Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки е твърдял, че иска 10 000 лева наем от бизнесмена Асен Миланов само за да не използва думата рекет. Това пише в мотивите си (виж тук) апелативният съд във Варна, който през март отново осъди Марешки на 4 години затвор за изнудване.

Той беше признат за виновен в това, че през 2014 г. заедно с Красимира Колева са изнудвали бизнесмена Асен Миланов да плаща наем от 10 000 лева за пицария „Ред Хот“ във Варна. Мъжът плащал наем на Тони Димитров, който е бивш съпруг на Колева, а тя искала с помощта на Марешки да получава парите, тъй като след раздялата им не успяла да си върне собствеността на обекта по съдебен път. Освен това Колева дължала 65 000 лева на фирма, в която дялове имал и партийният лидер и той имал мотив тя да получава наем. Миланов обаче отказал и се стигнало до конфликт, като били подадени няколко жалби срещу наемателя, била съборена терасата и бил спрян токът на заведението.

Първоначално окръжният съд във Варна оправда Марешки и Колева, но през 2020 г. апелативните съдии ги признаха за виновни, като лидерът на „Воля“ беше осъден на 4 години затвор. Според мотивите на съда тогава, ефективната присъда за бившия зам.-председател на парламента се налага заради противоречиви характеристични данни за него, тъй като според част от хората бил известен като човек, от когото може да се очаква всичко, с връзки в криминалните среди и с чувството, че всичко може да му се размине.

Миналата година обаче Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата заради няколко съществени процесуални нарушения (решението виж тук). Върховните съдии отбелязаха, че според обвинението Марешки и Колева са изнудвали Миланов, като лично са го заплашвали и са искали за себе си да им дава по 10 000 лева. Апелативният съд обаче ги признал за виновни в съизвършителство, като общата им цел била бизнесменът да плаща на Марешки.

„Съпоставката между диспозитива на обвинителния акт и този на въззивната присъда сочи, че всеки от подсъдимите е обвинен, че е отправил заплахата лично, а е признат за виновен, че е сторил това в съизвършителство с другия подсъдим, каквото обвинение както на подсъдимия Марешки, така и на подсъдимата Колева не е повдигнато с обвинителния акт“, се казваше в решението си ВКС, в което върховните посочиха, че Колева е оправдана от апелативния съд по обвинението, че е поискала парите за себе си, след което е била осъдена по обвинение, което не ѝ е било повдигнато.

Така делото се върна отново в апелативния съд.

„Искам да го събаряме! И искам вчера да е съборено!“

Когато Колева е потърсила съдействие от Марешки, той вече е бил следен със специални разузнавателни средства (СРС), от които стават ясни и водените от него разговори за изнудването на Миланов.

Първоначално двамата говорили по телефона, като Марешки настоял Миланов да започне да плаща на него наема за заведението, защото било негово. Бизнесменът отговорил, че за него няма значение на кого плаща, стига да е правилният човек и да представи документи за собственост. Марешки обаче му казал, че няма да му показва никакви документи, а с това ще се занимават неговите адвокати и Миланов да си гледал бизнеса. Наемателят продължил да упорства, че няма как да започне да плаща на друг човек, докато още има договор с Тони Димитров и помолил да се срещне с адвокатите. Тогава Марешки се ядосал и казал: „Ти няма как да работиш, ако не си плащаш наема, нали ти е ясно! Това заведение няма как да работи, аз ще се погрижа то да затвори“.

След като не постигали съгласие, лидерът на „Воля“ казал, че терасата на заведението е негова. „От утре искам да ми плащаш наем за нея 5000 лева, не – 10 000 лева искам от утре“, поставил новото условие Марешки, а Миланов му казал, че в такъв случай ще я освободи. Тогава депутатът му заявил, че заведението нямало повече да работи, че ще го събори цялото и нямало да остане нищо от него.

„Добре, щом така смяташ заповядай, чакам те“, отговорил само Миланов и срещата им приключила. На следващия ден Марешки изпратил работници, които да премахнат тентата на заведението, но след спорове дошли полицаи, които му обяснили, че не е това начинът да предявява претенциите си към имота. След това продължил да въздейства чрез свои познати в общината, които веднага организирали проверка на пицарията, след като бившият депутат подал сигнал, че на мястото има незаконно строителство. После Марешки и Колева използвали оттеглено още през 2010 г. пълномощно за Колева от бившия ѝ съпруг. С него подсъдимата подала искане да бъде спряно електрозахраването на заведението, което било направено същия ден.

