Възмущение, призив да се сложи край на бездействието на прокуратурата по разкриването и наказването на кръговете за нерегламентирано влияние в съдебната система на Петьо Еврото и Нотариуса и намеса на ad hoc прокурора Даниела Талева, ако се окаже, че то се дължи на участието на шефове в държавното обвинение в тях. За това настоя Общото събрание на адвокатите от страната в остра декларация.

Преди дни с позиция за случващото се в съдебната система и възможността адвокатурата да се очисти от замесените нейни членове в него излязоха и от Софийската адвокатска колегия (можете да си я припомните тук), както и още шест колегии – Варна, Видин, Плевен, Пазарджик, Пловдив и Смолян (виж тук).

„Лекс“ публикува декларацията на Общото събрание на адвокатите от страната без редакторска намеса:

Ние, адвокатите от Общото събрание на адвокатите от страната, като представители на всички адвокатски колегии и в името на достойнството и честта на професията, която защитава правата и законните интереси на гражданите пред всички държавни институции и в съда, сме силно обезпокоени от изнесените данни за нерегламентирано влияние, политически и олигархични зависимости във върховете на съдебната власт и опитите за осъществяване на поръчково паралелно правосъдие.

В този смисъл, изказваме публичното си възмущение и нетърпимост по повод изнесените в последните две седмици данни за действието на кръговете около  осветените и публично известни като Мартин Божанов – Нотариуса и Петьо Петров – Еврото, както и пълното насрещно бездействие на Прокуратурата като единствен орган в държавата, имащ правото да повдига и поддържа обвинението срещу лица, извършили престъпление.

За нас звучат абсурдно изнесените факти и свидетелски разкази в медиите и пред нарочната парламентарна комисия за натиск и изнудване на магистрати, както и твърденията висши представители и ръководители на органите на прокуратурата да са се сраснали с престъпността и да съучастват в престъпления, и в същото време компетентните органи на същата тази Прокуратура да не предприемат никакви действия по разследване, които да опровергаят изнесените факти, даващи основание за предполагане на наличие на организирани престъпни групи, с участието на прокурори и съдии на ръководни постове! В случай обаче, че изнесената информация е вярна, то следва да се предприеме незабавно наказателно преследване на виновните лица, които да бъдат изправени пред независим съд и да понесат наказания с цялата строгост на закона. Странно е и пълното мълчание на и.ф. главен прокурор по тези скандални разкрития.

Още по-обезпокоителни са твърденията, че „тези две групи вероятно са подкрепяни и от висши политици“. Настояваме парламентарната комисия да има смелост и народните представители да стигнат до край в това разследване, за да се разплете възела на политическите зависимости и да се освободи съдебната система от политическо опекунство!

Пpaвнaта oбщнocт в страната нe мoжe дa остане бeзyчacтнa, ĸoгaтo са пocтaвeни пoд зaплaxa нeзaвиcимocттa нa съдa и ycтoитe нa пpaвoвaтa дъpжaвa. Упражняването на адвокатската професия в частност, а и всички юридически професии имат смисъл единствено и само при функционирането на справедлив, безпристрастен и независим съд, подвластен на закона.

Нaмиpaме зa нeдoпycтимo пpи ĸoнĸpeтни дaнни и cигнaли зa нeпpaвoмepeн нaтиcĸ пo oтнoшeниe нa cъдии, oĸaзaн във вpъзĸa c ocъщecтвявaнaтa oт тяx пpaвocъднa дeйнocт, дa нe ca извъpшeни cвoeвpeмeнни пpoвepĸи пo пoдaдeнитe cигнaли нитo oт пpoĸypaтypaтa, ĸoятo e eдинcтвeният opгaн, нaтoвapeн дa paзcлeдвa пpecтъплeния и дa пoвдигa oбвинeния, нитo oт BCC, ĸoйтo cлeдвa дa oбeзпeчи инcтитyциoнaлнaтa нeзaвиcимocт нa cъдa (чл. 16, aл. 1 ЗCB) и дa зaщити пpoфecиoнaлнитe пpaвa нa бългapcĸитe мaгиcтpaти, ĸaтo пo тoзи нaчин ce гapaнтиpa нa общecтвoтo cвoeвpeмeннo, ĸaчecтвeнo и cпpaвeдливo пpaвocъдиe.

