Бившият преподавател по Международно публично право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Чавдар Стоянов е осъден на две години затвор за принуда и за действия на полово удовлетворение с мъж, като употребил за това заплашване.

Той е оправдан за това, че през 2016 г., когато беше уволнен от университета, е залепил на вратата на пицария плакат със зачертана снимка на тогавашния декан на Юридическия факултет на СУ проф. Сашо Пенов. Именно проф. Пенов, който днес е министър на образованието, уволни Стоянов.

За присъдата, която е постановена вчера от съдия Николай Урумов, съобщиха от Софийския районен съд. Тя не е окончателна и подлежи на обжалване.

Преди три години Стоянов беше окончателно осъден за опит да принуди мъж да отиде в дома му, където да бъде наказан с бой с камшик. Присъдата му беше условна на 2 години затвор с 3-годишен изпитателен срок, както и да плати 5000 лева обезщетение на пострадалия. С нея Стоянов беше оправдан по второто обвинение – за разврат (повече за този случай виж тук).

Новото дело е за четири случая от ноември 2016 г., в които са замесени Стоянов и един мъж. Представяме ги така, както са описани в диспозитива на присъдата, четена публично в открито съдебно заседание, без детайлите в мотивите, които я придружават.

В първите два случая СРС приема, че става дума за принуда (чл. 143, ал. 1 от НК). Съдът сочи, че Стоянов е принудил мъжа (представен като А.Д.В.) противно на волята му да се съблече гол до кръста, да легне по корем и му нанесъл двадесет удара с мъжки колан в областта на гърба. В присъдата се сочи, че подсъдимият е употребил за това заплашване – казал на мъжа, че е служител на ДАНС и има приятели прокурори, и закрила от много големи хора, че никой не може да му направи нищо, че опита ли да направи нещо, има хора в полицията и навсякъде, и го попитал: „Знаеш ли какво заслужаваш сега?“.

Вторият случай на принуда е описан в присъдата така: „С. накарал В. да се съблече гол до кръста, да си събуе чорапите, да легне на пода по корем и му нанесъл множество удари с мъжки колан и с тънка пръчка в областта на гърба и ходилата, като употребил за това заплашване – казал на В., че е служител на ДАНС, че има много хора в прокуратурата и полицията и никой нищо не може да му направи, че ако се оплаче, жалбата му ще стигне до неговите хора и ще разбере“.

СРС оправдава юриста, че в тези два случая е заплашил пострадалия, че ще го разчекнат, както и че ще го закара на Витоша с още 10 човека и ще го изнасилят.

Съдът признава бившия преподавател за виновен и за престъпление по чл. 157, ал. 1 НК. Разпоредбата предвижда от 2 до 8 години затвор за този, „който извърши полово сношение или действия на полово удовлетворение с лице от същия пол, като употреби за това сила или заплашване или използва положение на зависимост или надзор, както и с лице, лишено от възможност за самоотбрана“.

Според съда е доказано, че пак през ноември 2016 г. Стоянов е извършил действия на полово удовлетворение със същия мъж като е употребил за това заплашване – отново, че е от ДАНС и има хора в прокуратурата.

Според съда юристът накарал В. да се съблече гол до кръста и да си събуе чорапите, да легне на пода по корем и му нанесъл множество удари с мъжки колан и с тънка пръчка в областта на гърба и ходилата, свалил си гащите и го накарал да му пипа с ръце половия член и да си го допира до устата, като сам също си пипал половия член.

Другото деяние по чл. 157, ал. 1 НК, за което е осъден бившият преподавател, е извършено спрямо същия мъж и под същата заплаха, но и с добавката, че ще го закара на Витоша с още десет човека и ще го изнасилят. След тази заплаха подсъдимият накарал В. да се съблече и да остане само по боксерки, отново го бил и го накарал да пипа члена му и да го допира до устата си. Соченият за съучастник на юриста в това деяние е оправдан.

За да постанови ефективна присъда, съдия Николай Урумов отчита множество обстоятелства. Той изтъква, че за кратък период от около половин месец подсъдимият е проявил силна престъпна упоритост и е осъществил четири престъпни деяния.

Голяма значение за постановяването на ефективна присъда имат и тежките последици на деянията на Стоянов. „Деянията са оказали изключително тежко психиатрично и психологично въздействие върху жертвата на престъплението“, пише съдия Урумов.

„По делото е доказано наличието на посттравматично стресово разстройство у В., което е следствие на преживените от него силен стрес и страх от процесните престъпни посегателства. В буквален смисъл съдът намира, че последиците за пострадалия са изключително сериозни и дори има риск за неговия живот, тъй като полученото от него посттравматично стресово разстройство до такава степен е навредило на здравето му, че се е стигнало до положение, в което той е с пълна бъбречна недостатъчност, изписан в терминално състояние от болница. Ето защо, този състав на съда намира, че процесната престъпна деятелност на С. е с много по-висока степен на обществена опасност от нормалните престъпления от този вид“, посочва СРС.