След като и по този начин не успели да накарат Миланов да им плаща наем, Марешки решил наистина да организира събарянето на терасата. За целта наел дори охранители от Пловдив, които дошли във Варна, за да пазят останалите работници, които трябвало да изпълнят заръката му.

В един от записаните разговори на Марешки непосредствено преди да започне събарянето, той заявил: „Искам да го събаряме! И искам вчера да е съборено! Аз, а, не съм лежал в полицията, като съм тръгнал да го събарям, щото за да го протакам!“….“Аз исках отдавна да е съборено! Тоест всичко да се случи толкова бързо, че докато дойде някой, то вече да е съборено.“

В 8 ч. сутринта на 15 ноември пред заведението се събрали охранители, работници и нает багерист, като цялото заведение било опасано с червена лента. Всички били инструктирани да нанесат максимални щети по сградата. Без никакво предупреждение багеристът започнал разрушаването, докато персоналът е вътре. След първия удар с кофата по покрива на терасата, служителите вътре помислили, че има земетресение. Като разбрали какво се случва натиснали паник бутона, за да дойде охранителна фирма, след това позвънили на управителя и на полицията. През това време няколко човека с чукове и метални пръти удряли по стъклата, дограмата и плочките в заведението.

През цялото време пък Марешки звънял на Колева, на роднини и служители, за да се информира как върви събарянето. В един от тези разговори Колева му казала: „Нямаш си на идея за какво става на въпрос. Е**** мамата на всичко. Просто…..Много яко“.

Това предизвикало одобрението на Марешки и дал указания да продължат с чупенето на теракотените плочки.

След това пък един от изпълнителите се обадил на депутата, за да го информира за резултата: „Значи отпред е перфектно всичко, както си наредил, така сме го направили… Даже, даже по-зле“, но му обяснил, че отзад има хора и няма как да разрушат тази част. Разрушаването на заведението било спряно чак с идването на полицията. След това Колева дала по-подробен отчет и Марешки разбрал, че не всичко е разрушено, както е наредил. Тя пък се оправдала с багериста, но партийният лидер не искал да слуша и казал, че е „трябвало тя да седне на багера“, но да свърши по този начин нещата, както са се договорили.

Съдът: Марешки е използвал думата наем, която в действителност е евфемизъм за рекет

Присъдата на апелативния съд беше подписана с особено мнение от председателя на състава Вилиян Петров, което още не е публикувано В мотивите си пък докладчикът Георги Грънчев и другият член на състава Георги Йовчев пишат, че Марешки не е имал никакво право на собственост върху заведението и земята, на която е построено и затова не е имал никакво основание да иска пари от Миланов. В отговор на решението на ВКС, с което предишната осъдителна присъда беше отменена, апелативните съдии заявяват, че няма значение на кого е трябвало да плаща Миланов.

„Марешки е използвал думата наем, която в действителност е евфемизъм на рекет. За да е осъществен съставът на престъплението, е без значение за какво се иска сумата, на кого трябва да се даде и какъв е нейният размер. Наказателната противоправност на подобно деяние не се определя от това дали исканата сума е пет или 5000 лв. В конкретния случай е без значение дали сумата се иска за заведението, или за терасата, дали трябва да се плати на Марешки, или на Колева и какъв е размерът на исканата сума. Важното в случая е, че исканата от свидетеля Миланов парична сума е лишена от всякакво правно основание“, се казва в мотивите на съда.

Те са в отговор и на възраженията на защитата, че от обвинението не става ясно дали Марешки е искал пари само за терасата на пицарията, за цялата пицария, или за нея и за заведението „Джънгал“, дали сумата е 5000, или 10 000 лева. Според адвокатите на двамата подсъдими неясно остава и на кого от двамата е трябвало да плаща Миланов, тъй като в обвинителния акт се казва, че и Марешки, и Колева са го изнудвали да им плаща наем от 10 000 лева.

