Финансовият министър Асен Василев е осъден да плати обезщетение от 5000 лева на бившия депутат от „Има такъв народ“ (ИТН) Любомир Каримански за клеветническо твърдение.

Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС), където Каримански е предявил иск за 26 000 лева срещу Василев, показа проверка на „Лекс“.

Той е заради интервю на финансовия министър пред „Дарик“ през април 2022 г., когато Каримански беше шеф на комисията по бюджет и финанси в парламента и кандидат на ИТН за управител на Българската народна банка (БНБ). По това време пък „Продължаваме промяната“, на която Василев е съпредседател, беше издигнала кандидатурата на Андрей Гюров.

В интервюто Асен Василев казва, че Гюров има безупречна репутация и на въпрос дали това означава, че Каримански няма такава, той отговаря:

 „Мисля, че това, което се видя през последната седмица, а и което той сам каза… той е сложил подписа си под документ, с който 1 милион, мисля, че лева, на вложител на банката, на която той е бил изпълнителен директор, са били откраднати“.

Става дума за случай от 2015 г., разказан първо в изданието „Е-Вестник“, а преди две години и от „Bird“, свързан с времето, когато Каримански е бил изпълнителен директор на „Инвестбанк“. Тогава банката е изплатила близо 1,2 млн. лева на социално слаб гражданин, който се регистрирал като управител на фирмата „ДИГ-94“, която по това време водела дело срещу „Инвестбанк“ за липсващи пари. След като фирмата спечелила делото на втора инстанция, фиктивният управител на фирмата бил вписан и банката възстановила сумата на него. Измамата била разкрита, след което фирмата успяла да си възстанови дължимото.

Пред съда Каримански обяснява, че твърденията на Асен Василев са неверни, а той не е осъждан нито за кражба, нито за друго престъпление, а и никой не е имал претенции срещу него за откраднати суми с негов подпис. Каримански отрича и сам да е казвал, че се е подписал под документи за кражбата на 1 млн. лева.

Затова той е поискал обезщетение от 26 000 лева, като сочи, че изказването на Василев е уронило авторитета му в обществото, засегнало е достойнството и доброто му име, предизвикало е здравословни проблеми и емоционално напрежение у него, а и се притеснил за здравето на родителите му, които са се засегнали от опозоряването на сина им.

Асен Василев пък заявява, че самата банка е потвърдила двукратно плащане – веднъж по споразумението с фиктивния управител и втори път – чрез усвояване на гаранцията, внесена по сметка на ВКС за спиране на изпълнението на втората инстанция. Той сочи, че няма как Каримански да се е засегнал точно от неговото изказване, защото далеч по-рано са били публикувани журналистически материали по случая с внушения, че става дума за измама.

В решението си съдия Стилияна Григорова пише първо, че е недопустима злоупотребата със свободата на словото, когато води до накърняване на чужди права и законни интереси. Според нея, освен личното си мнение, че Каримански не притежава нужните нравствени качества за БНБ, Асен Василев е внушил на публиката негова съпричастност към измамна схема за 1 млн. лева.

„На фона на отрицателното си мнение, на каквото безспорно всеки има право, Василев е изразил твърдение, което прекрачва границите на свободата на мнение. Дори и подписът под споразумението да е положен от Любомир Каримански като изпълнителен директор на „Инвестбанк“ АД през 2015 г., този факт е тенденциозно поднесен от Василев и внушава съпричастност на ищеца към престъпно деяние. Влязлото в сила въззивно решение подлежи на изпълнение, а сключването на споразумение с кредитора не е противоправно деяние, а израз на добра воля за окончателно уреждане на финансовите отношения между правните субекти. Неправомерното фактическо плащане на мним представител на кредитора или неправомерно усвояване на гаранцията, внесена по сметка на ВКС съгласно чл. 282, ал. 2 от ГПК не води до извода, че представителят на банката е участник в увреждането на представляваната от него институция. С други думи, дори и подписът под споразумението действително да е положен от Любомир Каримански, внушението, че това е достатъчно, за да го направи съпричастен към престъпление „кражба“ е твърде тежко за авторитета и личното достойнство на ищеца, се казва в решението на съда.