В присъдата се заявява, че е налице висока обществена опасност на дееца, тъй като е извършил няколко престъпления и не се поколебава да използва различни заплахи само и само да постигне целта си за лично сексуално удовлетворение, независимо от последиците за жертвите на неговите посегателства.

Съдът отчита, че Стоянов е много високо образован и с високо ниво на интелект, отчита и забавянето на делото заради пандемията от Ковид-19 и трудностите да бъде намерен пострадалият (открит е едва, когато е постъпил в болница), но заявява и че подсъдимият е „силно конфликтен, създаващ проблеми и конфликти с околните лица, най-вече на работното си място, използва медийни публикации за очерняне на конкретни лица, налице е силен стремеж към отмъстителност и т.н“.

СРС заключава, че условното изтърпяване на наказанието няма да бъде достатъчно за поправянето на дееца. „В случая процесната престъпна деятелност е насочена срещу личността и срещу сексуалната неприкосновеност на личността. Съдът счита, че от процесната престъпна деятелност са настъпили изключително тежки последици за здравето (в това число и психическото) на пострадалия, като това не може да не бъде отчетено при определяне на начина на изтърпяване на наказанието от дееца“, се посочва в мотивите. И се подчертава, че не е без значение, че деянията са осъществени по отношение на лице от същия пол, което не е хомосексуалист, „т.е. те са засегнали освен половата неприкосновеност на лицето и неговото лично достойнство по особено неприятен начин, който е оставил траен отпечатък в съзнанието на жертвата“.

46
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 8:24
Гост

Този беше асистент на Благой Видин по МПП. А Видин си е изпечен престъпник…няколко пъти прокуратурата го разследваше за нецелесъобразно разходване на финансови средства…когато беше шеф на Центъра по европейско право и шеф на комисията за предоставяне на убежище….амааа….никакъв резултат от това разследване! Всичко се претупа

2ка
2ка
02 юни 2023 7:06
Гост

Да не би Урумов да е късан на изпита и затова да си отмъщава като чете ефективна присъда? 😀

ккккк
ккккк
01 юни 2023 23:02
Гост

сега българският Хелзинки комитет ще се развихри

съдия
съдия
01 юни 2023 20:50
Гост

Тоз човечец чий син беше? Май на някаква професорка?

Запознат
Запознат
03 юни 2023 19:09
Гост

Не, майка му е работила в администрацията, ТРЗ, май.

Георгиев
Георгиев
01 юни 2023 17:43
Гост

Е, Международното публично право беше един от най-лесните изпити от цялото следване. Като цяло приятна дисциплина, интересна и много полезна. Тия, които сме учили в ЮФ на СУ, ще ме разберат, но ние бяхме при проф. Благой Видин и той се отнасяше изключително несериозно към дисциплината, пропускаше лекции, а, когато имахме такива, преподаваше 10-15 минути и ни пусне. Изпитът беше пародия – развиване на въпрос, по избор, от конспекта. Остави ни да си преписваме. И накрая гледаш – 400 човека курс, 400 шестици! Нито една петица, четворка, тройка, двойка.

:))))
:))))
01 юни 2023 18:38
Гост

Ние па му викахме професор Невидим, щот коги ти требваше, все го немаше:)))

АНонимен
АНонимен
03 юни 2023 18:06
Гост

Едно време не беше така. Когато аз бях студент, Видин беше доцент и на изпита бая си изискваше, при нас беше устен.

:)))
:)))
01 юни 2023 17:34
Гост

Е, ние пък с него си бяхме приятели:))). Във втори курс по МПП какви разговори само сме водили на упражненията:)). Като цяло е добър човек:))

Георги Ат.
Георги Ат.
01 юни 2023 16:13
Гост

Добре, ве! Тоя по едно време всички в СУ бяха пропищяли от него – и студенти и преподаватели и тогава не се намери един да му хвръли една гора бой. Ама бой истински и нямаше да се стигне тогава да тия извратенящини от негова страна …
Драги, учащи и преподаватели, взимайте пример от Свищовския ВУЗ там от край време си бият преподавателите и чак до такива изродщини не се е стигало …

..........
..........
01 юни 2023 16:04
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
ППДБ слугите на Бацето
ППДБ слугите на Бацето
01 юни 2023 16:04
Гост

Ами браво на проф. Пенов и на съдията Урумов. какво друго.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 16:03
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 16:00
Гост

В затвора ще се поправи или по-точно ще го поправят

анонимен
анонимен
01 юни 2023 15:48
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 15:15
Гост

Кой е съдията – докладчик??? Най – важното и изпуснато!

Стефан Атанасов
Стефан Атанасов
01 юни 2023 15:48
Гост

Ако прочетеш статията може и да разбереш…

Любител
Любител
01 юни 2023 15:56
Гост

„За присъдата, която е постановена вчера от съдия Николай Урумов, съобщиха от Софийския районен съд“.
Май чукча писатель, чукча не читатель.

Стоил
Стоил
01 юни 2023 15:09
Гост

Ужасна история!

