Върховният касационен съд (ВКС) за втори път отмени присъдата от 4 години затвор на лидера на „Воля“ Веселин Марешки и върна делото на апелативния съд във Варна. От решението на ВКС (виж тук) е видно, че съдиите във Варна не са отстранили предишни констатирани пропуски и нарушения, а са допуснали и нови.

Бившият депутат беше признат за виновен за това, че през 2014 г. заедно с Красимира Колева са изнудвали бизнесмена Асен Миланов да плаща наем от 10 000 лева за пицария „Ред Хот“ във Варна.

Първоначално окръжният съд във Варна оправда Марешки и Колева, но през 2020 г. апелативните съдии ги признаха за виновни, като лидерът на „Воля“ беше осъден на 4 години затвор. Според мотивите на съда тогава, ефективната присъда за бившия зам.-председател на парламента се налага заради противоречиви характеристични данни за него, тъй като според част от хората бил известен като човек, от когото може да се очаква всичко, с връзки в криминалните среди и с чувството, че всичко може да му се размине.

Преди две години ВКС за пръв път отмени присъдата заради няколко съществени процесуални нарушения (решението виж тук). Върховните съдии отбелязаха тогава, че според обвинението Марешки и Колева са изнудвали Миланов, като лично са го заплашвали и са искали за себе си да им дава по 10 000 лева. Апелативният съд обаче ги признал за виновни в съизвършителство, като общата им цел била бизнесменът да плаща на Марешки.

Миналата година апелативният съд отново осъди Марешки на 4 години затвор, а Колева получи наказание от три години и половина. На особено мнение беше председателят на състава Вилиян Петров, който не споделяше извода, че изнудването е било придружено с причинени телесни повреди и увреждане на имущество и искаше условни присъди за подсъдимите. В отговор на предишните указания на ВКС апелативните съдии заявиха, че няма значение на кого е трябвало да плаща Миланов.

„Марешки е използвал думата наем, която в действителност е евфемизъм на рекет. За да е осъществен съставът на престъплението, е без значение за какво се иска сумата, на кого трябва да се даде и какъв е нейният размер. Наказателната противоправност на подобно деяние не се определя от това дали исканата сума е пет или 5000 лв. В конкретния случай е без значение дали сумата се иска за заведението, или за терасата, дали трябва да се плати на Марешки, или на Колева и какъв е размерът на исканата сума. Важното в случая е, че исканата от свидетеля Миланов парична сума е лишена от всякакво правно основание“, се казваше в мотивите на съда.

Според данните по делото изнудваният бизнесмен Миланов плащал наем на Тони Димитров, който е бивш съпруг на Колева, а тя искала с помощта на Марешки да получава парите, тъй като след раздялата им не успяла да си върне собствеността на обекта по съдебен път. Освен това Колева дължала 65 000 лева на фирма, в която дялове имал и партийният лидер и той имал мотив тя да получава наем. Миланов обаче отказал и се стигнало до конфликт, като били подадени няколко жалби срещу наемателя, била съборена терасата и бил спрян токът на заведението.

Така делото отново стигна до ВКС, който за втори път отменя присъдата, без да коментира изобщо дали наказанията са справедливи.

Сега върховните съдии Антоанета Данова (председател и докладчик), Даниела Атанасова и Красимира Медарова пишат, че съдът във Варна не е изследвал обективно, всестранно и пълно всички обстоятелства по делото, не е анализирал всички доказателства, а извършеният от него анализ е фрагментарен и частично неточен. ВКС обръща внимание на показания на свидетели, които не са били обсъдени от апелативния съд и така той не е констатирал противоречието с показанията на пострадалия Миланов относно това за кой обект му е искан наем, както и в какъв размер. По този въпрос съдиите във Варна са обяснили, че показанията на Миланов са достоверни, защото са идентични със споделеното от него в жалба до полицията. Според апелативния съд жалбата е писмен частен документ, който е доказателствено средство, „поради което има съществено значение в сравнение с обикновените частни документи“ .

В тази връзка върховните съдии подчертават, че нито в доктрината, нито в съдебната практика, жалбата до полицейските органи, в която се съобщава за извършено престъпление не се приема за писмено доказателствено средство, най-малкото за това, че не е изготвена по предвидения в НПК ред и форма.

„Ако жалбата се приеме за доказателствено средство, то тя би изключила необходимостта от разпит на подателя ѝ в качеството на свидетел в рамките на досъдебното производство, тъй като би била достатъчна за приемане на достоверност на съдържащите се в нея фактически твърдения, нещо което е абсолютно недопустимо. Освен това напълно неясна остава тезата на апелативния съд за „необикновения“ характер на жалбата, доколкото съдът е счел, че тя е различна в сравнение с т.н. от него „обикновени“ частни документи. Подобна квалификация на частните документи не съществува“, пише ВКС.