В мотивите си съдът пише, че проблемът е решен теоретично и цитира учебника „Наказателно право на НРБ“ от 1972 г. на проф. Иван Ненов. Апелативните съдии посочват, че професорът е „разгледал и отграничил тези престъпления, които, въпреки различните усложнения в тяхното съдържание или конструкция, представляват от гледна точка на закона едно-единствено, усложнено престъпление“. Съдът цитира и примери от учебника, като този, че „отровата се дава на няколко пъти“ и „няколко последователни въздействия се упражняват върху изнудения, за да бъде склонен да даде исканата парична сума“.

„Професор Ненов е заключил, че в тези случаи се касае до няколко акта, но свързани така, че да се явяват елементи от изпълнението на едно единствено престъпление. В светлината на това разбиране следва да се разглеждат и действията, извършени от подсъдимите Марешки и Колева“, аргументира се съдът.

Според мнозинството от състава двамата подсъдими са действали с пряк умисъл, като с изнудването е унищожено имущество и са причинени значителни вреди, за което законът предвижда от 5 до 15 години затвор. Съдът казва също, че тезата на Марешки за отправено от него бизнес предложение няма връзка с нормалната житейска и делова логика, тъй като тя предполага представяне на документи и сключване на договор, което не се е случило.

„Напротив установява се поставяне на ултимативни условия, двукратно увеличение на претендираната сума, което е съпроводено със заплахи, ако условията не бъдат изпълнени. Това не може да бъде нормално бизнес предложение, освен ако разбиранията на самия подсъдим не са в този смисъл“, пише съдът.

Как Колева е осъдена по друго обвинение

Когато ВКС отмени осъдителната присъда срещу двамата подсъдими, върховните съдии изрично отбелязаха недопустимия начин, по който Колева е била оправдана по повдигнатото ѝ обвинение, че е упражнила принуда, за да получава лично наем, а е осъдена по непредявено ѝ обвинение, че парите от изнудването били за Марешки. Тогава апелативният съд се аргументира, че фактите били същите и затова обвинението не било изменено. ВКС поясни, че въззивният съд може да установява нови фактически положения и да приложи закон за същото, еднакво или по-леко наказуемо престъпление, но това може да стане само в рамките на повдигнатото с обвинителния акт обвинение.

„Ако описаните в обстоятелствената част на обвинителния акт факти са в противоречие с неговия диспозитив, съдът няма компетентност да ги приведе в съответствие, тъй като повдигането и предявяването на обвинение е дейност от изключителната компетентност на прокурора. Осъждането по непредявено по надлежния ред обвинение е недопустимо“, написа ВКС.

Мнозинството и на този състав на апелативния съд във Варна обаче не приема, че е допуснато съществено процесуално нарушение с това, че Колева е осъдена за друго престъпление. Съдиите пишат, че в обстоятелствената част на обвинителния акт се твърди, че исканите пари били и за Марешки, и за Колева, което означава, че на нея ѝ е било предявено по-широко по обем обвинение и в крайна сметка била осъдена за по-малкото.

„Оправдаването на подсъдимата в тази част от обвинението не ограничава нейните права, защото тя е осъдена за по-малкото от повдигнатото ѝ обвинение…Освен това подсъдимият следва да се оправдае само когато извършеното от него деяние не съставлява престъпление въобще, а не когато деянието не отговаря на правната квалификация, възприета от прокуратурата“, се казва в мотивите на въззивната инстанция.

За да наложи и на двамата подсъдими ефективни наказания, съдът подчертава високата степен на обществена опасност, тъй като престъплението е извършено демонстративно, публично и безцеремонно. За Марешки съдиите припомнят, че действията му изразяват чувство за безнаказаност, като е нанесъл побой на тогавашния общински съветник и сегашен лидер на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, за което също беше обвинен, но давността изтече преди края на делото.

Присъдата не е окончателна и се очаква Марешки и Колева отново да я обжалват пред ВКС.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 17:12
Гост

Докато се наумуват ще си излежи присдата като домашен арест на вилата си на Кабакум

Ясен
Ясен
14 септември 2022 15:14
Гост

За такива деяния безспорно мястото им е в затвора.

Димо
Димо
14 септември 2022 15:15
Гост

Чакай, да видим как ще се произнесат върховните. Че тези със сигурност ще обжалват.

