Военно-окръжният прокурор на София Адалберт Кръстев да бъде уволнен заради множество нарушения, които е установила проверка на Военно-окръжната прокуратура (ВОП) за последната година и половина.

Такова предложение е направил до Прокурорската колегия и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов, съобщиха от държавното обвинение.

Нарушенията са констатирани при комплексна проверка, извършена от прокурори от Върховната прокуратура и от Военно-апелативната прокуратура за работата на ВОП от началото на 2022 г. до средата на миналата година. Резултатите от ревизията са показали многобройни нарушения и неизпълнение на задължения от страна на Кръстев.

Проверяващите установили нарушения на случайния подбор при разпределението на дела, като 74 преписки и досъдебни производства били разпределени на дежурен прокурор, вместо на случаен принцип. Пак в нарушение на тези правила били разпределени и преписки по изпълнение на 15 присъди.

Със заповеди на Кръстев били обособени и групи при военните следователи за случайно разпределение на делата, въпреки че към онзи момент според Закона за съдебната власт следователите могат да осъществяват разследване само по досъдебни производства, но не и по преписки.

При проверката е установено също, че са изисквани заверени копия от заповеди за командироване от държавни институции и било разпоредено материалите за всеки командирован да се завеждат под отделен номер като отделна преписка.

„В резултат на писмата са били образувани 1561 преписки във ВОП-София, което е довело до изкривяване на данните за натовареността на прокурорите, включително на данните за средната натовареност на всички окръжни прокуратури“, посочват от държавното обвинение.

Ревизията е показала също, че по дело, по което Адалберт Кръстев е бил наблюдаващ прокурор, не е упражняван постоянен надзор за срочно разследване на офицери от Министерството на отбраната и цивилни за разгласяване на класифицирана информация, което е довело до неоправдано забавяне на делото.

В нарушение на ЗСВ военно-окръжният прокурор на София изготвил и десетки немотивирани предложения до Военно-апелативната прокуратура-София за извършване на инстанционен контрол на актове на прокурори от ВОП-София.

„В тях той посочил, че след „лична проверка“ е установил, че законът не е приложен правилно и постановлението е необосновано. Така не е било изпълнено задължението административният ръководител да не изразява становища по дела и преписки, които не са му възложени“, се казва в предложението на Борислав Сарафов за уволнението на Кръстев. В него той подчертава, че иска най-тежкото дисциплинарно наказание за Кръстев „предвид многобройните дисциплинарни нарушения, извършени от административния ръководител на Военно-окръжна прокуратура-София и системното неизпълнение на служебните му задължения“.

Преди осем години прокурор Кръстев беше окончателно оправдан и по дело за невярно медицинско при участието му в конкурс за частен съдебен изпълнител. Според обвинението тогава прокурорът страдал от диабет, но в картата му за медицински преглед пишело, че е клинично здрав и това е невярното обстоятелство, тъй като заболяването на Кръстев е установено с епикриза от Клиниката по ендокринология при ВМА и с решение на лекарска консултативна комисия.

Военно-апелативният съд обаче реши тогава, че Кръстев не е извършил престъпление. В мотивите на съда се посочваше, че военният прокурор е отишъл при лекар, който го е прегледал и е поставил диагноза, че е здрав. Прокурор Кръстев не носел със себе си медицински документи и не се оплакал на лекаря от заболявания, след което той му „измерил кръвното налягане, извършил му преглед и се уверил, че той е здрав, прав офицер“. Според съда това е била диагнозата на лекаря и затова не може да му се търси отговорност, още по-малко наказателна отговорност на майор Кръстев.

Делото срещу майор Кръстев се запомни и с мотивите на съдия Величка Влашева от Военния съд в Пловдив, която на първа инстанция прецени, че той се е ползвал невярно медицинско и го наказа с 3000 лева глоба. В мотивите си съдия Влашева беше направила обстоен анализ за качеството на работа на Кръстев в последните 4 години, въпреки че това няма никакво отношение към предмета на делото. В тях съдията беше описала как Кръстев пише актовете си, какви са отношенията му с колегите, посочваше се, че нямал добра организация на работата си и не винаги спазвал процесуалните срокове. Така първоинстанционният съд стигна до извода, че прокурор Кръстев има изключително лоши характеристични данни.

