Софийският адвокатски съвет призова всички, които имат данни, че адвокати осъществяват влияние, натиск, заплахи или намеса в работата на магистрати или са съпричастни към корупционни практики, търговия с влияние и други неправомерни действия, да го сезират без забавяне, за да може да санкционира това поведение.

В позиция (пълния ѝ текст виж тук) по повод на твърденията за цяла група около убития Мартин Божанов-Нотариуса, в която са замесени и адвокати (бяха посочени имената на столичните адвокати Емил Писков и Велимир Атанасов), от ръководството на столичната колегия напомнят, че за да бъде ангажирана дисциплинарната им отговорност, това трябва да стане в рамките на давностния срок, а той е изключително кратък – година и половина от извършване на нарушението.

„Софийският адвокатски съвет последователно и неотклонно поддържа политика за търсене и ангажиране на дисциплинарна отговорност на адвокати, които упражняват професия в отклонение от закона и етичните стандарти за упражняване на професия, особено в случаите, в които тези нарушения са свързани с неправомерно въздействие върху дейността на съда“, се казва в позицията. И се напомня, че за разлика от всички други институции, Софийският адвокатски съвет предприе незабавни действия в рамките на своята компетентност срещу адвокатите от САК, замесени в случая „Осемте джуджета“ и на замесените адвокати от колегията бяха наложени дисциплинарни наказания.

Затова сега – при новия скандал около Нотариса, от колегията отправят призив към всички институции, организации и граждани да ги сезират своевременно за неправомерно поведение на адвокати, за да може то да бъде санкционирано.

„Софийският адвокатски съвет намира, че всяко извънпроцесуално и извънинституционално действие и въздействие по отношение на съда и всички други органи от съдебната система, е недопустимо и в разрез с възприетите стандарти, на които трябва да отговаря всяка правова държава. Правовата държава следва да осигури на своите граждани точно и еднакво прилагане на законите спрямо всички от независим и безпристрастен съд. Само тогава може да бъде възстановено липсващото усещане за справедливост“, се посочва още в позицията.

Ръководството на САК заявява готовност с всичките си законови правомощия да отстоява доброто име на адвокатурата, която е длъжна да защитава законните интереси на клиента със законни средства.

„В тази връзка намираме за необходимо да припомним на всички колеги адвокати, че със своята клетва са се обрекли да служат на своите клиенти и на правосъдието, като проявяват уважение към съда и защитават с допустимите от закона средства правата и законните интереси на своите доверители и подзащитни. Само по този начин може да бъдем достойни за необходимите за професията доверие и уважение“, обръщат се към членовете си от колегията.

Същевременно напомнят и че отъждествяването на адвоката с клиента му е недопустимо и компрометира независимостта на адвоката и адвокатската професия. „А без независима адвокатура, няма как да има и независим съд“, посочват от САК.

В позицията се отправя и остра критика към прокуратурата и Висшия съдебен съвет за бездействието им спрямо групата на Нотариуса и колегията ги призовава да разследват безкомпромисно и по най-бързия възможен начин всички твърдения за натиск и заплахи към съдии.

„Софийският адвокатски съвет намира за недопустимо при конкретни данни и сигнали за неправомерен натиск по отношение на съдии, оказан във връзка с осъществяваната от тях правосъдна дейност, да не са извършени своевременни проверки по подадените сигнали нито от Прокуратурата, която е единствения орган, натоварен да разследва престъпления и да повдига обвинения, нито от ВСС, който следва да обезпечи институционалната независимост на съда (чл. 16, ал. 1 ЗСВл) и да защити професионалните права на българските магистрати, като по този начин се гарантира на обществото своевременно, качествено и справедливо правосъдие“, заявяват столичните адвокати.

И заявяват готовност да бранят независимостта на съда, без която няма правосъдие, но напомнят, че независимостта на магистратите е дадена, за да обезпечи конституционното задължение на съдебната власт да прилага законите точно и еднакво спрямо всеки.

