Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата от 4 години затвор на лидера на „Воля“ Веселин Марешки и върна делото на апелативния съд във Варна, показа проверка на „Лекс“.

Марешки е подсъдим с Красимира Колева за изнудване. Според обвинението, през 2014 г. са опитали да принудят бизнесмена Асен Миланов да им плаща наем от 10 000 лева за пицария „Ред Хот“ във Варна. Мъжът плащал наем на Тони Димитров, който е бивш съпруг на Колева, а тя искала с помощта на Марешки да получава парите, тъй като не успяла да си върне собствеността на обекта по съдебен път. Миланов обаче отказал и се стигнало до конфликт, като били подадени няколко жалби срещу наемателя, в резултат на които била съборена терасата и бил спрян токът на заведението.

Първоначално окръжният съд във Варна оправда Марешки и Колева, но миналата година апелативните съдии ги признаха за виновни. Според мотивите на съда, ефективната присъда за бившия зам.-председател на парламента се налага заради противоречиви характеристични данни за него от свидетели.

„Сред част от обществото се ползва с добро име и авторитет, но сред други е известен като човек, от когото може да се очаква всичко, с връзки в криминалните среди и с чувството, „че всичко може да му се размине“, мотивира се съдът.

За да върне делото за ново разглеждане, ВКС дори не е стигнал до оплакването на Марешки от несправедливото наказание. Върховните съдии отбелязват няколко съществени процесуални нарушения (решението виж тук). На първо място те посочват, че според обвинението Марешки и Колева са изнудвали Миланов, като лично са го заплашвали и са искали за себе си да им дава по 10 000 лева. Апелативният съд обаче ги признал за виновни в съизвършителство, като общата им цел била бизнесменът да плаща на Марешки.

„Съпоставката между диспозитива на обвинителния акт и този на въззивната присъда сочи, че всеки от подсъдимите е обвинен, че е отправил заплахата лично, а е признат за виновен, че е сторил това в съизвършителство с другия подсъдим, каквото обвинение както на подсъдимия Марешки, така и на подсъдимата Колева не е повдигнато с обвинителния акт“, пише в решението си ВКС.

В него върховните съдии първо посочват, че Колева е оправдана от апелативния съд по обвинението, че е поискала парите за себе си, след което е била осъдена по обвинение, което не ѝ е било повдигнато.

След това ВКС изброява неясноти в присъдата, продиктувани от това, че част от нея била преписана буквално от обвинителния акт. Първо, според върховните съдии не става ясно дали Марешки е искал от Миланов да плаща наем за заведенията „Джангъл“ и „Ред Хот“, както се казва в част от мотивите, или само за терасата.

Според доказателствата по делото при записана среща на Марешки с Миланов, бившият депутат му казал, че ако не му плаща наем за заведението, то ще бъде затворено. След като бизнесменът отказал без да има договор, Марешки се ядосал и казал, че терасата е негова и само за нея трябва да получава вече по 10 000 лева. Преди това пък Марешки и Колева искали 5000 лева наем от Миланов.

Следващите нарушения, които ВКС отбелязва, са свързани с показанията на Миланов и съмнения в безпристрастността на апелативния съд във Варна. В мотивите към осъдителната присъда се казва, че съдът ги приема, защото са „с висока степен на доказателствена интензивност, подкрепят обвинителната теза за извършено престъпление“.

Върховните съдии подчертават, че в НПК няма степени на интензивност на достоверността на свидетелските показания, както е написал варненският съд, а обслужването на прокурорската теза не може да е основание магистратите да се доверят на показанията.

„Второто съображение очевидно сочи на нарушение на принципа на чл. 14, ал. 1 от НПК, който изисква вътрешното съдийско убеждение да се основава на обективно изследване на обстоятелствата по делото. Даването на вяра на гласни доказателствени средства по причина, че обслужват обвинителната теза, с основание може да се приеме, че сочи на пристрастност“, пише съставът на ВКС с председател и докладчик Мина Топузова.