Зaтoвa пpизoвaвaмe пpoĸypaтypaтa и Bиcшият cъдeбeн cъвeт, в paмĸитe нa cвoитe изĸлючитeлни пpaвoмoщия, дa дeйcтвaт cвoeвpeмeннo и бeзĸoмпpoмиcнo, ĸaтo вcичĸи твъpдeния зa нaтиcĸ и зaплaxи ĸъм cъдии, изнeceни в пyбличнoтo пpocтpaнcтвo, вĸлючитeлнo зa ceзиpaнe нa пpoĸypaтypaтa и BCC пpeди гoдини по случая „Осемте джуджета“, дa бъдaт paзcлeдвaни зaдълбoчeнo и пo нaй-бъpзия възмoжeн нaчин.

Ако това е невъзможно, поради евентуално участие на административни ръководители и прокурори на всички нива в прокуратурата, включително и във Върховната прокуратура, то призоваваме специалния прокурор за разследване на главния прокурор и заместниците му да бъде сезиран по съответния ред и да започне самостоятелно разследване!

Зaявявaмe гoтoвнocт дa бpaним нeзaвиcимocттa нa cъдa, бeз ĸoятo нямa пpaвocъдиe, нo нaпoмнямe, чe нeзaвиcимocттa нa мaгиcтpaтитe e дaдeнa, зa дa oбeзпeчи ĸoнcтитyциoннoтo зaдължeниe нa cъдeбнaтa влacт дa пpилaгa зaĸoнитe тoчнo и eднaĸвo cпpямo вceĸи.

Призоваваме адвокатските съвети в страната да проверят обстойно изнесените данни за възможно участие на адвокати в тези престъпни схеми на влияние и при необходимост да образуват служебно дисциплинарни преписки и да повдигнат дисциплинарни обвинения.

Oтпpaвямe пpизив ĸъм вcичĸи инcтитyции, opгaнизaции и гpaждaни пpи дaнни, чe aдвoĸaти ocъщecтвявaт влияниe, нaтиcĸ, зaплaxи, пpяĸa или ĸocвeнa нaмeca в paбoтaтa нa мaгиcтpaти или разполагат с дaнни зa cъпpичacтнocт нa aдвoĸaти ĸъм правонapyшeния или участие в ĸopyпциoнни пpaĸтиĸи, тъpгoвия c влияниe и дpyги нeпpaвoмepни дeйcтвия, дa ceзиpaт адвокатските съвети cвoeвpeмeннo, зa дa бъдe aнгaжиpaнa диcциплинapнaтa oтгoвopнocт нa aдвoĸaтитe в paмĸитe нa дaвнocтния cpoĸ!

Напълно подкрепяме казаното днес от съдия Галина Захарова, председател на ВКС, че „паралелно правосъдие на може да има, правосъдието е едно, другото е престъпление“!

46
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
27 февруари 2024 14:02
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Отврат
Отврат
26 февруари 2024 15:32
Гост

Стига с този „натиск върху съдии“, бе страхливци?! Прокурори, политици и адвокати били виновни за престъпните съдебни решения, а съдиите – нищо повече от жертви. Съдията е длъжен да не се поддава на натиск, иначе – вън от системата! Ако не напуска, но и не се оплаква по законовия ред, значи е престъпник. Всички такива декларации предизвикват погнуса, защото са срамен израз на малодушие: „Да не разсърдим съдиите, че ще ни нарочат и порежат“.

Мирча Кришан
Мирча Кришан
27 февруари 2024 10:48
Гост

Абсолютно!

Корупцията в съдебната власт е в съда! Защото той е решаващия орган. Другото са алабализми, лъжи и спекулации от Америка (за България)!

tidero7488
tidero7488
26 февруари 2024 15:16
Гост

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:– https://do.my/bluestone

Истината е, че...
Истината е, че...
26 февруари 2024 12:33
Гост

…съдебната система, както и политическата, е овладяна от мафията. Всички ръководни позиции и то из цялата страна, с изключение на някои много малки населени места, забравени и от Бога, са заети от поставени от мафията лица. И в съда, и в прокуратурата. Тези ръководители си имат групички от приближени, на които се възлагат точно определени дела – тези, които са свързани с интересите на мафията. И случайното разпределение на делата тук не играе. Има си начини как някое дело да се падне на конкретен магистрат. Резултатът по тези дела е според поръчката и е предварително ясен. Основните две мафиотски структури… Покажи целия коментар »

Ad nauseam
Ad nauseam
26 февруари 2024 12:24
Гост

Съдът е ВЛАСТ и съдията я осъществява!!! Съдът в лицето на съдиите е РЕШАВАЩ ОРГАН. Стига с тая прикриватурата, е ли адвокатура! Адвокатът е само представител на страна.