62
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:18
Гост

­­­Г­о­­­р­­е­­щ­и­­­ ­­­м­­о­м­­­и­­ч­е­­­т­­а­­­ ­­­в­­и­­­ ­­о­­ч­­а­­­к­­­в­­­а­т ­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?94749

Лицемери
Лицемери
23 февруари 2024 12:49
Гост

Сакън, жива да не бях,
Популизъм! И кво, ще направите нещо ли?
Я ми припомнете колко беше ТАКСАТА, ЗА ДА СЕ ПОДАДЕ СИГНАЛ?

Лицемери.

Робин Худини от село Рупча
Робин Худини от село Рупча
23 февруари 2024 12:42
Гост

Аз се радвам – защото адвокатурата ни защитава и е много приятно да има подкрепа, искрени са като екип и това трябва да се запази, не трябва да има отстъпление – аз съм за – да се изчистим от лошите навици – но пък – не е ли малко странно – не е ясно на какви основания се пристъпва към дисцип, а все пак е важно като сведение. Но нищо – радостното е – че ще има дисцип, напоследък има нужда от това – ето – примерно някой адвокат се отклонява от стадото и – обжалва – пуска жалба –… Покажи целия коментар »

50 лв ще ви струва жалба срещу адвокат!!!
50 лв ще ви струва жалба срещу адвокат!!!
23 февруари 2024 6:18
Гост

Защо САК събира по 50 лв за сигнали на граждани срещу адвокати? Но САК не смее да събира такса от сигнали на съдебната власт-за тях сигналите се гледат безплатно. Защо гражданите са безгласна буква в дисциплинарното производство, и това се продължава и по лобисткия проект за нов закон за адвокатурата. Защо гражданин не е страна в това производство, защо няма правото да оспори пред съд отказите адвокатурата да наложи наказание или изобщо да наложи санкция. Защо в закона за адвокатурата не е записано,че гражданин не може да бъде преследван ако подаде сигнал срещу адвокат? Ето за наглата и върло незаконна… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2024 6:20
Гост

отгоре да се чете:
„Защо гражданин не е страна в това производство, защо няма правото да оспори пред съд отказите адвокатурата да наложи наказание или изобщо да отпочне дисциплинарно производство.“

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2024 6:07
Гост

Проверете изнесеното в тази статия от медиите, въпреки ,че давността е изтекла. Гражданите загубили имотите си по случая, на стойност-посочена в статията никога не успяха да си ги върнат.

https://bivol.bg/emliachni-tiholov-conev.html

НАЙ-ХУБАВИТЕ КЪТЧЕТА ОТ ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ – ЗАГРАБЕНИ С ИЗМАМА

Какъв е процентът на престъпници в адвокатурата?
Какъв е процентът на престъпници в адвокатурата?
23 февруари 2024 5:59
Гост

Адвокат Й.Г заяви, -цитирам „20 процента от адвокатите са ПРЕСТЪПНИЦИ. “

https://www.youtube.com/watch?v=-OMeOq75oS8

4:30

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2024 6:05
Гост

Думите са смазващи, тежки, според мен процентът е леко завишен. Нямиерам, че повечето адвокати са честни хора, в присъствието на които дори и майка Тереза би се чувствала неудобно-поради техния висок морал и ценности. Но има процент адвокати, които раззиват тежка пресктъпна дейност, и то изнесена и в медиите. Няма последици. Пример-героят от предаването на битиви, заграбвал имоти с незаконни изпълнителни листове и фалшиви записи на заповеди. Адвокатурата не намери за нужно да го изключи от редиците си, прие ,че дейността му е високоморална. Дори и прокуратурата не го обвини, давността днес е изтекла, а гражданите загубили имотите си не… Покажи целия коментар »

СДС е злокачествен тумор
СДС е злокачествен тумор
22 февруари 2024 20:37
Гост

Вярно ли е, че за всеки сигнал срещу адвокатски безчинства, САК ,а и не само тази колегия събират такси –
по 50 лв. от физическо лице и 80 лв от юридическо лице?
Ако е така, ясно е защо е отправен този апел за сигнали . Всичко е „пунта Мара“, както се изразява нашия вожд и учител Асфалт паша.