61
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Gabija
Gabija
18 юли 2022 17:29
Гост

КАК НАМЕРИХ ПОСЛЕДНОСТТА В РЪЦЕТЕ НА д-р Иге Аджайи…. Казвам се Габия Габриелиус и съм от Ню Йорк. Винаги съм обещавал да ви препоръчвам на хората там, които също може да се нуждаят от вашата помощ, защото намирането на имейла ви беше най-доброто нещо, което някога ми се е случвало, д-р Иге Аджайи, вие сте най-внимателният и състрадателен човек, когото имам известен. Бях толкова потиснат, след като бях без любов почти пет години. Поисках любовно заклинание за събиране и удивително то подейства. Живея щастливо с най-прекрасния жив мъж и това е, за което се молих. Благодаря ви, д-р Ige Ajayi,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 август 2021 0:17
Гост

Кинти, кинти, кинти!

Анонимен
Анонимен
13 август 2021 22:29
Гост

Като че ли всички коментират решението на ВКС , а никой не го е чел! Има го на сайта но съда вече.

Анонимен
Анонимен
13 август 2021 11:41
Гост

Ако всички тези нарушения описани от ВКС са факт (казвам го, защото не съм чел присъдата, все пак), а не виждам причина върховните съдии да си измислят, това само ще докаже тезата, че прокуратурата далеч не е единствената черна овца на съдебната система. Тук и на други места се начетох на коментари как прокурорите не знаели основаите на наказателното право, как не можели да напишат годен обвинителен акт (това се появява при всяка оправдателна присъда) и не знам какво още. Нарушенията описани от ВКС по това дело обаче са чудесен пример, че всички слабости на прокуратурата са характерни и за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 август 2021 22:33
Гост

Съгласен съм и най-вече за мекерерто…но безгрешен съд по принцип не може да съществува и затова има инстанции.

Advokat VG
Advokat VG
13 август 2021 9:20
Гост

ВКС е авторитетен и убедителен. Първо четене, а после пишете. Всеки трябва да бъде съден от подготвен и безпристрастен съд, а не да се постановяват присъди по модела“този знаем, че е престъпник“. А, ако вие сте на мястото на обвиняемия, така ли ще мислите или ще се надявате на ВКС, като последна и най-добре подготвена инстанция?

анонимен
анонимен
13 август 2021 11:22
Гост

Последна-да, но не споменавай, че е най-подготвена! Това са позабравени легенди от миналото.

закривай, лустрирай
закривай, лустрирай
13 август 2021 7:32
Гост

Когато и да бъде закрит ВКС, все ще е късно. Такива поразии нанесе този съд на правовия ред!

Закриване , и лустрация на инсталираните, връщане на получени заплати-с лихвите, а периодът на инсталиране да не се зачита за трудов стаж!

Анонимен
Анонимен
13 август 2021 2:17
Гост

Кинти, кинти, кинти!

Анонимен
Анонимен
13 август 2021 1:04
Гост

Някой съмнява ли се, че това е поредната субективна присъда? Някой очаквал ли е нещо по-различно? За всеки един интелигентен човек е ясно, че това дело е предрешено много отдавна и се чака да изтече давност, един предварителен сценарий, нищо повече. Във Франция вкарват бившите си президенти в затвора, тука всички са недосегаеми….кога ли ще имаме истинско правосъдие, основано на закона и морала???

Алооооооооооооооооооооооооооооооооооооо 46-то ОНС
Алооооооооооооооооооооооооооооооооооооо 46-то ОНС
12 август 2021 23:54
Гост

Във Върховният касационен съд, и къде ли не по съдилищата, цари безобразна, безочлива и всеизяждаща КОРУПЦИЯ, която убива в зародиш всякаква елементарна справедливост, почтеност и логика!

При това от десетилетия, дори от половин столетие! Това чак сега ли го разбирате или искате още от същото – с прокурорската ви реформа и смяната на каскета с бомбето?

Малкият Маджо
Малкият Маджо
12 август 2021 23:31
Гост

Навсякъде има корупция, само в съда – НЕ! Шест пъти.

Това е точно така. Понеже ми го казаха на Буджака, пък те там онези от Америка за България от 30 години работели по въпроса да го овладеят и кадруват.

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 22:34
Гост

Решението на ВКС е професионално издържано, а не както са се навели варненските съдии да угодят на прокуратурата. Представете си пък какво остава за спецовете

ДА, БЪЛГАРИЯ
ДА, БЪЛГАРИЯ
12 август 2021 23:33
Гост

ВКС е Велик! Велик! Там всички съдии са умни и красиви. И въобще не са прибрани.