Името на Адалберт Кръстев беше замесено в последните две години и покрай катастрофата на бул. „Черни връх“, при която загинаха две млади момичета. Тогава той беше сниман на мястото на инцидента, а от прокуратурата обясниха, че се е озовал случайно на мястото като гражданин, но не е участвал по никакъв начин в процесуалноследствени действия и беше разпитан като свидетел по делото срещу Георги Семерджиев.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Милиционерщини до откат
Милиционерщини до откат
22 март 2024 14:23
Гост

Аз мисля, че нахлуването в районна прокуратура и то лично предвождаано от него енезконосъобразно както и всички др такива проверки. Та новите изменеия в Коституцита му отнеха тези правомошия да се прави на шериф. Да си гледа само Върховната прокуратура и жаната там.

Свидетел
Свидетел
22 март 2024 10:46
Гост

Сарафов какво така изведнъж ги е подпукал всички. Да не е Бога?! Няма ли него някой вече да провери за престъпните му схеми?!

Didier
Didier
22 март 2024 2:03
Гост

Здравейте г-н/г-жо

Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем, вариращ от €2000 до € 800,000,00 при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви.
Така че, ако имате нужда, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес.
Имейл: didierdf93@ gmail.com
Имейл: didierdf93@ gmail.com
Телефон за WhatsApp: +33644681046

личният пример личния
личният пример личния
21 март 2024 13:37
Гост

А и. ф. Главен ще нареди ли проверка на дейността на НСлС за последните 5 години :))) ??? редно е като проверява и заклеймява другите да видим той как се е справял??? Как е разпределял делата намесвал ли се е лично по тях , той или заместниците му и т. н. , вече има матрица от хеговите проверки в нарочените прокуратури. Нека се види каква е ефективността на рабоата му и на него и като Шеф на НСлС и като зам. главен по разследването. Некка се замислим какво е разследването и какво полезно е свършил

от психиатрията
от психиатрията
24 март 2024 9:03
Гост

Колко следователи са командировани от страната в НСлС с години и защо, при условие, че натовареността на следователите в националното следствие е ниска. Имат по 1-2 дела. И това не е само в следствието. В прокуратурите в София има хора, които са командировани също с години , на какво основание, като се твърдеше, че командироването ще е не повече от 6 месеца. Приятели и близки на различни шефчета целуват ръце, за да останат командировани. Къде е закона?

Да не са роднини?
Да не са роднини?
21 март 2024 13:33
Гост

Този на снимката не е ли прокурора Петър Белчев?

Магистрат
Магистрат
21 март 2024 15:09
Гост

Не е, ама са като близнаци!

Анонимен
Анонимен
21 март 2024 15:33
Гост

приричат си много, но Петър Белчев все още не е толкова дебел. За по-нататъкк дали ще стане, не знам.

Анонимен
Анонимен
21 март 2024 21:13
Гост

Белчев е пич и мъжкар! За разлика от много други! И тогава килограмите нямат значение!

Съгласен
Съгласен
21 март 2024 21:53
Гост

Не съм му фен, но поне има топки
Ако му кажат, ше ги стегне фуражките
Това го може

СРП
СРП
22 март 2024 8:18
Гост

Белчев,спри да се хвалиш какъв мъжкар си. Добре те познаваме.

Geleto
Geleto
22 март 2024 11:14
Гост

Всеки има право на мнение, но Пешо Белчев със сигурност е човек с достойнство.

817
817
24 март 2024 8:21
Гост

Белчев е плъх и подлец! А килограмите нямат значение.

Ad nauseam
Ad nauseam
21 март 2024 12:48
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

ISTINA
ISTINA
21 март 2024 13:09
Гост

В МВР да не би да са цвете?!? ОЩЕ ПО-ЛОШО! ПОШЛОСТТА, САМОУПРАВСТВОТО, ПОРЪЧКИТЕ И ИЗПЪЛНЕНИЯТА В МВР СА ОЩЕ-ПО ФРАПАНТНИ И НЯМА СИЛА, КОЯТО ДА СПРЕ ВЕЗДЕСЪЩИТЕ ДОЗНАТЕЛЧЕТА И СЛЕДОВАТЕЛЧЕТА, ЕДВА ЗАВЪРШИЛИ ПРАВО.

