Министърът на правосъдието Атанас Славов ще поиска още следващата седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) да спре процедурата за избор на главен прокурор до произнасянето на Конституционния съд. Това обяви самият той пред журналисти след участието си в международна конференция „Съдебна медиация в Европа и САЩ – ключ към споразумение по висящи съдебни дела“, организирана от работна група, определена от ВСС.

Във вторник КС допусна за разглеждане искането на вече бившия главен прокурор Иван Гешев за обявяване за противоконституционни различни разпоредби в НПК, една от които е свързана с необходимото мнозинство за избиране и освобождаване на обвинител №1 (виж още тук).

Има изрична норма в Административнопроцесуалния кодекс, която казва, че тогава, когато има допуснато дело в КС, с което е оспорена конституционността на закон, който трябва да се приложи в едно производство, каквото безспорно е изборът на нов главен прокурор, тогава съответният орган спира производството по делото до произнасянето на Конституционния съд„, обясни Славов, визирайки чл. 54, ал. 1, т. 4 от АПК.

Както е известно, с промените в НПК беше намалено мнозинството за избор и за освобождаването на главния прокурор от 17 на 13 гласа. И именно заради това част от членовете на ВСС са на мнение, че процедурата трябва да бъде спряна. Други пък са на мнение, че тя трябва да продължи, защото изборът е насрочен за 26 октомври, докогато КС ще се произнесе. Предвидено е номинации да се правят на 6, 13, 20 и 27 юли.

В момента изборът на нов главен прокурор, неговата висяща процедура, просто не отговаря на обществените очаквания и на изискванията на обществото към тази фигура. Разбира се, Пленумът ще е органът, който ще вземе своето решение, но аз вече съм заявил, че не считам за легитимна тази процедура в този момент по всички условия и целия контекст, в който говорим“, каза днес Атанас Славов.

Той припомни, че се подготвят и промени в Конституцията като предложенията ще са готови следващия месец. Славов посочи, че една от основните идеи е реформа на структурата и състава на ВСС като целта е да бъдат обособени два отделни съвета – съдийски и прокурорски. Те ще бъдат с различно разпределение на професионална и парламентарна квота като целта е засилване на съдийското самоуправление, заяви министърът на правосъдието. Освен това се предвижда и „орязване“ на правомощията на главния прокурор и намаляване на мандата му от седем на пет години и това, по думите му, е още едно основание да не се бърза с процедурата за избор на обвинител №1, нито пък с излъчването на нов състав на ВСС.

Атанас Славов посочи още, че утре ще внесе жалба във Върховния административен съд срещу определянето на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор (повече по темата виж тук и тук).

Както вече стана ясно, той участва в международна конференция, посветена на медиацията.

Доверието в съдебната система в България за съжаление системно не е високо. Причините за това са много и различни. Но включването на медиацията в целия процес е възможност гражданите да видят човешкото лице на правосъдието. Да видят, че цялата система е ориентирана към тях и работи за тях“, обърна се министърът към участниците във форума.

Той допълни, че във време, когато социалните конфликти стават все по-силни и по-интензивни и това са конфликти, които засягат обществото, политическия процес и бизнес отношенията, да се търси решение чрез споразумение, е наистина един нов тип култура. „Култура, която ние се опитваме стъпка по стъпка да въвеждаме с търсене на съгласие, с взаимни отстъпки, с компромис, с получаване на резултат, който да е удовлетворителен и за двете страни“, изтъкна министърът. И посочи, че напредъкът вече е налице – за краткото време, откакто заема поста в МП, е подписал над 100 удостоверения за вписване на медиатори в националния регистър.

 

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:29
Гост

­­­Г­­о­­­р­­­е­­­щ­­­и­­­ ­м­­­о­м­­и­­­ч­е­­т­­а­­ ­в­и­­ ­­о­­ч­а­­­к­­­в­­а­­т ­­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?87274

Ad nauseam
Ad nauseam
02 юли 2023 11:55
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 12:58
Гост

Ахах, ББ, ДП и др. са внесли в НС декларация с която призовават ВСС да спре процедурата по избор на главен прокурор. Очаквам тези от ВСС отново да преживеят катарзис.

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
30 юни 2023 9:55
Гост

Кат ядохте кифтетата с марка „ГЕШЕВ Е ПОЗОР!“ не ривахте, а сега … една читава кандидатура за главен не може да предложите … не че ще я изберат. От кумова срама.

Щото кадровата банка я няма за разлика от резервната скамейка на „Бистришките тигри“.

Е да де ...
Е да де ...
30 юни 2023 9:44
Гост

Единственото което могат да направят „демократичните сили“ е да не правят нищо.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 21:17
Гост

Обречен. Това е основание по целесъобразност, даже по -скоро политическо. Издиша.