юрист
юрист
01 юни 2023 22:01
Гост

То това е част от историите. Освен в Софийския е преподавал и в други университети и все принуди, жалби.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
01 юни 2023 15:09
Гост

“…Съдът отчита, че Стоянов е много ви бил ПРЕПОДАВАсоко образован и с високо ниво на интелект…“ Глупости- интелигентен човек няма да има поведението на осъдения. Що е “интелигентен“ човек е този, който не може да държи низките си страсти под контрол… И този е бил преподавател по МПП, и то в юф на СУ ..Гнус и отврат…Само не ми казвайте, че глбти природно са по-интелигентни от нас- хетеро хората, защото това е абсолютна лъжа. За садистите пък да не говорим….

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 15:56
Гост

Оригинал, знаеш ли колко много садисти и серийни убиици има високи интелигентни и образовани?

Симо
Симо
01 юни 2023 15:08
Гост

И този ще учи студентите на право!

юрист
юрист
01 юни 2023 15:06
Гост

Явно част от пишещите не са били в това време, когато няколко университета бяха с облепени , по вестници имаше измислени публикации, студенти се оплакваха, а преподаватели, дръзнали да се противопоставят, също се чудеха как да се справят със застигнали ги проблеми.

Михаил
Михаил
01 юни 2023 14:58
Гост

Егати парадпкса! Точно проф. Пенов да го уволни.

анонимен
анонимен
01 юни 2023 14:40
Гост

Брей, много морален народ, дето не е чел НК! Да те бият с колан и да те карат да пипаш полови органи след заплаха е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! Информацията е от диспозитив, четен публично в зала В ИМЕТО НА НАРОДА! Хората са ви спестили мотивите. ЖЕРТВАТА Е НА ПЪТ ДА СЕ СПОМИНЕ, а те се червят

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 14:39
Гост

Какви са тези преподаватели бе? Този е много извратен!

юрист
юрист
01 юни 2023 16:05
Гост

Имаше такива, които се съпротивляваха, но и тях ги настигаше статия в някой вестник с глупости и фрапиращо заглавие, че да им срине реномето

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 юни 2023 14:31
Гост

Абе, алооу, редакторите на Лекс, спрете с тези детайлни статии, описващи подробно всички факти и обстоятелства около престъпления от подобен вид, че сайтът стана по-зле и от биографична книга на паркетния лъв – Минчев.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
01 юни 2023 14:42
Гост

Биографичната книга на паркетния не е присъда срещу бивш преподавател по право в СУ. А ти, Бухале, какво предлагаш – да го разкажат със свои думи ли?

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 14:58
Гост

Ми то по-културно от полов член, не се сещам как… тъй де. Все пак това изисква съставът на чл. 157 НК, как иначе да обосновеш съставомерност?!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 юни 2023 0:00
Гост

Кратко резюме и линк към решнието биха били напълно достатъчни според мене.

Чилингиров
Чилингиров
01 юни 2023 14:29
Гост

Ужас. Какво ще правим сега? Да го убием с камъни!

Зоя
Зоя
01 юни 2023 14:28
Гост

Пазя се от такива новини. Пазя се.

Станой
Станой
01 юни 2023 14:28
Гост

Хайдее… жълтата новина. Свършиха малоумщините на Бойко, Василев, Кирил, Гешев, ВСС и останалите по веригата ли?

АоН
АоН
01 юни 2023 14:27
Гост

Това, че е професор нищо не значи. Има много хора по света, които имат много уважавани професии и обществото им се възхищава, но те цял живот се крият за това какво обичат в сексуален аспект. Какви фетиши им допада, примерно да ги връзват с вериги и да се гаврят с тях. Така е. Няма никакво значение кой какъв е.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 14:25
Гост

И пак прозира омраза към гейовете. Сексуална удовлетвореност с мъж. А защо, ако е с жена може ли? Или за по-шокиращо заглавие пишете, че е принудил мъж? Какво значение кой с кого иска да ляга? Важното е да е над 18 обекта на желанията му и да си легне с него доброволно, а не доброзорно. А дали е кон, мъж или жена няма никакво значение. Ако иска и с минерали да спи.

Наблюдател
Наблюдател
01 юни 2023 14:39
Гост

Абе, вие нормални ли сте? Написано е каквото е станало, станало е с мъж, написали са с мъж. Пък, ако беше с минерал, допустимо е дори словоредът да се обърне и първо да се каже, че с минерал е сторено еди какво си.

Щерев
Щерев
01 юни 2023 15:01
Гост

Именно! В случая не е доброволно

Има значение
Има значение
02 юни 2023 9:40
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 14:24
Гост

Ужас…

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 14:24
Гост

Прилича ми на подпухнал Джейсън Борн.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 14:26
Гост

Така казано е така.

Любенов
Любенов
01 юни 2023 14:26
Гост

Прилича на нърд.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 14:23
Гост

ХАхахахха, какво ви накара да напишете такава статия?

колега
колега
01 юни 2023 15:01
Гост

нима не знаете колко студенти изпищяха?! И за колко свестни преподаватели имаше измислени статии с цел принуда? Не Ви интересува, защото сте стояли на топло и на спокойствие, докато страдат други. А родителите на тези студенти- наясно ли сте какво са преживели?!