В него съдия Григорова подчертава, че действително Асен Василев е говорил за вече известен случай, който е добил популярност в медийното пространство, а това намалява интензитета на вредите за Каримански конкретно от интервюто на министъра.

„Не може да се споделят доводите на ищеца, че е бил изненадан от казаното от Василев. Същевременно, изказването изхожда от авторитетна публична личност, което му придава допълнителна тежест и значителност в общественото съзнание“, допълва съдия Григорова, като подчертава, че коментарите на Василев за Каримански са го представили като съучастник в престъпление, за което няма не само влязла в сила присъда, но и повдигнато обвинение.

За да прецени какво е справедливото обезщетение, съдът припомня положението на политиците като публични фигури, което предполага по-висок праг на търпимост към критични изказвания.

„При отчитане на гореизложените обстоятелства, релевантни към определяне на справедлив размер на обезщетението, съдът намира, че претендираната сума от 26 000 лева е прекомерна. Информация с подобно съдържание е била предмет на предходни журналистически публикации, а и предвид професионалната биография на ищеца, ответникът не следва да носи пълната отговорност за липсата на трудова заетост на Каримански. Дължимото, според настоящия съдебен състав, обезщетение е в размер на 5 000 лева“, се казва в решението, което може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:20
Гост

­Г­о­р­­е­­­щ­­и­­ ­­м­о­­м­­­и­ч­­­е­т­а­­ ­­­в­­­и­­ ­­о­­ч­а­к­­в­­а­т ­­­-­-­-> https://nu21.fun/girl?93377

Павлин
Павлин
17 януари 2024 10:32
Гост

Малко е това обезщетение. Едно е да те клеветят жълти вестници, друго е действащ политик, който се ползва с някакъв авторитет сред част от обществото. Крайно време е подобно говорене да престане. Най-малкото двойно по-голяма по размер санкция е дължима в случая. Да не говорим, че кандидатурата на Гюров беше издигната само и единствено за да пропадне изборът на Каримански. Калянето на репутацията на последния от съпартиец на първия е просто неприемливо. Най-ироничното е подобни твърдения да идват от човек, който е осъждан в лично качество (чрез споразумение, но все пак вината е доказана) за милиони лири, а наскоро фирмата… Покажи целия коментар »

Жокера
Жокера
17 януари 2024 9:38
Гост

Мотивите на съда са добре написани, вярно е това, че полагайки подписа си върху документа не може да се презумира, че Каримански е съпричастен към престъпление. Този извод обаче може да бъде направен и от всеки друг човек, който узнае за информацията, защото всеки трезво мислещ човек трябва да подлага всичко на съмнение предвид разпространението на дезинформация и фалшиви новини. Василев не е казвал изрично, че според него Каримански не притежава нравствени качества. Не и казвал, че тези пари са били откраднати конкретно от Каримански или че той е съпричастен към „кражбата“ им по някакъв начин. За мен бяха излишни… Покажи целия коментар »

Найден
Найден
17 януари 2024 8:48
Гост

Каримански е просто един търговец и той няма добро име.

Асен Василев
Асен Василев
16 януари 2024 22:02
Гост

Очите ми изскочиха от тоя продукт, спри да го продаваш в посолството!

Мнение
Мнение
16 януари 2024 17:40
Гост

Аз лично не разбрах защо е осъден Василев?
Това решение е неправилно.

Резюме
Резюме
16 януари 2024 17:30
Гост

Прав е Василев, решението е за отмяна. Очевидно подписът е на Инвест-банкера, след което парите са отишли в джоба на подставено лице, вместо в този на кредитора. Кое не е ясно?!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 януари 2024 16:48
Гост

Много често започна да им се случва на Промянаджиите да бъдат санкционирани за големите си усти, добре че ББ и Кико се разбраха да оттеглят и двамата исковете си един срещу друг- така се прави в политиката, учиш се да прощаваш… Добрата дума железни врати отваря са казали хората, a lза лошата плащаш като поп, допълвам аз.

