Делото срещу Александър Ковачев, който преди три години предизвика смъртта на трима младежи и рани тежко още двама в зверска катастрофа край с. Български извор, се връща в апелативния съд във Велико Търново заради ниското наказание на шофьора.

Това става ясно от решението (виж тук) на Върховния касационен съд (ВКС), който не е съгласен с изводите на апелативните съдии, че случаят не е особено тежък, тъй като не е налице изключително висока обществена опасност на дееца.

Трагедията се разигра на 18 ноември 2020 г. на пътя София – Варна в село Български извор. Александър Ковачев шофирал колата си към Габрово със 110 км/ч в селото, където разрешената скорост е 50 км/ч, когато се врязал в автомобила на петима младежи, пътуващи към Етрополе. На място загина 23-годишният Васил Василев, който е бил зад волана на втората кола. Четиримата му спътници бяха откарани в болница с тежки травми, като лекарите не успяха да спасят Георги и Светлин.

Ковачев призна вината си и делото в окръжния съд в Ловеч беше гледано при съкратено съдебно следствие. Той беше осъден на 12 години затвор, но наказанието беше редуцирано с 1/3 до 8 години, а книжката му беше отнета за 9 години. След като втората инстанция реши, че случаят не е особено тежък, а подсъдимият е действал небрежно, апелативните съдии намалиха наказанието на Ковачев до 4 години затвор.

Така делото стигна до ВКС, като съставът с председател и докладчик Мина Топузова пише, че законът е приложен неправилно и наказанието на Ковачев неоправдано е било занижено.

„Вън от съмнение е, че в конкретния случай деянието с оглед настъпилия резултат – смърт на три лица и средни телесни повреди на две лица, разкрива изключително висока степен на обществена опасност в сравнение с обикновените и квалифицирани случаи на транспортни престъпления“, пишат върховните съдии, като не се съгласяват с констатацията, че при Ковачев няма висока степен на обществена опасност.

За да стигнат до този извод апелативните съдии са приели за доказани различни факти от шофьорското досие на подсъдимия. Става дума за 5 от фишовете за нарушения на пътя на негово име, за които той твърди, че се отнасят до ситуации, в които е шофирал баща му. Апелативният съд е дал вяра на нотариално заверена декларация и дадени показания от бащата, за да приеме, че Ковачев не е шофирал в тези случаи.

Според ВКС съображенията на апелативния съд, че в наказателно дело подсъдимият може да доказва, че не той, а друг е извършил административното нарушение, за което е окончателно санкциониран, са неприемливи.

„Изключването на петте електронни фиша като обстоятелства от значение за определяне на наказателната отговорност в този смисъл е незаконосъобразно“, пише ВКС и подчертава, че санкционирането на Ковачев с 4 наказателни постановления и 12 електронни фиша за 9 години показва системно неглижиране на правилата за движение.

„В този контекст преценката на въззивната съдебна инстанция, че подсъдимият е действал при форма на вината небрежност, тъй като не е могъл да предвиди загубата на напречна устойчивост и навлизането в насрещното платно, е незаконосъобразна“, пише в решението на ВКС.

Върховните съдии приемат за несъстоятелна и тезата, че е налице случайно деяние, при което деецът не е бил длъжен и не е могъл да предвиди настъпването на общественоопасните  последици.

„Управлението със скорост, надвишаваща повече от два пъти разрешената за движение на автомобила в населено място, при усложнена пътна обстановка сочи на проявена престъпна самонадеяност при осъществяване на деянието“, подчертават върховните съдии, според които е доказано, че Ковачев се е движил в насрещната лента, а не само е навлязъл в нея.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:24
Гост

­­­Г­о­­р­­­е­щ­и­­­ ­­м­о­­­м­и­ч­­е­­­т­а­­ ­­­в­­и­­­ ­о­­ч­а­­­к­­в­­а­т ­­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?90258

Асен
Асен
05 октомври 2023 1:55
Гост

Този чак прехвърля вината върху баща си.

Възмутен
Възмутен
05 октомври 2023 1:56
Гост

Изключително нагло и безорговорно.

Щерев
Щерев
05 октомври 2023 1:52
Гост

Самият факт, че има толкова наказания е достатъчно красноречив.

Филип
Филип
05 октомври 2023 1:53
Гост

Явно не и за някои съдебни състави.

Петров
Петров
05 октомври 2023 1:50
Гост

На този човек не трябва да му връщат въобще книжката.

Симо
Симо
05 октомври 2023 1:44
Гост

Не леко, това наказание е срамно.

Димитров
Димитров
05 октомври 2023 1:42
Гост

Въззивна инстанция да ае произнесе, че случаят не е особено тежък…

Чавдар
Чавдар
05 октомври 2023 1:43
Гост

Срам!

Стоил
Стоил
04 октомври 2023 23:28
Гост

Очаквано решение.

Лазар
Лазар
04 октомври 2023 23:28
Гост

Браво на ВКС!

4444
4444
04 октомври 2023 18:02
Гост

Трагедия на пътя, трагедия и в съда. Дано поне малко справедливост видят близките.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 18:00
Гост

Заради такива присъди се стига до абсурдите в парламента да се увеличават наказанията всяка година. А той законът си е наред, просто някои от тези, които го прилагат, не са.

Виктор
Виктор
04 октомври 2023 23:30
Гост

И има хора, които не спазват законите, а се измъкват между капките.

123
123
04 октомври 2023 17:59
Гост

Трима убити, драстично превишение на скоростта в населено място и случая не бил особено тежък, а шофьорът бил небрежен…Абе…

Дичо
Дичо
04 октомври 2023 23:31
Гост

И после иди че вярвай в безпристрастен съд.