България и Румъния обмислят вариант, при който дори и извън единното европейско пространство, граничният контрол между двете държави да отпадне, ако през декември не бъдат допуснати в Шенген.

Това стана ясно на срещата в Евксиноград между премиерите на България, Румъния и Гърция – Николай Денков, Марчел Чолаку и Кириакос Мицотакис, съобщи „24 часа“.

Те обаче изразиха увереност, че до този сценарий няма да се стигне, тъй като наложеното вето от Австрия за двете държави и на Нидерландия за България, ще отпаднат.

„Убеден съм, че Австрия и Нидерландия имат полза от влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. И вече чувам нашите аргументи да се изтъкват и от политици от други държави в ЕС“, каза след разговорите Николай Денков и добави, че ще е много трудно да се защити позицията срещу влизането ни в Шенген.

„Този път трябва да има обсъждания по темата и ако Австрия продължи да налага вето, без да дава обяснения, ще обмислим съвместен отговор“, заяви премиерът на Румъния Марчел Чолаку, който е признал и за възможността за общи действия между двете държави с премахване на граничния контрол между тях. По този въпрос пък премиерът Денков заяви:  „Засега България е 100% фокусирана върху план А, който е приемане в Шенген през декември. След това ще мислим за план Б“.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис коментира, че страната му има собствен икономически интерес от приемането на България и Румъния в Шенген, тъй като в момента няма сухопътна граница в единното пространство.

„Ако искаме да имаме повече свързаност в Европа, това означава приемане на България и Румъния. Имаме интерес този въпрос да се реши“, подчерта Мицотакис.

Увереност, че проблемът с ветото на Австрия и Нидерландия ще бъде решен до края на годината изрази и вицепрезидентът на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който също участва в срещата във Варна. Той подчерта, че присъединяването на България и Румъния към Шенген ще допринесе и за улесняване на бизнеса, а не само за по-сигурни граници. Схинас припомни, че останалите европейски държави са получили съдействието на България и Румъния за ускоряване на доставките през тяхна територия при затварянето заради пандемията от COVID през 2020 г.

„Европа повече не може да е разединена. Трябва да сме заедно и като политически послания, и като принципи“, подчерта Денков и добави, че ако се осъществят общите проекти между България, Румъния и Гърция, Балканите ще се превърнат във водещ регион в Европа.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай Брюксел
Бай Брюксел
11 октомври 2023 1:02
Гост

Явно някой от коментиращите по долу ,не са разбрали ,че Шенген за нас няма да има,толкова ли сте малоумни?То ако са искали да ни приемат ,това да е станало отдавна.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 23:47
Гост

Ако се премахне заедно с това не границата а само митницата с Турция, в Брюксел ще настъпи паника и ще ни приемат за часове сами само това да не става

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 8:35
Гост

Е, и……….нищо от това.

Сенши
Сенши
09 октомври 2023 22:37
Гост

Мини Шенген между държави-коптори

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2023 21:50
Гост

Да я махаме от сега. Демокрация е. Всеки да ходи където иска. Тъй рече още Меркел.

Лозан
Лозан
09 октомври 2023 19:45
Гост

Много добра идея.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 октомври 2023 18:20
Гост

Няма лошо, подкрепям с две ръце интеграция с румънците, единственият народ, с който се разбиране учудващо добре за две балкански държави, а гърците са ясни – интересът при тях и евреите винаги е бил водещ.

Прокубания бухал
Прокубания бухал
10 октомври 2023 12:35
Гост

Нека не забравяме, че в някои румънски източници Второто българско царство е било нещо подобно на съюзна държава между двата народа, което е силно преувеличено и дори невярно, почиващо на факта, че нашият Калоян се е титулувал „цар на българи и кумани“, но все пак означава, че съседите донякъде припознават държавността ни и като своя.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2023 17:04
Гост

Европа разбира само от действия, никакви приказки, молби и пр. Я да се обединят за общ иск, ще видим тогава колко бързо ще се преодолее ветото на Австрия и Нидерландия.

Kotze
Kotze
09 октомври 2023 16:46
Гост

За мен австрийците са квази германци, германските македонци с всичките комплекси и проблеми от това.

Симо
Симо
09 октомври 2023 19:47
Гост

Чиито комплекси за съжаление рефлектират върху нас.

987
987
09 октомври 2023 16:46
Гост

А бе ние няма ли да се включим към иска на Румъния. Хайде стига сме се навеждали, малко твърда ръка трябва да покажем

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2023 16:46
Гост

Не лоша идея за шантажиране на инатливите Австрия и Нидерландия.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2023 16:45
Гост

Много се надявам Денков да е прав, много се надявам. По принцип съм оптимист, но в тоя случай…

123
123
09 октомври 2023 16:45
Гост

Добра идея, напук на австрийците, които до вчера бяха най-големите поддръжници на путлеровия режим, а иначе са много стриктни към нас.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2023 16:48
Гост

Нали знаеш, няма вечни врагове, има вечни интереси. Германия и Австрия поддържаха Путин, че газът яко течеше, доктрината, че икономическият интерес ще го удържи да се прояви като новия Хитлер обаче не издържа и извергът започна война. Тааааа…. да ни пускат в Шенген, че вече срамът е за тях. Егати обединената Европа, която не е обединена

Име
Име
09 октомври 2023 20:20
Гост

123 и после Анонимен, поне да беше изчакал да мине половин час между постовете ти, а то три минути. На някои болни все Путин им е виновен. Докато си говорят сами.

Геро
Геро
09 октомври 2023 19:48
Гост

Вятърът на промяната.

нашего брата не го грее
нашего брата не го грее
09 октомври 2023 16:45
Гост

И както винаги, далаверата е за хитрите румънци, които ходят на море в Гърция. Нашего брата не го грее.

Dum
Dum
09 октомври 2023 16:49
Гост

На границата с Гърция румънци и българи са равни. Така че все има проверки някакви

wtf
wtf
09 октомври 2023 16:44
Гост

Не виждам на какво основание Денков е такъв оптимист. Австрия и Нидерландия имат вътрешни проблеми и си го изкарват на нас

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
09 октомври 2023 16:43
Гост

Добре, че Румъния малко ни засилва да се озъбим и ние. Иначе, все мълчим в ъгъла и чакаме.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2023 16:46
Гост

За разлика от нас те знаят как се отстоява национален интерес