Ad nauseam
Ad nauseam
23 февруари 2024 0:01
Гост

Освен просД си и тАп!

партия ЕРА-3
партия ЕРА-3
23 февруари 2024 6:23
Гост

За 50 лв събирани от САК за жалба си прав да питаш-и аз питам същото. Но какво СДС, какви 5 лева.

КойНеСкачаЕчервен
КойНеСкачаЕчервен
22 февруари 2024 20:31
Гост

Считам, че най-омразното съсловие след депутатите и политиците са адвокатите.Не знам как е в евео-гейските държави,наричани „партньори“, но у нас, в англо- краварската колония ако ги нямаше адвокатите, вероятно животът на българите щеше да е по-хубав, и щеше да има справедливост .
Адвокатите са като СДС-Чумата,като злокачествен тумор,чийто разсейки са налазили в цялото общество и благодарение на СДС-Чумата, медиите и адвокатите, за 33г. обществото ни е опростачено тотално и деморализирано.

Ad nauseam
Ad nauseam
22 февруари 2024 23:29
Гост

Адвокатурата не е власт. Тя не решава.

Адвокатът е само съвест под наем. Ако нямаш.

На две професии никога не се посяга, ако не искаш да свършиш МНОГО ЗЛЕ – лекарската и адвокатската!

Ангел
Ангел
22 февруари 2024 18:34
Гост

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:– https://do.my/bluestone

Пепи Еврото от Видинската
Пепи Еврото от Видинската
22 февруари 2024 14:48
Гост

МАШАЛА!

Cvetkova
Cvetkova
22 февруари 2024 14:43
Гост

Браво, колеги! Много достойна позиция!

Адвокат
Адвокат
22 февруари 2024 12:43
Гост

Поне нещо нормално се появи. Иначе само политически декларации и нищо говорене изцяло.

Защо САК събира по 50 лева за сигнали срещу адв
Защо САК събира по 50 лева за сигнали срещу адв
22 февруари 2024 12:31
Гост

Защо САК събира по 50 лева за сигнали срещу адвокати САК продължават ли да събират по 50 лева, за сигнал на гражданин срещу адвокат, с искане на дисципка? И ако отговорът е ДА-кой гражданин би ви сезирал? https://www.sak-sas.bg/bg/a/spisk-na-taksite-sbirani-ot-sofiiska-advokatska-kolegiya Чл. 17. (1) За разглеждане на сигнал или жалба за извършено дисциплинарно нарушение от член на колегията, се заплаща такса, както следва: 1. За физически лица – 50 лв.; 2. За юридически лица, както и нотариуси и частни съдебни изпълнители – 80 лв. (2) Такси по ал. 1 не заплащат от адвокати и младши адвокати от САК, бюджетни учреждения и съдилища.

линк за таксите отново
линк за таксите отново
22 февруари 2024 12:32
Гост
50 лв такса жалба от граждани
50 лв такса жалба от граждани
23 февруари 2024 6:27
Гост

Най-изумително е,че САК не смее да събира по 50 лв за сигнали на прокуратурата и съда-пише го, но събира от гражданите .

В добавка се събира завишена такса от ЧСИ-тата. Това намирам за правилно :)))) За тях таксата е 80 лв.

Също така-САК не събира такса от сигнал на адвокат от САК, но събира такса, ако адвокатът е вписан в селска колегия. И какво излиза,че адвокатите от село трябва да бъдат съдирани с кожодерската такса от 50 лв, но това не важи за адвокат, вписан на жълтите павета.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2024 12:02
Гост

Ама и тез ли с Мумурандум?