ОТКЛОНЯВАНЕ на вниманието от ПосолствоТо заради грантовете през съсловните им организации за КУПУВАНЕ НА ПРАВОСЪДИЕТО!!!

Галя!

За протокола
За протокола
26 февруари 2024 12:14
Гост

Декларации, декларации, декларации…

Йордан
Йордан
26 февруари 2024 10:07
Гост

В Кюстендил сьщо е така.Даже адвокатите се разбират помежду си и те прецакват накрая.Само пари искат.

Йорданка
Йорданка
26 февруари 2024 12:17
Гост

Не зная как е в Кюстендил, но съм сигурен че в този форум некои ЙОРИСТИ тролят за 💸. И знам, че в Кюстендил адвокатите изпъдиха Гешев и този сега се скита немил-недраг като безработен милиционер със солидни спестявания.

Тотка и Костадинка
Тотка и Костадинка
25 февруари 2024 20:37
Гост

Тотка и Костадинка – ако си беха гледали у паничето, не биха настъпили мотичето…..сега всички у ВКС си казват – абе имаме си тлъсти заплатки, ако не бяха едни 2 шматки, дали сега щяха да се занимават с нашите заплатки, безброй адвокати.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2024 21:52
Гост

Охх, че боли без сладкото хонорарче по 38, ал. 2 за копи-пейстнатата искова молба, чак на поезия избива болката.

Плод и зеленчук
Плод и зеленчук
26 февруари 2024 12:19
Гост

🍅, краставички, брюкселско зеленце, броколи…

Елена Руменова Ефремова
Елена Руменова Ефремова
25 февруари 2024 18:05
Гост

А,адвокатите на адвокатите къде са?! ТБЦ дсп и млад югославянин, блондин със сини очи! Дължите всичко на 57!!!!!

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2024 16:42
Гост

За платежоспособния клиент – оправдателна присъда на всяка цена, за пред народа – чиста и неподправена възмута от паралелното правосъдие.

Малко вятър....
Малко вятър....
25 февруари 2024 15:27
Гост

Прави са адвокатите, прокуратурата спи! Виж ако заработи, доста от тях ще променят процесуалното качество, конкуренцията ще намалее, а адвокатския, наред с магистратския канибализъм ще доведе до прочистване от което полза ще има обществото! Само, че не съм сигурен, че те действително това искат вместо някои от тях да го играят пощенски кутии и разпределители на парични и други потоци!

re:
re:
26 февруари 2024 12:26
Гост

Щяла да заработи. Егати вица. Стани Лазаре!

На всички им трябва неработеща, но за тях!

Добре, де
Добре, де
25 февруари 2024 14:33
Гост

Някой трябва да повярва, че тези гнусотии /и на Еврото, и на Нотариуса/ са се случвали без дейното участие на адвокати ли? Те са целите в бяло, а ние трева пасем 🤪

от психиатрията
от психиатрията
25 февруари 2024 19:13
Гост

Случаят с нотариусчето е предварително режисиран. Трябват скандали, за да може Христо Маджото и Прокопиев да атакуват съдебната власт и да крещят, че ги изнасилват. Ясно е всичко, политически рев за овладяване на системата и понеже ако го няма този скандал, хорат ще ги питат какво става с икономиката, със заплатите, с енергетиката, с пенсиите, с обеднямването, и кое е най-удобното – съдебната власт. На лягане и ставане рият по съдебната власт, за да я направят поскорна и беззъба, т.е да я няма и не им стига , че и без това е силно политизирана. А сега и Радко и… Покажи целия коментар »

Ало, ало
Ало, ало
26 февруари 2024 12:29
Гост

Така работи с убийствата на българска територия ЦРУ за местните талибани. Пардон – техни агенти. Политически. Няма Шиши, няма Миши, няма Ицо – всички са в кюпа, но в различна боя.

