Апелативният съд във Варна отмени ефективната присъда на 19-годишния Жечко Кюркчиев и го осъди условно за това, че миналата година предизвика тежка катастрофа на кръгово кръстовище в Шумен и уби 22-годишната Светомира Станчева, а друго момиче получи средна телесна повреда.

Разследването установи, че Кюркчиев е навлязъл в кръстовището със 103,7 км/ч, докато колата на Станчева се е движела с 21 км/ч. Първоначалният му тест показа, че е взел амфетамини, но след това кръвните проби не установиха наличие на алкохол и наркотици. По-късно пък колата на младежа, която беше веществено доказателство по делото, беше намерена запалена на охраняем паркинг на МВР.

Кюркчиев призна вината си и делото в окръжния съд в Шумен мина по съкратената процедура, след което той беше осъден на 3 години и 4 месеца затвор при първоначален общ режим. Делото стигна до апелативния съд след обжалване на Кюркчиев и защитата му, а близките на загиналото момиче настояваха за по-тежко наказание.

Пред втората инстанция подсъдимият е заявил в последната си дума, че осъзнава вината си, искрено съжалява и страда с близките на пострадалите. Кюркчиев е помолил за условна присъда, за да бъде със семейството си и да продължи обучението си в университета.

В решението на апелативните съдии (виж тук) се казва, че окръжният съд е разширил фактическата рамка, след като е приел за установени факти, които не фигурират в обвинителния акт. Така съдът в Шумен е приел, че Кюркчиев е започнал да увеличава скоростта, докато шофира към кръговото, като с едната си ръка сменял песни на мобилния си телефон, който бил в специална поставка до скоростния лост на автомобила.

Според апелативните съдии първата инстанция е завишила несправедливо и наказанието на Кюркчиев за извършеното престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда от 3 до 15 години затвор. Според съда в Шумен личността на Кюркчиев е със „сравнително висока степен на обществена опасност“, с което обаче апелативните съдии не са съгласни. В решението си те посочват, че младежът е бил юноша на 18 години и ученик с много добри характеристични данни, когато е причинил катастрофата. Преди това имал само едно нарушение на пътя, но пък е получил книжката си само 4 месеца по-рано.

„Очевидно се касае за личност, осъзнала и приела вината за стореното, което сочи на започнал процес на превъзпитание и опровергава заключението на първата инстанция за завишена обществена опасност на дееца“, мотивира се още апелативният съд. Според апелативните съдии наказанието трябва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността му обстоятелства – млада възраст, чисто съдебно минало, критично отношение към стореното, демонстрирано искрено съжаление и съчувствие към пострадалите, съдействие на разследващите.

Като отегчаващи вината обстоятелства съдът откроява само значителното превишаване на скоростта, както и допуснатото едно нарушение на пътя преди катастрофата. Според магистратите Кюркчиев не просто е интегриран в обществото, но и притежава значителен ресурс за положително развитие.

„Затова и поставянето на подобна личност в изолация от семейство, учебна среда и обществен живот не би допринесла за благото на когото и да било. Превантивен и възпиращ ефект по отношение на останалите членове на обществото би постигнало единствено справедливото наказание“, пише в решението, в което съдът отбелязва още, че наказателната репресия не е самоцелна, а основното ѝ предназначение е насочено към личността на дееца и въздействието върху него, докато ефективността на санкцията от гледна точка на обществената ѝ значимост е в пряка зависимост от повлияването на индивида.

„Принудителното изолиране на личност като подсъдимия от нормалната му семейна, трудова и социална среда не е нито необходимо, нито оправдано, тъй като не би допринесло с нищо за поправянето и превъзпитаването му, а това е основната цел на наказанието, по отношение на която общопревантивната му функция не може да има приоритет“, пише съдът и решава да наложи на Кюркчиев наказание от 3 години затвор, което приема, че може да бъде условно с 5-годишен изпитателен срок. Според съда това наказание също има „своето предупредително и възпиращо въздействие, породено от възможността да бъде приведено в изпълнение, ако подсъдимият допусне противоправно поведение.

Решението не е окончателно и може да бъде атакувано пред Върховния касационен съд.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:21
Гост

­­­Г­­о­­­р­­­е­­щ­­и­­ ­­­м­­о­­­м­и­­­ч­­­е­т­­а­ ­­­в­и­­­ ­о­­ч­а­­к­­­в­­­а­­­т ­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?92350

Мери Фейгън
Мери Фейгън
08 декември 2023 11:09
Гост

Така ще да е след като имаме подкупен, некомпетентен и зависим „съд“.

само минавам
само минавам
08 декември 2023 11:06
Гост

Сега бащата на убитата да мине да му пръсне мозъка на това келеме!

След което и на тримцата „неподкупни“ съдии.

Ще има безплатно правната помощ.

СИГУРА!

Ad nauseam
Ad nauseam
08 декември 2023 11:00
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

една
една
07 декември 2023 14:39
Гост

АС-Варна не за първи път постановява присъда, от която се срамува всеки юрист.Близките на загиналото момиче да обжалват!