Vae Victis
Vae Victis
12 август 2021 21:19
Гост

За нищо не ставате, господа съдии! С какви очи ги разхождате тези тоги, как ставате сутрин, как лягате и спите спокойно, знаейки, че сте пълна пародия и от Вас няма никакъв смисъл?! Ненапразно хората нямат доверие към Вас и в очите ни сте едни заплатаджии и локумаджии-нахвърляни думички, правно облечени, разбира се, които водят до безсмислие, парадокс и несправедливост…Една малко по-интелигентна версия на Бойко Борисов, но резултатите същите като неговите. Позор!

Някой
Някой
12 август 2021 19:42
Гост

Някой беше казал, че в затвора тези като Марешки няма да влязат, но със сигурност ще ги направи съдебната система по-бедни

в днешния си състав ВКС генерира скандали
в днешния си състав ВКС генерира скандали
12 август 2021 18:57
Гост

В мандата на Лозан Панов ВКС стигна дъното. Въпрос на задълбочен анализ е защо се случи това, но че се случи е факт. Съдът генерира поредица от скандални актове, както и множество спорни тълкувателни решения. Конкурсните комисии с членове от ВКС нееднократно се оплетоха в скандали. Сред съдиите във ВКС няма или са крайно недостатъчно безспорни репутационно и независими личности. Напротив, на власт е конформизмът. И защото рибата се вмирисва откъм главата, доста спорно /не е тайна защо/ е присъствието на някои председатели на отделения в съда, в т.ч. и един съвсем доскорошен с повратлива практика.

ИванчоЕПозор!
ИванчоЕПозор!
12 август 2021 17:34
Гост

ВКС доказва, че е завладян от мафията, може би само председателят му и още 2-3 съдии са останали независими там. ВАС ни остана последна стена срещу своеволията на гнидите

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 17:33
Гост

ниски заплати във ВКС!!! ПОРАЖДАТ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА КОРОПСИЯ! сЛЕД ЦВ.ЦВ.
сЕГА И в.м.!!
НАПРАВЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ ПОНЕ 30 БОНА БЕ ИЗЕДНИЦИ!!!

Kiro
Kiro
12 август 2021 16:59
Гост

ВКС се съмнявал в безпристрастността на апелативния съд във Варна!

Макси Мставискис
Макси Мставискис
12 август 2021 17:01
Гост

A те дали винаги са безпристрастни. Надали.

Ламброзо
Ламброзо
12 август 2021 17:15
Гост

Ма то си е за съмнение.

Човекът си е платил, пък и е патриот. По Ботев.

безпристрастността на ВКС е особено съмнителна
безпристрастността на ВКС е особено съмнителна
12 август 2021 17:18
Гост

Това силно напомня на делото на Цв.Цв. във ВКС. Тогава се разнесе същата корупционна смрад. Да бяха измислили нещо ново!

Заки
Заки
12 август 2021 16:42
Гост

И този беше зам.-председател на парламента.

имена, дайте имена!
имена, дайте имена!
12 август 2021 16:32
Гост

„Лекс“, дайте информация кои са съдиите, обгрижили Марешки! Добре е да се знаят. По хигиенни съображения.

няма такъв съд
няма такъв съд
12 август 2021 16:26
Гост

Интересно, в мандата на Л.панов е практика подобен тип актове да се презентират. Сега-не. Във ВК/орупционен/С да не би случайно да ги е срам от актовете, които постановяват?

нямало осъдителни присъди, а когато ги има падат
нямало осъдителни присъди, а когато ги има падат
12 август 2021 16:19
Гост

Очаквано беше! ВКС е прогнил от корупция. Особено НК и ТК.

Mihail
Mihail
12 август 2021 16:45
Гост

Много нелепо решение. Срам за ВЪРХОВНИТЕ.

Влахов
Влахов
12 август 2021 17:17
Гост

За сметка на това Гражданската колегия е перфектна!

Мирча Кришан
Мирча Кришан
12 август 2021 16:18
Гост

На 98% е невинен.