Колега
Колега
25 февруари 2024 13:00
Гост

Емил Писков и Велимир Атанасов подписаха ли декларацията?

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2024 16:57
Гост

Колега, тия двамата са като розови пухчета в сравнение с големите лобисти в съдебната система.

Прокурор
Прокурор
25 февруари 2024 18:18
Гост

Да, кантората на Лулчева може да обърне НПК и Конституцията с главата надолу.Ореваха света, че спеца им държал клиентите в ареста до осем месеца, да я видя Лулчева как ще се справи в Друга европейска страна, където мярката задържане е две години и съдебното производство се гледа в рамките на десет дни и никой не се интересува, че тя била ангажирана с друго дело- да е дошла, ще гледат и без нея.

от психиатрията
от психиатрията
25 февруари 2024 19:15
Гост

Знаем я и Лулчева и нейната политическа кантора и как съсипаха безброй дела по политически причини, ама сигурно пак тези, по които плюете три седмици са виновни, защото ви трябва приказка !!! Много по-строшни са тихите води, които се крият, кротуват и дерат кожи зад паравана и чукат с чукчето окончателно, те ни лук яли, ни мирисали, но станали по-богати и израстнели в кариерата.

---
---
26 февруари 2024 13:03
Гост

Тези са долни изпълнители и трябва да си понесат последиците. Не им давайте индулгенция. С горния пост това целите , сякаш. А не трябва. Всекиму според заслуженото.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2024 23:00
Гост

Не…Само Манджукова/ Божков тъй и казал/, Попов и Емо още се колебаят

Комично
Комично
25 февруари 2024 12:43
Гост

Комично е адвокатите на обвиняемите от прокуратурата да искат да се намесват в избора на прокурори.
Комично е адвокати да са членове на съдийски съсловни организации.
Комично е адвокати да консултират закони, по които след това да оправдават клиентите си.
Комично е сега с призиви за ПРОМЯНА да се иска връщане на статуквото от едно време, когато един адвокат консултираше законите, а негов колега оправдаваше обвинените.
И не, не си го измислям, пишеше го:
„Адвокат Ина Лулчева, по- известна като защитника на мафиотите, …“ – http://skandalno.net/stanishev-i-aleksej-petrov-s-obsht-advoka-11327/

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2024 12:57
Гост

Не знам Ина Лулчева на кой е адвокат и това не е моя работа. Но не е нормално, след като адвокат стане народен представител, да продължи да бъде и адвокат.

от психиатрията
от психиатрията
25 февруари 2024 19:16
Гост

Знаем я и Лулчева и нейната политическа кантора и как съсипаха безброй дела по политически причини, ама сигурно пак тези, по които плюете три седмици са виновни, защото ви трябва приказка !!! Много по-строшни са тихите води, които се крият, кротуват и дерат кожи зад паравана и чукат с чукчето окончателно, те ни лук яли, ни мирисали, но станали по-богати и израстнели в кариерата.

Сомов
Сомов
25 февруари 2024 14:17
Гост

Комичното е, че хора без познания по тази специфична тема, имат самочувствието да пишат и излагат абсолютно погрешни мнения от гледна точка на Конституцията, Законите и научното разбиране на проблематиката.

Галина Захарина
Галина Захарина
25 февруари 2024 12:42
Гост

За сведение на г-жа Галина Захарова, ще кажа че “пареллно правосъдие“ има, може да има, и ще има, ако не престане да командирова ЛИЧНО тя самата съдии , вместо да се провеждат конкурси. Вижте регистъра на командированите съдии на сайта на ВКС – и ще се убедите колко много от тях са командировани със заповед именно на г-жа Галина Захарова, въпреки че ЕК изрично порица тази практика. Вижте и какво се случава в Апелативен съд – София: председател на ГК е Иво Дачев, но съпругата му Цветомира Кордоловска – Дачева, е командирована в ГК на Апелативния съд. То бива, биива,… Покажи целия коментар »

Лицемерка
Лицемерка
25 февруари 2024 13:39
Гост

Захарова е олицетворение на“ Слушай какво говоря, а не гледай какво върша!“

една
една
25 февруари 2024 12:33
Гост

колеги адвокати, сетихте се, а кога ручахте жабетата не ривахте, нали….
От години твърдя, че състоянието на системата ни се дължи преди всичко на бездействието на адвокатите, защото на повочето от тях им е угодно да има явления като „нотариуса“…. Освен това колко от вас подаваха жалби срещу колеги съдии и прокурори, които не си вършеха срочно работата….