Симо
Симо
14 септември 2022 15:07
Гост

Този не се ли наяде! Да падне толкова ниско, че да рекетира.

Кики
Кики
14 септември 2022 15:08
Гост

Алчен и нагъл до безобразие.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 15:50
Гост

Типичен представител на доскорошните управляващи мутри

Чавдар
Чавдар
14 септември 2022 15:06
Гост

Била съборена терасата и бил спрян токът на заведението! Мутренски методи.

Слънце
Слънце
14 септември 2022 14:33
Гост

Колко от съдиите в състава са наказателни съдии и колко са търговски и граждански.

Нека всички гласуваме за ГЕРБ!
Нека всички гласуваме за ГЕРБ!
14 септември 2022 14:19
Гост

Не на промяната, искаме си обратно мутренските години и патериците на ГЕРБ в парламента!

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 14:03
Гост

Впечатление прави, че определянето на наказанието под специалния минимум не е обжалвано от прокуратурата и е мотивирано със „сравнително дългия период от време /шест години/, изминал от извършване на престъплението до момента на постановяване на присъдата“?!

ГЕШЕВ ОСТАВКА !!
ГЕШЕВ ОСТАВКА !!
14 септември 2022 14:02
Гост

Редно е цялата тази пасмина да бъде отстреляна като на сафари, защото Марешки, Колева, Копейкин и другите като тях не са хора и не заслужават процес! Те са мръсен добитък, който следва да бъде изтребен! Имам воля, желание и ще ги проявя в обективната действителност, като взема мерки да залича от съществуване всички врагове на демократичното и либерално бъдеще на страната ни

Обидена тиква
Обидена тиква
14 септември 2022 14:21
Гост

Пълни глупости говорите! Колкото Марешки е бил патерица на ГЕРБ, толкова и Гешев закриля мафията!

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 13:30
Гост

Марешки, Копейкин, Сидеров, Расате, В. Симеонов, това са само част от дебилите на прехода, които се опитваха да крадаът народа и сега го правят. Също така прокарват руската пропаганда.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 14:24
Гост

Общото между всички тези боклуци е Путин. Дали го величаят, дали опорките му повтарят, дали кученца му подаряват или безплатен газопровод му строят…

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 13:28
Гост

Да проверят цялото ТИМ. Ще видят там за какво става дума.

Немарчев
Немарчев
14 септември 2022 13:33
Гост

Кой ще посмее да го провери ? Някой извънземен прокурор ? По ми е интересно как са аргументирали използването на СРС ?

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 13:28
Гост

Сефте. Аз защо, макар и с голямо негодувание, обяснявам на чужденците, че Варна е Mafia City.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 13:27
Гост

Лупи едно време по подобен начин пробваше да работи студентките в СУ. Да се качели в кабинета му горе за да им помогне да разберат по-добре материата и да си вземат изпитите. Правете си сметката колко точно е преподавал. Но никое момиче не посмя да си подаде сигнал за склоняване към секс. Знам го от момиче учило при него.

Павлов
Павлов
14 септември 2022 13:26
Гост

Не им стигна яденето, бе. Има достатъчно пари, простак си е, но може ли за още 10 000 лв на месец да се прецакаш така сериозно? Явно може. Когато си лакум така става.

Чарли
Чарли
14 септември 2022 13:26
Гост

Радвам се да прочета това. Защото това са заучени фрази за да не кажеш после, че са те рекетирали и изнудвали. То много такива правят така.

Ставрев
Ставрев
14 септември 2022 13:25
Гост

Този е представителна извадка на мошенниците.

Любенова
Любенова
14 септември 2022 13:25
Гост

И какво излезе? Марешки си е виновен, а иначе по време на редовните избори миналата година обясняваше на всички, че бил невинен и това било поръчка.

Гелосан Мъж
Гелосан Мъж
14 септември 2022 13:24
Гост

То да е само Марешки. И това същество беше в парламента и беше патерица на управляващата ГЕРБ. Правете си сметката колко честни и готини са ГЕРБ, че пак се гласят да управляват. Истинска излагация сме ако избираме тези мръсници да решават бъдещето ни.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 13:23
Гост

И правилно е признат за виновен, защото това си е рекет. Това е измама.