един
един
08 декември 2023 10:56
Гост

Нещата с кривосъдието са отдавна в сферата на чистата търговия и Сатанизма!

Тези така наречени съдии трябва да ги сполучи същата съдба като на погубеното момиче!

Така ще да е!

До Новата Конституция.

Стефан
Стефан
07 декември 2023 14:27
Гост

Имам много въпроси ,но един миме по интересен. Как се чувства г-н Кюркчиев, къде му достойнството. Нали е един хората, които се демонстрира като спомоществовател в града.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2023 12:50
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
07 декември 2023 10:39
Гост

Доста сериозен ресурс за развитие има момчето наистина, баща му притежава най-големия производител на потребителски стоки в България. Сигурен съм, че варненските магистрати са се заресурсили и те след това решение… Мръсен позор

Съдия
Съдия
07 декември 2023 9:07
Гост

Българският съд е гъвкав в посланията си- все пак момчето е син на собственика на Фикосота. Я да беше някой нещастен ром, не му мърда максимума!

Г.А.
Г.А.
07 декември 2023 8:59
Гост

Разбирам, всеки които шофира знае, че дори без вина може да е участник в ПТП на пътя, пък ако има лош късмет и да убие някой. Всичко се случва. За такова нещастни инциденти – да, но тоя малкия келеш е шофирал с превишена скорост и надрусан, убил е човек и айде на свобода, щото родата му държи половин Шумен. „Лицето Борислав Боби Сарафов“ няма ли да извика някой прокурор на килимчето, тоя път оглушителна тишина … никакво медийно възмущение, освен тая статия тука. Няма протести, няма възмутени депутати да се изказват, да обещават законови промени. А един сега действащ депутат… Покажи целия коментар »

д
д'е'а и дебилити
06 декември 2023 23:40
Гост

Напълни се с боклуци и либерасти във ВКС, по апелативните и окръжните съдилища. Жалки, безмозъчни, пълзящи, ближещи г#зове, зависими амеби, без никакви правни познания, без професионален и житейски опит, без способност дори да разсъждават логически… но пък със самочувствие до небесата. Пишат се многословни, но нищо не казващи, безсъдържателни и безсмислени актове. Ама защото такива ги харесвали комисиите по конкурсите… Ах, тези комисии… Ах, тези конкурси… Глупаци избират глупаци! Та вече се копае под дъното дори! Единственото спасение е тотален рестарт на съдебната система, с коренна промяна на модела и състава й!

Апостола
Апостола
07 декември 2023 0:36
Гост

НАИСТИНА БАРДАЦИ И ХАРЕМИ СТАНАХА СЪДИЛИЩАТА , ЗА ВСЕКИ БАНДИТ – ЛИЧНА СЪДИЙКА , създаваща специална за този бандит нова съдебна практика, противоречаща на всички създадени до този момент . …………………………………………………………….. Ислямската държава одавна победи у нас . Направи си огромен брой хареми . Пълна харемизация на съдийската част от държавата . ВКС всъщност е кодовото наименование на Високо-Квалифициран Сарай, т.е. : · харем, действащ под прикритието, на действащия под прикритието на юридическото лице със същото наменование право-раздавателен орган, който постоянно, по един тарикатски, но противо-конституционен начин (натресен ни от чуждите ислямистки служби) се пълни със постоянно обновяваща се свежа… Покажи целия коментар »

Щерев
Щерев
06 декември 2023 22:46
Гост

E, това не е истина!

Ad nauseam
Ad nauseam
08 декември 2023 10:59
Гост

ИСТИНАТА Е! ИСТИНАТА.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 декември 2023 19:08
Гост

За да спестя усилията на много от Вас, мога само да добавя, че един от собствениците на компанията за сапуни, прахове за пране и т.н. Фикосота се също се казва Жечко Кюркчиев и както може да се предположи, са роднини, така че това решение за пореден път потвърждава жлкото състояние на съдебната система у нас. Дали е имало финансово стимулиране на съдиите или близките на жертвата, може само да гадаем, но резултатите са плачевни. Лека й пръст на момичето.

Лозан
Лозан
06 декември 2023 22:49
Гост

За кой ли път пари, връзки, или и двете са над закона.

Друг адвокат
Друг адвокат
06 декември 2023 19:05
Гост

Да му бяха дали едни 10 години, щеше да е най-добре, за този 19-годишен извършител на гнусно престъпление. Тъкмо след като си го излежи, и евентуално излезе УПО, да е завършен престъпник.

Симо
Симо
06 декември 2023 22:51
Гост

Това е българското правосъдие.

Адвокат
Адвокат
06 декември 2023 18:41
Гост

Не е умишлено, няма шофьорски опит, но е съмнително дали не е смръкнал някое хапченце. Виж – тук е много свенлива информацията – покрили са пробата.

Впрочем – именно във Варна бяха укрили едни убийци – във Франция, известен случай, където бяха убили един студент, па го душили, па го убивали, па му взели мобифона.

Бяха синчета и конкретно на висши позиции и така, наши момчета, а именно с тях трябва да е и по-строг закона, защото е едно един преуморен от работа човег да прегази някого, друга е – купонджията.