страшна картина
страшна картина
25 февруари 2024 12:10
Гост

Това не са някакви си джуджета и имотни измамници, това е октопод, мафия. Каза го Цариградска, която никак недолюбвам, но това не значи, че не е права и че не е била тормозена с години от организирана престъпна група. Слушах какво разказа в НС и да, беше неприятна и истерична, но какъв ли би бил всеки от нас на нейно място и пренебрегнах тона й и слушах думите. А те, наистина разкриват страшна картина, за която поне аз имах само много бегла представа и слава на бога. Ако сега тази енергия не бъде използвана, за да се сложи край, значи… Покажи целия коментар »

Бай Тошо
Бай Тошо
25 февруари 2024 12:09
Гост

Едни хора, които защитават престъпници, с ясното съзнание, че защитават такива, ще четат морал на магистрати…. айде моля ти се…

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2024 12:13
Гост

Хайде стига с тези елементарщини. Адвокатите не са клиентите си. Правото на защита е достижение на цивилизацията и демокрацията. И, да, всички сме чували за адвокати, които способстват за престъпната дейност на клиентите си, но те са чисто и просто престъпници.

До Бай Тошо
До Бай Тошо
25 февруари 2024 12:33
Гост

Ако едни високоплатени магистрати (съдии, прокурори и следователи) и разследващи полицаи, си вършеха добре работата, престъпниците щяха да са там където им е мяастото, независимо кой адвокат ги защитава.

Громов
Громов
25 февруари 2024 14:31
Гост

А, не ги защитават особено адвокатите. Прокуратурата се хвали с 94% успеваемост на обвинителните актове. Като се имат предвид пороците на тези обвинителни актове, пита се, къде е защитата- адвокатите?! Няма ги вече. И няма да ги има! Иначе трябва да приемем, че повечето прокурори и съдии не са назначавани последните 25 години от Красьо, Пепи и Мартин, както се знае, а са някакви все отличници избрани с обективни конкурси, носители на висок морал, което не е вярно. Системата смачка адвокатите за да виреят схемаджиите!

Бай Тошо
Бай Тошо
25 февруари 2024 23:50
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
по Захарова
по Захарова
25 февруари 2024 12:05
Гост

Бездействие, прикриване, заличаване на доказателства, това не са действия по разследването, това са престъпления

ххихихи
ххихихи
25 февруари 2024 11:49
Гост

Сега новоизбраният съпредседател на ДПС ДСП ще оправи работата хахаххахаха

браво, колеги
браво, колеги
25 февруари 2024 11:47
Гост

Единственият изход е Талева да се намеси, само тя може да проведе независимо разследване при съмнение, че е замесено ръководството на прокуратурата. Ако се окаже, че не е така, само на нея евентуално ще хване вяра народът, като го постанови. Иначе над всяко друго постановление, в което се констатира липса на извършено престъпление или липса на доказателства за такова, винаги ще е изключително съмнително. Та, добра идея на адвокатите.

Шушлеков Т.
Шушлеков Т.
25 февруари 2024 14:44
Гост

О, неразумни! Талева ша разследва! Смех. Става дума за МАФИЯ с дълбоки корени. За много пари става дума. Като присъстваш на разговор по телефона, в който шеф на фирми-олигарх, се обажда на съдия и му казва, че са внесли документи и какво трябва съдията да направи, ще ти стане ясно, колко правова е Държавата и как Талева ще я направи още по-правова.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2024 11:43
Гост

Като ми пееш, Пенке, ле, кой ли те слуша, ще кажа аз за таквиз декларации. Дреме му на Еврака в Дубай, за покойния нотариус – ясно

доларите в марки
доларите в марки
25 февруари 2024 11:39
Гост

Еврото е корабът майка. След развода с кралицата на филмите за възрастни с него остава и.ф.то, а бившият с Нотариуса и бившата. Егати държавата! Егати гнусотията. Закривай! Изривай!

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2024 11:54
Гост

Как хубаво го каза. Със стари… пачаври (по Христо Иванов) нова прокуратура не става

от психиатрията
от психиатрията
25 февруари 2024 19:18
Гост

Много чалга слушаш