депутатите да сменят ВСС

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 19:25
Гост

Този ВСС ще откара още дълго, защо да не си изберат пак те главен прокурор? Какво са виновни, че политиците не могат да се разберат и да има нов ВСС. В безвластие ли да стои и съдебната власт?

Marinov
Marinov
22 юни 2023 19:33
Гост

За мен е задължително да бъде сменен. Време му е.

ПП - Продължаваме падението
ПП - Продължаваме падението
22 юни 2023 19:25
Гост

ПП и Просто Киро пак бяха изиграни и докато си играят на пясъчника в детската градина Баце и ДПС си редят схемите и всичко си им върви по мед и масло. Петков е просто жалък.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 19:25
Гост

Ни бой ти съ, иде новият гешев

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 19:24
Гост

Че някакви имагинерни и невидяни конституционни промени не могат да са основание да не се избере главен прокурор, е вярно. Вярно е обаче, че срокът не е преклузивен и не трябва да се втурват да откриват процедура, без да се огледат и именно затова поведението им понамирисва

Евала, ВСС, машала!
Евала, ВСС, машала!
22 юни 2023 19:22
Гост

Явно Бацко вече е казАл кой да е новият главен и сега да не би да ги разтурят, те ще си счупят краката. Хубаво, махаш Гешев, но показваш ясно защо си го махнал – не защото не става, а защото това е новата поръчка. Евала, ВСС, машала!

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 21:46
Гост

Стига дрънка, евала! Депутатите са за бой, че не избират нови.

Petrov
Petrov
22 юни 2023 19:21
Гост

Защо се разбързаха толкова? Ей, жадни за власт кадровици, бе!

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 19:23
Гост

Докато ония в парламента чупят сглобката така ще да е.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 21:47
Гост

То сглобка няма. Само в мечтите на Христо Иванов.