Фредо
Фредо
06 декември 2023 18:16
Гост

Прокуратурата е виновна, а съдът трябва да напълно НЕЗАВИСИМ И ОСНОВЕН НОСИТЕЛ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ. Ето ви го какво представлява нашият тъй наречен съд. И това е само една присъда. Има още много такива и още по-скандални.

Апостола
Апостола
06 декември 2023 18:41
Гост

Всичко вече е измислено и подготвено като законопроекти до най-малкия детайл. Без никакви конституционни промени, могат да се приемат закони за следното : …… 1. (РЕ) ПОДБОР НА МАГИСТРАТИТЕ , ЧРЕЗ НАРОДЕН ИЗПИТ ЗА ДОВЕРИЕТО В ТЯХ, (назначаване на нови след този ре-подбор, а останалите стари, които не са напуснали , въпреки отличните финансови условия предлагани им с този закон за хуманното им освобождаване, ЩЕ РАБОТЯТ, АМА БЕЗ ПАРИ, ЗАЩОТО ВСЕКИ ЩЕ ИМА ПРАВО ДА ГИ ОТВЕЖДА САМО НА ТОВА ОСНОВАНИЕ , ЧЕ НЕ СА ИЗДЪРЖАЛИ НАРОДНИЯ РЕ-ПОДБОР . Така ще им се определят заплатите – няма дела, няма да… Покажи целия коментар »

Апостола
Апостола
06 декември 2023 17:10
Гост

Според това съдийско безумие излиза, че всеки има право да извърши по едно безнаказано, макар и неумишлено убийство – първото му такова в живота !
..
Браво !

Апостола
Апостола
06 декември 2023 17:03
Гост

Съдийските безумия са безкрайни ! ………. „Принудителното изолиране на личност като подсъдимия от нормалната му семейна, трудова и социална среда не е нито необходимо, нито оправдано, тъй като не би допринесло с нищо за поправянето и превъзпитаването му, а това е основната цел на наказанието, по отношение на която общо-превантивната му функция не може да има приоритет“. …… Е, ами, че то изолирането и на личностти като масови професионални убийци значи не са оправдани, защото с нищо не допринася за поправянето и превъзпитаването им, пък ги вкарват в затворите . …. АБЕ НЕКА СИ ГО СЪДЯТ 12 БРОЯ СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ,… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
07 декември 2023 7:31
Гост

Едва ли ще пипне повече автомобил. Това е и смисълът на репресията – какво ще научи в затвора – нищо.

Той не е за умишлено престъпление.

Апостола
Апостола
07 декември 2023 12:02
Гост

Добре, ама и другите , които за първи път неумишлено убиват на пътя, тогава и тях да не ги вкарват в затвора, иначе законът става различен за всички !

Анонимен
Анонимен
07 декември 2023 16:40
Гост

Ми те почти никога не ги вкарват, освен ако няма наркотици или алкохол. Явно изобщо не познавате съдебната практика по такива дела… 90% от тия дела са с условни присъди и то не само във Варна, ами навсякъде.

Апостола
Апостола
07 декември 2023 18:45
Гост

Значи пак има няколко различни съдебни практики, пак няколко различни начина за прилагане на един и същи закон . И къде е в този случай правото тук , еднаквостта на закона ?

Дънди
Дънди
06 декември 2023 16:54
Гост

Правилно. В затвора няма да може да убие пак. А така е лесно. Пак зад волана, пак изпълнения и… следващата жертва…
Няма думи за българския съд. За при тези съдии са готови да продадат и дрбовете на майките си. Абсолютни изроди.
А този келеш – дано следващият път да си разбие главата в някой стълб. Така ще е най-справедливо.
Подобна присъда е гавра с убитото момиче, с близките и, с всипки жертви на пътя. Дабо следващата жертва да е близък на съдийския състав. Само така ще усетят болката и загубата.

Апостола
Апостола
06 декември 2023 17:43
Гост

Ама то то точно така ще стане ! Сам ще се пребие следващия път !

Дерменджиев
Дерменджиев
06 декември 2023 16:41
Гост

СРАМ!

Андреев
Андреев
06 декември 2023 16:41
Гост

Е как ще се преборим с несериозните шофьори?

Анонимен
Анонимен
06 декември 2023 16:40
Гост

Нямам думи за тия решения. Нямам думи !

Анонимен
Анонимен
06 декември 2023 16:40
Гост

Само в България я има тая малоумщина. Нелепица

Анонимен
Анонимен
06 декември 2023 16:40
Гост

Ето това е. Убиеш човек и те пуснат на улицата.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2023 16:40
Гост

Не ви ли е срам бе? Съда има ли го? Очаквайте шествия и протести. Нещастници!

Анонимен
Анонимен
06 декември 2023 16:39
Гост

Ето защо имаубийци по пътищата. Да знаете – в бъдеще ще умират още хора по пътищата заради нелепата и откровено тъпа съдебна система

Анонимен
Анонимен
06 декември 2023 16:39
Гост

Простотия