Лъжа
Лъжа
21 март 2024 15:14
Гост

Завършили право. От кол и въже. Даже не са с купешки дипломи. И това винаги е целено от всяка една власт след 10 ноември, за да са професионално некомпетентни, съответно лесно манипулируеми!

Geleto
Geleto
22 март 2024 11:10
Гост

В МВР няма „следователчета“. Следователите са в прокуратурата. В МВР няма следователи някъде от средата на 90-те.

Боби Акулата
Боби Акулата
21 март 2024 12:45
Гост

Интресен юридически казус, както и административен е следният:- кой ще направи проверка на дейноста на съпругата на Боби прокурор в ВП ????

Рецидив ли е?
Рецидив ли е?
21 март 2024 12:35
Гост

ВАП проверява правилно ли е отказал военният прокурор майор Адалберт Кръстев да образува досъдебно производство по одита на ВМА

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/6547590

Проскубания бухал
Проскубания бухал
21 март 2024 12:35
Гост

Щом подпука и военните прокурори, които не вършат почти нищо, значи работата е сериозна или просто имитира дейност – бийт араунд дъ буш.

Ad nauseam
Ad nauseam
21 март 2024 12:50
Гост

Просто имитира дейност.

Както винаги.

Преценете
Преценете
21 март 2024 12:13
Гост

„Преди осем години прокурор Кръстев беше окончателно оправдан…“

„Цацаров поиска отстраняване на прокурор, разследван за документно престъпление …На 24 април /2015г./ Кръстев е обвинен, че на 5 декември м.г. е представил карта с невярно съдържание за медицински преглед в съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители. На 8 септември прокурор Кръстев е постъпил в Клиника по ендокринология във ВМА, където е било открито заболяването му и е изготвена епикриза.
Назначено е било лечение, а на 30 октомври от лекарска комисия във Втора градска болница в София му е издадено експертно решение за 92 процента трудова неработоспособност….“
https://www.mediapool.bg/tsatsarov-poiska-otstranyavane-na-prokuror-razsledvan-za-dokumentno-prestaplenie-news233976.html

ISTINA
ISTINA
21 март 2024 13:12
Гост

А КАКВО СТАНА С ФАЛШИВАТА ДИПЛОМА?!?

Анонимен
Анонимен
21 март 2024 12:05
Гост

Сарафа очевидно няма да е новият титулярен главен прокурор, а ще го ползват като пешкир.

Тихомир
Тихомир
21 март 2024 13:23
Гост

И бушон!

Въпрос
Въпрос
21 март 2024 12:04
Гост

А ревизия на СГП?

Анонимен
Анонимен
21 март 2024 11:39
Гост

Дайте доказателства кои са тия нарушения. Че така звучи като просто кух довод да бъде махнат някой

Анонимен
Анонимен
21 март 2024 11:38
Гост

Простотии

Анонимен
Анонимен
21 март 2024 11:38
Гост

Кой ли му се връзва. Всички са корумпирани

Анонимен
Анонимен
21 март 2024 11:38
Гост

Ала бала

Анонимен
Анонимен
21 март 2024 11:37
Гост

Сарафов ли ше е лицето на нормална България? Не. Тоя Адълберт явно просто е неудобен

Анонимен
Анонимен
21 март 2024 11:37
Гост

Ми да го сменят бе

Анонимен
Анонимен
21 март 2024 11:36
Гост

И то пък като ще стане. Няма що

re:
re:
21 март 2024 12:53
Гост

След една петилетка ще му изплатят шестцифрено обезщетение за сметка бюджета на съдебната власт!

За наша сметка – народна пара.

Митрон
Митрон
21 март 2024 11:36
Гост

Не вярвам и на дума на този клоун

Динков
Динков
21 март 2024 11:35
Гост

Глупости на Сарафов.

Лидия
Лидия
21 март 2024 11:35
Гост

Каква промяна е Сарафов спрямо Гешев? Никаква

Анонимен
Анонимен
21 март 2024 16:44
Гост

Дори е от трън та на глог