П.С. КП май вече официално е под крилото на ГЕРБ,

въпрос
въпрос
16 януари 2024 17:41
Гост

В случая, ти, случайно, разбра ли защо е осъден Василев?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 януари 2024 20:42
Гост

Да

Жокера
Жокера
17 януари 2024 9:40
Гост

ББ и друг път е проявявал „милостиня“, като най-култовият пример за мен беше, когато Йордан Цонев от ДПС го нарече публично от трибуната на Народното събрание, че е мутра. Делото срещу Цонев приключи по същия начин.

Мъдьо Ташков
Мъдьо Ташков
16 януари 2024 16:41
Гост

Стига бе?! Не-е-е-е?! Как може да осъдят този честен ококорен светец, който винаги и навсякъде говори ИСТИНАТА, и само ИСТИНАТА?! Не мога да повярвам! Направо не е ИСТИНА тази новина! Ще си изплача очите! Жива да не бях! Може и моите зъркели да се ококорят като неговите – а дано!

Димо
Димо
16 януари 2024 14:49
Гост

Естествено, че политиците трябва да имат по-висок праг на търпимост към критични изказвания.

Заки
Заки
16 януари 2024 14:49
Гост

Особено нашите карикатури. 🙂

Веско
Веско
16 януари 2024 15:51
Гост

Не и когато те обвиняват,че си откраднал един милион лева. Едно е бай Пешо на улицата да го каже, друго е финансов министър да го обяви в национална медия. Това може да убие кариерата на всеки почтен човек.
Точно Василев със запори и извънсъдебно споразумение за кражба на софуер да раздава такива присъди.

Дъно няма
Дъно няма
16 януари 2024 16:21
Гост

Точно пък „дребния“ мошеник Асен Василев да говори за пари. Вижте само за каква корупция с недвижими имоти и законодателни поправки в лична полза става въпрос
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2024/01/16/4576625_problemite_na_promianata_s_adres_chataldja_3/?fbclid=IwAR2ZQXxyNhmeVEKeKktjrOuH8drA1g4hMWNFiHXdAjRXlaNyQz8B1zCYprw

Ерлина
Ерлина
16 януари 2024 14:46
Гост

Егати новината. Да плаща и да се свършва. Те всички се клеветят. Ако почнат за всяка клевета да реагират, като попарени.

Недоразбрал
Недоразбрал
16 януари 2024 17:42
Гост

Къде е клеветата?

Анонимен
Анонимен
16 януари 2024 14:45
Гост

Каша

Анонимен
Анонимен
16 януари 2024 14:45
Гост

Отчайващо е положението. Това е.

Маринов
Маринов
16 януари 2024 14:45
Гост

И таз добра. Това е много важно за бъдещето на страната ни решение. И то в условията на две войни край нас.

Чинков
Чинков
16 януари 2024 14:44
Гост

А Лена осъди ли на Слави хората за оная просташка песен? Може да съм пропуснал.

Геро
Геро
16 януари 2024 14:47
Гост

Не си. Още не е. А и май няма да се получи.

Демирев
Демирев
16 януари 2024 14:44
Гост

А да, забравих от коя партия беше Каримански. Ама естествено, че от нереализиралата мандата си ИТН. Можеха да управляват все още хората на Трифонов. Но предпочетоха да бламират и да трупат пари. Трифонов винаги се е интересувал само от пари. В управлението можех да крадат доста, но не искаха да се цапат с решения и да се сринат с гръм и трясък. Затова е по-лесно да покриват лобистки някакви щения на приятелите на Трифонов в Парламента и да се правят на опозиция, която е крайно деструктивна.

Тошков
Тошков
16 януари 2024 14:42
Гост

Еми ще си плати. И пак е по-добър финансов министър от карикатурите преди него

Симо
Симо
16 януари 2024 14:47
Гост

Така е.

Кръстев
Кръстев
16 януари 2024 14:42
Гост

Много важно

Геро
Геро
16 януари 2024 14:41
Гост

Ако почнат да си плащат за всички клевети…

Тонков
Тонков
16 януари 2024 14:46
Гост

Така е. Въпросът е принципен

Виктор
Виктор
16 януари 2024 14:38
Гост

Бълха го е ухапала!