Подкрепям
Подкрепям
29 юни 2023 20:28
Гост

Много правилен ход

от ССБ
от ССБ
30 юни 2023 9:46
Гост

СаботажЪт е единственото което умеем и правим.

Така и управляваме саботирайки собственото си „управление“.

Слава Усогорск
Слава Усогорск
29 юни 2023 17:36
Гост

Както е логично, че Сарафов не става за главен прокурор и въбще в системата, така е логично и очеизвдано че министъра не става за министър, но и за политик . То на всички е ясно, че и преподавател и адвокат не е. Не е помирисвал правна материя . Така че и двамата да си ходят

ГЕРБ - йористи
ГЕРБ - йористи
29 юни 2023 20:23
Гост

Върнете ни Барни Ръбъл!

Re:
Re:
30 юни 2023 9:48
Гост

С Барни и Усогорския ли се изчерпват управленските кадри на управленската коалиция?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 юни 2023 16:30
Гост

„В момента изборът на нов главен прокурор, неговата висяща процедура, просто не отговаря на обществените очаквания и на изискванията на обществото към тази фигура. Разбира се, Пленумът ще е органът, който ще вземе своето решение, но аз вече съм заявил, че не считам за легитимна тази процедура в този момент по всички условия и целия контекст, в който говорим“

Ама като сваляхте Гешев, проблем с легитимността и законността нямаше, а? Двойни стандарти на либерастки подлоги.

Точно вашата любима тиква свали каскета!
Точно вашата любима тиква свали каскета!
29 юни 2023 20:25
Гост

Герберастките тролове еволюираха до путлерастки ястреби

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 юни 2023 10:41
Гост

Глупости.

Киро Куролацията
Киро Куролацията
30 юни 2023 14:32
Гост

Толерастки еврогайски трол е тоя,който е писал горното мнение.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 15:37
Гост

Колко ли дела е водил пред ВАС министъра, колко ли изобщо дела е водил, адвокат от 5 години, но прави К реформи, душманин на главния прокурор, пича, ако има 10 дела в кариерата си просто, абе какво да ти кажа, ВСС сами ще си спрат производството, заради допускането на КС, това излишно напъване малко идва в повече, а реално, той и неговите хора, ако падне в КС механизма ще покажат само колко си нямат хабер от всичката материя! Тази мода НПО – никакъв стаж- реформа няма да доведе до никакво качествено законодателство!

Тихомир
Тихомир
29 юни 2023 15:10
Гост

Какъвто министъра, такъв и сегашния ни главен.

Чочо
Чочо
29 юни 2023 15:05
Гост

Пълни глупости!

Филип
Филип
29 юни 2023 15:04
Гост

Е, до тогава със Сарафов ли ще я караме? Кой знае кога ще се произнесе КС?

Възмутен
Възмутен
29 юни 2023 15:07
Гост

Лошото е, че той си я кара както си знае.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 14:25
Гост

Министъра прилага тактика на постепенен натиск. От ПК си мислеха,че като махнат Гешев и всичко е разминало и ще изберат новия главен. Даже Чапкънова му каза и той да номинира, като знаят че изберат който си искат. Явно номера няма да мине. Да видим дали ще спрат процедурата.

Слава Коми АССР и Усогорск баси министъра
Слава Коми АССР и Усогорск баси министъра
29 юни 2023 17:41
Гост

И министъра е чапкънин като футболистката член на ВСС. И той мяучи на диалект , номпо- слабо . Да си се прибира в Русия министъра а тя у Бургаско

нов
нов
30 юни 2023 10:10
Гост

Диалект е твърдото говорене, господине. Книжовният български език е по-скоро мек.

Людмилов
Людмилов
29 юни 2023 14:01
Гост

Ха дано не си остане само Сарафов за идните четири години

Дерменджиев
Дерменджиев
29 юни 2023 14:01
Гост

Не очаквам да има промяна скоро

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 14:01
Гост

Глупости

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 14:00
Гост

Сега да видим и кога все пак ще се смени Сарафов. Че както обичайно става – най-временното решение се оказва и най-продължителното

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 14:00
Гост

Жълтопаветна шизофрения

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 14:00
Гост

Все тая е кой ще е главен прокурор. Докато сте в коалиция с ГЕРБ, няма да пипнате ГЕРБ и Борисов за неговите престъпления и кражби на народни пари.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 13:59
Гост

Надявам се обаче скоро да бъде сменен този състав на ВСС за да може да се избере адекватен прокурор

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 13:59
Гост

Факт е, че този състав на ВСС не може да избере адекватен прокурор. Ще сложи пак послушко.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 13:58
Гост

Сарафов не бива да бъде прокурор обаче!

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 13:58
Гост

В началото се дразнех. Сега вече разбирам логиката на решението на министъра и я подкрепям