Върховните съдии не са съгласни и с напълно отхвърлените обяснения на Марешки, които апелативният съд е приел само за защитна теза, защото били опровергани от показанията на други свидетели, без да се посочва кои са те.

ВКС подчертава, че въззивният съд отново се е отклонил от предявеното обвинение на Колева, че е принудила Миланов да плаща 10 000 лева наем на нея, след като я признал за виновна, че е искала парите да бъдат плащани на Марешки. Върховните съдии посочват, че по повдигнатото от прокуратурата обвинение Колева така и не е оправдана, защото съдът не се е произнесъл.

ВКС обръща внимание и на довода на апелативния съд, че за съставомерността на изнудването е от значение това, че от Миланов е искана сума, за което няма никакво правно основание.

„Съдебната практика категорично приема, че претенцията на дееца може да бъде и основателна, но това не прави поведението му несъставомерно, защото той не е претендирал уреждане на имуществените отношения по правомерен начин“, обяснява ВКС. В заключение върховните съдии отхвърлят тезата на въззивния съд, че няма значение за какво е искан наем, на кого е трябвало да се даде и в какъв размер.

„В хипотезата, възприета от въззивния съд за разпределение на ролите между съизвършителите е необходимо да бъде установено, че те имат умисъл за едно и също престъпление и цялостна представа за всички признаци от състава му. Ето защо, в конкретния случай не без значение е обекта, за който се иска заплащане на наем, на кого следва той да се заплаща и какъв е размера на поисканата сума. Този недостатък е бил констатиран още в отменителното решение на ВКС, но въззивната инстанция не го е отстранила“, пишат върховните съдии и връщат делото на друг състав на апелативния съд във Варна, който да отстрани всички недостатъци. В решението на ВКС се казва, че при третото разглеждане на делото, апелативният съд трябва да обсъди и анализира всички доказателства, да се съобрази с рамката на повдигнатите обвинения и да изложи ясни мотиви дали „деянието е извършено от две лица, като се занимае с общността на умисъла между подсъдимите“.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
www.Lowes.Com/Survey
www.Lowes.Com/Survey
31 август 2023 13:56
Гост

These prizes permit you to save money on your number one home improvement things, whether you’re arranging a Do-It-Yourself project, updating your home, or just looking for regular family needs. lows-comsurvey.com

maabe65
maabe65
09 август 2023 9:32
Гост

Brokers may send and receive referrals securely around-the-clock, seven days a week, thanks to the CENTURY 21 Global Referral Network, an online referral management platform. You receive free automatic upgrades and there are no activation fees or software purchases required. Nearly 400 recommendations are sent to CGRN on average each month. Referral fees are guaranteed and negotiable.
c21online-login

maabe65
maabe65
08 август 2023 11:23
Гост

Dollar General, a shop chain in the United States, employs about 157,000 people who operate in over 17,000 locations throughout 46 states. Dollar General created the DGME employee portal to enable its workers manage their work-related information and stay connected with the firm.
https://sktechy.com/

maabe65
maabe65
08 август 2023 11:18
Гост

Open this instructions in a new window to login to your Hire Warrington uf login account. You’ll be able to view the steps while following them!
Log in by entering your Hire Warrington uf login credentials. This information will be provided to you upon registration or by an authorized representative of the website.
You are now officially connected to Hire warrington uf login after obtaining a „successfully logged in“ notification! HireWarrington Employer Login

maabe65
maabe65
07 август 2023 14:41
Гост

Students will be informed of their timetables as well as Olentangy Local School District activities. It also assists staff in keeping track of their schedule, updating their information on the website, and interacting with students.
Students may also take advantage of Google Drive, Schoology, Discover Education, and Powerschool. When students have a MyOLSD account, they have free access to all of this.
If you have any questions or concerns about your MyOLSD account, please contact us. Myolsd Login

DGCustomerfirst
DGCustomerfirst
04 август 2023 13:08
Гост

You will now be asked to complete a customer satisfaction survey where you will be asked to score several elements of your visit to the shop, including the overall experience, the product selection, the convenience and speed of the checkout process, the availability of support, and more. Other elements of the store and its personnel will also be rated by you. DGCustomerfirst

fullchavarria
fullchavarria
28 юли 2023 13:51
Гост

Click Here Food Lion Survey – Only frequent shoppers at the Food Lion grocery store have access to the Food Lion survey, which is made available to them by the Talktofoodloin store.Your frank feedback will help this company improve the quality of service and the surroundings for repeat clients.

miguelchavarria9800
miguelchavarria9800
26 юли 2023 16:17
Гост

The particular restaurant chain is called McDonald’s. If you provide feedback to the McDonald’s Voice programmed, you can be entitled for discounts and complimentary burgers on your subsequent visit to the fast food restaurant. – Mcdvoice.com

jhoneking
jhoneking
24 юли 2023 16:27
Гост

lowescomsurveys.com – The organization created this Lowe’s custom feedback form to increase customer satisfaction and grow their business. Your firm will prosper if you stay informed about the requirements, concerns, and experiences of your customers.