ЛЕКС-моше
ЛЕКС-моше
22 февруари 2024 11:38
Гост

Хей, христивановски, не ползвайте стари снимки. Питахте ли старото ръководство може ли да им слагате снимките, или сте като менторите си

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2024 11:33
Гост

Абе тия нормални ли са- списъци и компромати ли да завалят към тях, че да се вклюючат и те в общата мъгла

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2024 11:02
Гост

Налице ли е конфликт на интереси, ако член на Висшия адвокатски съвет е адвокат на една от най-големите банки в страната и същевременно решава дали да се допусне искане до ВКС и/или ВАС за тълкувателно решение, касаещи дейността на банките? Или дава становище до Конституционния съд по дела, касаещи дейността на банките? Или участва в парламентарни комисии за промяна на нормативната уредба, пряко засягаща дейността на банките? Например ако участва в комисията относно Закона за несъстоятелност на ФЛ (закон за личния фалит), приемането на който е едно от изискванията за приемането на България в Еврозоната, но който пряко засяга интересите… Покажи целия коментар »

Шиши, ексследовател от Столичната
Шиши, ексследовател от Столичната
22 февруари 2024 11:01
Гост

Адвокатурата – ЗАКРИВАЙ! Паразитна и кръвосмучеща!

Адвокатите ли? НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

Ясен Тодоров Небожанкоff
Ясен Тодоров Небожанкоff
22 февруари 2024 11:03
Гост

ВСИЧКО ЗА ФРОНТА! ВСИЧКО ЗА ПОБЕДАТА!

закривай!
закривай!
23 февруари 2024 8:28
Гост

Трябва да се позволи, за да си адвокат да не задължително сдружен в съсловна организация.

Вписването като адвокат да се прави в нарочен регистър на адвокатите в съда.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2024 10:58
Гост

Най-големите лобисти и рушветчии са в най-големите адвокатски кантори. Но да подаваш сигнали срещу тях няма смисъл, защото именно те управляват адвокатурата (ВАдвС и САК).

Леля от Америка (за България)
Леля от Америка (за България)
22 февруари 2024 11:04
Гост

ДОБРО утро.

Съветче за процесуална активност
Съветче за процесуална активност
22 февруари 2024 10:57
Гост

Спрете служебните защити! Направете заплащането им от 1 до 10 лева ТАВАНА! Да видите какви успехи ще отчете ПРБ и „независимия български съд“.

Шиши, ексследовател от Столичната
Шиши, ексследовател от Столичната
22 февруари 2024 10:59
Гост

Диета! Диета им е Майката на тие гадове!

Любка Кумчева
Любка Кумчева
22 февруари 2024 10:53
Гост

И сега като завалят едни сигнали към САК ..

Ad nauseam
Ad nauseam
22 февруари 2024 10:50
Гост

Погледнал хърбел към щърбел.

Силната Адвокатура е гаранция за независимост на съдебната власт другари и другарки от САК!

Владислава Истанбулска-Баровска
Владислава Истанбулска-Баровска
22 февруари 2024 10:42
Гост

Искам да съм председател на САК!

re:
re:
22 февруари 2024 10:43
Гост

Тоест независима.

Ало?
Ало?
22 февруари 2024 10:45
Гост

За чия сметка ти е съдебната охрана, како?

Сополанка
Сополанка
22 февруари 2024 10:46
Гост

Искам да се возя в „Ягуара“ на САК!

Лена Б.
Лена Б.
22 февруари 2024 10:37
Гост

А кой ще брани адвокатурата от Нотариуската, превърнала се в емблема на корупцията в адвокатурата, чийто конкубин е председател на САК?!

re:
re:
22 февруари 2024 10:39
Гост

Беше беше. Сега е чистачката на офиса на Асоциацията на банките в България от Стара Гъзора.

Една овца
Една овца
22 февруари 2024 10:30
Гост

А те не могат ли да се самосезират? Или са слепи и глухи едновременно.

Мунчо Мунчов - Сливата. От Сливенската.
Мунчо Мунчов - Сливата. От Сливенската.
22 февруари 2024 10:33
Гост

Има си процесуален РЕД! Преди всичко „реда“, като ГАРАНЦИЯ за това, че нищо няма да се промени в досегашния и той ще си остане същия … съвет.

АМИН

За протокола
За протокола
22 февруари 2024 10:25
Гост

СМЕШЕН 😭

Спиридон, фотограф
Спиридон, фотограф
22 февруари 2024 10:22
Гост

Циркови артисти на снимката.