Приложна каскетология
Приложна каскетология
12 август 2021 16:16
Гост

Прокурорска реформа със закриване на ВКС.

DIXI

Цецерон Върховни
Цецерон Върховни
12 август 2021 16:11
Гост

Нищо ново под Слънцето.

Просто ВКС.

Песимист
Песимист
12 август 2021 16:46
Гост

Резил. Как човек да вярва в правосъдието ни. Ако въобще има такова.

Ad nauseam
Ad nauseam
12 август 2021 16:09
Гост

Нова Конституция! Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници, първа линия на Приморско, съдебни ваканции и помощници. С по 20 брутално след поредната издънка.

Другото си го знаете – КОРУПЦИЯ! Най-вече на върха.

Цецка Бачева
Цецка Бачева
12 август 2021 16:05
Гост

Нуждаем се от спешна, конституционна прокурорска реформа!

Закриване на ВКС.

адв. Менкат ме
адв. Менкат ме
12 август 2021 16:01
Гост

Перфектно решение издържано в най-добрите стари традиции на българската юриспруденция.

И тежко като моя куфар за съда.

Вълчо Димитров
Вълчо Димитров
12 август 2021 15:59
Гост

Добре, че е ВКС, та има някаква справедливост.

Димитър Вълчев
Димитър Вълчев
12 август 2021 16:03
Гост

Гешев е виновен.

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 16:54
Гост

Гешев е виновен и че все още не е гласуван бюджет и че няма представен План за възстановяване в ЕК!

Сиам
Сиам
12 август 2021 16:48
Гост

Същите са като ВСС и ВАС.

Демократичен ВКС
Демократичен ВКС
12 август 2021 15:58
Гост

Много съм изненадан от патриотичната настройка по върховете на съда.

Какво ли не правят едни шумящи неща, които не миришат.

Тутан Камон
Тутан Камон
12 август 2021 16:50
Гост

Аааа, за финикийските знаци ли става на въпрос.

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 15:57
Гост

Аре бе Марешки, изпечен мошенник, е невинен. АЙДЕ БЕ!

Мошеник
Мошеник
12 август 2021 16:51
Гост

Много ми е нелицеприятен.

Клаудия
Клаудия
12 август 2021 16:52
Гост

E, не може всички да сме умни и красиви.

Иванов
Иванов
12 август 2021 15:57
Гост

Истинска полюция

Осморката
Осморката
12 август 2021 15:56
Гост

Истинска излагация

Митко Дансаджийчето
Митко Дансаджийчето
12 август 2021 15:55
Гост

Колко ли диви прасенца ще изскочат от багажника на Лозан Панов?

Аз лично преброих 69. Не е поза.

Нешев
Нешев
12 август 2021 15:55
Гост

Според мен този човек е за затвора, но не знам

Гешев
Гешев
12 август 2021 16:14
Гост

Ако даде още толкова ще му издигнат паметник пред палатките.

Велизара
Велизара
12 август 2021 15:55
Гост

Няма как да се оправим и ЕС не може да ни оправи, като сме подкупни.

Живко
Живко
12 август 2021 15:55
Гост

Твърдо против съм такова мекере да е на свобода!

Саливерстров
Саливерстров
12 август 2021 15:55
Гост

Ако не става с пари, става с много пари. Нали знаете ?

Скрюч
Скрюч
12 август 2021 16:54
Гост

А този точно ги има.

Тръст
Тръст
12 август 2021 15:54
Гост

Тоя улеш Април даде 500 000лв за реклмната си кампания за изборите. Дали не е дал пари където трябва?

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 15:54
Гост

Пак подкупни решения

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 15:51
Гост

Кинти, кинти, кинти!

Отец Нафурфорий
Отец Нафурфорий
12 август 2021 16:57
Гост

И, тигре, тигре, имаш ли пари? Между капките ще се измъкваш ти. И в живота по вода ще ти върви.

само минавам
само минавам
12 август 2021 15:50
Гост

Каквото и да си говорим за ВКС, винаги става въпрос за пари. Много пари.

ЕИСС
ЕИСС
12 август 2021 15:48
Гост

ВКС винаги е бил строг, но справедлив! Като бай Ставри.

Цв.Цв.
Цв.Цв.
12 август 2021 15:49
Гост

НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!