Любител
Любител
09 юни 2023 12:10
Гост

Като гледам, обвинението е по чл. 213а ал. 3 т. 2 от НК, и давността е голяма. Но кой знае, може и да я дочакат…..

Анонимен
Анонимен
09 юни 2023 8:51
Гост

Не останаха съдии в НО на Апелативен съд Варна, които да гледат това дело. Интересно как ще сформират състав този път

Орсов
Орсов
08 юни 2023 19:43
Гост

Не спорете с върховните съдии! Че са и без това много сприхави и със самочувствие до Бога. Ще ви направят за две стинки.

Нина
Нина
08 юни 2023 18:07
Гост

Вилян Петров беше търговски съдия. Вероятно следващият съдебен състав ще е само от граждански или търговски съдии, поради което (и донякъде оправдано) няма как да се очаква от тях качествен съдебен акт по наказателно дело.

Чочо
Чочо
08 юни 2023 17:39
Гост

Е, щом е така- да продължава да изнудва и да се разхожда на свобода.

Симо
Симо
08 юни 2023 17:41
Гост

До там ни води родното ни правовъсидие.

Aнчо
Aнчо
08 юни 2023 17:38
Гост

Тези не знаят ли, че жалбата не е ефективно доказателство.

Юрист
Юрист
08 юни 2023 17:33
Гост

Такава потресаваща тъпотия цари в този апелативен съд Варна, че е направо смешно. За районни съдии не стават, то бива незнание, ама на апелативно ниво съдии да твърдят, че жалбата е доказателство, е направо позор!
Как няма кой да им направи по една реална атестация, та да ги уволнят до крак тези глупаци!

Петьо
Петьо
08 юни 2023 17:31
Гост

Този да не се окаже порвдният чист като сълза.

Anonimen
Anonimen
08 юни 2023 17:35
Гост

Нищо чудно.

Пенев
Пенев
08 юни 2023 17:29
Гост

Топката пак е в съдиите във Варна.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2023 17:28
Гост

Както каза един прокурор, във ВКС са много ларж на оправдателните присъди и връщанията 🙂

Андреев
Андреев
09 юни 2023 1:31
Гост

Нивото на Апелативния във Варна е жалко, и то тръгва от ниското ниво на Прокуратурата и послушанието на Съда .. ВКС не е виновно за некадърниците във Варна

Юрист
Юрист
10 юни 2023 12:45
Гост

Айде бе , че не е виновно ВКС, че кой ги атестира и кой ги оценява по конкурсите, за да стигнат до това ниво. Респективно кой ги обучава в НИП и кой дава разни указания до съдилищата, да не би да е районният съд! Рибата мирише от главата, а това е ВКС. Истината, е че съставът на ВКС не е имал топки да остави в сила осъдителната присъда и явно се е подал на влияние.

789
789
08 юни 2023 17:25
Гост

Трето връщане няма да има 🙂

Джанго
Джанго
08 юни 2023 17:24
Гост

Като единствен, за който знаем, че е ошамарил Копейката, някак ми стана леко симпатичен Марешки.

Унуфри
Унуфри
08 юни 2023 17:27
Гост

Да го пратят в НС като квестор и на воля да раздава шамари 🙂

Джанго
Джанго
08 юни 2023 17:29
Гост

О, със сигурност ще е по-полезен, отколкото като депутат и зам.-председател на НС.

Стпйчо
Стпйчо
08 юни 2023 17:33
Гост

Там имаше един такъв кибритлия.

Волен
Волен
08 юни 2023 17:34
Гост

Ама той се биеше навън.

123
123
08 юни 2023 17:23
Гост

Ако беше условна присъдата, досега да е минало през ВКС.

Наблюдател
Наблюдател
08 юни 2023 17:23
Гост

Във Варна са го нарочили, което е странно, а още по-странно ми е, че ВКС сякаш го брани.

hihokif481
hihokif481
09 юни 2023 7:17
Гост

Welcome to the KFC Guest Experience Survey. We value your candid feedback and appreciate you taking the time to complete our survey.
https://takesurvey.onl/www-kfcfeedback-com-au/