невинен
невинен
22 февруари 2024 10:20
Гост

как да сигнализирам с/у адвокат който иска да ме вкара в затвора ,който никога не съм призовавал за защитник а подписва незаконни документи -постановление за да ме осъдят!ами съдията който също е яко корумпиран и прави каквото си поиска него къде да го предам?

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2024 11:37
Гост

дай нещо и за разсл.пол. и прокурора, че си ги пропуснал в схемата….
иначе от призива на САК най-много да ги задърстят с такива жалби, като поста на „невинен“

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
22 февруари 2024 10:19
Гост

САК на САК ще брани независимостта на … съда.

А независимостта на Адвокатурата ще я брани … Баба Марта. Или баба Докия. Или баба Меца. Или баба Ванга.

Ало, ало
Ало, ало
22 февруари 2024 10:15
Гост

Загрижи ли се ТЕ за съдиите и за Константинополската …

Ало, а вие ЧИИ ПАСТИРИ СТЕ, или пак някой от вас от някой неадвокат нещо е взел? Примерно – от Асоциацията на банките в България.

Висшият адвокатски съвет НАЙ-МНОГО СЕ ВЪЛНУВА ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА. Сезирайки Конституционния съд. Редовите адвокати, а през тях и гражданите – 🐕 ги яли …

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2024 10:05
Гост

Разчитат на съвеста на хората

Ясен Тодоров Небожанкоff
Ясен Тодоров Небожанкоff
22 февруари 2024 11:06
Гост

тт, а не ТТТ … тролчо.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2024 10:05
Гост

Да видим дали ще даде резултат

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2024 10:04
Гост

Дано! Дано има някой да сезира

Втора адвокатска колегия - София
Втора адвокатска колегия - София
22 февруари 2024 10:04
Гост

Крайно време е да си приберете Гешев като адвокат, защото в Кюстендил не го искат! Левентът е родом от Мирково.

Валя? Стефане!

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2024 10:04
Гост

Истината е, че йлетвите сами по себе си за загубилия пътя човек не са нищо повече от празни думи

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2024 10:04
Гост

Е може ли да забравиш, че си се клел. Масово май забравят, а ?

Иридиум
Иридиум
22 февруари 2024 10:03
Гост

Абе то би трябвало за много сфери на правораздавателните органи да важи това нещо. Но…

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2024 10:03
Гост

Браво. Това е достойно.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2024 10:03
Гост

И за депутати да важи

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 февруари 2024 9:49
Гост

„…със своята клетва са се обрекли да служат на своите клиенти и на правосъдието,…“

Откога пък адвокатите се кълнат да СЛУЖАТ на правосъдието, при положение, че то се осъществява от съда, а не на клиента си с всички допустими от закона средства?

Проявата на уважение към държавните органи и спазването на нормативната база е нещо по-различно. Ок, умихме си лицето, ама толкова пък слагачество на новите герои на деня ми идва в повечко

Нови герои ли?
Нови герои ли?
22 февруари 2024 10:09
Гост

Една и съща възпроизвеждаща се адвокатска номенклатура от цоца до сега. В лицето на баба Докия – примерно.

И всичко ТУЙ по закона „Марковски“ от 2004 г. САК се възпроизвежда във ВАдвС с 300 напазарувани адвокати с пълномощните, а вече 20 години в София НЯМА ПОНЕ една втора адвокатска колегия. Въпреки че законът ги задължава!!!

Запознат.
Запознат.
22 февруари 2024 9:14
Гост

Кога ще санкционирате наглото поведение на Методи Лалов, който се държи отвратително във всички съдебни заседания, в които участва?
Един бивш съдия, известен с арогантността си, забавено изписване на дела, посредствени юридически познания и като единствения председател на СРС, който е бил напълно спрян от разпределение на дела за доста дълъг период от време, а непрекъснато изтъква себе си и работата си като съдия, все едно е Христос!

Сезирайте просто
Сезирайте просто
22 февруари 2024 10:08
Гост

Ами сезирайте съвета, колеги. Това се казва в тази позиция.

ПРОСТО СЕЗИРАЙТЕ!
ПРОСТО СЕЗИРАЙТЕ!
22 февруари 2024 11:08
Гост

Асоциацията на банките в България.